Ga naar de inhoud

Daarom wil je op wintersport in skigebied Ischgl: top wintersportgebied in Tirol

Skigebied Ischgl in het Paznauntal noemt zich graag het ‘Ibiza van de Alpen’. En eerlijk is eerlijk, de vergelijking met het luxe party-eiland is minder ver gezocht dan je op het eerste gezicht zou denken. Wat maakt wintersport in Ischgl zo bijzonder?

Feesten, genieten van het leven en skiën in skigebied Ischgl

Op wintersport in Ischgl © SkigebiedenGids.nl
Op wintersport in Ischgl © SkigebiedenGids.nl

Relax. If you can…, is het officiële motto van Ischgl in het Tiroler Paznauntal. Maar ‘work hard, ski hard, play hard’ had ook gekund. Ischgl afficheert zich al jaren als een mondaine lifestyle-bestemming in de Alpen. Samen met Kappl, See en helemaal aan het einde van het dal Galtür, vormt Ischgl de Silvretta Arena. Maar waar Galtür, Kappl en See rustige dorpen zijn die vooral bij families populair zijn, mikt Ischgl zich vooral op een kapitaalkrachtig publiek, op mensen die houden van lifestyle, kwaliteit, feesten en daar ook voor willen betalen.

Bovengemiddeld aantal vier- en vijfsterren hotels in Ischgl

Chique winkels in de Dorfstrasse, dure merken, prijzige auto’s. Aan alles zie je dat het de gemiddelde wintersporter in Ischgl voor de wind gaat. Je ziet het ook aan het bovengemiddeld aantal 4- en 5 sterren hotels. Ischgl heeft na Wenen het grootste aantal vier- en vijf sterrenhotels van Oostenrijk. Op een bevolking van slechts 1671 inwoners zijn er maar liefst 66 4-sterren-hotels, 11 4-sterren Superior-hotels, 2 5-sterrenhotels en twee 5 sterren Superior hotels waaronder het Schlosshotel.

Maar je kunt ook een van die 52 3-sterrenhotels, 254 vakantiehuizen of 38 2-sterren hotels boeken. Je kunt je wintersport in Ischgl net zo duur maken als je zelf wilt. Kijk voor hotels in Ischgl bij Snowtrex, TUI, Summit Travel en Booking.com. Aanbiedingen voor vakantiehuizen in Ischgl kun je vinden bij Interhome.

Koksmutsen in plaats van sterren in skigebied Ischgl

Restaurant Alpenhaus op de Idalp in Ischgl © SkigebiedenGids.nl
Restaurant Alpenhaus op de Idalp in Ischgl © SkigebiedenGids.nl

Ook de kwaliteit van de restaurants is bovengemiddeld. Ischgl heeft, wederom na Wenen, de hoogste dichtheid aan gourmetrestaurants. Op wintersport in Ischgl kun je uit eten in maar liefst vier restaurants die 3 koksmutsen van Gault Millaut hebben gekregen. Zo’n trio mutsen is bijna vergelijkbaar met 3-sterren van Michelin, al zit Michelin niet meer in Oostenrijk. Die restaurants zijn te vinden in het dorp, zoals restaurant Stüva in hotel Yscla. De jonge chef Benjamin Parth, die hier in de keuken de meest fantastische culinaire creaties op de borden tovert, is in 2019 door Gault Millaut uitgeroepen tot kok van het jaar.

Maar ook op de pisten kun je meer dan uitstekend eten, zoals in het Alpenhaus op de Idalp.

Après-ski in Ischgl mag duur …

Links het 5 sterren Superior Schloss hotel in Ischgl met daarnaast de Champagnerhütte. Rechts daarvan ligt de Trofana-bar. © SkigebiedenGids.nl
Links het 5 sterren Superior Schloss hotel in Ischgl met daarnaast de Champagnerhütte. Rechts daarvan ligt de oude Trofana-bar. De nieuwe Trofanabar gaat in november 2020 open. © SkigebiedenGids.nl

En je ziet het ook aan andere zaken dat skigebied Ischgl bepaald geen doorsnee wintersportoord is. Zo heeft de Champagner Bar naast het Schloss-hotel (5 sterren Superior) de hoogste champagneverkoop van heel Oostenrijk. En de pinautomaat in het centrum naast de Silvretta-gondel spuwt meer geld uit dan pinautomaten in het centrum van Wenen.

Chef Dominik Brunner creëert in hotelbar 67 in Hotel Post de meest fantastiche cocktails. Hij heeft een voorkeur voor rokende en brandende cocktails. © SkigebiedenGids.nl
Chef Dominik Brunner creëert in hotelbar 67 in Hotel Post de meest fantastiche cocktails. Hij heeft een voorkeur voor rokende en brandende cocktails. © SkigebiedenGids.nl

Cocktailliefhebbers kunnen onder meer terecht in de Bar 67 van Hotel Post. Bekroond barchef Dominik Brunner creëert er de meest fantastische cocktails.

… maar het hoeft niet

Maar in bijvoorbeeld de Kühstall, de après-skibar op het plein bij de Silvrettabahn, kun je gewoon voor 4 euro een flink glas glühwein bestellen. En een avondje lekker fonduen op de Videralp afsluiten met een rodeltocht van 7 kilometer terug naar het dorp is ook helemaal geweldig Kortom, het kan chique en duur in Ischgl, maar het hoeft niet.

Overigens heeft Ischgl aangekondigd dat de après-ski mogelijkheden in 2020-2021 sterk ingeperkt worden om uitbraken van het coronavirus te voorkomen. Lees ook welke maatregelen Ischgl in 2020-2021 neemt ter bestrijding van het coronavirus.

Groepen op wintersport in Ischgl

Opvallend is ook het grote aantal vriendengroepen dat in Ischgl wintersport viert. Vanaf een uur of vier ’s middags stromen après-skitenten als de Kühstall en Trofana’s vol met groepen feestvierders die aan de après-ski gaan en doorfeesten tot in de kleine uurtjes. In januari zijn dat vooral groepen mannen. De vrouwen vinden het dan te koud. De meeste vriendinnengroepen komen in maart en april. Gezinnen zie je in Ischgl amper. Om de feestvreugde niet uit de hand te laten lopen, heeft de burgemeester van Ischgl een verbod uitgevaardigd om ’s avonds nog op skischoenen en met ski’s door het dorp te lopen. Begin januari kan het zijn dat je in Ischgl veel Russen ziet rondlopen, maar die zijn na half januari, als het Russisch nieuwjaar heeft plaatsgevonden, weer vertrokken.

Grensoverschrijdend skiën in Ischgl

Skigebied Ischgl - Samnaun - Engadin ligt in Oostenrijk en Zwitserland. Ook Italië is niet ver weg. © SkigebiedenGids.nl SkigebiedenGids.nl
Skigebied Ischgl – Samnaun – Engadin ligt in Oostenrijk en Zwitserland. Ook Italië is niet ver weg. © SkigebiedenGids.nl SkigebiedenGids.nl

Op wintersportvakantie in Ischgl raak je al snel onder de indruk van de kwaliteit en de omvang van het skigebied van Ischgl. Net als in bijvoorbeeld het Frans-Zwitserse skigebied Les Portes du Soleil kun je in Ischgl skiën in twee landen. Een deel van het skigebied van Ischgl ligt in Oostenrijk. Het andere deel ligt in het Zwitserse Samnaun, een belastingparadijs. Hoewel dit skigebied dus een buitengrens van de Europese Unie is, wordt er slechts mondjesmaat gecontroleerd. Alleen wie met een volle rugzak vanuit Samnaun terugkeert naar Ischgl loopt kans op de piste staande gehouden te worden door douaniers. Die zijn meestal in burger, dus lastig te herkennen.

Drie skitochten dwars door het hele gebied, aangeduid als smokkelroute goud, zilver en brons, en een enkele naast de pistes bewaard gebleven douanehut herinneren nog aan het smokkelverleden dat in meer bergdorpen, zoals Gargellen, op die manier levend wordt gehouden. Wie een van de smokkelroutes van respectievelijk 62 kilometer, 41 kilometer en 40 kilometer aflegt, maakt elke dag kans op mooie prijzen.

Topkwaliteit liften en pisten

Skigebied Ischgl is echt een top skigebied in de Alpen. © SkigebiedenGids.nl
Skigebied Ischgl is echt een top skigebied in de Alpen. © SkigebiedenGids.nl

Sinds het ontstaan van het skigebied Ischgl – Samnaun, in 1960, is hier gebouwd aan een indrukwekkend netwerk van inmiddels 239 kilometer aaneengesloten pisten en 45 liften. Daarmee is skigebied Ischgl-Samnaun-Engadin, zoals het skigebied tegenwoordig officieel heet, een van de grootste skigebieden van Oostenrijk.

En zowel pisten als liften zijn van topkwaliteit. Ischgl wil vanaf de seizoensstart eind november tot de sluiting van de liften begin mei witte pisten hebben. Dus als Frau Holle, zoals Moeder Natuur in het Duits heet, even niet thuis geeft, dan zorgen meer dan duizend sneeuwkanonnen er voor dat het wel wit wordt. Maar liefst 36 pistenbully’s, aanschafprijs vier ton per stuk, zorgen er voor dat de pistes elke avond worden geprepareerd, ook al is dat strikt genomen niet nodig. Ischgl doet het gewoon om wintersporters een topervaring te bieden. Zo bezien is het nog een godswonder dat een skipas Ischgl – Samnaun voor een week in het hoogseizoen ‘slechts’ 262 euro kost. Bekijk hier de prijzen van liftpassen in Ischgl.

Snelste skilift in de Silvretta Arena

Het dalstation van de nieuwe Visnitz-2-lift in Samnaun © SkigebiedenGids.nl
Het dalstation van de nieuwe Visnitz-2-lift in Samnaun © SkigebiedenGids.nl

Dankzij de inzet van snelle, comfortabele liften, die per uur bijna 97.000 wintersporters kunnen vervoeren, is het geen enkel probleem als op een gemiddelde dag 14.000 – 15.000 wintersporters door het gebied skiën. We bezochten Ischgl op een zonnige dag in januari 2020, met werkelijk Kaiserwetter, en we hoefden nergens te wachten. Snelle zes of achtpersoons stoeltjesliften zijn eerder regel dan uitzondering, zoals de nieuwe Velilleck F1 stoeltjeslift (met een snelheid van 6 meter per seconde de snelste stoeltjeslift van de hele Silvretta Arena) en de Visnitz N2 8-persoons stoeltjeslift. Om wintersporters hun weg te laten vinden in dat enorme netwerk van soms parallel lopende liften en pisten is skigebied Ischgl verdeeld in zones waarin liften een letter en een nummer hebben. Je kunt natuurlijk ook de iSki Ischgl -app downloaden. Bekijk de interactieve pistenkaart van Ischgl.

Grootschalige besneeuwing, pistenpreparatie, snelle liften, het kost allemaal een bak geld, maar daar maalt liftmaatschappij Silvrettaseilbahn AG niet om. Sterker nog, deze liftmaatschappij met een jaaromzet van 70 miljoen euro, keert nooit dividend uit aan de aandeelhouders en bulkt daarom van het geld. Omdat het door de negatieve rente geen zin heeft om geld op de spaarrekening te laten staan, investeert de liftmaatschappij alleen nog maar meer. Zo laat de liftmaatschappij in Ischgl zelf een nieuw thermencomplex bouwen dat met aardwarmte verwarmd wordt.

Klimaatneutraal skidorp

Tegelijkertijd wordt er ook geïnvesteerd in aanpak van de klimaatproblematiek. Ischgl wil vanaf de winter 2019-2020 het eerste klimaatneutrale skidorp in de Alpen worden. Tegelijkertijd moet de liftmaatschappij fors investeren in problemen die de opwarming van de aarde met zich meebrengt. Door het ontdooien van de permafrost in de bodem moeten liften en liftstations versterkt worden, weet een oude skileraar. En wie tien jaar geleden sneeuwkanonnen op 3000 meter had willen plaatsen zou voor gek zijn verklaard. Maar tegenwoordig is dat helaas nodig.

