Shadow

Waar kun je skiën in de herfstvakantie 2019?

Waarom zou je tot de winter wachten als je ook al kunt skiën in de herfstvakantie? Op de gletsjers zijn de skipistes al open. Een overzicht van de gletsjers waar je in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland kunt skiën in de herfstvakantie.

skiën in de herfstvakantie in Saas Fee.
Zomerskigebied Saas Fee © Saas Fee Tourismus

Veel mensen gaan skiën in de kerstvakantie of in de krokusvakantie. Maar veel minder bekend is dat je op veel gletsjers al kunt skiën in de herfstvakantie. Uiteraard is het dal dan nog groen, maar boven de drieduizend meter zijn de pistes mooi wit en ligt er vaak al verse sneeuw. Bovendien heb je geen last van files naar de sneeuw en de skipassen kosten een habbekrats. Allemaal voordelen van wintersport in de herfstvakantie.

Eerst maar even de data van de herfstvakantie 2019. Voor zowel de basisscholen als het voortgezet onderwijs geldt dat de herfstvakantie 2019 voor de regio’s noord en midden valt van 19 tot en met 27 oktober. Alleen de regio zuid heeft herfstvakantie van 12 oktober tot en met 20 oktober 2019. Nog lang niet alle reisorganisaties hebben wintersportaanbiedingen voor de herfstvakantie. Je kunt al wel een skivakantie in de herfstvakantie boeken bij Summit Travel, Snowtime en Belvilla.

Skiën in de herfstvakantie in Oostenrijk

skien in de herfstvakantieIn Oostenrijk kun je in de herfstvakantie skien op de Mölltaler gletscher in Karinthië en in Hintertux in Tirol. De Mölltaler gletsjer is de enige gletsjer in Karinthië en is het hoogste en meest sneeuwzekere skigebied in het zuiden van Oostenrijk. Je kunt hier het hele jaar door skiën. Er zijn in totaal zeventien pisten (zes blauwe, acht rode en drie zwarte), een langlaufloipe en een snowpark.

Herfst skiën op de gletsjers in Tirol

In Tirol liggen vijf gletsjers die allemaal al in de herfstvakantie open zijn. De gletsjer van Hintertux in het Zillertal is het hele jaar door open. Op de gletsjer liggen ongeveer zestig kilometer skipisten. Voordeel van het Zillertal is dat het makkelijk bereikbaar is, zowel per auto als per trein en vliegtuig.

Dat laatste geldt ook voor de Stubaier gletscher die vlak bij Innsbruck ligt. De liften gaan daar in het weekend van 12 en 13 oktober open. Dan wordt daar ook het Ski Oktoberfest gevierd, het hoogste Oktoberfest ter wereld op 2900 meter hoogte. Ook op de Pitztaler gletscher in Tirol kun je in de herfstvakantie skiën. De Pitztaler gletscher beschikt over 68 km skipisten en gaat al half september open.

De Rettenbach-gletscher in Sölden is eveneens open in de herfstvakantie. Op de gletsjer zijn de liften al sinds 13 september 2019 open. Deze gletsjer in Sölden was enkele winters geleden het decor voor filmopnames van de nieuwe James Bond-film Spectre. Op de Rettenbach Gletscher in Sölden vindt op 26 en 27 oktober 2019 de openingswedstrijd van de FIS Ski World Cup plaats. Ook op de Kaunertaler gletscher op het drielandenpunt van Oostenrijk, Italië en Zwitserland, kun je skiën in de herfstvakantie. Die gletsjer is open vanaf 11 oktober 2019.

In Kaprun in het Salzburgerland kun je tien maanden per jaar skien op de Kitzsteinhorn. Op de gletscher, die tot 3029 meter hoogte gaat, kun je op de Gipfelwelt 3000 het hoogst bereikbare uitzichtsplatform van het Salzburgerland bezoeken.

Skiën in Kitzbühel

Een noviteit in de herfstvakantie 2016 was skiën in Kitzbühel in de Kitzbüheler Alpen. En ook in de herfstvakantie 2017 kun je weer skiën in Kitzbühel. Nee, Kitzbühel heeft geen gletscher, maar toch kun je er in voorgaande jaren al vanaf half oktober skiën. De liftmaatschappij heeft namelijk enorm veel sneeuw van de voorgaande winter bewaard onder een isolatiedeken. Dankzij die sneeuw kun je vanaf half oktober al skiën in Kitzbühel op de Resterkogel en vanaf eind oktober op de Hahnenkamm. De openingsdata voor 2019 zijn nog niet gepubliceerd.

Waar kun je in de herfstvakantie skiën in Frankrijk?

In Frankrijk kun je deze herfstvakantie natuurlijk skiën in Tignes. De slogan van Tignes luidt ‘als eerste open en als laatste dicht’. De gletsjer van Tignes gaat al op 3 oktober open, de rest van het skigebied Tignes-Val d’Isère volgt op 28 november. In de herfstvakantie skiën in Les Deux Alpes wordt in 2019 een beetje lastig. De gletsjer van Les 2 Alpes is namelijk alleen geopend van 26 oktober tot en met 3 november 2019. Daarna gaat het skigebied weer even dicht, waarna Les 2 Alpes op 30 november weer open gaat. Het skiseizoen in Les 2 Alpes loopt tot 25 april 2020. En wil je na de herfstvakantie snel weer op wintersport? Dan kun je vanaf 23 november 2019 op wintersport tijdens de Winterstarter in Val Thorens. Die valt samen met het openingsweekend dus dat betekent dat er extra veel activiteiten in Val Thorens zijn.

Skiën in de herfstvakantie op de gletsjers in Zwitserland

In Zwitserland kun je in de herfstvakantie terecht in zeven skigebieden. In Zermatt kun je het hele jaar door skiën in het gletsjer skigebied rond de Klein-Matterhorn. Dat is met 3883 meter het hoogst gelegen skigebied van de Alpen. Je kunt deze herfstvakantie ook skiën op de Feegletscher in Saas-Fee. Het gletsjerskigebied van de Titlis bij Engelberg in Centraal-Zwitserland, is al sinds half oktober open. Onderweg naar boven kun je in de roterende kabelbaan Titlis Rotair van een fantastisch uitzicht genieten.

In skigebied Davolezza in Sankt Moritz kun je normaal gesproken ook in de herfstvakantie skiën. En een week later gaan de skiliften open in Glacier 3000 in Les Diablerets en Gstaad. Ook kun je vanaf eind oktober, dus midden in de herfst, skiën bij Vorab in Laax en Gemsstock bij Andermatt.

Deel dit met je vrienden!

Beoordeel dit artikel