Shadow

Ski Amadé investeert 66 miljoen in nieuwe liften

Ondanks dat de coronawinters in 2019-2020 en 2020-2021 het Oostenrijkse skiverbond Ski Amadé bakken vol geld gekost hebben, heeft het samenwerkingsverband van vijf skigebieden in het Salzburgerland voor komende winter 66 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe infrastructuur. Zo gaat in Wagrain de nieuwe 10-persoonsgondel Flying Mozart-gondel open. En in Filzmoos, eveneens in skigebied Salzburger Sportwelt, gaat de nieuwe 6-peroons stoeltjeslift Sixpack Mooslehen deze winter draaien.

Geen gehannes met gescheurde skikaartjes meer. Ski Amadé gaat digitaal met apps. Je kunt zelfs het hele skigebied via Augmented Reality bekijken. Zo kun je op een bewolkte dag zien hoe het skigebied er op zonnige momenten uit ziet. © Ski Amadé
Geen gehannes met gescheurde skikaartjes meer. Ski Amadé gaat digitaal met apps. Je kunt zelfs het hele skigebied via Augmented Reality bekijken. Zo kun je op een bewolkte dag zien hoe het skigebied er op zonnige momenten uit ziet. © Ski Amadé

De Ski Amadé is een samenwerkingsverband van de Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig en Grossarltal. Samen zijn ze goed voor 760 kilometer skipisten en 270 skiliften die allemaal met 1 skipas te gebruiken zijn.

Net als alle andere wintersportgebieden had ook de Ski Amadé flink te lijden onder de corona-lockdowns. Doordat skiliften in Oostenrijk onderdeel zijn van het openbaar vervoer, moesten de skiliften verplicht open blijven, ook al was het gebruik daarvan alleen aan de lokale bevolking voorbehouden. Toeristen uit buitenland, maar ook uit andere delen van Oostenrijk, waren niet welkom.

‘Geen coronabesmetting te herleiden tot wintersport’

Daardoor werden er slechts 700.000 skipassen verkocht, tegen 2,8 miljoen in het, ook al afgebroken, seizoen daarvoor. “Het open houden van de liften heeft ons veel, veel meer gekost dan wanneer we gesloten waren geweest”, stelt dr. Christoph Eisinger, managing director van de Ski Amadé, tegenover een select gezelschap van reisjournalisten in Nederland. “Het voordeel was wel dat de lokale inwoners heel blij waren. Zulke brede, rustige pistes hadden ze nog nooit gehad. Een tweede voordeel is dat we zo konden bewijzen dat skiën in coronatijd kan.” Volgens het Oostenrijkse RIVM is erhet hele skiseizoen geen enkele coronabesmetting geweest die te herleiden is tot wintersport, aldus Eisinger.

Flinke investeringen in nieuwe skiliften

Ondanks de minimale inkomsten en de hoge uitgaven hebben de liftmaatschappijen in de Ski Amadé toch nog flink kunnen investeren in onderhoud en verbetering van de infrastructuur. Werd er in 2019-2020 nog 70 miljoen euro geïnvesteerd, in rampjaar 2020-2021 stegen de investeringen naar 74 miljoen euro. En voor 2021-2022 is 66 miljoen euro beschikbaar.

Coronamaatregelen komende winter in Oostenrijk

Ook komende winter zullen wintersporters in Oostenrijk rekening moeten houden met coronamaatregelen. FFP-2-mondkapjes in gondels blijven verplicht, maar mogen wellicht af in open stoeltjesliften. Een besluit daarover moet binnenkort genomen worden. Verder gelden in Oostenrijk nu nog de 3G-regels: Je bent gevaccineerd, getest of genezen en kunt dat ook aantonen. Desondanks ziet Eisinger de nabije toekomst met vertrouwen tegemoet. “Dat blijkt ook uit de investeringen die we doen.”

Zin gekregen in een skivakantie in de Ski Amadé? Kijk voor aanbiedingen bij TUI, De Jong Intra (ook buspendels naar de Ski Amade), Snowtrex, Booking.com, Chalet.nl, Summit Travel, Interhome vakantiehuizen en Sunweb.

Investeren in kwaliteit en skibeleving

Kwaliteitsverbetering van de bestaande infrastructuur zal daarbij voorrang krijgen. “We willen niet zozeer uitbreiden, maar vervangen oudere liften en we willen de skibeleving verbeteren.” Zo heeft de oude Flying Mozart-lift 30 jaar dienst gedaan. De nieuwe 10-persoons gondels zijn voorzien van stoelverwarming, verlichting en wifi. Ook de oude 2-persoons Mooslehen-lift in Filzmoos was al sinds 1984 in bedrijf. De nieuwe 6-persoonslift moet wachttijden bij de lift flink bekorten.

In december 2020 was al de Panoramalink in gebruik genomen. Die vormt een nieuwe verbinding tussen Snow Space Salzburg en de Shuttleberg. EOf je nu verblijft in Zauchensee, Flachauwinkl, Flachau, Wagrain, Kleinarl of St. Johann-Alpendorf, de hele Salzburger Sportwelt kan zonder skibus worden verkend. De enige uitzondering: een 400 meter lang stuk tussen Flachauwinkl en Zauchensee moet momenteel nog met de skibus worden afgelegd.

Ski Amadé zet in op duurzaam toerisme

Daarnaast zet Ski Amadé in op duurzaam toerisme. In alle vijf de regio’s van Ski amadé kunt u zelf bepalen hoe duurzaam u uw skivakantie wilt vieren. Op het nieuwe online platform www.skiamade.com/stay komen de vakantiegangers alles te weten over het duurzame wintersportaanbod – van de reis naar de bestemming, de accommodaties, liftfaciliteiten tot en met de gastronomie.

Skikleding huren in plaats van kopen

Ze vinden er ook tips voor een duurzame invulling van hun skivakantie. Ook kun je bij de plaatselijke Intershops skikleding huren. Daardoor kun je met een kleinere koffer reizen. Handig als je gaat vliegen naar de wintersport. De skikleding is van het merk Schöffel dat ook door de skileraren gedragen wordt. Maar het is ook handig voor gezinnen, omdat ze nu niet elk jaar nieuwe skikleding voor hun snel groeiende kinderen hoeven te kopen.

Andere noviteiten zijn onder meer ‘mobile ticketing’ waardoor niet iedereen tegelijkertijd in de rij voor de liftkassa hoeft te staan, en Family Ski: exclusieve activiteiten en kortingen voor gezinnen.

Taste Ski Amadé: genieten van streekproducten, wijn en bier

Genieten van streekproducten op de hoogste boerenmarkt van de Alpen © Ski Amadé
Genieten van streekproducten op de hoogste boerenmarkt van de Alpen © Ski Amadé

Tenslotte zet Ski Amadé met TASTE Ski amadé nog meer in op genieten van streekproducten. Veel skihutten produceren zelf kwalitatief hoogwaardige levensmiddelen en de belangrijkste ingrediënten voor traditionele gerechten. Of ze kopen deze ter plaatse bij de regionale producenten. Bij de vers bereide lokale gerechten hoort natuurlijk ook een heerlijk glas Oostenrijkse wijn. De bedrijven worden in samenwerking met Österreich Wein Marketing GmbH gecertificeerd en de kwaliteit van het aanbod wordt regelmatig gecontroleerd. Tijdens het winterseizoen 2021/22 staan in totaal 28 zogenaamde ‘Genusspartner’-hutten en 30 ‘Genusspartner’-hotels klaar om hun gasten culinair te verwennen.

In skigebied Hochkönig (Mühlbach, Dienten am Hochkönig en het bij Nederlanders populaire Maria Alm) worden ook speciale bier-events gehouden, zonder dat dit overigens moet leiden tot overmatig alcoholgebruik op de piste.

Nieuw deze winter zijn de regionale verwen-skiroutes in alle vijf regio’s van Ski amadé. Elke regio heeft minstens één verwen-skiroute om te verkennen. De geselecteerde berghutten serveren lokale gerechten met ingrediënten uit de regio of zelfs van eigen boerderij. Ook zijn er culinaire verwen-evenementen die op kleine schaal en buiten georganiseerd worden. Eén skipas is voldoende voor alle gratis verwen-skiroutes.

Alle informatie is te vinden op de Nederlandstalige site van Ski Amadé.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Deel dit met je vrienden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.