Ga naar de inhoud

Dit zijn de coronaregels in de Italiaanse skigebieden in 2022

De skigebieden in Italië, net als de rest van Noord-Italië, werden in de winter van 2019-2020 keihard getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Wat zijn de coronamaatregelen in de Italiaanse skigebieden in de winter van 2022?

Een van de coronamaatregelen in de skigebieden in Italië houdt in dat je in pistenrestaurants aan een tafel bediend wordt. © SkigebiedenGids.nl
Een van de coronamaatregelen in de skigebieden in Italië houdt in dat je in pistenrestaurants aan een tafel bediend wordt. © SkigebiedenGids.nl

In dit artikel zetten we op een rij wat de verschillende skigebieden in Noord-Italië doen tegen het Covid-19-virus. In veel skigebieden gelden min of meer dezelfde maatregelen. Afstand houden, mondkapjes, hygiëne, aan tafel zitten in de horeca, geen zelfbediening in restaurants, en frequente medische controles van het personeel zijn een rode draad bij alle maatregelen. Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe informatie.

Italië schaft inreisregels af

Update 31 mei 2022: Italië heeft per 31 mei de inreisregels rondom corona afgeschaft. Je hoeft geen vaccinatie-, test- of herstelbewijs meer te laten zien om Italië in te mogen komen. Ook hoef je in Italië geen ‘groene pas’ meer te laten zien. Wel geldt op sommige plekken nog een mondkapjesplicht. Alle actuele coronaregels in Italië staan in het Engels op de site van het Italiaans verkeersbureau.

Coronamaatregelen in de Dolomieten

Net als in Oostenrijk en Frankrijk zette het coronavirus in 2020-2021 een dikke streep door het wintersportseizoen. Aanvankelijk zouden de Italiaanse skigebieden op 18 januari 2021 weer open gaan, maar dat ging uiteindelijk niet door. De liften bleven de hele winter stilstaan. Hoe hebben de skigebieden in Italië zich voorbereid op de winter van 2021-2022? Wat doen ze om een nieuwe uitbraak van het coronavirus te voorkomen? En welke coronamaatregelen hebben de Italiaanse skigebieden genomen om een nieuwe uitbraak van het virus te voorkomen?

Wat heb je nodig om naar Italië te reizen?

Het reisadvies voor Italië is groen. Een groen reisadvies betekent dat de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met die in Nederland. Om op wintersport in Italië te kunnen, hoef je sinds 31 mei 2022 geen digitaal Passenger Locator Form meer in te vullen.

Je hoeft sinds 31 mei ook niet meer te voldoen aan het 3G-beleid. 3G betekent dat je gevaccineerd, genezen of getest moet zijn om Italië binnen te komen. Dat moest je kunnen aantonen met coronacheck-app.

Bekijk het actuele reisadvies voor Italië op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vaccinatiebewijzen en herstelbewijzen minder lang geldig

Italië was in 2020 een van de eerste landen die strenge coronamaatregelen en inreisbeperkingen invoerde. Net als Oostenrijk beperkte ook Italië de geldigheidsduur van vaccinatie- en herstelbewijzen. Sinds 15 december 2021 is een vaccinatiebewijs maximaal 9 maanden geldig; een negatieve PCR-, antigeentest en/of een herstelbewijs blijven geldig als coronabewijzen. Een herstelbewijs is nog maar 6 maanden geldig. Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet te worden getest.

Sinds 10 januari 2022 is in heel Italië een coronabewijs (vaccinatiebewijs niet ouder dan 9 maanden, herstelbewijs niet ouder dan zes maanden of testbewijs) ook verplicht voor overnachtingen in een hotel of verblijfsplaatsen, voor toegang tot sportscholen en in al het regionale en lokale openbaar vervoer. Vanaf 10 januari 2022 voert de Italiaanse regering een 2G-beleid in voor overnachtingen in een hotel, bed en breakfast et cetera. Dit geldt ook voor toegang tot al het lokaal en regionaal openbaar vervoer, skiliften, horecagelegenheden in de buitenlucht, ceremonies, buitenzwembaden en teamsport in de buitenlucht. De nieuwe regels, die gelden voor iedereen vanaf 12 jaar, gaan in elk geval tot en met 31 maart 2022 gelden. Met ingang van 1 februari 2022 is een vaccinatiebewijs nog maar zes maanden geldig.

Basic Green Pass of Super Green Pass?

Voor veel locaties en gelegenheden in Italië had u een Basic Green Pass (3G) of Super Green Pass (2G) nodig. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Een Basic Green Pass is een vaccinatie- of herstelbewijs (niet ouder dan 6 maanden), of  een negatieve testuitslag (PCR-test niet ouder dan 72 uur, antigeentest niet ouder dan 48 uur). Een boostervaccinatiebewijs is onbeperkt geldig.  

Een Super Green Pass is een vaccinatie- of herstelbewijs (niet ouder dan 6 maanden). Een boostervaccinatiebewijs is onbeperkt geldig.

Voor hotels, horeca (ook buiten), musea, openbaar vervoer en skiliften heb je de Super Green Pass (2G) nodig. U kunt uw coronabewijs in de CoronaCheck-app hiervoor gebruiken.

Is uw Nederlandse vaccinatie- of herstelbewijs wel ouder dan 6 maanden? Dan heeft u daarnaast ook een negatieve testuitslag nodig (PCR-test niet ouder dan 72 uur, antigeentest niet ouder dan 48 uur).

Niet in de rij met een wachtrij-app?

In de skigebieden in de Skirama Dolomiti in de Brenta Dolomieten, zoals Madonna di Campiglio, werd in de winter van 2021-2022 gebruik gemaakt van de app Qoda. Daarmee kun je een QR-code scannen om jezelf digitaal in de rij voor de belangrijkste skiliften te plaatsen. Je krijgt een nummer en pushbericht als je aan de beurt bent met een QR code die je doorlaat. Deze app functioneert ook voor de hutten-restaurants op de piste om zo groepsvorming te vermijden. Dankzij de app zou je niet meer tussen anderen mensen hoeven te staan. Maar in reviews van gebruikers van de app in andere toeristische regio’s valt te lezen dat juist bij het scannen weer nieuwe rijen ontstaan.

Skigebied met weinig gondels? Alta Badia

Wie een hekel heeft aan mondkapjes, kan op zoek gaan naar een skigebied met weinig gondels. Dat is onder meer het geval in skigebied Alta Badia. Dit skigebied ligt naast Val Gardena, aan de andere kant van de Passo Selva en de Dantercepies ligt Veel hotels in dit skigebied liggen aan de piste, dus je hoeft niet of nauwelijks gebruik te maken van skibussen. Slechts 12 van de 53 liften zijn gondels. De rest bestaat uit stoeltjesliften, dus dan zit je in de buitenlucht. Het aantal wintersporters per gondel wordt beperkt en de gondels draaien zo snel mogelijk om wachtrijen bij de liften te beperken.

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole