Ga naar de inhoud

Skigebied La Thuile: de beste mix van Italië en Frankrijk

Op de grens van de Franse Savoie en het Italiaanse Aostadal ligt skigebied Espace San Bernardo. Aan de Franse kant ligt het familievriendelijke La Rosière. Aan de Italiaanse kant van de Kleine Sint Bernardpas biedt skigebied La Thuile al het goede van Italië: lekker eten, geweldige pistes en onverwacht lage prijzen. En op 29 februari en 1 maart 2020 komt na een afwezigheid van drie jaar de Women Ski World Cup terug naar La Thuile.

Skigebied La Thuile en de Kleine Sint Bernardpas. © Skigebiedengids.nl
Skigebied La Thuile en de Kleine Sint Bernardpas. © Skigebiedengids.nl

Espace San Bernardo is een van de weinige skigebieden waar je zowel in Italië als in Frankrijk kunt skiën. Ook in de Via Lattea kun je skiën in bijvoorbeeld het Italiaanse Sestriere en het Franse Montgenèvre.

La Thuile ligt in een brede vallei aan de voet van de Piccolo San Bernardo-pas, oftewel de Kleine Sint Bernhard-pas. Het skidorp ligt op de grens van Italië en Frankrijk en deelt z’n skigebied met het Franse La Rosière. Samen hebben beide dorpen 150 kilometer pisten te bieden. Maar tussen La Rosière en La Thuile zijn wel flinke verschillen. La Rosière bestaat vooral uit appartementen en chaletgebouwen op de piste. In dit deel van het skigebied tref je vooral makkelijke blauwe skipisten aan.

Authentiek Italiaans bergdorp

La Thuile daarentegen is een oud, Italiaans bergdorp dat door een aantal beken doorsneden wordt. In de dorpskerk vind je nog een kruis dat uit de vijftiende of zestiende eeuw zou stammen. De pisten aan de Italiaanse kant zijn doorgaans rood of zwart aangegeven, hoewel dat in de praktijk best meevalt. We kwamen veel rode pistes tegen waarvan alleen een klein stukje wat lastiger was, terwijl de rest van de piste eerder de kwalificatie groen dan rood verdiende. Vooral op rode piste zeven moeten snowboarders flink doorboarden. Anders moet je lopen.

Alleen het laatste stukje terug naar het dorp is wat lastiger. Dat maakt een dalafdaling voor beginners lastig. Dat gezegd hebbende is skigebied La Thuile een heel mooi en gevarieerd skigebied waar zowel beginners als vergevorderden zich uitstekend zullen vermaken, zowel op de piste, als daarnaast. En La Thuile is, naast Breuil-Cervinia, een van de weinige skigebieden in Italië waar je kunt heliskiën. Bekijk de pistenkaart van La Thuile.

Hotels en appartementen in La Thuile

Het skigebied La Thuile ligt aan de rand van het dorp in de wijk Entrèves. De parkeerruimte ter plekke is minimaal, dus als je een hotel of appartement in La Thuile geboekt hebt, kun je het beste met de skibus naar de liften gaan. Tenzij je natuurlijk een appartement bij de skiliften in La Thuile geboekt hebt, want dan zit je natuurlijk perfect. Bij Bar La Place en café La Cage aux Folles is zowaar sprake van een heuse après-ski. TUI en Snowtrex hebben hier aanbiedingen voor Hotel Planibel. Maar kijk ook even bij Booking.com, want zij hebben zowel bij de skiliften als in La Thuile zelf aanbiedingen voor appartementen en hotels in La Thuile.

Veel piste- en off-piste genot, snowkiten én heliskiën in skigebied La Thuile

La Thuile ligt in een beschermd gebied met dichte bossen. De majestueuze Rutor met z’n 3486 meter kijkt op La Thuile neer. Je kunt je met een helikopter laten afzetten op de Rutor-gletsjer. La Thuile is daarmee een van de hoogst gelegen skigebieden in de Alpen. En het is ook één van de weinige skigebieden in dit deel van de Alpen waar je kunt heliskiën. De helikopter vertrekt vanaf de voet van de Piccolo San Bernardo-Express-lift. Vanaf iets meer dan 300 euro krijg je twee helikoptervluchten op een dag naar verschillende bergtoppen. Je moet wel met een klein groepje zijn en er gaat een gids mee. Het heliskigebied van La Thuile loopt van 3480 meter hoge Rutor tot aan de Mont Blanc. Vlak achter de landingsplaats van de helikopter is ook het snowkite-gebied op 2188 meter hoogte.

