Ga naar de inhoud

Naakt in de sauna op de wintersport, saunaregels in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Noorwegen

Je hoeft geen doorgewinterde naturist te zijn om te weten dat naakt in de sauna zitten vele malen prettiger, hygiënischer en praktischer is dan met badkleding op de saunabankjes zweten. Maar niet in alle wintersportlanden mag je bloot in de sauna ontspannen. Naakt in de sauna of met badkleding: Wat zijn de saunagebruiken in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en Noorwegen?

Naakt in de sauna op wintersport is niet altijd zo duidelijk als op dit strand © Karsten Paulick via Pixabay
Naakt in de sauna op wintersport is niet altijd zo duidelijk als op dit strand © Karsten Paulick via Pixabay

Duitsland is van oudsher het land van de Freie Körper Kultur, FKK, oftewel naturisme. Mede vanuit die traditie bestaat nog steeds in veel wellnesscentra in Duitsland de gewoonte om naakt in de sauna te zitten. Alleen in bijvoorbeeld hotelsauna’s waar een openbaar toegankelijk tropisch zwembad bij zit, zul je af en toe mensen zien die gewoon met hun kletsnatte zwembroek zonder handdoek op de saunabankjes neerploffen, maar dat zijn uitzonderingen. En ja, zij spreken vaak Nederlands, zeker in het Sauerland.

Naakt in de sauna in Oostenrijk

In Oostenrijk was het altijd heel simpel. Naakt in de sauna is de regel. Punt. Maar die punt wordt steeds vaker een komma, want er komen steeds meer wellnessgelegenheden waar je wel met badkleding in de sauna mag. Daarmee moeten we onderscheid maken tussen op zichzelf staande wellnesscentra, die niet bij een hotel horen, en spa’s in een hotel.

Thermal Römerbad in Bad Kleinkirchheim: van de piste in de thermen. © BKK Tourismu
Thermal Römerbad in Bad Kleinkirchheim: van de piste in de thermen. © BKK Tourismus

In wellnesscentra en ‘thermen’ die niet direct aan hotel verbonden zijn, is bloot in de sauna nog steeds verplicht. De saunameisters in de Römertherme in het Karintische Bad Kleinkirchheim zorgen niet alleen voor de periodieke ‘Aufguß’, maar zien er ook nadrukkelijk op toe dat iedereen zich aan de saunaregels houdt. Alleen als je door de ruimte loopt, en bijvoorbeeld op weg bent naar het openbare binnenzwembad aan de andere kant van de deur, mag je badkleding aan hebben.

Verder geldt een strikt beleid van naakt in de sauna en iedereen houdt zich daar ook aan. In het aparte zwembadgedeelte van de Therme is badkleding verplicht. Opvallend was dan wel weer de gemengde, open kleedruimte bij het zwembadgedeelte, waar overigens niemand moeilijk deed over bloot rondlopen.

Vollemaan-sauna en damessauna

In de Kärntentherme in Thermenresort Warmbad bij Villach is ook naakt in de sauna de norm. Sterker nog, tijdens de maandelijkse volle-maan-sauna-avond op vrijdag mag vanaf 22.00 uur ook naakt in het zwembad gezwommen worden. Ben je vrouw en hou je liever een badpak of bikini aan? Ga dan naar de ‘Damensauna’. Die is alleen toegankelijk voor vrouwen in badkleding en met name bij de dames uit het nabije Italië erg populair.

Badkleding of naakt in de sauna in hotels in Oostenrijk

In veel hotels in Oostenrijk is naakt in de sauna echter niet meer verplicht. Bloot zijn heeft nog wel de voorkeur. Tegelijkertijd willen hotels hun gasten uit preutsere landen zoals Rusland, Italië en ook steeds vaker Nederland, die voor geen goud tussen vreemden uit de kleren gaan, niet voor het hoofd stoten. Daarom wordt badkleding hier en daar gedoogd. Ons advies is daarom: Vraag gewoon bij de receptie van het hotel of de wellnessruimte wat de dresscode is: ‘FKK (Freie Körper Kultur oftewel naakt)’ of ‘Mit Badekleidung’. Als je te horen krijgt ‘Wie Sie möchten’ dan mag je zelf weten of je iets aanhoudt of alles uittrekt.

Familiesauna? Badkleding verplicht

Het dilemma ‘naakt in de sauna of met badkleding’ wordt in veel hotels op een andere manier opgelost. Zij creëren een aparte, kleinere familiesauna. Daar kun je met het hele gezin naartoe en is badpak, bikini of zwembroek verplicht. In het grote sauna-gedeelte, dat doorgaans meer faciliteiten biedt, blijft bloot de regel. Ook hele jonge kinderen zijn welkom in de familiesauna, terwijl voor de grote sauna vaak zestien jaar als minimumleeftijd wordt gehanteerd.

In bijvoorbeeld hotel Steiner in Obertauern is een aparte familiesauna waar je badkleding moet dragen. De grote saunaruimte, die meer faciliteiten biedt, is daarentegen weer gewoon ‘Nacktbereich’. Ook het familiehotel Das SeeMOUNT Active Nature Resort in het Paznauner skigebied See heeft een grote SpaMount waar naakt in de sauna de norm is, en een aparte familieruimte voor badkledinggasten. Het in 2021 geopende hotel The MATTHEW in Wagrain in het Salzburgerland heeft twee sauna-zones. Een waar je naakt in de sauna mag, en een gedeelte voor badkledingdragers.

Naakt in de sauna in Frankrijk? ‘Mais non!’

Met Frankrijk is iets bijzonders aan de hand. Het land heeft met afstand de meeste naturistenstranden en naturistencampings. Maar in wellnesscentra is badkleding verplicht. Wie op wintersport in Frankrijk bloot van de sauna wil genieten, zal een chalet met privé-sauna moeten boeken. In tal van wintersportdorpen in Frankrijk kun je een vakantiehuis of chalet met sauna huren, al moet je wel altijd even opletten dat je geen inkijk van de buren hebt.

Ga je naar een openbaar zwembad of wellnesscentrum in Frankrijk? Hou er dan wel rekening mee dat in de meeste Franse zwembaden de Nederlandse zwemshort niet is toegestaan. Die wordt als onhygiënisch beschouwd. Bovendien worden er via de broekzakken bakken water mee het bad uit genomen iedere keer dat de drager op de kant klimt en daar houden Franse badmeesters niet van. Bij de kassa of in de naburige sportzaak kun je vaak een zwembroek model Speedo kopen.

Met badkleding aan of naakt in de sauna in Italië

Naakt in de sauna in Italië is meestal alleen in Zuid-Tirol gebruikelijk © Fernando Zamora via Pixabay
Naakt in de sauna in Italië is meestal alleen in Zuid-Tirol gebruikelijk © Fernando Zamora via Pixabay

Ook in Italië geldt in principe dat je met badkleding in de sauna zit. Maar dat is niet in heel Italië het geval. In Zuid-Tirol, het noordelijkste stukje van Italië dat tot en met 1919 bij Oostenrijk hoorde, is naakt in de sauna juist wel weer gewoon, maar ook weer niet overal. In deze regio geldt: hoe noordelijker, hoe ‘Duitser’ en dus hoe bloter in de sauna.

In het noordelijk gelegen Gitschberg Jochtal is naakt in de sauna gebruikelijk, net als in Val Gardena. Maar in het buurdal Val di Fassa moet je een zwembroek of badpak aan. Ook hier geldt: vraag bij de saunareceptie even wat de voorkeur heeft. Het luistert hier nauw, want in Trentino en Veneto, deelstaten die soms maar een dal verderop liggen, zijn ze meer gesteld op badkleding. Ook in de QC Thermen in Val di Fassa is dat het geval. En ook al laat de niemendallerige bikini van veel Italiaanse schonen maar weinig bedekt, de badkleding moet wel aan.

Toch liever bloot in de sauna tijdens je wintersport in Italië. Neem dan je intrek in bijvoorbeeld Chalet Salena Luxury & Private Lodge. Hier heb je gewoon je privé bubbelbad op je terras. Of ga naar het enkele minuten verderop gelegen 5* hotel Quelle Nature Spa. Dat heeft wel een naturistengedeelte bij de wellness.

Badkleding aan in de Zweedse sauna, of apart

In Zweden geldt als hoofdregel dat je in gemengde sauna’s badkleding aan moet. Maar er zijn ook sauna’s in Zweden waar mannen en vrouwen apart naar de sauna gaan. In dat geval mag je weliswaar wel bloot in de sauna zitten, maar ook dan zijn er mensen die toch liever een zwembroek, bikini of badpak dragen.

Naakt of met zwembroek in de sauna in Noorwegen

Noorwegen behoort tot de wat preutsere landen als het gaat om bloot. Net als in de andere Scandinavische wintersportlanden zijn er over het algemeen geen gemengde openbare sauna’s. Mannen en vrouwen gaan apart naar de wellness. Alleen in privé-sauna’s kun je gemengd naar de sauna. Maar hotelsauna’s zijn meestal gescheiden en dan nog houden de meeste Noren hun zwembroek in de sauna aan.

Daarom wil je naakt in de sauna zitten

Naakt in de sauna zitten heeft een aantal voordelen: het is zoals gezegd praktischer, hygiënischer en prettiger. Om met dat laatste te beginnen: In een sauna kan het behoorlijk warm worden. De randjes en bandjes van zwembroeken, badpakken en bikini’s kunnen dan heet worden, erg heet zelfs. Bloot of met een handdoek omgeslagen heb je daar geen last van.

Daarnaast moet je huid zweet afvoeren. Dat gaat niet goed in een hooggesloten badpak of lange, kletsnatte zwemshort. Die blijft lang heet.

Verder gaat het zout uit je zweet in je badkleding zitten. Dat gaat op een gegeven moment niet fris ruiken.

Ook neem je in de sauna vaak douches en wisselbaden. Daarna moet dan met je natte badkleding op je handdoek op de saunabankjes zitten. Die handdoek en de daaronder liggende bank worden drijfnat van jouw druipende badgoed. Dat is niet hygiënisch voor jezelf, maar ook niet voor de andere saunagasten. Dat veel geklede saunagangers daarom hun handdoek maar achterwege laten en met hun natte zwembroek zo op de bankjes gaan liggen, is ronduit onhygiënisch. Kortom, naakt in de sauna biedt louter voordelen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole