Ga naar de inhoud

Skiën in Gitschberg-Jochtal: aangename verrassing in Zuid-Tirol

Op het kruispunt van het Eisacktal en het Pustertal in Zuid-Tirol ligt het bij Nederlanders volslagen onbekende skigebied Gitschberg-Jochtal: een familieskigebied met 55 km skipisten, moderne liften en gevarieerde skipisten. Wij gingen skiën in Gitschberg-Jochtal en werden prettig verrast door zowel de kwaliteit van het skigebied als de hoeveelheid natuursneeuw.

Nieuwe pistes en liften in Gitschberg-Jochtal

Het Eisacktal omvat de plaatsen Rodeneck, Mühlbach en Meransen met de ruim 2500 meter Gitschberg als hoogste punt. Aan de andere kant ligt het Jochtal met Vals, ofwel Valles op z’n Italiaans. Hoewel Mühlbach, beneden in het dal, de hoofdplaats van het skigebied is, speelt het skiën in Gitschberg-Jochtal zich af in Meransen en Vals. Sinds 2011 zijn Meransen (of Maranza op z’n Italiaans) en Vals door de Schillingbahn en de Gaisjochbahn verbonden en is er eigenlijk een ‘skischaukel’ tussen vier bergen rondom Meransen en Vals ontstaan.

Skigebied Gitschberg-Jochtal: kruising van drie gondels.
Skigebied Gitschberg-Jochtal: kruising van drie gondels.

In 20 minuten gondel je van de Gitschberg aan de ene kant van het skigebied in het Jochtal aan de andere kant. Dan moet je geen hoogtevrees hebben, want de comfortabele Gaisjochbahn hangt bij een overspanning van maximaal 540 meter op het diepste punt ruim honderd meter boven de grond. Groter mag de afstand tussen gondel en grond in Italië niet zijn.

En skiën in Gitschberg-Jochtal wordt nog elk jaar leuker, want het skigebied blijft investeren in verbetering van de kwaliteit. Zo is in de winter van 2018-2019 de nieuwe 10-persoons gondel Ski-Express in gebruik genomen en zijn er twee pistes bij gekomen. Daardoor is het totale skigebied uitgebreid naar 55 kilometer skipisten. In de winter van 2019-2020 is het aantal sneeuwkanonnen flink uitgebreid en is een nieuwe blauwe familiepiste aangelegd. Voor kinderen is een nieuw kinderpark bij het dalstation in Meransen aangelegd.

Skiën in Gitchberg-Jochtal: Genieten in een rustig familieskigebied in Zuid-Tirol

Skigebied Gitschberg-Jochtal is een rustig familieskigebied. Maar liefst 99 procent van de hotels, pensions en appartementen is familiebedrijf. Het is het noordelijkste skigebied van de Dolomiti Superski, twaalf skigebieden die samen 1200 km aan skipisten bieden. Tweederde van de gasten in Gitschberg-Jochtal komt uit Duitsland, mede doordat dit gedeelte van Zuid-Tirol officieel tweetalig, maar in de praktijk vooral Duitstalig is. Iets minder dan eenderde van de wintersporters komt uit Italïë.

Nederlanders zijn afwezig. Waarom? Eerlijk gezegd hebben we geen idee. De liefhebbers van ‘huttengaudi’ komen hier ook aan hun trekken, want Gitschberg-Jochtal telt de hoogste huttendichtheid per pistenkilometer van Zuid-Tirol. Alleen zul je hier in de dorpen geen bruisende après-ski aantreffen.

Wintersporters genieten hier na het skiën meer van een mooie wandeling, het waanzinnig mooie uitzicht of van de wellness in hun familiehotel. Ook liefhebbers van lekker eten zitten hier gebeiteld. De keukens van al die pistenhutten vormen een mix van de Mediterrane en Alpen-keuken, bauernkröstl, knödel, kazen en mooie wijnen uit Zuid-Tirol laten je hier het water in de mond lopen.

Zin gekregen in een skivakantie in Gitschberg-Jochtal? Kijk voor aanbiedingen bij onder meer TUI. Ben je liefhebber van wintersport en wellness? Kijk dan ook even naar het Tratterhof Mountain Sky Hotel.

Hoe is het skiën in Gitschberg-Jochtal?

Maar we komen hier om te skiën. Eerlijk gezegd sloeg de schrik ons om het hart toen we vanuit Oostenrijk via de Brennerpas Italië in reden. Vers besneeuwde bergen maakten plaats voor weilanden, met hier en daar een beetje sneeuw. En ook in Meransen zijn de almen maar half besneeuwd en staan de sneeuwkanonnen op de oefenweides flink te blazen.