Nieuwe skiliften in Ischgl-Samnaun-Engadin

Verder bouwt de Silvrettaseilbahn AG in het Zwitserse gedeelte van het skigebied een gondel van Samnaun Dorp naar de Salaaserkopf. Daarnaast komen er een tienpersoons gondel van Samnaun-laret naar Chams en Muller, een 6-persoons stoeltjeslift van 6er-Sesselbahn Ravaischer Salaas (Morell) naar de Greitspitz en een zespersoons stoeltjeslift van de Ravaischer Salaas (Morell) – Salaaser Kopf.

Mede vanwege die investeringen in de regio Engadin in Zwitserland is het logo van Ischgl-Samnaun veranderd in Ischgl-Samnaun-Engadin.

Tenslotte wordt er over gesproken dat de Silvrettaseilbahn AG de armlastige collega’s in het naburige Kappl overneemt. In dat gebied wordt serieus gesproken over enerzijds een liftverbinding tussen Ischgl en Kappl en anderzijds over een peak-to-peak-gondel tussen Kappl en Sankt Anton. Wintersport in Ischgl wordt dus elk jaar beter.

Ischgl ís top of the mountains

Zucchero-ijssculptuur in Ischgl ter gelegenheid van 20 jaar Top of the Mountain concerten © SkigebiedenGids.nl
Zucchero-ijssculptuur in Ischgl ter gelegenheid van 20 jaar Top of the Mountain concerten © SkigebiedenGids.nl

Al die investeringen in kwaliteit en uitbreiding hebben maar één doel: Ischgl als mondaine lifestyle bestemming in de Alpen verder uit te bouwen. Daar dragen ook de Top of The Mountain-concerten aan bij. Dat is een serie van drie popconcerten die elke winter plaatsvinden. De eerste  wordt beneden in het dorp Ischgl gehouden bij de start van het wintersportseizoen. De tweede vindt plaats met Pasen en het Top of the Mountain Closing Concert vormt de seizoensafsluiting in Ischgl. Die laatste twee concerten worden gehouden op de Idalp, het centrale punt boven Ischgl. Elk concert treden er wereldartiesten op zoals Rihanna, Tina Turner en Zucchero.

In de winter van 2019-2020 kon je op de pistes in Ischgl een origineel overzicht zien van de artiesten zien die de afgelopen twintig jaar in Ischgl hebben opgetreden. Ijskunstenaars hebben namelijk enorme ijssculpturen gemaakt van 20 jaar Top of the Mountain concerten in Ischgl. En er wordt momenteel serieus gekeken of er niet nog een groot internationaal winterfestival in Ischgl gehouden kan worden, maar daarover mogen we nog niets zeggen.

Terugkijkend op een paar dagen in skigebied Ischgl kun je niet anders dan concluderen dat Ischgl niet alleen de Top of the Mountain heeft, maar zelf ook top of the mountains is.

Hoe kom je in Ischgl?

Ischgl ligt op 900 kilometer van Utrecht. Je auto heb je in Ischgl niet nodig. Maar als je toch met de auto wilt, dan moet je via de A7 Ulm, Memmingen en Kempten in Zuid-Duitsland. In Oostenrijk ga je verder op de B179 langs Lermoos. Via de Fernpas ga je verder op de B189. Vanaf Imst ga je door op de A12. Na Landeck volg je de borden naar Ischg. Voor de A12 heb je een autobahnvignet nodig en de route kent nogal wat filegevoelige knelpunten.

