Ga naar de inhoud

Skigebied Gitschberg-Jochtal snakt naar Nederlandse wintersporters

Ben je op zoek naar een bij Nederlanders nog volkomen onbekend familieskigebied met 60 km uitstekend onderhouden skipisten? Een skigebied waar de gastronomie net zo gevarieerd is als de afdalingen die je er kunt maken? Een skigebied dat net even anders is dan wat je gewend bent? Dan kon skigebied Gitschberg-Jochtal wel eens jouw volgende wintersportbestemming worden.

Skigebied Gitschberg-Jochtal
©Ski- & Almenregion Gitschberg Jochtal

Nog nooit van skigebied Gitschberg Jochtal in het Italiaanse Zuid-Tirol gehoord? Geeft niks, je bent zeker niet de enige. Het skigebied Gitschberg-Jochtal bestaat uit de plaatsen Meransen, Vals en Mühlbach en is het eerste middelgrote skigebied net na de Brennerpas. Gitschberg-Jochtal is het noordelijkste van de twaalf skigebieden die samen de 1200 skipisten tellende Dolomiti Superski vormen. Ook bij Nederlandse reisorganisaties is het skigebied nagenoeg onbekend. Zelfs de echte wintersportspecialisten mikken op de massa en kiezen daarom voor de bekende namen even verderop in de Dolomiti Superski, zoals Val Gardena, Val di Fassa en Ortisei/St. Ulrich).

Alleen bij TUI (veel aanbod) en Booking (hotels in Meransen en Vals) kun je hotels, pensions en appartementen boeken in Meransen, Vals en Mühlbach, die samen skigebied Gitschberg-Jochtal vormen. Als je van wintersport en wellness houdt, moet je zeker even kijken naar het Tratterhof Mountain Sky Hotel. Wie houdt van een skivakantie met ‘Hollandse après-ski-kroegen’ zit hier dus helemaal verkeerd. Die kan beter even naar de andere kant van de grens met Oostenrijk blijven, want niet zo gek ver hier vandaan liggen de skigebieden van het Zillertal en de Hohe Tauern.

Skigebieden in Italië niet verder weg dan Oostenrijkse skigebieden

Pisten in Gitschberg-Jochtal © SkigebiedenGids.nl
Pisten in Gitschberg-Jochtal © SkigebiedenGids.nl

Nu denk je misschien dat Gitschberg-Jochtal ver weg ligt, maar dat valt reuze mee. Het skigebied ligt op 980 km vanaf Utrecht. Dat is dichterbij dan het populaire Saalbach-Hinterglemm in Oostenrijk. Vanaf vliegveld Innsbruck is het normaal gesproken zo’n vijftig minuten rijden. Een skigebied als het populaire Ischgl ligt verder van Innsbruck. En vanaf vliegveld München is het op papier slechts twee uur en drie kwartier rijden naar Gitschberg-Jochtal, maar door de controles aan de Duits-Oostenrijkse grens ben je doorgaans een uur extra kwijt. Vliegen op München naar een bestemming in Noord-Italië is daardoor geen aanrader meer.

Gitschberg-Jochtal in Duits-talig Zuid-Tirol

Tweetalig straatnaambord in Gitschberg Jochtal
Gitschberg-Jochtal is tweetalig: Duits en Italiaans © SkigebiedenGids.nl

Het Gitschberg-Jochtal ligt op het snijpunt van het Eisacktal en het Pustertal oftewel de Val Pusteria. Het Pustertal grenst aan Tirol, Salzburgerland en Oost-Tirol. Tot 1919 maakte dit gebied deel uit van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie en dat verklaart mede waarom in Zuid-Tirol de voertaal Duits in plaats van Italiaans is. Je skileraar heet gewoon Willy, je rodelleraar luistert naar de naam Andreas.

Nieuwe skiliften in Gitschberg-Jochtal

Tot 2011 waren de skigebieden van Gitschberg bij Meransen (Maranza in het Italiaans) en Jochtal bij Vals nog gescheiden, maar dankzij de aanleg van de Gaisjochbahn en de Schillingbahn zijn de twee skigebieden sindsdien met elkaar verbonden. Daardoor is een leuk aaneengesloten skigebied ontstaan met inmiddels 55 km skipisten, dat vooral geschikt is voor families, beginners en gevorderden. Lees onze reportage over skiën in Gitschberg-Jochtal.

De Gaisjochbahn vormt samen met de Schillingbahn de verbindingsliften tussen Meransen en Vals © SkigebiedenGids.nl
De Gaisjochbahn vormt samen met de Schillingbahn de verbindingsliften tussen Meransen en Vals © SkigebiedenGids.nl

En de groei is er nog niet uit. In 2018-2019 is de nieuwe Ski-Express geopend, een tien persoons-gondel, en zijn er nieuwe pistes bij gekomen. Ook komt er in de afzienbare toekomst een lift direct naast het treinstation van het in het dal gelegen Mühlbach (niet te verwarren met Mühlbach am Hochkonig in Oostenrijk) en dan kun je direct vanuit de trein het skigebied in. En als ergens rond 2030 de nieuwe Brenner-basistunnel, een treintunnel door deAlpen, gereed is, komt er bij Franzesfeste een station waar ook weer een gondel naar Gitschberg-Jochtal gebouwd wordt. Je zit dan vanuit München met de hogesnelheidstrein binnen een uur in het skigebied.

Skigebied Gitschberg-Jochtal in cijfers

  • Hoogte skigebied: 1300 – 2500 meter
  • Aantal km skipisten: 55 (10 blauwe pisten, 9 rode pisten, 4 zwarte pisten)
  • Skiliften: 15
  • Aantal skipisten: 24
  • Aantal skischolen: 2
  • Kinderparken met kinderopvang: 3
  • Aantal rodelbanen: 8
  • Afstand vanaf Utrecht: 981 km.

Geheimtipp Gitschberg-Jochtal

Het uitzichtpunt vanaf de top van de Gitschberg op ruim 2500 meter is het klimmetje waard. © Ski- & Almenregion Gitschberg- Jochtal.

“Zo’n twintig jaar geleden kwamen hier veel Nederlanders en Belgen”, vertelt Florian Mair, de directeur van het verkeersbureau Gitschberg-Jochtal. “Maar zij gingen naar Oostenrijk waar destijds meer geïnvesteerd werd in de infrastructuur dan hier in Zuid-Tirol.” Inmiddels is ook de infrastructuur in Gitschberg-Jochtal helemaal op niveau en vandaar dat het verkeersbureau in 2014 weer de eerste voorzichtige pogingen deed om de Nederlandse wintersporter terug te lokken. Het skigebied kreeg de afgelopen jaren diverse onderscheidingen als Geheimtipp én voor het prepareren van de pistes.

Verleidelijk Gitschberg-Jochtal

Dorpskerk Meransen
De Dorpskerk in Meransen © SkigebiedenGids.nl

Maar die prijzen zijn niet de enige factoren die een skivakantie in Gitschberg-Jochtal voor de Nederlandse toerist verleidelijk maken. Mair: “Onze gastronomie, het mooie weer en de combinatie van de Alpen met het Mediterrane zijn onze sterke punten. Je hebt hier een goede combinatie van zon en sneeuw. En we zijn goedkoper dan bijvoorbeeld het Zillertal.”

Nu kan de zuidelijke ligging in zachte winters een probleem vormen. Kom je net vanuit een wit Oostenrijk over de Brennerpas, dan kan het aan de Italiaanse zijde redelijk groen zijn, zoals we medio januari 2016 proefondervindelijk konden merken. Maar dankzij de vele sneeuwkanonnen en de relatief hoge ligging lag er in het skigebied zelf voldoende kunst- én natuursneeuw en vroor het dat het kraakte.

De wachtrijen bij de moderne liften zijn er, in elk geval tijdens het weekend van ons verblijf half januari 2016, zoals we ze het liefste zien: kort tot non-existent. Nog steeds niet overtuigd?

Meer dan alleen skiën in Gitschberg-Jochtal

Uitzicht vanuit de Gaisjoch-gondel in skigebied Gitschberg-Jochtal © SkigebiedenGids.nl
Uitzicht vanuit de Gaisjoch-gondel in skigebied Gitschberg-Jochtal © SkigebiedenGids.nl

Naast skiën en snowboarden zijn er ook allerlei alternatieve wintersporten mogelijk. Voor langlaufers zijn er drie loipen met als hoogtepunt de Alpine Meadow Trail dat een uniek panoramish uitzicht biedt op de Peitlerkofel en de indrukwekkende Heilig Kreuzkofel. Sneeuwschoenwandelaars kunnen het ongerepte winterwonderland ontdekken. Een groot deel van Gitschberg-Jochtal is beschermd natuurgebied. Een indrukwekkende plek om omhoog te lopen is de Fane Alm: deze berg wordt gezien als een van de mooiste bergweide dorpjes in Zuid-Tirol en het lijkt alsof de tijd hier voor een paar eeuwen stil heeft gestaan. Bekijk het fotoblog over Fane Alm en bekijk via de webcam de bergtoppen rondom Gitschberg-Jochtal.

Liefhebbers van rodelen komen hier volop aan hun trekken. Er liggen in Gitschberg Jochtal maar liefst zeven natuurrodelbanen en op de kunstijs-rodelbaan (naast de tennishal in Meransen), kun je zelfs een echte rodel-start oefenen (niet voor watjes!). En bij de familie Widman, de uitbaters van Berghaus Romer Hütte op de Rodenecker Alm bij Rodeneck, is het na een avondlijke fakkelwandeling uitstekend knödel eten.

Op wintersport naar Gitschberg

Met de auto op wintersport naar Gitschberg-Jochtal? Rij dan over de Brennerpas. Je hebt dan wel een Autobahnvignet voor Oostenrijk nodig en betaalt tol in Italië. Volg de borden naar Modena en neem de afslag Pustertal. Vliegen naar Innsbruck? Boek dan hier je taxi vanaf de luchthaven naar Meransen/Maranza.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *
Geoptimaliseerd door Optimole