Shadow

Files in Zwitserland naar de wintersport

Onderweg naar de wintersport in Zwitserland krijg je zeker in Duitsland de nodige files voor je kiezen. Maar ook aan files in Zwitserland zelf valt niet te ontkomen. En vergeet niet dat je voor de Zwitserse snelwegen een vignet nodig hebt. Waar staan de files in Zwitserland onderweg naar de wintersport en hoe kun je ze omzeilen? 

geen files in Zwitserland met de autotrein. © BLS
Geen last van files in Zwitserland met de Lötschberg-autotrein. © BLS

Wie in Zwitserland gaat skiën, zal vaak via Basel gestuurd worden. Dat is met name het geval als je gaat skiën in Les Portes du Soleil of Les Diablerets. Vanuit Nederland rij je over de A61 richting Heidelberg. Daarna neem je een stukje de A6 richting Karlsruhe en vervolgens blijf je tot de grens bij Basel op de A5. Met kerst en de krokusvakantie is de A5 tussen Karlsruhe en Basel wel een stuk waar veel files staan. Ook de St. Gotthardtunnel op de A2 van Basel naar Chiusso is een berucht fileknelpunt.

De grensovergang bij Basel kan vrij druk zijn. Na Basel neem je de A2 naar Bern en vervolgens de A12 naar Vervey aan het meer van Genève. Via Montreux en de A9 rij je naar Aigle waar je de bergen in gaat. Maar voor bestemmingen als Adelboden, Grindelwald in de Jungfrau Region en Meiringen neem je na Bern de A6.

Zonder files naar Flims, Laax en Davos

Ga je skiën in Flims, Laax, Davos of Klosters? Dan wordt het een ander verhaal. In dat geval rij je weer via Memmingen in Duitsland om daarna de A96 te nemen richting Lindau/Bodensee. Daarna rij je via de A14/Pfandertunnel door het Oostenrijkse Vorarlberg. Let op, want voor dit kleine stukje door Oostenrijk moet je een Oostenrijks autobahnvignet kopen. Je kunt ook zonder vignet door Oostenrijk rijden, maar dan moet je net voor de grens in Duitsland de A96 verlaten (afslag 2 Lindau) en binnendoor via de 190 door Bregenz naar de A13 in Zwitserland te rijden. Voordeel is wel dat je dan nog een mooi stukje langs de Bodensee rijdt. Uiteindelijk moet je de A13 blijven volgen tot voorbij Chur. Op het noordelijke deel van de A13 tussen Sankt Margrethen en Sargans en bij Chur komen regelmatig files voor.

Voor Davos moet je eveneens de A13 volgen tot voorbij Bad Ragaz en dan verder rijden op de A28 richting Klosters.

Voor Arosa en Lenzerheide heb je twee mogelijkheden die qua afstand vrijwel hetzelfde zijn. De ene route is via Basel en Zürich tot voorbij Bad Ragaz en Chur. De andere route is via de Bodensee. De route via Zürich heeft mogelijk wel vaker files.

Met de auto naar Zermatt

Voor je wintersport in Zermatt kun je na Bern kiezen tussen de A6 of de A12/A9. Dat maakt qua afstand niet uit. Via de A6 reis je langs Spiez, Kandersteg en Visp. Tussen Kandersteg en Goppenstein moet je je auto op de autotrein van Bern-Lötschberg-Simplon Bahn laden om zo door de Lötschbergtunnel te komen. Die treinen rijden om de dertig minuten, maar bij drukte om de vijftien minuten. De rit duurt een kwartier. Overigens is Zermatt autovrij. Je moet in Täsch parkeren en overstappen in de Zermatt Shuttle. Let op: in de winter van 2018 – 2019 wordt aan het spoor in de Lötschberg-tunnel gewerkt. Dat heeft invloed op de treintijden. Check hier de vertrektijden.

Files in Zwitserland omzeilen

En dat brengt ons meteen bij het volgende. Moet je eigenlijk wel met de auto naar Zwitserland? Heel veel mogelijkheden om files in Zwitserland te omzeilen zijn er niet. Als je bijvoorbeeld gaat skiën in Andermatt moet je nu eenmaal door de Gotthard-tunnel. Gelukkig heeft Zwitserland een uitstekend spoorwegnetwerk. Heel veel wintersportbestemmingen zijn uitstekend per trein bereikbaar. Ook in de winter rijden de treinen met Zwitserse precisie en de rit voert vaak langs mooie dalen en over spectaculaire bruggen. Internationale treinen vanuit Nederland stoppen onder meer in Basel, Bern en Zürich. Je kon altijd al overdag met de ICE vanuit Nederland naar Zwitserland, maar vanaf 12 december 2021 rijdt ook de nachttrein naar Zwitserland weer: de Nightjet Zürich. Bekijk prijzen van treintickets naar Zwitserland.

Vliegen naar Zwitserland is ook goed te doen. Je kunt vliegen naar Genève voor bijvoorbeeld de skigebieden van de Portes du Soleil. Maar ook vliegen naar Zürich is een goede optie. Bekijk prijzen van vliegtickets en ga zonder files naar Zwitserland op wintersport.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.