Shadow

Dit zijn de coronamaatregelen in Oostenrijk in de winter van 2021-2022

Iedereen die in de winter van 2021 – 2022 in Oostenrijk op wintersport gaat, moet minimaal gevaccineerd, genezen of getest zijn op het coronavirus. Maar als het aantal coronapatiënten op Oostenrijkse ic-afdelingen te hoog oploopt, kom je bijvoorbeeld de après-ski alleen nog maar binnen als je gevaccineerd of genezen bent. Ook bij skiliften wordt gecontroleerd of je je aan de maatregelen houdt.

3-Stappenplan coronaregels in Oostenrijk

De Oostenrijkse regering heeft maandag 20 september een aantal maatregelen aangekondigd om het wintersportseizoen op een veilige manier door te kunnen laten gaan. De maatregelen draaien om een 3-stappen-plan voor de hotels en restaurants, de skiliften, de après-ski en de kerstmarkten.

Eventueel beperkingen voor ongevaccineerden

Coronamaatregelen Oostenrijk: een mondkapje is verplicht in de gondels. © TVB Stubai Tirol, Gerhard Berger
Coronamaatregelen Oostenrijk: een mondkapje is verplicht in de gondels. © TVB Stubai Tirol, Gerhard Berger

Uitgangspunt is dat overbelasting van de Oostenrijkse gezondheidszorg, en dan met name de IC-capaciteit, voorkomen moet worden. Afstandsregels, beperkte toegang en vervroegde sluitingstijden moeten tot het verleden behoren, in ieder geval voor mensen die gevaccineerd en genezen zijn. Wie niet gevaccineerd of genezen is, krijgt bij overschrijding van een bepaald aantal IC-opnamen direct te maken met beperkingen. En de Oostenrijkse regering windt er bij monde van toerisme-minister Elisabeth Köstinger geen doekjes om: “Wie zich nu laat vaccineren, heeft ook komende winter gegarandeerd toegang tot skiliften, hotels, concerten, bioscopen etcetera.” Op het moment dat de maatregelen werden aangekondigd, is maar 60 procent van de Oostenrijkers volledig gevaccineerd.

Coronamaatregelen in Oostenrijk: 3G-regel

Tijdens de eerste stap, die sinds 15 september van kracht is, geldt de 3-G regel. Horeca-gasten moeten kunnen aantonen dat ze gevaccineerd, genezen of getest zijn. Antigeentest zijn maximaal 24 uur geldig.

Vanaf stap 2 zijn zelftests (‘Wohnzimmertest’ zoals die in Oostenrijk heten) niet meer geldig als toegangsbewijs. Stap 2 gaat in als er 7 dagen lang meer dan 300 coronapatiënten op de Oostenrijkse IC-afdelingen liggen.

Het derde niveau gaat in als er 7 dagen lang meer dan 400 patiënten met corona op de IC liggen. Dan moet je een vaccinatiebewijs, een bewijs dat je genezen bent, of een negatieve PCR-test kunnen tonen in de hotellerie en gastronomie.

Coronaregels voor de après-ski

Voor de après-ski gelden strengere regels. Daar geldt nu al voor de eerste fase dat je een negatieve PCR-test, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je genezen bent, moet tonen. Treedt fase 2 in werking, dan zijn alleen gevaccineerden en genezen wintersporters nog welkom in de après-ski. Dan geldt dus niet de 3G-regel, maar de 2G-regel.

Horeca-medewerkers die niet gevaccineerd zijn, moeten een FFP2-mondkapje dragen en zich minstens 3 keer per week laten testen. Bovendien wordt het voor de après-ski wel mogelijk om de openingstijden aan banden te leggen, of ruimtes tussentijds te sluiten om ze te ventileren. Verder krijgen Oostenrijkse deelstaten en gemeenten de mogelijkheid om strengere regels in te voeren. Een besmetting van een barman in de Kitzlochbar in Ischgl bleek begin 2020 tot een enorme verspreiding van het virus door heel Europa te leiden.

Boek je skivakantie in Oostenrijk bij Wintertrex, TUI, De Jong Intra, Booking.com, Summit Travel of Sunweb. Kijk voor vakantiehuizen en chalets in de wintersportgebieden bij Interhome, Belvilla, ChaletsPlus en Chalet.nl.

Coronaregels in Oostenrijkse skiliften

In de skiliften geldt sinds 15 september de regel dat je een FFP2-mondkapje moet dragen. Er was nog even sprake van dat die regel alleen voor gondels zou gelden, en niet voor stoeltjesliften die immers in de open lucht hangen, maar dat onderscheid wordt niet gemaakt.

Coronabewijs tonen bij aankoop van liftpas

Verder geldt vanaf 15 oktober ook voor liften de 3G-regel (gevaccineerd, genezen of getest). Wintersporters moeten hun medische status kunnen aantonen bij de aankoop van een liftpas. Hoe dat precies vorm moet krijgen, wordt nog onderzocht. Tevens moeten wintersporters hun coronabewijs altijd bij zich dragen voor steekproefsgewijze controle. Wie geen coronabewijs bij zich heeft, kan de toegang tot de skiliften ontzegd worden. Mocht de IC-capaciteit het derde niveau bereiken, dan worden beperkingen voor ongevaccineerde bezoekers ingevoerd.

De gouverneur van Tirol, Günther Platter, liet echter blijken dat in eerste instantie niet de liftmaatschappijen, maar de politie en de gezondheidsautoriteiten voor die controles gaan zorgen. Hij wil ook de mogelijkheden om in Tirol een PCR-test af te nemen verder uitbouwen.

Het Oostenrijks verkeersbureau is blij met de aangekondigde maatregelen. “Een winterseizoen dat nogmaals uitvalt is ondenkbaar. De vandaag gepresenteerde maatregelen creëren de voorwaarden voor een succesvol winterseizoen’’, aldus Lisa Weddig, directrice van de Österreich Werbung. “Nu weten wij hoe een wintervakantie in Oostenrijk goed zal functioneren. De vandaag gepresenteerde maatregelen geven de gasten de, voor de boeking zo belangrijke, mate van zekerheid”, aldus Weddig.

Geen coronabesmettingen gelinkt aan wintersport

Eerder al zei dr. Christoph Eisinger, managing director van het samenwerkingsverband Ski Amadé, tegen deze site dat de afgelopen zomer én de beperkte openstelling van de skigebieden vorige winter heeft aangetoond dat wintersport veilig kan. Volgens het Oostenrijkse RIVM is er het hele skiseizoen geen enkele coronabesmetting geweest die te herleiden is tot wintersport, aldus Eisinger. Lees ook: Ski Amadé investeert 66 miljoen in nieuwe skiliften.

Alle coronamaatregelen in Oostenrijk zijn na te lezen op de website Sichere-Gastfreundschaft.at.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Deel dit met je vrienden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.