Maar zie daar de verrassing: Zodra onze achtpersoons gondel van de Bergbahn, die vanuit het dorp vertrekt en naar 1625 meter gaat, de bosrand bereikt heeft, blijkt dat er op de bomen en hogerop op de pistes een behoorlijk pak verse sneeuw ligt. Alleen kun je dat deel van het skigebied vanuit het dorp niet zien. We blijken ons voor niets zorgen gemaakt te hebben. Halverwege de rit omhoog is een ‘drie-gondelpunt’. Je kunt hier namelijk ook overstappen op de Gaisjochbahn richting Vals. Wij gaan door met de Nesselbahn die ons naar 2107 meter hoogte brengt.

Mooie rode pisten door het bos

Hoewel de verse sneeuw kraakt onder onze latten, staan hogerop de Gitschberg de sneeuwkanonnen stevig te spuiten. Na een rondje inskiën op de blauwe Breiteben-piste nemen we de Gaisraste-afdaling, een heerlijke, rustige rode piste die lekker door het bos meandert. Daarna maken we de oversteek richting het Jochtal. Bij het overstappunt met de Schillingbahn pakken we de rode Schwandt-piste, die uitmondt in de hele lange blauwe Schilling-piste. Dit is echt een heerlijke beginnerspiste, zoals je die maar zelden ziet. Hij is eindeloos lang en loopt heel gelijkmatig af. Nog een voordeel: je kunt vanuit Vals met de gondel naar boven, dus je hoeft als beginner niet meteen aan de slag met rollende tapijten of sleepliften.

Skiën in Vals

Vals zelf is een cluster van boerderijen en hotels die voor een groot deel vlak langs of nabij de pisten liggen. Aan de voet van de oefenpiste moeten moeten we even de weg en de parkeerplaats oversteken, waarna de Jochtal-gondel ons weer naar 2100 meter brengt. We doen eerst even de dalafdaling, een lange, bochtige rode piste, die hier en daar wat hard is. Daarna is het weer snel naar boven om nog voor de lunch in bergrestaurant Jochtal eens even flink wat rode en blauwe pistes af te raggen op de flanken van de 2100 meter hoge Hinterberg. De sneeuw is prima, de zon schijnt behoorlijk en de donkere wolken blijven voorlopig nog rond de Brenner hangen. Heerlijk!

Keer op keer brengt de zespersoons Hinterberg-stoeltjeslift ons in sneltreinvaart naar boven. En overal waar je kijkt zie je pistenhutten. Dat is handig als je met een niet-skiënde partner of familieleden bent, want naast middelgroot skigebied is Gitschberg-Jochtal ook een heel mooi wandelgebied.

Helemaal alleen op de Gitschberg

Terug gaat het weer via de rode dalafdaling naar Vals, vier gondels en dan de Gitschlift-stoeltjeslift naar de top van de Gitschberg op 2510 meter hoogte. Die hebben we bijna helemaal voor onszelf, want het waait hier stevig. De thermometer geeft min vijftien aan, maar de gevoelstemperatuur ligt eerder bij de min dertig. Desondanks kunnen we het niet laten om naar het uitzichtpunt op de top te klimmen.

Bij helder weer heb je hier uitzicht over meer dan vijfhonderd bergtoppen. Helaas voor ons trekt net de bewolking binnen, waardoor we niet dat kraakheldere uitzicht hebben dat we ’s ochtends nog vanuit ons hotel hadden. Snel dalen we af en duiken we bij het dalstation van de Nesselbahn de tunnel in om de dalafdaling naar Meransen te nemen. Je moet hier wel vol in schuss gaan, want anders moet je halverwege prikken. Zeker voor snowboarders is dit geen fijne afdaling, voor skiërs des te meer.

Ook deze piste gaat helemaal door het bos en is breed genoeg. Beneden leveren we de ski’s in bij de skishop. Als de chef van de skiverhuur dan ook nog de fles schnapps open trekt, vormt dat een perfecte afsluiting van een heerlijke dag skiën in Gitschberg-Jochtal.

Meer skiën in Gitschberg-Jochtal: Dolomiti Superski!

Heb je toch niet genoeg aan de 51 km skipisten van Gitschberg-Jochtal en wil je meer skiën? In dat geval kun je bijvoorbeeld een driedaagse skipas voor Gitschberg-Jochtal combineren met een tweedaagse Dolomiti Superskipas, zodat je ook de andere skigebieden va de Dolomiti Superski kunt ontdekken. Ook kun je vanuit Gitschberg-Jochtal heel makkelijk een dag in het nabij gelegen Brixen-Plose skiën.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *
Geoptimaliseerd door Optimole