Waar kun je skiën in de herfstvakantie?

Waarom zou je tot de winter wachten als je ook al kunt skiën in de herfstvakantie? Op de gletsjers zijn de skipistes al open. Een overzicht van de gletsjers waar je in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland kunt skiën in de herfstvakantie?

skiën in de herfstvakantie in Saas Fee.

Zomerskigebied Saas Fee © Saas Fee Tourismus

Veel mensen gaan skiën in de kerstvakantie of in de krokusvakantie. Maar veel minder bekend is dat je op veel gletsjers al in de herfstvakantie kunt skiën. Uiteraard is het dal dan nog groen, maar boven de drieduizend meter zijn de pistes mooi wit en ligt er vaak al verse sneeuw. Bovendien heb je geen last van files naar de sneeuw en de skipassen kosten een habbekrats. Allemaal voordelen van wintersport in de herfstvakantie.

Eerst maar even de data van de herfstvakantie 2017. Voor zowel de basisscholen als het voortgezet onderwijs geldt dat de herfstvakantie 2017 voor de regio’s midden en zuid valt van 14 oktober tot en met 22 oktober. Alleen de regio noord heeft herfstvakantie van 21 oktober tot en met 29 oktober 2017. Nog lang niet alle touroperators hebben wintersportaanbiedingen voor de herfstvakantie. Je kunt al wel een skivakantie in de herfstvakantie boeken bij Summit Travel, Snowtime en Belvilla.

In Oostenrijk skiën in de herfstvakantie

skien in de herfstvakantieIn Oostenrijk kun je in de herfstvakantie skien op de Mölltaler gletscher in Karinthië en in Hintertux in Tirol. De Mölltaler gletsjer is de enige gletsjer in Karinthië en is het hoogste en meest sneeuwzekere skigebied in het zuiden van Oostenrijk. Je kunt hier het hele jaar door skiën. Er zijn in totaal zeventien pisten (zes blauwe, acht rode en drie zwarte), een langlaufloipe en een snowpark.

In Tirol liggen vijf gletsjers die allemaal al in de herfstvakantie open zijn. De gletsjer van Hintertux in het Zillertal is het hele jaar door open. Op de gletsjer liggen ongeveer zestig kilometer skipisten. Voordeel van het Zillertal is dat het makkelijk bereikbaar is, zowel per auto als per trein en vliegtuig. Dat laatste geldt ook voor de Stubaier gletscher die vlak bij Innsbruck ligt. Op de Stubaier gletsjer wordt in de herfstvakantie, medio oktober, het hoogste Oktoberfest ter wereld gehouden. Dat Stubaier Oktoberfest is tevens het openingsfeest van de Stubaier Gletscher: Weißwurst meets Pistenspaß op 2.600 meter hoogte. Ook op de Pitztaler gletscher in Tirol is het in het weekend van 15 en 16 oktober groot feest tijdens het openingsweekend. De Pitztaler gletscher beschikt over 68 km skipisten.

De Rettenbach-gletscher in Sölden is eveneens open in de herfstvakantie. De gletsjer in Sölden was enkele winters geleden het decor voor filmopnames van de nieuwe James Bond-film Spectre. Ook op de Kaunertalergletscher op het drielandenpunt van Oostenrijk, Italië en Zwitserland, kun je skiën in de herfstvakantie. Die gletsjer is open sinds 13 oktober 2017.

In Kaprun in het Salzburgerland kun je tien maanden per jaar skien op de Kitzsteinhorn. Op de gletscher, die tot 3029 meter hoogte gaat, kun je op de Gipfelwelt 3000 het hoogst bereikbare uitzichtsplatform van het Salzburgerland bezoeken.

Skiën in Kitzbühel

Een noviteit in de herfstvakantie 2016 was skiën in Kitzbühel in de Kitzbüheler Alpen. En ook in de herfstvakantie 2017 kun je weer skiën in Kitzbühel. Nee, Kitzbühel heeft geen gletscher, maar toch kun je er al vanaf 14 oktober 2017 skiën. De liftmaatschappij heeft namelijk enorm veel sneeuw van de voorgaande winter bewaard onder een isolatiedeken. Dankzij die sneeuw kun je vanaf half oktober al skiën in Kitzbühel op de Resterkogel en vanaf 26 oktober op de Hahnenkamm.

Waar kun je in de herfstvakantie skiën in Frankrijk?

In Frankrijk kun je deze herfstvakantie natuurlijk skiën in Tignes. De slogan van Tignes luidt ‘als eerste open en als laatste dicht’. De gletscher van Tignes gaat al op 3 oktober open, de rest van het skigebied Tignes-Val d’Isère volgt op 28 november. Ook in Les Deux Alpes is de gletscher open, maar alleen tijdens de tweede week van de herfstvakantie. Alleen als je in de region noord woont kun je dus in de herfstvakantie skiën in Les 2 Alpes. Daarna gaat het skigebied weer even dicht. En wil je na de herfstvakantie snel weer op wintersport? Dan kun eind november al skiën tijdens de Winterstarter in Val Thorens. Die valt samen met het openingsweekend dus dat betekent dat er extra veel activiteiten in Val Thorens zijn.

Skiën in de herfstvakantie op de gletsjers in Zwitserland

In Zwitserland kun je in de herfstvakantie terecht in zeven skigebieden. In Zermatt kun je het hele jaar door skiën in het gletsjer skigebied rond de Klein-Matterhorn. Dat is met 3883 meter het hoogst gelegen skigebied van de Alpen. Je kunt deze herfstvakantie ook skiën op de Feegletscher in Saas-Fee. Het gletsjerskigebied van de Titlis bij Engelberg in Centraal-Zwitserland, is al sinds 11 oktober open. Onderweg naar boven kun je in de roterende kabelbaan Titlis Rotair van een fantastisch uitzicht genieten.

In skigebied Davolezza in Sankt Moritz kun je vanaf 21 oktober skiën. En een week later gaan de skiliften open in Glacier 3000 in Les Diablerets en Gstaad. Ook kun je vanaf eind oktober, dus midden in de herfst, skiën bij Vorab in Laax en Gemsstock bij Andermatt.

Waar kun je skiën in de herfstvakantie?
2.8 (55%) 4 vote[s]

Deel dit met je vrienden!