Ga naar de inhoud

Winterwellness, een boskeuken en winterse activiteiten in Zuid-Tirol

Dat het goede vaak heel dichtbij ligt, weet Barbara Untermarzoner als geen ander. Zij is een telg van de hotelfamilie die eigenaar is van Hotel Tann. In dit unieke hotel, op 1500 meter hoogte boven Bolzano in Zuid-Tirol, speelt het nabijgelegen bos een belangrijke rol. Gasten ontspannen in het bos tijdens winterwandelingen, langlauftochten of op de skipistes. En in de wellness en in Barbara’s keuken spelen ingrediënten uit het bos een hoofdrol.

Superfoods, gewoon uit het bos

Geniet in Hotel Tann van het prachtige uitzicht over de besneeuwde Dolomieten. © Hotel Tann
Geniet in Hotel Tann van het prachtige uitzicht over de besneeuwde Dolomieten. © Hotel Tann

Barbara Untermarzoner is als het even kan in de bossen op de Rittner Horn, het berggebied rond 4 sterren Hotel Tann, te vinden. Hier struint ze rond op zoek naar natuurlijke superfoods, die zowel in de gerechten uit haar boskeuken als in de sauna’s hun bijzondere aroma’s vrijlaten. Bloemen, zaden, vruchten, takken, wortelen en spruiten, alles verdwijnt in haar mand. Het liefst verfijnt Barbara grootmoeder’s recepten met alles wat de natuur haar biedt. Daarmee sluit ze naadloos aan op de trend om producten zo lokaal en duurzaam mogelijk te serveren. En ja, je zit hier in Zuid-Tirol toch echt in een bijzonder stukje Italië, waar lekker eten met vrienden en familie nou net even wat specialer is dan bij ons.

Diepgaand en duurzaam ontspannen

Barbara's boskeuken is vermaard. © Armin Huber / Hotel Tann
Barbara’s boskeuken is vermaard. © Armin Huber / Hotel Tann

Barbara’s boskeuken raakt een gevoelige snaar bij de gasten van 4 sterren hotel Tann. De gasten komen hier bij Klobenstein, of zoals Collalbo zoals de bekendere, Italiaanse naam luidt, naar een hoogte van 1500 meter, ver boven het dagelijkse gewoel, om duurzaam en diepgaand in de natuur te ontspannen. Ze duiken in de Tannoramapool, het verwamrde zoutwaterbad buiten, of genieten van een ‘hausgemacht’ ontbijt op het terras of in het restaurant. Bij mooi weer lokt de yoga opd berg, maar tijdens een winterwandeling kun je ook de ‘krachteilanden in het bos’ opzoeken. In het buitenstoombad Silva in het Tannpark kun je heerlijk ontspannen en het bos in je opnemen. Al snel word je hier overmand door een gelukzalig gevoel waarbij je de dagelijkse beslommeringen vergeet.

Honderd jaar Tann

De hotelfilosofie waarin het bos op alle mogelijke manieren een belangrijke rol speelt in het welbevinden van de gasten, is niet zomaar een marketingdingetje, integendeel. Het is in 2024 precies honderd jaar geleden dat op de plek van Hotel Tann een kleine hut ‘Auf der Tann’ werd opgericht. Gasten hadden destijds al door dat dit een bijzondere plek was, waar je kunt ontspannen en energie kunt opdoen. Die bijzondere plek tussen de bossen, met uitzicht op de Dolomieten, dat laat in elk seizoen een onuitwisbare indruk achter.

Skiën, winterwandelen, rodelen en langlaufen

Vanuit Hotel Tann loop je zo de winterse natuur in
Vanuit Hotel Tann loop je zo de winterse natuur in. © Hotel Tann

De winter voegt aan het landschap een bijzondere dimensie toe. De sneeuw dempt alle geluiden en laat je de schoonheid van dit gebied op een bijzondere manier ervaren. Skiërs gaan op pad naar het 800 meter verderop gelegen skigebied Rittner Horn de pistes te ontdekken. Dat skigebied maakt deel uit van de Ortler Ski Arena, die 400 kilometer aan skipistes verspreid over diverse skigebieden telt. Op de Rittner Horn kun je ook rodelen. Of klik de sneeuwschoenen of langlaufski;’s onder en ga direct vanuit het hotel de benseeuwde bossen in.

Brood- en dennensauna

Wie helemaal verfrist van alle buitenactiviteiten terugkeert in Hotel Tann, kan heerlijk opwarmen in de wellness. De wellness in Hotel Tann is niet zomaar een verzameling sauna’s en stoombaden. Nee, ook hier spelen het bos en natuurlijke producten weer een belangrijke rol. Neem bijvoorbeeld het ‘brechlbad’, een sauna waarin dennenappels van de Pinus Mugo in de oven en dennentakken op de grond hun heerlijke aroma’s verspreiden. Haal diep adem en ontspan!

Ook in de wellness van Hotel Tann spelen ingrediënten uit het bos een belangrijke rol zoals in de 'Brechlsauna', bij een massage of bij een hooibad. © Foto links: Marika Unterladstätter, foto rechtsboven: Armin Huber foto onder: Florian Berger / Hotel Tann
Ook in de wellness van Hotel Tann spelen ingrediënten uit het bos een belangrijke rol zoals in de ‘Brechlsauna’, bij een massage of bij een hooibad. © Foto links: Marika Unterladstätter, foto rechtsboven: Armin Huber foto onder: Florian Berger / Hotel Tann

Of ga lekker het broodbad in of de eerder genoemde Silva-buitensauna waar je volop uitzicht hebt op het winterse bos. Na afloop ontspannen kan in de nieuwe relax-ruimte. Daarna hoef je je alleen nog maar om te kleden voor het diner en te genieten van wat Barbara nu weer uit haar boskeuken weet te toveren.

Tip: Hotel Tann heeft in Villa Tann nieuwe kamers en suites gerealiseerd. Bekijk het overzicht van alle kamers en suites in Hotel Tann in Klobenstein. Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.