Bij Les Suches liggen skipisten, skipisten en nog meer skipisten. Vooral beginners en lichtgevorderden kunnen hier prima skiën. © Skigebiedengids.nl
Bij Les Suches liggen skipisten, skipisten en nog meer skipisten. Vooral beginners en lichtgevorderden kunnen hier prima skiën. © Skigebiedengids.nl

Maar een gewone skidag begint in La Thuile met een ritje met de gondel naar Les Suches-plateau op 2200 meter. Je kunt ook de Bosco Express-stoeltjeslift nemen die naast de gondel loopt, maar die komt net niet hoog genoeg uit. Vanaf de bovenkant van die stoeltjeslift kun je echter wel meteen aan een paar zwarte of rode afdalingen beginnen. Daaronder is de zwarte 3, de Berthod-afdaling die onder meer voor de Worldcup-wedstrijden wordt gebruikt. Deze piste, de mooiste en populairste piste in La Thuile, is vier kilometer lang en heeft op sommige punten een verval van 73 procent.

Op het Suches-plateau liggen zes skiliften die je naar de verschillende toppen boven het plateau brengen. Er loopt hier een heel ‘rangeerterrein’ aan parallelle blauwe en rode pistes. Alleen hier al heb je enorm veel keuze aan gevarieerde afdalingen op elk niveau. Met de Chaz Dura Express gaan we naar boven naar de Col de Fourclaz. Vandaar kun je over de kam doorsteken naar de Belvedère, met 2641 meter hoogte het hoogste punt waar je met een skilift kunt komen. Bij mooi weer kun je de Mont Blanc bij Courmayeur zien liggen, twee dalen verderop.

Skiën op de Kleine Sint Bernard-pas

wintersport La Thuile © Skigebiedengids.nl
© Skigebiedengids.nl

We skiën over de kam richting de Belvedère, parallel aan de Kleine Sint Bernardpas, die diep beneden ons ligt. In de zomer ligt daar een weg. Op de eerste zondag na 15 augustus vieren de inwoners van La Rosière en La Thuile halverwege op de Kleine Sint Bernard-pas het ‘Fete des Bergers’. Ooit was dit een feest waarbij de herders uit beide dorpen elkaar konden ontmoeten annex veemarkt. Maar in de winter ligt er een paar meter sneeuw en is de pas voor autoverkeer gesloten.

Grensoverschrijdend skiën in La Thuile en La Rosière. © Skigebiedengids.nl
Grensoverschrijdend skiën in La Thuile en La Rosière. © Skigebiedengids.nl

Net na de top van de Belvedère ligt de Frans-Italiaanse grens. Er staat een grensbordje, maar je hoeft je paspoort niet mee te nemen. Via een stukje Frankrijk, we zijn er nu toch, dalen we af, de pas in. Aan de achterkant van de Belvedère ligt een heel scala aan vooral rode pistes, die in moeilijkheidsgraad variëren. De pisten zijn breed en prima geprepareerd, maar als je zin hebt, ga je gewoon lekker off piste. De offpiste mogelijkheden in La Thuile zijn echt waanzinnig. Opmerkelijk is wel dat de pistes dan weer als rood, dan weer als zwart gemarkeerd zijn, zonder dat je nou echt merkt wat de verschillen in moeilijkheidsgraad zijn. Laat je dus niet al te veel leiden door de kleur van de pistenmarkering.

Eten en drinken in La Thuile

Wie op wintersport in La Thuile gaat, kan natuurlijk niet om de Italiaanse keuken heen. Zelfs de chauvinistische Fransen adviseren je om aan de Italiaanse kant van de grens te gaan lunchen. Daar ski je trouwens ook wat langer in de zon. Wij genoten van een uitstekende lunch in La Rotrak op het Les Suches-plateau. Neem een vooraf met heerlijke hammetjes en een selectie van regionale kazen zoals de Blue d’Aosta, de Toma en de Fontina. Ook de gnocchi met gesmolten kaas en de tagliatelle zijn echte aanraders. Een stevige eetlust is aan te bevelen.

