Ga naar de inhoud

Top 10: Goedkoopste wintersportbestemmingen in Europa

Goedkoop op wintersport? Ja, dat kan nog steeds. Inflatie en hoge energieprijzen hebben skiliftmaatschappijen en hoteliers weliswaar flink op kosten gejaagd. Maar toch is het nog steeds mogelijk om goedkope wintersportbestemmingen te vinden. Dit zijn de goedkoopste wintersport dorpen in Europa.

Of je nu met z’n tweeën, met het gezin of met een groep vrienden op wintersport gaat, een paar factoren bepalen of het een dure of een goedkope wintersportvakantie wordt. Het is sowieso verstandig om de prijzen van je hotel, chalet of vakantiehuis in de gaten te houden.

Skipasprijzen gestegen

Dit zijn de duurste en goedkoopste wintersportbestemmingen volgens Holidu
Dit zijn de duurste en goedkoopste wintersportbestemmingen volgens Holidu

Een tweede belangrijke factor zijn de skipasprijzen. Die zijn deze winter door de gestegen energieprijzen in Europa in een aantal bestemmingen flink omhooggegaan. Pistenbully’s, die de pistes onderhouden, slurpen dure diesel en skiliften draaien op stroom. Als een skiliftmaatschappij net een nieuw energiecontract heeft afgesloten, kan het zomaar zijn dat de skipassen 5 tot 10 procent duurder zijn geworden.

Boekingsportaal voor vakantiehuizen Holidu heeft weer haar jaarlijkse onderzoek naar de goedkoopste wintersportbestemmingen gepubliceerd. Daarbij keken de onderzoekers naar alle wintersportgebieden in Europa met meer dan 20 kilometer skipisten. Gekeken werd naar de gemiddelde prijs per dag per persoon die je zowel in het hoog- als in het laagseizoen betaalt voor een skipas plus accommodatie. Dat resulteerde in de Ski Prijsindex.

Waar vind je de goedkoopste wintersportbestemmingen

Reiskosten naar je wintersportbestemming, maaltijden ter plaatse en persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld aan wellness of in de après-ski, zijn in het onderzoek uiteraard niet meegenomen, maar kunnen ook nog een flinke hap uit je vakantiebudget nemen. Neem dus voordat je boekt eerst even de tijd om na te gaan waar je de goedkoopste wintersportbestemmingen kunt vinden, maar ook wat voor type vakantiehuis je wilt. Misschien wil je zelf koken of een gezellige grote tafel in de woonkamer wilt om met je vrienden of familie een drankje te drinken.

De Ski Prijsindex van goedkope wintersportbestemmingen kent een aantal verrassende namen, waar jij vast nog niet geskied hebt.

Goedkoopste wintersportbestemming: Griekenland

De goedkoopste wintersportbestemming in 2022-2023 is Vasilitsa in Griekenland. Jazeker, Griekenland heeft niet alleen een enorme hoeveelheid eilanden en een rijke cultuur, maar ook skigebieden. In het noorden van Griekenland vind je Vasilitsa, op ongeveer zes uur vliegen vanaf Nederland. Het skigebied heeft 16 pistes die deels tussen de dennenbomen liggen en die samen goed zijn voor 22 kilometer skipisten. Het skigebied ligt op een hoogte van 2249 meter. Voor gemiddeld €36 per persoon per dag heb je een skipas en accommodatie. Omgerekend komt dat neer op €1,61 per kilometer skipiste. De prijs voor een vliegticket zit daar niet bij in.

Goedkope wintersportbestemmingen in Frankrijk

Frankrijk heeft niet alleen grote, duurdere skigebieden, zoals Les Arcs, maar ook kleinere, minder bekende skigebieden. Die behoren tot de goedkoopste wintersportbestemmingen in Europa. © Skigebiedengids.nl
Frankrijk heeft niet alleen grote, duurdere skigebieden, zoals Les Arcs, maar ook kleinere, minder bekende skigebieden. Die behoren tot de goedkoopste wintersportbestemmingen in Europa. © Skigebiedengids.nl

Voor de nummers twee tot en met vijf in het overzicht van goedkope wintersportbestemmingen, kun je heel wat dichter bij huis terecht, namelijk in de Franse skigebieden. Frankrijk was lang niet altijd een goedkope wintersportbestemming, maar de prijzen in veel dorpen liggen momenteel lager dan in Oostenrijk.

De nummer 2 in de lijst van goedkoopste wintersportbestemmingen in Europa is Gresse en Vercors, in het Massif de Vercors, in de Franse Alpen, vlakbij Grenoble. Voordeel van Grenoble is dat je er zowel per trein, per vliegtuig als met de auto heel makkelijk kunt komen. Gresse en Vercors is een skistation uit 1965 en telt 26 skipistes, die samen goed zijn voor 20 kilometer skiplezier. Negen afdalingen zijn voor beginners. Gemiddeld kost een skivakantie hier 38 euro per dag, inclusief skipas en accommodatie, oftewel €1,90 per pistenkilometer.

Ook nummer drie kun je vinden in Frankrijk: Seyne – Le Grand Puy. Deze goedkope wintersport bestemming ligt op 1400 – 1800 meter hoogte vlakbij de grens van Frankrijk en Italië. Vijf skiliften ontsluiten een groene piste, twee blauwe pistes, vijf middelzware rode pistes en drie zwarte moeilijke pistes.

Voor een dag skiën ben je hier gemiddeld 39 euro kwijt voor accommodatie en skipas. Als je dat omrekent over de 24 kilometer skipistes kom je uit op een kilometerprijs van €1,77.

Goedkope wintersport bestemming Autrans – La Sure ligt eveneens in de buurt van Grenoble. Skiën kan je hier van eind november tot begin april. Zeven skiliften brengen wintersporters naar de 21 skipistes die samen net de 20 kilometer aantikken. Voor een accommodatie plus skipas tel je hier gemiddeld 39 euro per dag neer. Per kilometer skipiste komt dan neer op €1,95.

Goedkope wintersport bestemming in de Pyreneeën

Hekkensluiter van de top vijf goedkope wintersportbestemmingen is het eveneens Franse Artouste-Laruns. Deze goedkope skibestemming ligt niet in de Alpen, maar aan de noordkant van de Pyreneeën, op 12 kilometer van de grens met Spanje. Hier liggen 27 kilometer skipisten te wachten. Voor een skipas en accommodatie ben je gemiddeld 40 euro per persoon per dag kwijt, oftewel €1,46 per kilometer piste. Ook leuk om te doen: maak een trip met het gele treintje van Artouse door de bergen.

Ook de rest van de top tien goedkoopste wintersportbestemmingen ligt in Frankrijk. We zetten ze even voor je op een rij:

  1. Ancelle, Frankrijk: €42,- gemiddeld per dag per persoon voor skipas plus accommodatie. Totaal skigebied: 30 km | Kosten per km piste: €1,40
  2. Saint-Léger-les-Mélèzes, Frankrijk: €43 gemiddeld per dag per persoon voor skipas plus accommodatie. | Totaal skigebied: 24 km | Kosten per km piste: €1,77
  3. Pelvoux/Vallouise, Frankrijk | eveneens €43 pppd voor skipas en accommodatie | Totaal skigebied: 23 km | Kosten per km piste: €1,87
  4. Aillons-Margériaz, Frankrijk | €45 | Totaal skigebied: 40 km | Kosten per km piste: €1,11
  5. La Colmiane, Frankrijk | €48 | Totaal skigebied: 30 km | Kosten per km piste: €1,58

Duurste wintersport bestemmingen in Zwitserland en Oostenrijk

Voor wie tijdens z’n wintersportvakantie niet om de kosten maalt, heeft Holidu ook nog een lijst gemaakt van de tien duurste wintersport bestemmingen in Europa. En die bestaat op 1 na helemaal uit skigebieden in Zwitserland. Voor een vakantie in de duurste wintersport bestemmingen van Europa pleit dan wel weer dat het gaat om hooggelegen, sneeuwzekere skigebieden met veel pistenkilometers. Als je dan de hoge prijzen voor skipassen en vakantieverblijven deelt door het aantal pistenkilometers, kom je soms op een lagere prijs per pistenkilometer uit dan in de goedkope wintersport bestemmingen. Anders gezegd: ook de duurste wintersport bestemmingen bieden veel waar voor je geld en dat is ook belangrijk.

Zermatt: de duurste wintersportbestemming in Europa

Niet Sankt Moritz of Gstaad, maar het Zwitserse Zermatt in het kanton Wallis is volgens het Holidu-onderzoek de duurste wintersportbestemming in Europa in 2022-2023. Voor een skipas en een accommodatie ben je in dit beroemde skidorp op de flanken van de Matterhorn gemiddeld 248 euro per persoon per dag kwijt. Maar als je bedenkt dat het skigebied 322 kilometer skipisten in Zwitserland én Italië telt, dan komt de gemiddelde prijs per pistenkilometer uit op slechts 77 cent.