Daar heb je geen last van als je met de trein naar Ischgl gaat. Neem de internationale trein naar Innsbruck en reis door naar Landeck. Bekijk de prijzen van treintickets. Vanaf Landeck kun je met een taxibusje naar Ischgl. Het vliegveld van Innsbruck ligt op goed vijf kwartier rijden vanaf Ischgl. Er vertrekken dagelijks vanaf diverse vliegvelden in Nederland meerdere vluchten naar Innsbruck. Bekijk prijzen van vliegtickets naar Innsbruck. Vanuit België kun je vliegen naar Zürich, maar dan heb je nog een taxirit van 2,5 uur voor de boeg. Reserveer hieronder je taxi van Innsbruck naar Ischgl.

Wintersport aanbiedingen 2024 en 2025

Boek nu je wintersportvakantie 2024! Bekijk aanbiedingen bij TUI, Summit Travel, De Jong Intra, Snowtrex en Chalet.nl. Bij Summit Travel en BBI-Travel kun je ook al je wintersportvakantie 2025 boeken.

Met de TUI Ski Express naar Oostenrijk!

In de trein is voldoende plek voor je skimateriaal en bagage. Skimateriaal en bagage mogen zonder bijbetaling mee. © TUI
In de trein is voldoende plek voor je skimateriaal en bagage. Skimateriaal en bagage mogen zonder bijbetaling mee. © TUI

TUI lanceert een nieuwe nachttrein naar Oostenrijk: de TUI Ski Express. Deze skitrein naar Oostenrijk rijdt elke vrijdag tot en met 16 maart 2024 naar Oostenrijk. Bij de TUI Ski Express kun je losse treintickets naar Oostenrijk boeken, maar ook complete pakketreizen dus treintickets + accommodatie + skipas. Bekijk de aanbiedingen.

Beleef wintersport in Scandinavië

Landal Maria Alm Hochkönig

Landal Maria Alm © Landal
Landal park Maria Alm in skigebied Hochkönig © Landal

In het Oostenrijkse skigebied Hochkönig vind je het nieuwste wintersportpark van Landal: Maria Alm. Landal Resort Maria Alm is een heerlijk vakantiepark voor een ideale wintersport met de hele familie. Bekijk de appartementen of boek direct!

Wintersportchalet op vakantiepark Landal Winterberg

Landal Winterberg ligt aan de piste © Landal
Landal Winterberg ligt aan de piste © Landal

Je eigen chalet aan de piste in Winterberg! Dat kan in het vakantiepark Landal in Winterberg. Heerlijk vakantiepark met zwembad en wellness. Boek nu!

Super aanbiedingen naar sneeuwzeker Saas Fee

chalets in Saas Fee boeken

Het hooggelegen, knusse en sneeuwzekere Saas Fee in Zwitserland is een perfecte wintersportbestemming voor skiërs, snowboarders, off-piste skiërs maar ook voor gezinnen met kinderen. Beleef het last-christmas-gevoel in chalet-dorp Saas Fee en boek je skivakantie in Saas Fee bij Summit Travel of TUI.

Reis voordelig en snel naar de wintersport

Skiles en skimateriaal reserveren

Skiën in Italië: Wintersport aanbiedingen Val di Sole: Madonna di Campiglio, Folgarida en Marilleva

Madonna di Campiglio is het bekendste skigebied van Skirama Dolomiti © Bisti/Skirama Dolomiti
Madonna di Campiglio is het bekendste skigebied van Skirama Dolomiti © Bisti/Skirama Dolomiti

Zoek je een wintersport hotel, appartement, pension of chalet in Val di Sole? Kijk dan bij Snowtrex, TUI en De Jong Intra en ga lekker skiën in Madonna di Campiglio, Folgarida en Marilleva.

Aanbiedingen wintersport in de Dolomieten

De voordeligste aanbiedingen voor de mooiste wintersportbestemmingen in Italië. Ga skiën in de Dolomieten in oa Campitello di Fassa, Canazei, Cavalese, Folgarida, Ortisei, Selva Val Gardena, Val di Fiemme, Madonna di Campiglio. Bekijk de beste aanbiedingen voor skivakanties in de Dolomieten bij TUI, De Jong Intra, SummitTravel en Interhome vakantiehuizen. Of boek een chalet met catering in Val Gardena!