Shadow

Corona inreismaatregelen in Oostenrijk afgeschaft

De Oostenrijkse regering de inreismaatregelen vanwege het coronavirus in mei 2022 afgeschaft. Om Oostenrijk in te reizen zijn 3G, 2G, PCR-tests, vaccinatie- of herstelbewijzen niet meer nodig. We zetten de belangrijkste coronamaatregelen in Oostenrijk op een rij.

Update 24 mei 2022: Aan de grenzen van Oostenrijk hoeft u dus geen coronabewijs of vaccinatiebewijs meer te laten zien. In Oostenrijk zelf zijn de 3G-regels eveneens geschrapt. U hoeft dus niet meer bij uw hotel of het kopen van een skipas een vaccinatiebewijs of een pcr-test te laten zien. Alleen in ziekenhuizen en zorginstellingen moet u nog aan de 3G-regels voldoen. Daar moet u dus wel aantonen dat u gevaccineerd, genezen of getest bent.

Verder geldt op een aantal plaatsen een mondkapjesplicht. Dat moet een FFP2-mondkapje zijn.

 • op openbare plekken in vervoersmiddelen zoals bussen en skiliften,
 • in alle winkels,
 • in alle sectoren met nauw klantcontact,
 • in de horeca, in sportaccommodaties (behalve als je aan het sporten bent),
 • in culturele instellingen,
 • in gezondheidsinstellingen,
 • in vrijetijdsvoorzieningen en tijdens bijeenkomsten met meer dan 100 deelnemers op toegewezen zitplaatsen (zoals theaters, operahuizen, bioscopen, enzovoorts)

Geldigheid vaccinaties ingekort

Sinds 1 februari 2022 is de geldigheidsduur van een dubbele vaccinatie teruggebracht tot 180 dagen oftewel zes maanden. In de meeste Europese landen, waaronder Nederland, is dat nog 9 maanden oftewel 270 dagen. Een herstelbewijs is in Nederland 180 dagen geldig. Maar tegelijkertijd heeft Oostenrijk in mei 2022 de geldigheid van vaccinatiebewijzen verlengd naar 365 dagen, mits je geboosterd bent.

Wanneer ben je volgens Oostenrijk geboosterd?

Volgens de Oostenrijkse regels ben je geboosterd als:

 • Je 2 keer gevaccineerd bent (of 1 keer met het Janssen-vaccin), en daarna een boosterprik heeft gehad. De boosterprik is niet langer dan 9 maanden (270 dagen) gelden gegeven.
 • Je bent hersteld en 2 keer gevaccineerd (of 1 keer met het Janssen-vaccin). Je laatste prik is niet langer dan 9 maanden (270 dagen) geleden gegeven.
 • Je volledig gevaccineerd bent en hersteld. Je herstelbewijs is niet ouder dan 6 maanden (180 dagen).

Kijk voor meer informatie op www.sichere-gastfreundschaft.at

Après-ski weer toegestaan

Hotels, cafés en restaurants hoeven sinds 1 februari pas om middernacht de deuren te sluiten. Sinds 5 maart is ook de après-ski weer toegestaan.

Eigen aanvullende regels in verschillende deelstaten

Deze minimumregels gelden in heel Oostenrijk, maar het staat de individuele deelstaten vrij om aanvullende regels op te leggen. Tirol, Vorarlberg en Burgenland willen vanaf zondag 12 december de handel en de horeca weer openen. Alleen nachthoreca en après-ski in Tirol, Vorarlberg en Burgenland moet gesloten blijven, weet de Oostenrijkse zender ORF.

3-Stappenplan wordt 5-stappenplan met coronaregels in Oostenrijk

De Oostenrijkse regering heeft maandag 20 september een aantal maatregelen aangekondigd om het wintersportseizoen op een veilige manier door te kunnen laten gaan. De maatregelen draaien om een 3-stappen-plan voor de hotels en restaurants, de skiliften, de après-ski en de kerstmarkten. Maar door de oplopende coronabesmettingen heeft de nieuwe regering van de inmiddels weer afgetreden kanselier Alexander Schallenberg op 23 oktober 2021 er een 5-stappenplan van gemaakt.

Het nieuwe vijf stappen van coronamaatregelen in Oostenrijk ziet er als volgt uit:

 • Niveau 1 geldt als er nog weinig coronapatiënten op de IC liggen.
 • Niveau 2 gaat in als er 7 dagen lang 300 coronapatiënten op de IC liggen; Dat was begin november het geval.
 • Niveau 3 gaat direct in als er 400 coronapatiënten op de IC liggen;
 • Nieuw is niveau 4: Dat gaat direct in als er 500 coronapatiënten op de Oostenrijkse IC’s liggen. In dat geval geldt in restaurants, sportzaken, contactberoepen en culturele activiteiten de 2G regel in plaats van de 3G-regel. Inmiddels zit Oostenrijk in fase 4.
 • Niveau 5 is ook nieuw: Als er 600 patiënten op de IC liggen, mogen ongevaccineerde Oostenrijkers alleen nog de deur uit om naar hun werk te gaan of voor noodzakelijke activiteiten.

Beperkingen voor ongevaccineerden

Coronamaatregelen Oostenrijk: een FFP2-mondkapje is verplicht in de skiliften. © Skigebiedengids.nl
Coronamaatregelen Oostenrijk: een FFP2-mondkapje is verplicht in de skiliften. © Skigebiedengids.nl

Uitgangspunt in de Oostenrijkse coronamaatregelen is dat overbelasting van de Oostenrijkse gezondheidszorg, en dan met name de IC-capaciteit, voorkomen moet worden. Afstandsregels, beperkte toegang en vervroegde sluitingstijden moeten tot het verleden behoren, in ieder geval voor mensen die gevaccineerd en genezen zijn. Wie niet gevaccineerd of genezen is, krijgt bij overschrijding van een bepaald aantal IC-opnamen direct te maken met beperkingen.

Let op: Heb je een Janssen-vaccin gehad? Dan is je vaccinatiebewijs sinds 3 januari 2022 niet meer geldig. Je moet dan een tweede dosis met het Janssen-vaccin gehad hebben.

Het dragen van een FFP-2 masker is tot 5 maart verplicht in winkels, musea, bibliotheken, gondels en stoeltjesliften met een gesloten kap. Buffs, shawls en Nederlandse mondkapjes worden niet geaccepteerd.

De Oostenrijkse regering heeft een handige rekentool online gezet waarmee je zelf kunt uitrekenen of jouw vaccinatiebewijzen of herstelverklaring nog geldig is.

Boek je skivakantie in Oostenrijk bij Snowtrex, TUI, De Jong Intra, Booking.com, Summit Travel of Sunweb. Kijk voor vakantiehuizen en chalets in de wintersportgebieden bij Interhome, Belvilla, ChaletsPlus en Chalet.nl.

Coronaregels voor de après-ski en de horeca

Voor de après-ski gelden strengere regels. Daar geldt nu al voor de eerste fase dat je een negatieve PCR-test, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je genezen bent, moet tonen. Vanaf fase 2 zijn alleen gevaccineerden en genezen wintersporters nog welkom in de après-ski. Maar je hoeft in de horeca geen mondkapje op.

Horeca-medewerkers die niet gevaccineerd zijn, moeten een FFP2-mondkapje dragen en zich minstens 3 keer per week laten testen. Bovendien wordt het voor de après-ski wel mogelijk om de openingstijden aan banden te leggen, of ruimtes tussentijds te sluiten om ze te ventileren. Verder krijgen Oostenrijkse deelstaten en gemeenten de mogelijkheid om strengere regels in te voeren. Een besmetting van een barman in de Kitzlochbar in Ischgl bleek begin 2020 tot een enorme verspreiding van het virus door heel Europa te leiden.

Alcoholverbod op openbare plaatsen in Ischgl

Gemeenten zelf kunnen nog aanvullende maatregelen nemen. Ischgl heeft voor het hele wintersportseizoen een alcoholverbod op openbare plaatsen in het dorp ingevoerd. Daarnaast geldt deze winter een algemeen parkeerverbod vanaf 19.30 uur tot 07.00 uur op alle Silvrettaseilbahn AG-parkeerplaatsen. Daarom moeten touringcars uiterlijk om 19.30 uur vertrekken. Een verordening van de lokale politie verbiedt ook het schenken van alcohol, het plaatsen van barbecues of feestelijke bijeenkomsten op en in de directe omgeving van de vier parkeerplaatsen van de Silvrettaseilbahn AG. Verder verkoopt het skiliftbedrijf alleen skipassen aan mensen die volledig gevaccineerd of genezen zijn (2G).

Coronabewijs tonen bij aankoop van liftpas

Verder gold tussen 15 oktober en 8 november 2021 ook voor liften de 3G-regel (gevaccineerd, genezen of getest). Je coronabewijs moet gecontroleerd worden bij de aankoop van je skipas. Zit je skipas bij je hotelboeking inbegrepen, dan moet de reisorganisatie of het hotel waar je skipas klaarligt je coronabewijs controleren.

Tevens moeten wintersporters hun coronabewijs altijd bij zich dragen voor steekproefsgewijze controle. Wie geen coronabewijs bij zich heeft, kan de toegang tot de skiliften ontzegd worden. Mocht de IC-capaciteit het derde niveau bereiken, dan worden beperkingen voor ongevaccineerde bezoekers ingevoerd.

Vaak testen

Mocht het aantal coronagevallen gaan dalen en fase 1 weer van kracht worden, dan zul je je op wintersport in Oostenrijk vaak moeten laten testen als je niet gevaccineerd of getest bent. PCR-tests zijn nog maar 48 uur geldig in plaats van 72, antigeentests nog maar 24 uur in plaats van 48. Op de site van het Oostenrijks verkeersbureau staan links naar pagina’s waar je je kunt aanmelden voor een antigeentest/sneltest. Je moet vooraf een afspraak maken. In sommige dorpen, zoals in het Stubaital, kun je ook terecht bij het lokale verkeersbureau voor een sneltest.

Het Oostenrijks verkeersbureau liet in september weten blij te zijn met de aangekondigde maatregelen. “Een winterseizoen dat nogmaals uitvalt is ondenkbaar. De vandaag gepresenteerde maatregelen creëren de voorwaarden voor een succesvol winterseizoen’’, aldus Lisa Weddig, directrice van de Österreich Werbung. “Nu weten wij hoe een wintervakantie in Oostenrijk goed zal functioneren. De vandaag gepresenteerde maatregelen geven de gasten de, voor de boeking zo belangrijke, mate van zekerheid”, aldus Weddig.

Geen coronabesmettingen gelinkt aan wintersport

Eerder al zei dr. Christoph Eisinger, managing director van het samenwerkingsverband Ski Amadé, tegen deze site dat de afgelopen zomer én de beperkte openstelling van de skigebieden vorige winter heeft aangetoond dat wintersport veilig kan. Volgens het Oostenrijkse RIVM is er het hele skiseizoen geen enkele coronabesmetting geweest die te herleiden is tot wintersport, aldus Eisinger. Lees ook: Ski Amadé investeert 66 miljoen in nieuwe skiliften.

Alle coronamaatregelen in Oostenrijk zijn na te lezen op de website Sichere-Gastfreundschaft.at.

Lees ook:

Disclaimer

Wij doen onze uiterste best om de informatie in dit bericht zo actueel en accuraat mogelijk te houden. Regels kunnen echter snel veranderen. Raadpleeg dus altijd de officiële regeringssites met inreismaatregelen of neem contact op met je reisorganisatie. Wij zijn niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor foutieve informatie.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Deel dit met je vrienden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.