Ga naar de inhoud

De mooie skigebieden van Skirama Dolomiti

Skirama Dolomiti is een verband van acht skigebieden in de Dolomieten die samen goed zijn voor 380 kilometer skipisten. Madonna di Campiglio, Pinzolo en Folgarida-Marilleva vormen samen het grootste skigebied van Skirama Dolomiti. Update 25 februari 2020: In Skirama Dolomiti zijn geen besmettingen met het coronavirus geconstateerd, maar voor dit deel van Italië gelden wel veiligheidsrisico’s. Bekijk het reisadvies voor Noord-Italië.

Skiën in de Skirama Dolomiti

Madonna di Campiglio is het bekendste skigebied van Skirama Dolomiti © Bisti/Skirama Dolomiti
Madonna di Campiglio is het bekendste skigebied van Skirama Dolomiti © Bisti/Skirama Dolomiti

Bij skigebieden in de Dolomieten denken de meeste wintersporters waarschijnlijk het eerst aan de skigebieden van de Dolomiti Superski. Met 1 skipas kun je daar skiën op 1200 kilometer aan pistes van onder meer Val Gardena, Gitschberg Jochtal, Val di Fassa en Val di Fieme. Deze skigebieden liggen in Zuid-Tirol, Veneto en Trentino, grofweg ten noordwesten van de A22 die van Innsbruck via de Brennerpas naar Verona loopt.

Maar iets verderop, ten zuiden en westen van de Dolomiti Superski, ligt dat andere grote samenwerkingsverband van skigebieden: de Skirama Dolomiti. Je zit hier in de Brenta Dolomieten. De acht skigebieden van de Skirama Dolomiti liggen in Trentino en een klein stukje van Lombardije. Samen zijn ze goed voor 380 kilometer skipisten en zo’n 150 skiliften die met 1 skipas toegankelijk zijn. Daarnaast heeft elk skigebied nog z’n eigen skipas. Omdat sommige skigebieden nogal ver van elkaar verwijderd liggen, hangt het er van af of voor jou de Skirama Dolomiti-skipas interessant is.

Skirama Dolomiti in cijfers

  • Hoogte skigebied: tot 3000 meter
  • Skiseizoen open: vanaf november tot en met april
  • Omvang skigebied: 380 km skipisten verdeeld over acht skigebieden
  • Pistes die voorzien zijn van sneeuwkanonnen: 340 km.
  • Aantal skiliften: 150 Bekijk de skikaart van Skirama Dolomiti.

Wintersportvakantie in de Skirama Dolomiti boeken

Voor een wintersport vakantie in de Skirama Dolomiti kun je terecht in de volgende wintersportplaatsen:

Wie een wintersportvakantie in Skirama Dolomiti wil boeken, heeft enorm veel keuze in hotels, pensions, vakantiehuizen en appartementen. Vooral als je naar Val di Sole wilt, heb je veel keuze uit aanbiedingen voor wintersportvakanties. Kijk bij Snowtrex (hotels en appartementen in Val di Sole, Madonna di Campiglio en Pinzolo), TUI (Skirama Dolomiti en Folgaria), De Jong Intra, Summit Travel (veel keuze in verschillende dorpen van Skirama Dolomiti) en Sunweb (Val di Sole en Adamello).

Skigebieden in de Skirama Dolomiti: Madonna di Campiglio

Van dat rijtje wintersportplaatsen in de Skirama Dolomieten is Madonna di Campiglio waarschijnlijk de bekendste. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de vele internationale skiwedstrijden die hier gehouden worden. Maar natuurlijk ook met de jetset en de rijken der aarde die al meer dan honderd jaar in Madonna di Campiglio komen.

Madonna di Campiglio vormt samen met Pinzolo en Folgarida-Marilleva het grootste skigebied van Trentino: skigebied Campiglio Val Rendena Val di Sole ook wel bekend onder de naam Campiglio Dolomiti di Brenta. Dit skigebied telt 150 kilometer aan onderling verbonden skipistes, 108 afdalingen, 59 skiliften en 4 snowparken. De pistes liggen tussen de 850 en 2500 meter hoogte en 95 procent kan kunstmatig besneeuwd worden. Bekijk de interactieve pistenkaart.

De skipisten van Folgarida © C. Briani/Val di Sole
De skipisten van Folgarida © C. Briani/Val di Sole

Madonna di Campiglio, op 1524 meter hoogte, en Pinzolo liggen in Val Rendena. Folgarida-Marilleva ligt in de langgerekte Val di Sole, de Vallei van de Zon. Dit skigebied bestaat nu uit 150 kilometer aaneengesloten pisten. Het ligt prachtig in het Adamello Brenta nationaal park.

De belangrijkste noviteit in de winter van 2021-2022 in Madonna di Campiglio is de nieuwe 10-persoons gondel Fortini-Pradalago. Deze vervangt een 4-persoons stoeltjeslift en zorgt voor een betere ontsluiting van de Fortini en Grosté-pistes. Het dalstation van de nieuwe gondel is namelijk naar de overkant van de weg verplaatst, vlakbij het dalstation van de gondel die de Grosté op gaat. Verder zijn er nog wat restaurants die een facelift hebben ondergaan.

In de winter van 2019-2020 is in Madonna di Campiglio de historische tweepersoons stoeltjeslift Nube d’Oro vervangen door een geavanceerde 6-zitter met een capaciteit van 2.800 wintersporters per uur. Tegelijkertijd werden de skipistes Nube d’Argento en Nube d’Argento-Gendarme verbreed en herzien. En er is een nieuwe piste aangelegd: de Montagnoli-piste. Deze nieuwe piste is 300 meter lang met een gemiddeld hellingspercentage van 13%. Tenslotte is gewerkt aan de make-over en verbreding van de Amazzonia-piste, die de helling van Amazzonia Alta tot aan Busa dei Mughi beïnvloedt.

Skiën in Pinzolo

Pinzolo, in het hart van de Val Rendena, staat bekend als het kleine zusje van Madonna. Dit bergdorp op 700 meter hoogte ligt aan de voet van de Doss del Sabion, een hoogvlakte. Met een prachtig uitzicht over de Brenta Dolomieten aan de ene kant en de Adamello Presanella aan de andere kant ervaar je hier echt in de bergen en de natuur.

Het skigebied van Pinzolo beschikt over 14 liften en 22 pistes. De pistes van Pinzolo liggen vooral op de Doss del Sabion. De mooiste afdaling, althans voor gevorderden, is de Tulot Audi Quattro, de nieuwste en meest uitdagende zwarte piste van het hele gebied.

Pinzolo is dankzij de Campiglio Express verbonden met de pistes van Madonna di Campiglio en Folgarida en Marilleva in Val di Sole. In de winter van 2023-2024 is de 4-persoons stoeltjeslift tussen Prà Rodont en de top van de Doss del Sabion vervangen door een 10-persoons gondel. Daardoor kunnen er per uur 2800 wintersporters naar boven gebracht worden. Boven is de berghut Doss del Sabion compleet verbouwd.

Ski in ski out in Folgarida-Marilleva

Net als Madonna di Campiglio is ook Folgarida-Marilleva een ski in, ski out bestemming. In dit deel van het skigebied vind je 24 liften, 41 afdalingen (waarvan de helft uit rode pistes bestaat, een snowpark en drie parken speciaal voor kinderen. De vele evenementen die op en rond de pistes van Marilleva gehouden worden, dragen bij aan een gezellige, ontspannen sfeer.

Enkele winters geleden is het skigebied Folgarida-Marilleva verrijkt met de nieuwe “Bassetta” zeszits-stoeltjeslift die skiërs naar Monte Spolverino brengt, op een hoogte van 2.092 meter. Tevens heeft de Malghet Aut skiweg een make-over gekregen. Dit ski-pad verbindt de Alpe Daolasa met de pistes van Folgarida. Het pad is breder gemaakt en voorzien van sneeuwkanonnen.

Het skigebied van Madonna di Campiglio, Pinzolo en Folgarida-Marilleva bestaat uit:

  • zestig liften ( 17 gondels, 33 stoeltjesliften en tien sleepliften en rollende tapijten).
  • Er zijn 42 blauwe pistes, 37 rode pistes en 21 zwarte pistes.
  • Langlaufers vinden hier 41 kilometer aan loipen.
  • Snowboarders kunnen zich uitleven in 4 snowparks.

Op wintersport in Pejo: skiën op 3000 meter

Skiën op de gletsjer van Pejo. © Doppelmayr/Val di Sole.
Skiën op de gletsjer van Pejo. © Doppelmayr/Val di Sole.

Ook Pejo ligt in de Val di Sole. Het is het hoogst gelegen dorp in Trentino waar je kunt skiën. Dat Pejo, op 1180 meter boven zeeniveau, het oudste toeristische gebied van de Val di Sole is, heeft het te danken aan de thermale bronnen. De Thermen van Pejo zijn dan ook een ‘must-visit’ tijdens je wintersportvakantie in dit deel van de Skirama Dolomiti.

Het skigebied van Pejo ligt ook al weer in zo’n mooie omgeving: het natuurpark Stelvio. Groot is het skigebied niet. Het telt 20 kilometer skipisten, verdeeld over 6 blauwe, 8 rode en 1 moeilijke zwarte piste. Maar je kunt hier wel skiën op 3000 meter hoogte. Alleen al de tocht met de grote gondel, de Pejo 3000, is de moeite waard. Een van de mooiste afdalingen is de Direttissima Pejo 3000, een 8 kilometer lange afdaling met een hoogteverschil van 1600 meter. Ook de Val della Mite, een 4 kilometer lange afdaling vanaf 3000 meter hoogte is spectaculair. En Pejo heeft de eerste funslope in Trentino.

Vanwege de beperkte omvang van het skigebied is Pejo misschien niet een wintersportbestemming om een hele week skivakantie door te brengen. Maar het ligt op een half uurtje rijden van Val di Sole en drie kwartier rijden van Madonna di Campiglio, dus wellicht kun je het met die skigebieden combineren.

Skigebied Passo del Tonale: skiën op de Presena-gletsjer

Skliën op de Pesena-gletsjer in Passo del Tonale in Skirama Dolomiti © Caspar Diederick/Skirama Dolomiti
Skliën op de Pesena-gletsjer in Passo del Tonale in Skirama Dolomiti © Caspar Diederick/Skirama Dolomiti

Passo del Tonale is met honderd kilometer skipisten en dertig liften een van de wat grotere skigebieden in Skirama Dolomiti. Pontedilegno-Tonale zoals het skigebied officieel heet, ligt op de grens van Trentino en Lombardije. Tonale ligt op 2 kilometer hoogte en telt nogal wat hotels en flats. Ponte di Legno heeft een meer authentiek karakter. Hier wordt gewerkt aan een nieuwe spa die met kerst 2021 open moet gaan.

Dit skigebied telt 10 blauwe pisten, 25 rode afdalingen en 6 zwarte pistes. Het hoogste punt van het skigebied ligt op de Presena-gletsjer. Je kunt hier dan ook skiën vanaf de herfst tot begin mei. De nieuwe en snelle Presena-lift brengt wintersporters in zeven minuten van 2.585 meter op Passo Paradiso tot 3.000 meter bij Passo Presena. Onderweg heb je een spectaculair uitzicht op Adamello, Lobbie, Presanella en Pian di Neve, de grootste gletsjer van de Italiaanse Alpen. Vanaf Presena start een 11 kilometer lange afdaling naar Ponte di Legno. Dit is één van de langste pistes van Europa.

Kleinere skigebieden in de Skirama Dolomiti: Paganella Ski

Skiën in de Brenta Dolomieten: Paganella © Frizzera / Skirama Dolomiti
Skiën in de Brenta Dolomieten: Paganella © Frizzera / Skirama Dolomiti

Skigebied Paganella Ski behoort tot de kleinere skigebieden in de Skirama Dolomiti. Hier liggen 37 kilometer afdalingen (11 blauwe pistes, 15 rode pistes en 1 zwarte pistes). De skipistes zijn verbonden door 14 liften. Die liften vertrekken rechtstreeks uit de dorpen Andalo en Fai della Paganella. Ook fijn is dat dit skigebied op slechts een kwartiertje rijden van de A22 ligt. Het is dus goed bereikbaar. In dit familieskigebied kunt je ook aan toerskiën, langlaufen (10,5 km loipen) en fatbiken doen.

Wintersporters kunnen in de winter van 2021-2022 in Paganella genieten van een nieuwe rodelbaan nabij Fai della Paganella. Die is toegankelijk via stoeltjeslift Santel-Meriz. Bij Prati di Gaggia boven Andalo zijn diverse uitbreidingen voor beginners en kinderen doorgevoerd zoals de beginnerspiste ‘Orsetto Bianco’ (witte beer). Ook is de blauwe piste Salare uitgebreid om zo beginners ook op hoogte de ruimte te geven.

