Ga naar de inhoud

Prijs skipas explodeert door dure energie

Wintersporters moeten in de winter van 2022-2023 fors meer betalen voor hun skipas. Prijsstijgingen van tien procent zijn geen uitzondering. Oorzaak zijn de hoge energieprijzen.

Skiliftmaatschappijen zijn grootverbruikers van elektriciteit. En net als consumenten worden zij hard geraakt door de exploderende energieprijzen. In het Oostenrijkse Ski Amadé, een samenwerkingsverband van vijf skigebieden in het Salzburgerland, zijn de skipassen komende winter 9,5 procent duurder dan in de winter van 2021-2022. Die skipas is geldig voor de skigebieden Hochköning (met onder meer het bij Nederlanders populaire Maria Alm), het Gasteinertal, Grossarltal, de Salzburger Sportwelt en Schladming-Dachstein.

Sneeuwkanonnen en gondels, zoals hier in Maria Alm in de Ski Amadé, gebruiken in een heel skiseizoen aardig wat stroom. En door de gestegen energieprijzen worden ook de skipassen duurder. © Skigebiedengids.nl

Energieprijzen Franse skigebieden factor 10 tot 20 omhoog

Begin deze maand kwamen ook vanuit de Franse skigebieden geluiden naar buiten over fors gestegen energiekosten. Verschillende Franse skiliftmaatschappijen onderhandelen momenteel met staatsbedrijf EDF dat prijzen van stroom 10 tot zelfs 20 keer duurder zou maken dan vorige winter. Omdat het in Frankrijk om driejarige contracten gaat, zullen de hoge energieprijzen dus ook de komende winters doorwerken in de skipasprijzen.

Waar normaal gesproken energiekosten 5 procent van de kosten van een skiliftmaatschappij uitmaken, zou dat nu naar zo’n 20 procent stijgen. De baas van de skiliften in Villard de Lans zou tegen de Franse zender France 3 gezegd hebben dat hij vreest dat zijn skigebieden door de hoge stroomprijs niet open kunnen. Dat zou een economische dreun voor de regio betekenen, aangezien veel bedrijven zoals hotels hun brood verdienen in het wintersporttoerisme.

Lees ook: Betaalbare wintersportaccommodaties van Summit Travel en de Top 10 goedkoopste skigebieden van Europa.

‘Catastrofale situatie’

Op dit moment voeren vertegenwoordigers van Franse skigebieden overleg met de Franse overheid en energiemaatschappij EDF. De prijs van een megawattuur stroom zou van 55 euro naar 800 tot 1000 euro gaan.

Frédéric Géromin, voorzitter van de afdeling Isère van Domaines skiables de France, een koepelorganisatie van skigebieden, spreekt tegenover France 3 van een ‘catastrofale situatie voor iedereen’. In de regio Isère moeten onder meer de grote skigebieden Alpe d’Huez en Les Deux Alpes hun energiecontracten vernieuwen. Volgens onbevestigde berichten zou de energierekening van Les 2 Alpes van 2 miljoen euro per jaar naar 20 miljoen euro per jaar gaan.

Lees ook: Dit waren afgelopen winter de goedkoopste skigebieden

Skipasprijzen in Frankrijk mogelijk ‘8 tot 20 procent’ duurder

In veel Franse regio’s verschilt de energieprijs op verschillende momenten van de dag. Je hebt goedkope tijdblokken en dure periodes op een dag. Vooral tussen 18.00 en 22.00 uur ligt de stroomprijs hoog, maar dan zijn de skiliften al gesloten. Niettemin vreest de Franse koepel van reisorganisaties, Union Professionnelle des Agences de Voyages (UPAV), dat ook in de Franse skigebieden de skipassen 8 tot 20 procent duurder zullen worden. Normaal gesproken stijgen skipasprijzen zo’n 3 procent per jaar.

Met windmolens, zoals deze op de Prorel bij Briançon, zonnepanelen en waterkracht wil Serre Chevalier in 2023 30 procent van de energie voor skiliften duurzaam opwekken. © Thibaut Durand / OT Serre Chevalier Vallée Briançon
Met windmolens, zoals deze op de Prorel bij Briançon, zonnepanelen en waterkracht wil Serre Chevalier in 2023 30 procent van de energie voor skiliften duurzaam opwekken. © Thibaut Durand / OT Serre Chevalier Vallée Briançon

De extreme prijsstijgingen doen zich vooral voor in skigebieden voor wie het vaste energiecontract afloopt. Zij moeten over een nieuwe stroomprijs onderhandelen. In andere skigebieden, die al veel aan verduurzamingen hebben gedaan zoals Serre Chevalier, zouden de skipasprijzen minder hard stijgen. Een totaal overzicht van skipasprijzen voor Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland ontbreekt nog.

Tien procent energiebesparing in Franse skigebieden

Domaines Skiables de France (DSF), de beroepsvereniging voor ondernemingen in de Franse skigebieden, liet op 20 september weten optimistisch te zijn over de gesprekken met de regering. Volgens de belangenvereniging die 412 leden telt, zullen de Franse skigebieden ‘onder de gebruikelijke omstandigheden en op de gebruikelijke tijden’ geopend zijn.

DSF heeft in 2020 beloofd om flink in te zetten op energiebesparing. De komende twee jaar moeten de Franse skigebieden tien procent minder energie gaan verbruiken. Dat moet op zo’n manier gebeuren dat de dienstverlening aan wintersporters er niet onder te lijden heeft.

De website Schneehoehen.de deed afgelopen zomer al onderzoek naar de skipasprijzen in het seizoen 2022-2023. Volgens de site zouden de skipassen in Mayrhofen 6,7 procent duurder worden, stijgen de prijzen in de Skiwelt Wilder Kaiser met 5,3 procent en ben je in Berwang en Biberwier, beide in de Zugspitz Arena, respectievelijk 7,7 en 7,8 procent meer kwijt. In See in het Paznauntal mag je 11 procent meer aftikken voor je skipas, al speelt in dat gebied wel mee dat er in december een nieuwe gondel wordt geopend. Daardoor is het skigebied groter geworden. In Kühtai-Hochoetz ben je 48 euro voor een dagpas kwijt, tegen 44 euro vorig jaar. Ook een dagpas voor de Zugspitze, net op de grens van Duitsland en Oostenrijk wordt 5 euro duurder.

Duurdere skipas kan kostenstijging niet compenseren

Besparen op je skipas door alleen voor een van de deelgebieden een skipas te kopen, heeft in het geval van Ski Amadé geen zin. De skipas voor alle vijf de skigebieden is namelijk net zo duur als voor elk skigebied afzonderlijk. “We hebben voor komende winter 44 miljoen euro geïnvesteerd in de skigebieden. Dat toont ons vertrouwen in de toekomst”, zegt dr. Christoph Eisinger, marketing director van Ski Amadé. De afgelopen drie coronajaren beliepen de investeringen van het grootste samenwerkingsverband van skigebieden in Oostenrijk ruim 180 miljoen euro. “We moeten de investeringen en de energiekosten doorberekenen en de prijzen van de skipassen met 9,5 procent verhogen. Dat is in lijn met de inflatie, maar dekt nog niet alle gestegen kosten.” Eigenlijk had de prijsstijging van de skipassen dus nog groter moeten zijn.

Skiliftbedrijven besparen op de stroomkosten

Skiliftmaatschappijen hebben de afgelopen jaren al op diverse manieren bespaard op de energiekosten. In Ski Amadé is in tien jaar tijd het stroomverbruik met tien procent gedaald, aldus marketingdirecteur Eisinger. En skiliftmaatschappijen kunnen nog meer doen om energie te besparen. Zo kunnen ze op plaatsen waar dubbele liften staan, maar 1 lift laten draaien. En op rustige tijden kunnen ze skiliften langzamer laten draaien. “Daar merkt de gast niet van”, aldus Eisinger.

Ook kan besloten worden om de sneeuwkanonnen minder aan het werk te zetten, maar dat hangt weer af van de sneeuwval die Moeder Natuur verzorgt. Bovendien kunnen dat soort maatregelen de stijging van de energieprijzen hooguit dempen, maar niet volledig compenseren.

Zo krijg je toch een goedkopere skipas

Toch kun je in Ski Amadé aan een goedkope skipas komen. De vijf deelnemende skigebieden hebben een online boekingssysteem voor flexibele skipasprijzen ingevoerd. Hoe vroeger je online boekt, hoe goedkoper je skipas wordt. Ook in bijvoorbeeld Obergürgl en in verschillende skigebieden in Zwitserland is zo’n systeem al ingevoerd.

Zelfs voor het hoogseizoen, zoals de kerstvakantie en de krokusvakantie, is het volgens Eisinger mogelijk om een skipas te bestellen die goedkoper is dan de skipas van vorig jaar, maar je moet er dus wel snel bij zijn. Voor gezinnen, die vaak hun wintersportvakantie al vroeg boeken, kan het dus voordelig zijn om ook de skipas vroeg te reserveren. Het blijft overigens mogelijk ter plekke aan de kassa een skipas voor een vaste prijs te kopen. Maar online kun je precies zien wat het voordeel is ten opzichte van de vaste skipasprijs. Ook kun je een annuleringsoptie bijboeken.

Het flexibele prijssysteem voor skipassen komt begin oktober live op de website van Ski Amadé.

Profiteer van kortingsacties

Een tweede manier om korting op je skipas te krijgen is door op wintersport te gaan tijdens actieperiodes. Tijdens bijvoorbeeld de Ladies Week van 18 tot en met 25 maart 2023, krijg je een tweede skipas gratis (en die mag ook voor een man zijn). En zestigplussers kunnen tijdens de Best Ager Weeks zelfs een gratis skipas van de deelnemende hotels krijgen. Bij gezinnen kunnen het derde en volgende kind(eren) een gratis skipas krijgen als ten minste 1 ouder en 2 oudere broers/zussen een skipas kopen.

Ook toerskiën is niet altijd gratis

Een andere optie is te gaan toerskiën. Je kunt dan met stijgvellen onder je ski’s gratis naar boven lopen. Maar in een aantal skigebieden moet je toch een skipas kopen als je over de piste weer naar beneden wilt skiën. Alleen offpiste naar het dal is gratis.

Ook kun je natuurlijk in plaats van een hele week op wintersport gaan, een short stay boeken. Reisorganisaties zien al jarenlang de bestemming voor een korte skivakantie toenemen.

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole