Ga naar de inhoud

Wintersport in Breuil-Cervinia: 365 dagen per jaar skiën in Cervino Ski Paradise

De Matterhorn en de Mont Blanc zijn waarschijnlijk de meest iconische bergen van de Alpen. De meeste mensen kennen de Matterhorn echter vanuit Zermatt, de Zwitserse kant. Maar aan de Italiaanse kant van de berg, die hier Cervino heet, ligt het schitterende skigebied Breuil-Cervinia. Sinds de winter van 2023-2024 kun je daar 365 dagen per jaar skiën.

Het skigebied van Breul-Cervinia in een paar steekwoorden: hoog, sneeuwzeker, enorm lange pistes, veel kilometers skiplezier, superrustig en verrassend goedkoop. Op wintersport in Cervinia krijg je dan ook al snel een Wow-gevoel.

Wintersport in Cervinia: de kerk met op de achtergrond de Cervino © SkigebiedenGids.nl
Wintersport in Breuil-Cervinia: de kerk met op de achtergrond de Cervino © SkigebiedenGids.nl

Dat Wow-gevoel wordt niet zozeer veroorzaakt door het dorp zelf. Verwacht tijdens je wintersport in Cervinia geen oude boerderijen, kronkelende straatjes of kastelen van honderden jaren oud zoals in Courmayeur, La Thuile of elders in het Aostadal. Breuil-Cervinia, of kortweg Cervinia zoals de wintersportplaats meestal wordt genoemd, is namelijk pas gesticht in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Nee, die Wow-factor wordt echt veroorzaakt door de overweldigende bergwereld om je heen plus de indrukwekkende cijfers van het skigebied, maar daarover later meer. Breuil-Cervinia, op 2 kilometer hoogte, wordt gedomineerd door de granieten piramide van de Matterhorn, die aan deze kant van de grens de Cervino heet. In Italië wordt een beetje meesmuilend gedaan over die Zwitsers die de Matterhorn claimen als ‘hun berg’, maar de zuidkant ligt toch echt in Italië. Maar verder is de samenwerking tussen de Zwitsers en de Italianen prima.

Wintersport in Cervinia, Valtournenche en Zermatt

Monte Cervino oftewel de Matterhorn vanaf de Italiaanse zijde ©SkigebiedenGids.nl
Monte Cervino oftewel de Matterhorn vanaf de Italiaanse zijde ©SkigebiedenGids.nl

Het hele, aaneengesloten skigebied beslaat drie valleien: die van Valtournenche en Breuil-Cervinia aan de Italiaanse kant en die van Zermatt aan de Zwitserse kant. Dat levert een netwerk van maar liefst 320 kilometer aan aaneengesloten skipisten op. Dat maakt skigebied Cervinia tot het grootste skigebied van de Aosta-vallei en een van de grootste skigebieden in de Alpen. En het off-piste gebied is zo groot, dat ze er maar niet eens aan begonnen zijn om dat op te meten. Ook bijzonder is dat je in Breuil-Cervinia kunt heliskiën.

De pistes in Cervinia zijn ook nog eens heel erg breed, dus last van andere wintersporters heb je niet. Bovendien kun je ook als je geen hardcore poederbaas bent, af en toe lekker in de diepe sneeuw duiken, door gewoon je ski’s even van de piste af te draaien. En hup, je bent ook zo weer terug op de geprepareerde sneeuw. Verder zijn de pistes ook nog eens heerlijk lang.

Skigebied Cervinia en Valtournenche

Over het skiën in Zermatt zullen we het nog wel een andere keer hebben, maar nu gaat het om de de skigebieden in Cervinia en Valtournenche die samen het Cervino Ski Paradise vormen. Het skigebied ligt op zo’n 950 kilometer vanaf Nederland. Het dorp Breuil-Cervinia ligt op 2050 meter en is een van de hoogst gelegen skigebieden in Europa. Dat betekent dat dit een enorm sneeuwzeker skigebied is. Sterker nog, af en toe valt er, net zoals in buurdorp Zermatt, ook wel eens zoveel sneeuw dat het een beetje teveel wordt.

Breuil-Cervinia heeft door de grote hoogte ook een lang skiseizoen. De liften gaan al in november open tot en met de eerste week van mei. Dat is net zo lang als Tignes en Val Thorens. Het zomerskigebied van Cervinia op de gletsjer aan de voet van de Kleine Matterhorn (de Piccolo Cervino), bleef al het hele jaar open.

Het hele jaar door skiën in Breuil-Cervinia

Dankzij de Matterhorn Alpine Crossing kan skigebied Breuil-Cervinia het hele jaar door open blijven © Valle d'Aosta
Dankzij de Matterhorn Alpine Crossing kan skigebied Breuil-Cervinia het hele jaar door open blijven © Valle d’Aosta

Maar vanaf de winter van 2023-2024 gaat er wel iets belangrijks veranderen. Sinds 1 juli 2023 is de Matterhorn Alpine Crossing-kabelbaan geopend. Daardoor is er een enorme verbinding tussen het Zwitserse Zermatt en het Italiaanse Breuil Cervinia tot stand gebracht. Daardoor is het skigebied van Breuil-Cervinia geopend vanaf 14 oktober 2023 om nooit meer dicht te gaan. Vanaf 6 mei 2024 zijn immers nu ook de hoogste pistes van het hele skigebied toegankelijk.

Skiën in Valtournenche

Sneeuwhoogte Cervinia ©SkigebiedenGids.nl
In Breuil-Cervinia viel tussen half december 2017 en medio januari 2018 maar liefst 7 meter sneeuw. Dat was de meeste sneeuwval in decennia, aldus Enrico Vuillermoz van het verkeersbureau van Cervinia. ©SkigebiedenGids.nl.

Als je beneden uit het Aostadal naar boven rijdt, kom je eerst op 1524 meter hoogte door Valtournenche. Dit dorp ligt aan d voet van de Grandes Murailles. Vanuit het dorp kun je met een 12-persoons cabinelift naar de Salette op 2455 meter hoogte. Vanaf dat punt kun je met een aantal stoeltjesliften door naar ruim 2900 meter, de top van de Colle Superiore della Cime Blanche. In deze vallei liggen lange, rode en blauwe pisten.Vanaf de top kun je aan de andere kant afdalen naar Plan Maison, het centrale skigebied boven Cervinia. Valtournenche heeft een eigen skipas, maar je kunt ook de gecombineerde skipas voor Valtournenche + Cervinia of de internationale skipas met Zermatt erbij kopen.

Zeven meter sneeuw in Cervinia

Als je echter door Valtournenche rijdt, kom je na negen kilometer met af en toe scherpe bochten in Cervinia. Het dorp bestaat uit een wat lager, ruim omgezet gedeelte rond de kerk en een iets hoger gelegen deel. Daar vertrekken de liften naar Plan Maison, het hart van het skigebied Breuil-Cervinia. Wees niet verbaasd als je hier tussen twee tot soms vier meter hoge sneeuwmuren rijdt. Dat is hier redelijk normaal. Tijdens ons bezoek eind januari 2018 lag de sneeuw in de straten van het dorp  op sommige plekken zeker tot drie meter hoog. In Breuil-Cervinia viel tussen half december 2017 en medio januari 2018 bijna 7 meter sneeuw. Dat was de meeste sneeuwval in decennia, aldus Enrico Vuillermoz van het verkeersbureau van Cervinia.

Hotels en appartementen in Cervinia

In beide delen van Cervinia vind je veel hotels en appartementen. Het is overigens opvallend dat er maar zo weinig Nederlandse reisorganisaties zijn die aanbiedingen voor hotels en appartementen in Cervinia hebben. De meeste reisorganisaties kiezen voor bestemmingen in de Dolomieten. Kijk voor wintersport aanbiedingen naar Cervinia bij onder meer Snowtrex, Belvilla, Interhome en Booking.

Tip om uit eten te gaan tijdens je wintersport in Cervinia: Pal naast de dorpskerk zit restaurant Le Bistrot de l’Abbé waar uitstekende gerechten en heerlijke wijnen worden geserveerd. Wil je tijdens je wintersport in Cervinia ook nog genieten van après-ski? Dan vind je in de hoofdstraat en de straten links en rechts daarvan de nodige kroegen.

De skiliften in Cervinia

Wintersport in Breuil-Cervinia © SkigebiedenGids.nl
Wintersport in Breuil-Cervinia © SkigebiedenGids.nl

De skiliften in Cervinia zijn zo aangelegd dat je makkelijk kriskras door de hele vallei kunt skiën. Het zijn ook snelle, over het algemeen comfortabele liften met voldoende capaciteit. Rijen voor de liften zijn hier zelfs met kerst en in de krokusvakantie een zeldzaamheid, verzekert onze gids, de immer opgewekte Luca Napoleoni. “Je staat hooguit twee minuten te wachten voor het poortje, maar meer niet. No problem.” We geloven hem direct, want het is op de schitterende maandag dat we hier zijn, nagenoeg uitgestorven.

Plan Maison, het hart van skigebied Cervinia

Skipisten in Cervinia ©SkigebiedenGids.nl
Eindeloze mogelijkheden voor off-piste skiën in Cervinia. De pisten, hier bij Plan Maison, zijn lang, breed en rustig ©SkigebiedenGids.nl

Vanuit het dorp kun je een paar lange stoeltjesliften aan de linkerkant om op de flanken van de Matterhorn, pardon de Cervino, te gaan skiën. Vanuit het bovenste deel van het dorp vertrekken diverse liften naar het Plan Maison, het hart van het skigebied. Daar is onder meer een skiverhuur, maar er liggen ook wat appartementen. Let wel op, want als je hier een appartement geboekt hebt, kun je ‘s avonds alleen naar het dorp als je het hotelpersoneel betaalt om je met de sneeuwscooter te brengen. Je vindt hier ook een kinderland met oefenhelling.

Vanaf het Plan Maison kun je met een gondel verder omhoog naar de Cime Blanche. Je ziet dan rechts het stuwmeer Lago Goillet liggen. In de zomer kun je daar vissen. Als de vissen de lange winter door gebrek aan zuurstof en voedsel niet overleven, wordt er in het voorjaar per helikopter een nieuwe lading vis in het meer gedropt. In Plan Maison ligt ook het 4 hectare grote snowpark Indianpark.

De mooiste piste van Cervinia

Vanaf de Cime Blanche kun je via de rode piste nummer 7 doorsteken naar een stoeltjeslift die je naar de Hoge Cime Blanche brengt, zodat je door kunt naar Valtournenche. De 7, de Ventina, begint eigenlijk op de top van het Plateau Rosa. Dit is echt een schitterende, zonnig gelegen rode piste die uiteindelijk helemaal doorloopt naar Cervinia. Sommigen noemen het een van de mooiste skipistes van de wereld. In rechte lijn gemeten is het een afdaling van tien kilometer. Dit is volgens Napoleoni, voormalig trainer van onder meer de nationale skiteams van Italië en Spanje, in elk geval de mooiste piste van Cervinia. Wij doen van deze piste alleen het bovenste gedeelte, maar weten genoeg: een autoriteit als Napoleoni heeft altijd gelijk.

Bekijk de pistenkaart van Cervinia of bekijk de video.

Goedkope skipassen en horeca

De verleiding is groot om na een heerlijke cappuccino bij het pisterestaurant Cime Blanche Laghi te blijven zitten. Het uitzicht is er fenomenaal. Het eten is er uitstekend en de prijzen zijn er voor een skigebied onwaarschijnlijk laag. Een bord pasta kost er nog niet eens een tientje. Dat is sowieso een sterk pluspunt van veel skigebieden in het Aostadal: de prijzen zijn er laag. Drie euro voor een biertje en 1,50 voor een cappuccino. En op de piste betaal je net zoveel als in het dorp. Zo blijft je wintersport in Cervinia lekker betaalbaar.

Ook de skipassen zijn er vriendelijk geprijsd. Een dagkaart voor Breuil-Cervinia en Valtournenche kostte in 2018 in het hoogseizoen 46 euro per dag. Dat is echt geen geld voor een skigebied van deze omvang en kwaliteit. Lees meer over de skipassen in Cervinia. Je kunt ook combinatie-skipassen kopen waarmee je ook in andere skigebieden in de Aosta-vallei kunt skiën. Je kunt dan bijvoorbeeld ook gaan skiën in La Thuile, Pila of buurdorpen als Chamois, La Magdeleine en Torgnon. Maar Chamois en Torgnon zijn kleine skigebieden met respectievelijk 16 en 22 km skipisten. Chamois is de enige gemeente in autoland Italië die niet per auto bereikbaar is, maar uitsluitend per kabelbaan.

Zomerskiën op de gletsjer

Kleine Matterhorn in skigebied Breuil-Cervinia © SkigebiedenGids.nl
Kleine Matterhorn © SkigebiedenGids.nl

Maar we laten restaurant Cime Blanche Laghi achter ons en gaan nog hoger, met de ‘funivari’, de grote gondel waar 125 mensen tegelijk in kunnen, naar het Plateau Rosa. Hier, op 3480 meter hoogte, loopt de grens tussen Italië en Zwitserland. Die grens wordt slechts gemarkeerd door twee onopvallende grensbordjes en een vervaagde gele streep. De Zwitsers hebben er nog een douanekantoortje, maar je hoeft je paspoort niet mee te nemen.

Vanaf het Plateau Rosa kun je helemaal terug skiën naar Cervinia, bijvoorbeeld via de Theodulpas. Maar hier ligt ook het zomerskigebied van Cervinia aan je voeten, op de Theodulgletsjer. Dat zomerskigebied bestaat vooral uit blauwe pisten en sleepliften. En als de lift open is, kun je nog hoger door naar de Gobba di Rollin, met 3899 meter het hoogste punt waar je met een skilift kunt komen. Dit zomerskigebied ligt aan de Zwitserse kant, dus zorg dat je over de juiste skipas beschikt. Na de gletsjer van Hintertux in Oostenrijk is dit het grootste zomerskigebied van Europa.

Wij pakten aan de Italiaanse kant nog een paar liften en genoten van de brede, lange pisten, de heerlijke zon en de schitterende bergen. Al met al heeft dit skigebied zoveel geweldige mooie pisten en off-piste mogelijkheden in huis, dat elke skiër en snowboarder een geweldige wintersport in Cervinia kan beleven. Skigebied Cervinia is echt ‘multo bene’, al zijn het na een intensieve dag op en naast de piste ‘s avonds ook wel ‘moeie benen’.

Pluspunten van skigebied Cervinia

 • Hoog gelegen, groot skigebied met enorm veel mogelijkheden voor off-piste skiërs en gewone skiërs
 • Lang skiseizoen
 • Brede, lange, rustige pisten
 • Schitterend landschap
 • Goedkope skipassen voor een skigebied van deze omvang
 • Prettig geprijsde pistenrestaurants

De hoge ligging kan ook een minpunt zijn. Er zijn nauwelijks pisten die tussen de bomen liggen. Bij matig zicht of slecht weer kan dat een nadeel zijn.

Het gletsjer-skigebied van Cervinia en Zermatt ©SkigebiedenGids.nl
Het gletsjer-skigebied van Cervinia en Zermatt ©SkigebiedenGids.nl

Skigebied Breuil-Cervinia in cijfers

 • Hoogte skigebied Breuil-Cervinia: van 1524 meter in Valtournenche – 3480 meter (tot 3883 Kleine Matterhorn)
 • Hoogte Cervinia: 2006 meter
 • Kilometers skipisten Breuil-Cervinia en Valtournenche: 150 kilometer
 • Kilometers skipisten Breuil-Cervinia en Valtournenche en Zermatt: 320 kilometers
 • Verdeling skipisten Cervinia + Valtournenche + Zermatt: 35 blauwe pisten, 83 rode pisten pisten en 30 zwarte pisten.
 • Aantal skiliften: 19 in Breuil-Cervincia en Valtournenche + 34 in Zermatt
 • Aantal pistes: 45 pisten in Breuil-Cervinia, 23 skipisten in Valtournenche en 75 in Zermatt
 • Pisten die kunstmatig te besneeuwen zijn: 200 km
 • Zomerskigebied: 26,5 km (5,5 km in Cervinia en 21 km in Zermatt)
 • Langloufloipen: 3 km in Cervincia + 10 km in Valtournence
 • Snowpark Cervinia in Plan Maison
 • Kinderzones: 3

Hoe kom je in Breuil-Cervinia?

Vanaf knooppunt Oudenrijn bij Utrecht is het 1050 kilometer naar Breuil-Cervinia. Je routeplanner zal je adviseren door Duitsland en Zwitserland te rijden om bij Mont Velan de Zwitsers-Italiaanse grens over te gaan. Rij via de A5 Turijn-Milaan naar Chatillon/Saint Vincent. Daar neem je de afslag richting Cervinia. Vanaf Saint-Vincent is het nog 28 kilometer.

Een alternatieve route is om via Frankrijk naar Chamonix te rijden en daar via de Mont Blanc-tunnel naar Courmayeur en verder via het Aostadal te rijden. Behalve tol in Frankrijk moet je nog 44 euro tol voor de Mont-Blanc-tunnel betalen. Ook de snelweg door het Aostadal is deels een tolweg. Daar staat tegenover dat je je een tolvignet voor Zwitserland uitspaart plus veel ergernis over de ‘Baustellen’ op de Duitse snelwegen. Lees eerst waar je de meeste kans op files in Zwitserland hebt en waar de knelpunten op de Duitse snelwegen zijn.

Uitgerust beginnen aan je wintersport in Cervinia? Pak het vliegtuig! Het vliegveld van Genève is het dichtst bij, maar omdat je nog een stuk door de bergen moet rijden, ben je net zo lang onderweg als vanaf vliegveld Milaan-Malpensa (2 uur rijden). Een alternatief is Milaan-Linate (180 kilometer) of vliegveld Turijn-Caselle (118 kilometer). Vanaf deze vliegvelden gaan shuttlebussen naar Cervinia. Vergelijk ticketprijzen bij Tix.nl.

Wil je met de trein op wintersport in Cervinia? Koop dan een treinticket naar Milaan of Turijn. Je kunt dan verder met de bus.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole