Shadow

Italiaanse skigebieden pas na 15 februari 2021 weer open

De skigebieden in Italië, net als de rest van Noord-Italië, werden in de winter van 2019-2020 keihard getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Hoe hebben ze zich nu voorbereid en wat doen ze om een nieuwe uitbraak van het coronavirus te voorkomen? En welke coronamaatregelen hebben de Italiaanse skigebieden genomen om een nieuwe uitbraak van het virus te voorkomen?

Een van de coronamaatregelen in de skigebieden in Italië houdt in dat je in pistenrestaurants aan een tafel bediend wordt. © SkigebiedenGids.nl
Een van de coronamaatregelen in de skigebieden in Italië houdt in dat je in pistenrestaurants aan een tafel bediend wordt. © SkigebiedenGids.nl

In dit artikel zetten we op een rij wat de verschillende skigebieden in Noord-Italië doen tegen het Covid-19-virus. In veel skigebieden gelden min of meer dezelfde maatregelen. Afstand houden, mondkapjes, hygiëne, aan tafel zitten in de horeca, geen zelfbediening in restaurants, en frequente medische controles van het personeel zijn een rode draad bij alle maatregelen. Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe informatie. Laatste update: 15 januari 2021.

Coronamaatregelen in de Dolomieten

De skigebieden in Italië zouden op 18 januari 2021 weer open gaan, zo werd begin januari aangekondigd, maar dat gaat niet door. De Italiaanse regering heeft een nieuw decreet uitgevaardigd waardoor de opening van de skiliften in Italiaanse skigebieden tot minstens 15 februari 2021 is uitgesteld. Verkeer tussen regio’s is niet toegestaan, omringende landen zijn “op slot” en diverse zone’s kleuren oranje door oplopende besmettingscijfers.

In de 12 skigebieden van de Dolomiti Superski gingen de skiliften op 10 maart 2020 op last van de overheid dicht. Wie een skipas heeft die na die datum nog geldig was, kan 10 procent korting krijgen op een nieuwe skipas voor het seizoen 2020-2021. Zo krijg je compensatie voor de niet-gebruikte skidagen.

De skiliften gingen op 19 mei 2020 weer open om wandelaars en mountainbikers naar boven te brengen. Men heeft dus in de Dolomieten al enige ervaring opgedaan met het coronavirus in relatie tot skiliften. De belangrijkste maatregelen tot dusverre zijn mondkapjes op in openbare ruimtes en skiliften, afstand houden en zoveel mogelijk je handen desinfecteren. Iedereen krijgt het advies om z’n skipas online te kopen om drukte bij kassa’s te vermijden. Dat kan vanaf half november via de website dolomitisuperski.com.

Verder is een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van de provinciale overheden en skiliftmaatschappijen bezig te onderzoeken welke maatregelen nog meer nodig zijn.

Dit zijn de maatregelen tegen corona in Val Gardena

Ook de skigebieden in Val Gardena, met de dorpen Selva-Wolkenstein, St. Ulrich/Ortisei en Santa Christina, hebben coronamaatregelen genomen. Die houden het volgende in:

  • Houd 1 meter afstand;
  • Als dat niet mogelijk is bij liften, restaurants en in winkels, draag dan een mondmasker dat neus en mond bedekt;
  • Was en desinfecteer regelmatig de handen. Op diverse punten zijn desinfectiemiddelen te vinden;
  • Skibussen rijden vaker;
  • In de 65 traditionele pistenhutten zijn er uitgebreide veiligheidsmaatregelen. Het eten wordt bijvoorbeeld aan de tafels geserveerd en de grote, zonnige terrassen bieden extra zitplaatsen aan.
  • Alle activiteiten van het Val Gardena Active Programme met lokale gidsen vinden in kleinere groepen plaats.
  • Tenslotte worden alle kabelbanen, toiletten en andere publieke gelegenheden dagelijks gedesinfecteerd.

Mocht iemand tijdens een skivakantie in Val Gardena toch corona krijgen, dan gelden de volgende maatregelen:

Voor repatriëring en verzorging van positieve COVID-19 gevallen is er een noodservice. De Aiut helicopter rescue service, het 24 uur noodnummer, is gevestigd in Val Gardena. Het personeel krijgt regelmatig interne trainingen over de huidige corona maatregelen. Het COVID-19 Test Center in Val Gardena beoordeelt verdachte gevallen en geeft certificaten vrij voor uw terugreis. De internopgeleide beveiligers geven informatie over bestaande veiligheidsmaatregelen. Het personeel draagt een masker dat mond en neus bedekt, hun temperatuur wordt dagelijks gecheckt en er worden dagelijks examens afgenomen.

Aangepaste annuleringsvoorwaarden in Val Gardena

De annuleringsvoorwaarden in Val Gardena zijn aangepast. Zo is een annulering gratis wanneer het land van herkomst reisbeperkingen oplegt. Er geldt gratis annulering tot 48 uur voor aankomst van de skiverhuur en skischool wanneer de gast of een van zijn medereizigers positief getest is op COVID-19. Ook worden de dagen terugbetaald waar er geen gebruik wordt gemaakt van de accommodatie, skiverhuur en skischool voor gasten of zijn medereiziger(s) die positief getest zijn door het COVID-19 Test Center Val Gardena. Voor meer informatie over de annuleringsvoorwaarden van de accommodatie, neem rechtstreeks contact met ze op. Als laatste, de normale annuleringsvoorwaarden gelden voor andere ziektes en gebeurtenissen.

Coronamaatregelen in Alta Badia

Aan de andere kant van de Passo Selva en de Dantercepies ligt skigebied Alta Badia. Veel hotels in dit skigebied liggen aan de piste, dus je hoeft niet of nauwelijks gebruik te maken van skibussen. Slechts 12 van de 53 liften zijn gondels. De rest bestaat uit stoeltjesliften, dus dan zit je in de buitenlucht. Het aantal wintersporters per gondel wordt beperkt en de gondels draaien zo snel mogelijk om wachtrijen bij de liften te beperken.

Lees ook: Dit zijn de coronaregels in de Franse skigebieden.

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.