Monte Cervino oftewel de Matterhorn vanaf de Italiaanse zijde ©SkigebiedenGids.nl
Monte Cervino oftewel de Matterhorn vanaf de Italiaanse zijde ©SkigebiedenGids.nl

Onze bespaartip: ga lunchen aan de Italiaanse kant van het skigebied, in Breuil-Cervinia. Dat is veel goedkoper, kunnen we uit eigen ervaring melden en de Italiaanse gastronomie is vermaard.

We zijn niet erg verwonderd van de nummer twee op de lijst van duurste wintersportbestemmingen: Eggli/La Videmanette – Gstaad/Saanen/Rougemont. Met 58 km aan pistes komen de bergen Eggli en Videmanette op de tweede plaats voor de duurste plaatsen om te skiën in Europa.

Eggli/La Videmanette richt zich meer op perfect geprepareerde pistes dan op grootte, totaal 58 km. Met moderne gondels, nieuwe restaurants en afwisselende evenementen zoals ’s nachts rodelen in combinatie met een uitgebreid diner. Is dit een enorm luxe locatie. Je skipas en verblijf kost hier gemiddeld 231 euro per dag, wat neerkomt op €3,99 per kilometer skipiste.

Nummer drie in het overzicht van duurste skigebieden is Verbier/La Tzoumaz in het Rhônedal in Zwitserland. In dit gebied heb je continue een prachtig uitzicht en je schijnt er goed off-piste te kunnen skiën. Het skigebied ligt op een hoogte van 2.200 meter en biedt daarom perfecte sneeuwcondities. Er zijn 200 pistes voor elk niveau, snowparken en rodelbanen. Goedkoop is het niet in Verbier. Voor een skipas + accommodatie ben je gemiddeld 229 euro per dag kwijt. Omgerekend komt dat neer op €1,14 per kilometer skipiste.

De duurste wintersportbestemming in Oostenrijk: Obergurgl-Hochgurgl

Op nummer vier komen de we duurste wintersportbestemming van Oostenrijk tegen, althans volgens Holidu: Obergurgl-Hochgurgl in het Oetztal. Je vindt hier vooral 4 en 5 sterrenhotels en dat verklaart meteen de hoge klassering in de ranglijst met dure skigebieden. Maar de 3.000 meter hoge toppen en 108 km aan skipistes van Obergurlg-Hochgurgl liggen in een fabelachtig mooi landschap, wat deze bestemming dan ook de bijnaam ‘diamant van de Alpen’ heeft opgeleverd. Reken voor een verblijf plus skipas op gemiddeld 214 euro per dag per persoon. Omgerekend per kilometer skipiste ben je hier gemiddeld € 1,98 kwijt voor je onderkomen en skipas.

Wintersport in St. Moritz – Corviglia, Zwitserland

De laatste dure wintersport bestemming in de top 5 is Sankt Moritz in Corviglia, Zwitserland. De pistes zijn bekend van de wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom de prijzen zo hoog zijn. Wees niet verbaasd over het hoge gehalte aan bontjassen in de hoofdstraten van Sankt Moritz.

St. Moritz in Corviglia staat bekend als een van ’s werelds beste wintersport sportgebieden. Kortom, het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Met 163 km aan pistes is er voor ieder wat wils, van doorgewinterde skiliefhebbers tot beginners. In St. Moritz in Corviglia worden vaak extra activiteiten georganiseerd zoals ski safari’s en sneeuw yoga. Reken op een gemiddelde prijs per dag van 193 euro voor skipas en accommodatie. Als je dat omrekent over de 163 kilometer skipisten kom je uit op een gemiddelde prijs per skikilometer van €1,18 en zo bezien valt dat dan toch weer mee.

Wie staat er op plek 6 – 10 van duurste skigebieden?

(Gemiddeld per persoon per dag; skipas + accommodatie

  1. Het sneeuwzekere Obertauern, een van onze favoriete wintersport bestemmingen in Oostenrijk | €189 | Totaal skigebied: 100 km | Kosten per km piste: €1,89
  2. Kitzbühel/Kirchberg/Kitzski, Oostenrijk | €188 | Totaal skigebied: 185 km | Kosten per km piste: €1,01
  3. Arosa-lenzerheide, Zwitserland | €180 | Totaal skigebied: 225 km | Kosten per km piste: €0,80
  4. Het hooggelegen, sneeuwzekere Saas-fee, Zwitserland | €179 | Totaal skigebied: 150 km | Kosten per km piste: €1,19
  5. Mooie pistes in een prachtig berglandschap en uitstekende gastronomie zijn gegarandeerd in Val Gardena (Gröden),in Zuid-Tirol, het noordelijkste stukje Italië | €179 | Totaal skigebied: 175 km | Kosten per km piste: €1,02.

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.