Een vroege après-ski begint bij de zonnig gelegen pistenhut bij het Lac Verney aan de voet van de Fourclaz-lift. Kijk ook even binnen, want er is een schattig huiskamertje ingericht. Je zou er zo in de stoelen ploffen om er niet meer uit te komen. Vanaf deze hut kun je de rode piste 7 helemaal terug naar het dorp skiën. Zorg wel dat je in het begin vaart houdt, want de piste is hele stukken zo vlak, dat je eerder denkt dat je op een groene piste staat. Alleen het laatste stuk in het bos wordt af en toe even lastig. Deze piste ligt in de schaduw en is soms onderin wat verijst. Maar het is wel een mooi sluitstuk van een heerlijke dag in skigebied La Thuile. Chocoladeliefhebbers gaan dan nog even langs bij Chocolat Collomb.

Al met al biedt skigebied La Thuile wat ons betreft het beste van Frankrijk en Italië: een groot, hooggelegen en sneeuwzeker skigebied met brede pisten. Met een uitstekende Italiaanse keuken en schappelijke prijzen op de piste.

Skipassen La Thuile

La Thuile heeft heel veel mogelijkheden voor off-piste skiën. © Skigebiedengids.nl
La Thuile heeft heel veel mogelijkheden voor off-piste skiën. © Skigebiedengids.nl

Tijdens je wintersport in La Thuile kun je alleen een skipas voor de hele Espace San Bernardo kopen, met uitzondering van de beginnerspas. Speciaal voor kleine kinderen zijn er bij het dalstation van de lift een gratis sneeuwspeeltuin en een paar rollende tapijten ingericht. Beginners kunnen een puntenkaart kopen of een liftpas voor beginners. Die laatste is geldig voor het Edelweiss rollende tapijt en de Maison Blanche stoeltjeslift (de rechter lift vanuit het dal).

Kinderen tot acht jaar mogen gratis skiën in La Thuile, mits onder begeleiding van een betalende volwassene. Kinderen van 8 – 14 jaar en tieners van 15 tot 18 krijgen korting. Ook 65-plussers krijgen korting op de skipas in La Thuile. Met je skipas mag je ook 1 dag in een van de andere skigebieden in de Valle d’Aosta skiën. Vanaf een zesdaagse skipas krijg je ook vijftig procent korting op de skipas in het Zwitserse Les 4 Vallées en mag je twee dagen in een ander skigebied in het Aostadal skiën. Denk bijvoorbeeld aan Courmayeur, Pila of Cervinia. Wie in alle skigebieden van de Aostavallei wil skiën, kan de Teleskipass kopen. Verder is er een ruime keuze in dagpassen, anderhalve dagpassen en zelfs uren skipassen.

La Thuile in cijfers

  • Hoogte skigebied La Thuile: 1441 – 2641 meter
  • Skigebied La Thuile open: begin december tot en met medio april
  • Aantal kilometers skipisten: 150 km (samen met La Rosière).
  • Aantal skipisten: 85 waarvan 42 in La Thuile, de rest in La Rosière
  • Pistenverdeling Espace San Bernardo: 35 blauwe pistes, 37 rode pistes en 13 zwarte pistes
  • Pistenverdeling La Thuile: 12 blauwe pistes, 21 rode pistes en 9 zwarte pistes
  • Skiliften: 38
  • Langlaufen: 3 loipen van 7 km.
  • Snowparks: 2

Op wintersport in La Thuile: hoe kom je er?

La Thuile ligt op 1050 kilometer vanaf Utrecht. Je kunt het beste via Luxemburg, Dijon en Genève rijden. Vanaf Genève volg je de A40 naar Chamonix. Daar ga je door de Mont Blanc-tunnel (tol!) naar Courmayeur en vervolg je je weg naar La Thuile. Vanaf Genève is het ongeveer 1 uur en drie kwartier rijden naar La Thuile.

Wil je vliegen naar La Thuile? De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn het vliegveld van Genève en van Milaan Malpensa (2 uur rijden). Vergelijk prijzen van vliegtickets.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.