Shadow

Op wintersport files in Duitsland vermijden

Zwarte zaterdagen in Duitsland zoals tijdens de zomervakantie komen in de winter gelukkig niet voor. Maar toch kun je onderweg naar je wintersportvakantie in Oostenrijk, Duitsland of Zwitserland nog heel wat files tegenkomen. Waar staan de files in Duitsland en Zwitserland en wat zijn de beste omleidingsroutes?

Geen files in Duitsland, het kan via alternatieve routes. © SkigebiedenGids.nl
Geen files in Duitsland, het kan via alternatieve routes. © SkigebiedenGids.nl

Ooit, in de jaren zeventig, waren de Duitse snelwegen een begrip in Europa. Maar groei van het autoverkeer en achterstallig onderhoud hebben er voor gezorgd dat de reputatie van de Duitse Autobahnen een deuk heeft opgelopen. Gelukkig wordt er inmiddels wel weer geld vrijgemaakt voor het verbeteren van de wegen, maar dat levert nieuwe problemen op: files door eindeloos durende wegwerkzaamheden. De Duitsers hebben er zelfs een woord voor: Langzeitbaustellen.

Waar zijn de wegwerkzaamheden in Duitsland?

Een deel van de files in Duitsland wordt veroorzaakt door wegwerkzaamheden. Vaak gaat het bij die ‘Baustellen’ om lange, afgezette rijstroken waar ogenschijnlijk niets lijkt te gebeuren. Dat kan kloppen, erkennen de Duitsers inmiddels zelf ook. Dat heeft onder meer te maken met de steeds vaker voorkomende praktijk om grote bouwprojecten in kleine stukjes op te delen. Zo worden de opdrachten over veel bedrijven verdeeld en kunnen ook kleinere wegenbouwbedrijven meedingen naar een order. Maar dat heeft wel gevolgen voor de planning. Via deze website kun je een overzicht krijgen van alle wegwerkzaamheden in Duitsland.

Daarnaast kan op veel plekken in de hoger gelegen delen van Duitsland kan in de winter niet aan de weg gewerkt worden. En tenslotte moeten op veel plaatsen grote bruggen over dalen gebouwd worden. En dat neemt ook veel tijd in beslag. Hieronder een lijst met Duitse wegen waar gewerkt wordt.

  • A3 Frankfurt – Würzburg.
  • A3 Würzburg – Neurenberg.
  • A7 Fulda – Würzburg.
  • A8 Stuttgart – Ulm.
  • A9 München – Ingolstadt.
  • A61 Mönchengladbach – Koblenz.
  • A99: Ringweg München tussen München-Nord en München Ost (beide zijden van de weg) en ten zuiden van het vliegveld van München.

De ANWB verwacht met kerst files op de A3/A9 Neurenberg-München, op de A5 van Karlsruhe naar Basel, op de A7 tussen Kempten en de grensovergang bij Füssen en op de A8 van München naar Salzburg. Het goede nieuws is dat een deel van de files te omzeilen is. Hoe? Dat lees je hieronder.

Linksrheinisch of rechtsrheinisch door Duitsland?Booking.com

In het westen van Duitsland, op de A61 van Venlo richting Koblenz en Mannheim, wordt al jaren aan de weg gewerkt. Dit is de ‘linksrheinische Autobahn’. Hier kun je op verschillende punten met files door wegwerkzaamheden te maken krijgen. Deze route is meestal wat drukker dan de A3, de ‘rechtsrheinische Autobahn, die ten oosten van de Rijn ligt. Op de A61 moet je wat meer door de drukkere delen van het Ruhrgebied rijden, waar veel korte op- en afritten zijn. Nadeel van de A61 is dat deze voor een groot deel tweebaans is. De A3 kent meer stukken met drie rijstroken.

Vanaf Karslruhe rij je verder over de A8 ten zuiden van Stuttgart. Je komt dan wel over de filebottleneck bij Pforzheim. Hier moet je eerst remmend een dal in waarna je weer een steile berg op moet. Daardoor hoopt het verkeer zich op.

Verbreding A8 Stuttgart – Ulm

De A8 tussen Stuttgart en Ulm wordt van vier naar zes rijstroken verbreed. Op hetzelfde traject wordt ook een ICE-hogesnelheidslijn aangelegd. Nu wordt je daar nog vanaf Merklingen over twee rijstroken rondom de overigens idyllische Drackensteiner Hang gestuurd. Op weg naar de wintersport in Zuid-Duitsland of Oostenrijk kun je hier zeker na een ongeluk flink in de file belanden. In 2025 moeten de bouwwerkzaamheden afgerond zijn. Op een deel van het traject, tussen Merklingen en Ulm-West en tussen Leonberg-Oost en knooppunt Stuttgart, zouden de werkzaamheden al eind 2017 of medio 2018 gereed moeten zijn.

Daarna moet je via deze route nog dwars door Ulm om de A7 richting Memmingen te nemen.

Alternatieve routes in Duitsland

Er zijn echter alternatieve routes om files in Duitsland te omzeilen of je reistijd te bekorten. Neem net over de grens in Duitsland de A3 richting Keulen tot aan Würzburg. Op de A3 wordt al jaren gewerkt aan verbreding van de weg naar twee keer drie rijstroken. Een deel van het traject is al klaar. Bij Geiselwind duren de werkzaamheden nog tot eind 2018. Bij Würzburg wordt tot december 2019 aan de A3 gewerkt. Tenslotte duren de werkzaamheden bij Merkheidenfeld tot medio 2020.

Dit gedeelte van de A3 kent veel minder afslagen en is veel rustiger. Je kunt dus beter en meer ontspannen doorrijden, al is deze route wel iets langer. Vanaf Würzburg volg je de A7 richting Ulm. Die gaat om Ulm heen en er niet doorheen.

De file die elk weekend in de winter voor de grensovergang bij de Füssen-tunnel staat, kun je omzeilen door bij Füssen-West de snelweg af te gaan. Rij verder op de 310 om door het dorp Füssen te rijden. Via de 16 steek je de rivier de Lech over. Via de 17 kun je na de tunnel weer verder op de Oostenrijkse B171 richting de Zugspitz Arena en de Fernpass-tunnel.

Verkeer richting München

Als je richting München moet, kun je eveneens de A3 nemen, tot aan Nürnberg. Daarna volg je de A9 richting München. Vervolgens neem je de A99 om de Beierse hoofdstad heen en ga je verder op de A8 richting Salzburg. Dat is net voorbij Ottobrun. Dat is een stukje tweebaans weg. Omdat iedereen daar direct wil invoegen, ontstaat er een file. Maar de invoegstrook is zeker twee kilometer lang. Rij dus gewoon even door en voeg iets later in. Je moet hier wel goed opletten want tussen München-Nord en München-Ost wordt aan beide zijden van de weg gewerkt. Eind 2019 moeten de werkzaamheden bij München afgerond zijn. Bekijk de planning van de verbreding van de A99.

Files in Duitsland door grenscontroles

Door grenscontroles bij de grensovergang Walserberg moeten wintersporters ook rekening houden met files aan de Duits-Oostenrijkse grens. Maar voor een deel van de Oostenrijkse skigebieden hoef je de grensovergang op de A8 helemaal niet te nemen. Lees hier hoe je alternatieve routes kunt nemen. Die kosten je geen extra tijd en je hebt geen Oostenrijks autobahnvignet nodig. Ook aan de Zwitserse grens bij Basel kunnen files ontstaan. Lees hier hoe je files in Zwitserland kunt vermijden.

Ga je naar de skigebieden in het Zwarte Woud? Dan neem je vanaf Karlsruhe de A5 richting Basel. Ook op dat gedeelte wordt gewerkt dus files in Zuid-Duitsland zijn niet te voorkomen.

Deel dit met je vrienden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.