Ga naar de inhoud

Skiliften in het Sauerland komend weekend open

De skiliften in het Sauerland gaan weer open in het eerste weekend van december 2023. De eerste pistes zijn al weer wit en de eerste skilift is open. En in de laatste week van november gaat het sneeuwen in Winterberg, het hoogst gelegen skigebied in het Sauerland.

Laatst gewijzigd: 30 november 2023.

De wintersportmogelijkheden in het Sauerland starten doorgaans begin december en dat lijkt ook in 2023 weer te gebeuren. Skigebied Hohe Bracht had 29 november de primeur om als eerste skigebied in het Sauerland een skilift te openen. De ,meeste skiliften in het Sauerland zijn nu dus nog gesloten, maar de eerste skiliften in het Sauerland gaan in het weekend van 2 en 3 december open. In de hogere delen van het Sauerland is al sneeuw gevallen en ook de sneeuwkanonnen staan aan. Het goede nieuws is ook dat er voor de laatste week november sneeuw in het Sauerland voorspeld wordt. De skigebieden in het Sauerland kleuren dan weer wit. Meer daarover lees je verderop in dit artikel in het weerbericht voor het Sauerland.

Skipisten en skiliften in het Sauerland, zoals hier op de Poppenberg in de Skiliftkarussell Winterberg, zijn weer open. © Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V
Skipisten en skiliften in het Sauerland, zoals hier op de Poppenberg in de Skiliftkarussell Winterberg, zijn weer open. © Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V

Waar zijn de skiliften open in het Sauerland?

Het streven is altijd om de eerste skiliften in het Sauerland begin december te openen en dat was ook in 2022 weer gelukt. Sterker nog, het Sauerland beleefde in december 2022 de koudste decembermaand in 12 jaar. Daardoor konden de sneeuwkanonnen aan het werk en kon vrijdag 2 december 2022 de eerste skipistes in het Sauerland geopend worden. En het ziet er naar uit dat ook in het eerste weekend van december 2023 in de hoge skigebieden van het Sauerland de skipistes open gaan. Welke skigebieden de liften laten draaien is nu nog niet bekend. Naar verwachting zullen in de Skiliftkarussell Winterberg, het grootste skigebied van het Sauerland, in het nabij gelegen Skidorf Postwiesen Neuastenberg bij Winterberg en in Willingen de eerste liften open gaan. Later deze week volgt meer informatie.

Landal Sauerland banner

Weekendje wintersport in het Sauerland boeken in 2023

Wil jij een wintersportvakantie in het Sauerland boeken voor 2024? Dat kan bij TUI, Snowtrex, Uplandparcs (luxe appartementen aan de piste in Winterberg), Chalet.nu en De Jong Intra.

Kijk voor hotels in Winterberg of een andere wintersportbestemming in het Sauerland ook even bij Booking.com voor onder meer last minute hotel aanbiedingen in Winterberg. En wist je dat Landal een schitterend vakantiepark in Winterberg heeft, direct naast de skiliften? Kun je ’s ochtends mooi vanuit je appartement zien of de pistes in Winterberg open zijn. Reserveer ook alvast je skiles in het Sauerland. Je kunt boeken in het Nederlands. Valt het wintersportweer in het Sauerland toch tegen? Boek dan een last minute wintersportvakantie naar de Alpen.

Weekendje skiën in Willingen

Kijk voor vakantiehuizen in Willingen bij Chalet.nu, Interhome, HeerlijkeHuisjes en Belvilla Vakantiehuizen. Groepsaccommodaties, appartementen en vakantiehuizen in Winterberg boeken kan ook bij WelcomeInWinterberg, gewoon in het Nederlands.

Ga jij een weekendje skiën in het Sauerland? Denk er aan dat je in Duitsland winterbanden verplicht zijn bij winterse omstandigheden. Ook is het raadzaam om sneeuwkettingen mee te nemen.

Het weerbericht voor het Sauerland

In Nederland gaan in de laatste week van november de temperaturen onderuit en wordt natte sneeuw verwacht. In het Sauerland, waar de skipistes tot ruim 800 meter hoogte gaan, betekent dat ook: kou en droge sneeuw. Er is al nachtvorst en deze week wordt een mengeling van zon en sneeuw verwacht.

In de eerste dagen van december gaat de temperatuur n de nachten verder onderuit naar waardes van -8 tot -12. Overdag blijft het kwik zeker in de hogere delen van het Sauerland een paar graden onder nul. Woensdag 29 november heeft het langdurig gesneeuwd en ook donderdag 30 november valt her en der nog sneeuw. Daarna wordt het weer iets zonniger en wordt weinig sneeuw verwacht. Bij temperaturen die ook overdag rond -3 liggen, kunnen in ieder geval de sneeuwkanonnen aan en die staan ook al volop te draaien.

Ook de lange termijn verwachting ziet er goed uit, waarbij het ook in de dalen wit kan worden. Tot en met woensdag 6 december 2023 blijft het ’s nachts en overdag vriezen. ’s Nachts daalt de temperatuur naar waardes rond de -10. Regelmatig valt er sneeuw, al zullen dat geen grote hoeveelheden zijn. Af en toe komt ook de zon tevoorschijn. Daarna loopt de temperatuur weer iets op naar een graad of 3 overdag. ’s Nachts blijft de temperatuur rond het vriespunt schommelen. Er kan vanaf woensdag 6 december ook weer neerslag vallen, al is het nog niet duidelijk of dat in de vorm van regen of (natte) sneeuw zal zijn.

Witte kerst in het Sauerland?

In Winterberg en Willingen was sprake van een witte kerst in 2021, maar dat kwam niet zozeer door de sneeuwval als door de bewolking. Het was mistig en tussen kerst en oud en nieuw was het ronduit warm. Langlaufen was niet mogelijk en op de pistes lag voornamelijk kunstsneeuw. Er werd wel geskied en in het Sauerland waren in totaal met kerst 39 skiliften open.

In de krokusvakantie 2022 was het in het Sauerland vooral zonnig, maar daarna gingen net als in Nederland de temperaturen omhoog.

In de winter van 2022-2023 beleefde het Sauerland de beste winterstart in 12 jaar en lag er begin december al voldoende sneeuw om de skiliften te openen. Maar rond kerst werd het erg warm en aan het eind van de nieuwjaarsweek waren er nog maar 6 skiliften in Winterberg open.

Skiliften open met Pasen

Doorgaans willen de skigebieden in het Sauerland tot Pasen open blijven, want de Duitsers hebben dan een hele week paasvakantie.

Wintersport in het Sauerland in Willingen. In de krokusvakantie waren de skiliften in Willingen open, al lag er niet zoveel sneeuw als op deze archieffoto. © Stephan Peters/ Wintersportarena
Wintersport in het Sauerland in Willingen. In de krokusvakantie waren de skiliften in Willingen open, al lag er niet zoveel sneeuw als op deze archieffoto. © Stephan Peters/ Wintersportarena

Wintersport in het Sauerland in de krokusvakantie

Wintersport in het Sauerland in de krokusvakantie blijft altijd een beetje een gok. Van skiën in de regen tot een vers pak sneeuw, het is allemaal mogelijk. Het wintersportseizoen 2019 – 2020 in het Sauerland was moeizaam verlopen. Met kerst waren verreweg de meeste liften en pistes in Winterberg en de rest van het Sauerland nog niet open. Daarna konden de pistes wel weer open, maar met grote regelmaat moesten ze ook weer dicht vanwege hoge temperaturen en regen. In de eerste week van de krokusvakantie waren de wintersportomstandigheden om te huilen. Maar in de tweede week van de voorjaarsvakantie was een record aantal skiliften en skipisten open. De regen van eind februari zorgde echter weer voor veel groene pistes. Zoals gebruikelijk sloten de laatste skiliften in het Sauerland half maart, maar veel skipistes waren al eerder dicht wegens gebrek aan sneeuw en hoge temperaturen.

Ook in de krokusvakantie van 2023 waren de skiomstandigheden matig vanwege hoge temperaturen. Dankzij een goede basislaag kon er op de hoge pistes in het Sauerland nog wel geskied worden. Vrijwel alle langlaufloipen waren dicht. Maar net na de krokusvakantie 2023 viel er weer verse sneeuw en kreeg je in het Sauerland weer het wintersportgevoel.

De belangrijkste skigebieden in het Sauerland

Winterberg is de sneeuwzekerste plaats in Nordrhein-Westfalen en het hart van de Wintersport-Arena Sauerland, de belangrijkste wintersportregio ten noorden van de Alpen. Hier ligt met een zekerheid van 99 procent, in de maanden januari en februari een sneeuwdek van 10 centimeter of meer. Meer dan 75 procent van de neerslag valt hier in de winter als sneeuw. Om deze hoge, natuurlijke sneeuwzekerheid te kunnen garanderen, investeren de exploitanten van de skiliften al jaren in de aanleg van sneeuwkanonnen. Momenteel tellen Winterberg en de omliggende dorpen, van de Kahler Asten tot aan Züschen, maar liefst zo’n 170 sneeuwkanonnen, die sneeuw garanderen op 41 skipistes en 5 rodelhellingen. Bij elkaar is dat meer dan 30 kilometer aan piste.

Het winterseizoen duurt doorgaans van half december tot half maart. Alleen bij een vroege Pasen kan er in het Sauerland met Pasen geskied worden. In Winterberg probeert men meestal nog een aantal skiliften met Pasen open te houden. Dat was met Pasen 2022 en 2023 ook nog het geval, al ging het maar om 4 skiliften en lag de temperatuur rond de tien graden.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.