Shadow

Waar kun je skiën in de herfstvakantie 2020?

Waarom zou je tot de winter wachten als je ook al kunt skiën in de herfstvakantie? Op de gletsjers zijn de skipistes al open. Een overzicht van de gletsjers waar je in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland kunt skiën in de herfstvakantie van 2020.

skiën in de herfstvakantie in Saas Fee.
Zomerskigebied Saas Fee © Saas Fee Tourismus

Veel mensen gaan skiën in de kerstvakantie of in de krokusvakantie. Maar veel minder bekend is dat je op veel gletsjers al kunt skiën in de herfstvakantie. Uiteraard is het dal dan nog groen, maar boven de drieduizend meter zijn de pistes mooi wit en ligt er vaak al verse sneeuw. Bovendien heb je geen last van files naar de sneeuw en de skipassen kosten een habbekrats. Allemaal voordelen van wintersport in de herfstvakantie.

Wanneer valt de herfstvakantie 2020?

Eerst maar even de data van de herfstvakantie 2020. Voor zowel de basisscholen als het voortgezet onderwijs geldt dat de herfstvakantie 2020 voor de regio noord van 10 tot en met 18 oktober. De regio’s midden en zuid hebben herfstvakantie van 17 oktober tot en met 25 oktober 2020. Nog lang niet alle reisorganisaties hebben wintersportaanbiedingen voor de herfstvakantie. Je kunt al wel een skivakantie in de herfstvakantie boeken bij Summit Travel, Snowtime en Belvilla.

Skiën in de herfstvakantie in Oostenrijk

skien in de herfstvakantie

In Oostenrijk kuje in de herfstvakantie skien op de Mölltaler gletscher in Karinthië en in Hintertux in Tirol. De Mölltaler gletsjer is de enige gletsjer in Karinthië en is het hoogste en meest sneeuwzekere skigebied in het zuiden van Oostenrijk. Je kunt hier vrijwel het hele jaar door skiën. Er zijn in totaal zeventien pisten (zes blauwe, acht rode en drie zwarte), een langlaufloipe en een snowpark. Of je hier ook deze herfstvakantie 2020 kunt skiën durven we echter niet met zekerheid te zeggen, omdat de openingstijden van de liften nog niet online staan.

Herfst skiën op de gletsjers in Tirol

In Tirol liggen vijf gletsjers die allemaal al in de herfstvakantie open zijn. De gletsjer van Hintertux in het Zillertal is het hele jaar door open. Op de gletsjer liggen ongeveer zestig kilometer skipisten. Voordeel van het Zillertal is dat het makkelijk bereikbaar is, zowel per auto als per trein en vliegtuig.

Dat laatste geldt ook voor de Stubaier gletscher die vlak bij Innsbruck ligt. De liften gaan daar in het weekend van 25 september open. Het Snowpark Stubai Zoo gaat op 17 oktober 2020 open, dus midden in de herfstvakantie van midden en zuid Nederland. Ook op de Pitztaler gletscher in Tirol kun je in de herfstvakantie skiën. De Pitztaler gletscher beschikt over 68 km skipisten en is sinds 19 september 2020 open.

De Rettenbach-gletscher in Sölden in het Ötztal is eveneens open in de herfstvakantie. Op de gletsjer zijn de liften al sinds september 2020 open. Deze gletsjer in Sölden was enkele winters geleden het decor voor filmopnames van de nieuwe James Bond-film Spectre. Op de Rettenbach Gletscher in Sölden vindt op 17 en 18 oktober 2020 wedstrijden in het kader van de FIS Ski World Cup plaats, maar die zijn dit jaar vanwege het coronavirus niet toegankelijk voor het publiek. Ook op de Kaunertaler gletscher op het drielandenpunt van Oostenrijk, Italië en Zwitserland, kun je skiën in de herfstvakantie. Die gletsjer is open vanaf 26 september 2020. De officiële opening van de Kaunertaler Gletscher, de 35e Kaunertal Opening, is op 9 en 10 oktober 2020.

In Kaprun in het Salzburgerland kun je tien maanden per jaar skien op de Kitzsteinhorn. Op de gletscher, die tot 3029 meter hoogte gaat, kun je op de Gipfelwelt 3000 het hoogst bereikbare uitzichtsplatform van het Salzburgerland bezoeken.

Skiën in Kitzbühel

Een noviteit in de herfstvakantie 2016 was skiën in Kitzbühel in de Kitzbüheler Alpen. En ook in de jaren daarna kon je in de herfstvakantie weer skiën in Kitzbühel. Nee, Kitzbühel heeft geen gletsjer, maar toch kun je er in voorgaande jaren al vanaf eind oktober skiën. De liftmaatschappij heeft namelijk enorm veel sneeuw van de voorgaande winter bewaard onder een isolatiedeken. Dankzij die sneeuw kun je sinds 24 oktober 2020 al skiën in Kitzbühel op de Resterkogel en vanaf eind oktober op de Hahnenkamm.

Waar kun je in de herfstvakantie skiën in Frankrijk?

In Frankrijk kun je deze herfstvakantie natuurlijk skiën in Tignes. De slogan van Tignes luidt ‘als eerste open en als laatste dicht’. De gletsjer van Tignes gaat pas op 17 oktober 2020 open. Dat is later dan gebruikelijk en heeft te maken met onderhoudswerkzaamheden. De rest van het skigebied Tignes-Val d’Isère volgt op 28 november.

In de herfstvakantie skiën in Les 2 Alpes

In de herfstvakantie skiën op de gletsjer van Les 2 Alpes. © Office de Tourisme Les 2 Alpes / Bruno Longo.
In de herfstvakantie skiën op de gletsjer van Les 2 Alpes. © Office de Tourisme Les 2 Alpes / Bruno Longo.

In de herfstvakantie skiën in Les Deux Alpes kan alleen tijdens de tweede week van de Nederlandse herfstvakantie. De gletsjer van Les 2 Alpes, die tot 3600 meter hoogte gaat, is geopend van 17 oktober tot 1 november 2020. Behalve skiën op de gletsjer kun je ook mountainbiken en hiken door de bergen. Daarna gaat het skigebied weer even dicht.

Het wintersportseizoen 2020-2021 start in Les 2 Alpes tussen 28 november en 5 december. De exacte datum moet nog worden bepaald door het nieuwe management van de liftmaatschappij. Het skiseizoen in Les 2 Alpes loopt tot eind april 2021. En wil je na de herfstvakantie snel weer op wintersport? Dan kun je vanaf 28 november 2019 op wintersport tijdens de Winterstarter in Val Thorens.

Skiën in de herfstvakantie op de gletsjers in Zwitserland

In Zwitserland kun je in de herfstvakantie terecht in zeven skigebieden. In Zermatt kun je het hele jaar door skiën in het gletsjer skigebied rond de Klein-Matterhorn. Dat is met 3883 meter het hoogst gelegen skigebied van de Alpen. Je kunt deze herfstvakantie ook skiën op de Feegletscher in Saas-Fee. Het gletsjerskigebied van de Titlis bij Engelberg in Centraal-Zwitserland, is al sinds half oktober open. Onderweg naar boven kun je in de roterende kabelbaan Titlis Rotair van een fantastisch uitzicht genieten.

In skigebied Davolezza in Sankt Moritz kun je normaal gesproken ook in de herfstvakantie skiën. Maar let op, dat kan tussen 17 oktober en 27 november 2020 alleen op woensdagmiddag, zaterdag en zondag. Op de andere dagdelen zijn de pistes gereserveerd voor trainingsgroepen. De skiliften in het gletsjerskigebied Glacier 3000 in Les Diablerets zijn al sinds 10 september open. Ook kun je vanaf 31 oktober 2020, dus midden in de herfst, skiën bij Andermatt.

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.