Ga naar de inhoud

Skigebied Zugspitze gletsjer: skiën op de grens van Oostenrijk en Duitsland

Skigebied Zugspitze gletsjer ligt in Duitsland bij Garmisch Partenkirchen, maar maakt onderdeel uit van skigebied Zugspitz Arena dat in Tirol in Oostenrijk ligt. Met 2900 meter is de Zugspitze gletsjer het hoogst gelegen skigebied van Duitsland waar je tot ver in mei kunt skiën.

Skigebied Zugspitze

De Zugspitze herbergt drie van de vijf gletsjers die Duitsland rijk is. Op het zogenaamde Zugspitzplatt bevinden zich twee kleine gletsjers, de Nördliche Schneeferner (30 ha) en de Südliche Schneeferner (8 ha). De Nördliche Schneeferner, de grootste Duitse gletsjer, wordt gebruikt als skigebied.

Skigebied Zugspitze in cijfers

Het skigebied Zugspitzplatt, zoals het skigebied op de Zugspitze heet, loopt van 2000 tot 2720 meter hoogte en biedt 22 kilometer aan rode en blauwe skipisten. De gletschergondels niet meegeteld telt het skigebied vijf liften (vier sleepliften en de zespersoons stoeltjeslift Sonnenkar. Bekijk de interactieve pistenkaart van de Zugspitze.

Wintersport hotels in de Zugspitz Arena boeken

Boek nu al uw hotel voor de wintersport in de Zugspitz Arena. U kunt nu al boeken bij oa TUI, Snowtrex, Belvilla vakantiehuizen en Booking.com. Zin in een luxe vakantie met het hele gezin? Lees dan even wat we schreven over het Alpenrose – Familux Resort in Lermoos.

Vanuit Garmisch Partenkirchen naar de Zugspitze

Skigebied Zugspitze Gletscher loopt tot 2962 meter hoogte. Vanuit het treinstation van Garmisch Partenkirchen gaat een tandradbaan die u via Grainau naar de Zugspitzplatt op 2600 meter hoogte brengt. Het bergstation komt uit achter het enige restaurant op de Zugspitze. Om de top te bereiken, moet u overstappen in een gondel die u naar 2962 meter hoogte brengt. Maar op 21 december 2017 neemt de Bayerische Zugspitzbahn Bergbahn AG en nieuwe gondel in gebruik. De Seilbahn Zugspitze is de hoogste en grootste gondel ter wereld. De twee glazen cabines kunnen 580 wintersporters per uur vervoeren.

Naar de Zugspitze vanuit Ehrwald

Veel spectaculairder is echter de tien minuten durende rit vanuit Ehrwald aan de Oostenrijkse kant. Die verbinding bestaat in de winter van 2016 – 2017 precies negentig jaar. Sinds december 2017 kun je vanuit Ehrwald met een nieuwe gondel naar de Zugspitze. De nieuwe Seilbahn Zugspitze dient ter vervanging van de 50 jaar oude Eibsee-gondel. Bovendien heeft de nieuwe lift naar de Zugspitze een grotere capaciteit van 120 personen (tegen honderd in de oude lift), waardoor je minder lang hoeft te wachten.

Nu was de oude lift naar de Zugspitze al niet iets voor mensen met hoogtevrees, maar de nieuwe lift is dat al helemaal niet. De nieuwe cabines hebben namelijk ramen tot aan de grond. Met een lengte van 3213 meter is het de langste loshangende kabel ter wereld.

Het bergstation op de Zugspitze gletscher is een beetje een doolhof, met gangen, trappen, liften, een restaurant, een Erlebniswelt en een paar winkels. Via een verbindingsgalerij loopt u vanuit Tirol Duitsland binnen. Er staan alleen twee bordjes om aan te geven dat u in Tirol of in de Freistaat Bayern bent. Ook is er een kiosk waar u souvenirs en speciaal gestempelde postzegels kunt kopen, maar u hoeft nergens een paspoort te laten zien.

Op de top van de Zugspitze

Op het panoramaterras moet u echt even de tijd moet nemen om van het fenomenale uitzicht te genieten. Bij helder weer kunt u tot 150 kilometer ver kijken naar de Grossglockner (de hoogste berg van Oostenrijk), de Piz Bernina en de tv-toren van München. In het dal ligt Garmisch en even verderop ziet u de Duitse Voralpen. Via een tweede gondelgebouw komt u in de gondel die u weer een stukje naar beneden brengt, naar de Zugspitzplatt waar het skigebied ligt.

Het gondelgebouw op de gletscher is verbonden met het restaurant. Pal voor het terras van dit restaurant staat, op wat waarschijnlijk de hoogste parkeerplaats van Europa is, een showmodel van BMW op een podium te pronken, vlak naast een metalen blauw-witte meiboom uit 2009. U bent in Beieren en dat zult u weten ook.

De pisten van de Zugspitze

Vanaf het Sonnalm-restaurant liggen verschillende blauwe en rode pisten aan uw voeten. De meeste pisten worden ontsloten door een sleeplift wat gezien de hoogte (het kan hier aardig waaien) niet verwonderlijk is. Er is slechts een stoeltjeslift, de comfortabele 6-persoons Sonnenkar. Bekijk de kaart van de skiliften.

Misschien wel de mooiste piste zijn piste nummers vijf en zes. Die gaan vanaf het verste gedeelte van de Zugspitze, het Weisse Tal genaamd. U komt er met de Wetterdandeck II-sleeplift. Deze ligt al vroeg in de middag in de schaduw van de bergkam, dus dan kan het hier ijzig koud worden. Bovenaan rechts ligt ook het Terrain Park Zugspitze, een funpark met een paar mooie springtafels. Linksaf liggen pisten vijf en zes. Het zijn behoorlijk pittige en vooral lange, rode afdalingen die uitkomen bij de 1100 meter lange Brunntal-sleeplift, de laagst gelegen lift op de Zugspitze. Bovenaan de lift, moet u een klein stukje skiën om weer bij het dalstation van de Sonnenkar lift uit te komen.

Wandelen op de Zugspitze

De Zugspitze trekt ook veel wandelaars. Op tien minuten lopen van het kapelletje dat bij het restaurant staat, ligt het igludorp.

Tip: Hou op de Zugspitze de tijd goed in de gaten. U bent namelijk vrij veel tijd kwijt om vanaf de Zugspitzplatt terug te keren naar de gondel naar Ehrwald. Anders moet u de dalafdaling maken met de trein naar Garmisch Partenkirchen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.