In de winter van 2023-2024 is bij de oefenpistes van Laghet een 10-persoons gondel geopend. Tegelijkertijd is de Olimpionica I-piste flink vergroot. Ook snowpark Dosson en de verbindingsweg tussen Rindole en Laghet worden onder handen genomen.

Ski & stad in Monte Bondone

Ook Monte Bondone is een klein skigebied in Skirama Dolomiti. Het telt 20 kilometer skipisten (6 blauwe en tien rode pistes). Vrijwel alle accommodaties liggen aan de piste. Monte Bondone is de huisberg van de inwoners van de bisschopsstad Trento. Je kunt hier dus prima een stedentrip en wintersport combineren, al is het skigebied te klein om er een week door te brengen. In de winter van 2021-2022 is het rollend tapijt voor beginners uitgebreid. Verder is de beginnerspiste Cordela verbreed.

Skigebied Alpe Cimbra: Folgaria – Lavarone

Het zuidelijkste skigebied van Skirama Dolomiti is skigebied Alpe Cimbra. Dit skigebied is verdeeld over Flogaria, Lavarone en Lusérn, waar een kleine Duitstalige gemeenschap leeft. Het skigebied telt 104 kilometer skipisten, die verdeeld zijn over 39 makkelijke blauwe pisten, twintig rode afdalingen en vier zwarte afdalingen.

Eigenlijk ligt skigebied Alpe Cimbra net niet meer in de Dolomieten. De bergen zijn hier wat lager en glooiender. Dat maakt dit skigebied wel weer aantrekkelijk voor gezinnen. Ook langlaufers kunnen hier op de 85 kilometer aan loipen goed uit de voeten. Drie snowparken, een boardercross en een skicross maken dit skigebied compleet. In Alpe Cimbra kun je skiën van december tot april. Het ligt niet zo gek ver van het Gardameer, dus wellicht kun je een skivakantie in Skirama Dolomiti combineren met een vakantie aan het Gardameer.

Hoe kom je in de Skirama Dolomiti?

De Skirama Dolomiti ligt, net als veel andere skigebieden in Italië, minder ver dan je denkt. Vanaf Utrecht ben je er na 1050 kilometer. Dat is net zover als naar veel Franse skigebieden. Met de trein reis je naar het Oostenrijkse Innsbruck. Er gaan zowel nachttreinen als treinen overdag naar Innsbruck. Daar kun je het beste een auto huren en in iets minder dan drie uur over de Brennerpas naar de skigebieden van Skirama Dolomit rijden. Bekijk prijzen van treintickets naar Innsbruck.

Met het vliegtuig naar de Skirama Dolomiti? Pak dan het vliegtuig naar Innsbruck (172 kilometer), Verona (90 km), Milaan (250 km) of Bergamo (180 km). Het vliegveld van Bolzano ligt op 57 km het dichtst bij de Skirama Dolomiti. Vanaf de vliegvelden van Rotterdam en Eindhoven wordt gevlogen op Verona. Bekijk prijzen van vliegtickets. Vanaf de vliegvelden gaan geregeld georganiseerde transfers naar Skirama Dolomiti.

Skiën bij zonsopkomst

In alle skigebieden van Skirama Dolomiti kun je meedoen aan de Ski Sunrise. De gondel gaat nog bij donker open, zodat je op de top de zon kunt zien opgaan. Een heerlijk ontbijt op de top en de eerste sporen in de sneeuw trekken maken de Ski Sun Rise af. Bekijk hier de data en de locaties. En bekijk deze sfeervolle video

Skipassen in Skirama Dolomiti

Wie in veel skigebieden van Skirama Dolomiti wil gaan skiën, kan het beste de skipas voor het hele gebied kopen. Maar elk gebied heeft ook nog z’n eigen skipassen, die wat goedkoper zijn. Het hangt er dus van af wat je gaat doen en in welk dorp je tijdens je skivakantie in Skirama Dolomiti verblijft. Kinderen onder de acht jaar krijgen een gratis skipas, mits ze onder begeleiding van een volwassene met dezelfde skipas skiën. Bekijk actuele skipasprijzen. Kijk voor meer informatie op de Nederlandstalige site van Skirama Dolomiti.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole