Shadow

Zijn de skiliften in het Sauerland en Winterberg open?

Skiliften WinterbergNa een witte tweede helft van de krokusvakantie, waarin een record aantal liften en pistes in Winterberg en het Sauerland geopend was, zit het skiseizoen in het Sauerland er op. De skigebieden in het Sauerland zijn allemaal gesloten.

Waar zijn de skiliften en pistes in Winterberg open?

Het wintersportseizoen 2019 – 2020 is in het Sauerland moeizaam verlopen. Met kerst waren verreweg de meeste liften en pistes in Winterberg en de rest van het Sauerland nog niet open. Daarna konden de pistes wel weer open, maar met grote regelmaat moesten ze ook weer dicht vanwege hoge temperaturen en regen. In de eerste week van de krokusvakantie waren de wintersportomstandigheden om te huilen. Maar in de tweede week van de voorjaarsvakantie was een record aantal skiliften en skipisten open. De regen van eind februari zorgde echter weer voor veel groene pistes. Zoals gebruikelijk sloten de laatste skiliften in het Sauerland half maart, maar veel skipistes waren al eerder dicht wegens gebrek aan sneeuw en hoge temperaturen.

  • In Skiliftkarussell Winterberg, het grootste skigebied van Winterberg, zijn 0 van de 26 liften open.
  • Rond Willingen, het tweede grote skigebied in het Sauerland, waren geen liften open.
  • Skigebied Postwiesen- Neuastenberg, het tweede skigebied bij Winterberg, heeft geen liften open.
  • Skikarussell Altastenberg bij Winterberg had eveneens geen skilift draaien, want er lag geen sneeuw meer.

Weekendje wintersport in het Sauerland boeken

Wil jij een weekendje wintersport in het Sauerland te boeken? Dat kan bij TUI, Wintertrex, Chalet.nu en De Jong Intra. Kijk voor hotels in Winterberg of een andere wintersportbestemming in het Sauerland ook even bij Booking.com voor onder meer last minute hotel aanbiedingen in Winterberg. En wist u dat Landal een schitterend vakantiepark in Winterberg heeft, direct naast de skiliften? Kun je ‘s ochtends mooi vanuit je appartement zien of de pistes in Winterberg open zijn.

Weekendje skiën in Willingen

Kijk voor vakantiehuizen in Willingen bij Chalet.nu, Interhome en Belvilla Vakantiehuizen. Bij Pharos Reizen kun je aanbiedingen boeken naar het befaamde Hotel Stern in Willingen dat vrijwel aan de piste ligt, Bekijk daar ook de kerstaanbiedingen voor Hotel Stern. Groepsaccommodaties, appartementen en vakantiehuizen in Winterberg boeken kan ook bij WelcomeInWinterberg en Vakantiepark-Winterberg, gewoon in het Nederlands. Vakantiepark-Winterberg heeft appartementen in charmante chalets vlakbij de pisten van de Skiliftkarussell.

Aarzelende start van het skiseizoen in Winterberg

Ook de winter van 2018-2019 kende een aarzelende start van het skiseizoen in Winterberg, maar daarna ging het vanaf medio december snel beter. In de kerstvakantie 2018 – 2019 waren in Winterberg de pistes open. In januari 2019 werd het kouder en is er meer sneeuw gevallen.

Ook in februari waren de pistes open, al was het wel erg warm. Maar half maart was het met wintersport in het Sauerland wel zo’n beetje afgelopen. Eind maart waren alleen in Skiliftkarussell Winterberg, het grootste skigebied van Winterberg, 9 skiliften open en lag er 30 centimeter sneeuw op de pistes. In de andere skigebieden in het Sauerland zoals Willingen en in skigebied Postwiesen- Neuastenberg, het tweede skigebied bij Winterberg, waren de skiliften gesloten. Ook in de skigebieden Skikarussell Altastenberg bij Winterberg, Ruhrquelle en Schlossberg Medebach-Küstelberg waren de skiliften niet meer open. Bekijk actuele beelden van webcams in de skigebieden in het Sauerland.

Eind maart gingen steeds meer skiliften in het Sauerland niet meer open. Tot en met vrijdag 29 maart lagen de temperaturen ‘s nachts net onder of net boven het vriespunt. Maar na het weekend van 31 en 31 maart was het gedaan. Voor de eerste helft van april komen de temperaturen ‘s nachts niet meer onder het vriespunt. En overdag kan de temperatuur tot 14 graden stijgen. Alleen donderdag 4 april wordt overdag nog sneeuw verwacht. Maar zelfs daarna gaan de skiliften in het Sauerland niet meer open. Op de meeste plaatsen zijn de stoeltjes van de kabels van de stoeltjesliften gehaald.

Langlaufloipen open in het Sauerland

De langlaufloipen in het Sauerland waren in de kerstvakantie 2019-2019 nog niet open geweest, maar ook daar is in januari verandering in gekomen. Op 5 februari was in het Sauerland ruim 487 kilometer aan loipen open. Op die loipen lag zo’n 30 tot 80 centimeter sneeuw. Maar daarna ging het bij stijgende temperaturen bergafwaarts met de sneeuwhoeveelheid. Maandag 25 maart geen langlauflopen in het Sauerland open.

Skiën in het Sauerland in de krokusvakantie

Tijdens de eerste week van de krokusvakantie was het net als in Nederland erg warm. En ook in de tweede week van de krokusvakantie liggen de temperaturen ‘s nachts rond plus zes en overdag rond de zestien graden. In de week van carnaval werd het iets kouder en dinsdag 5 maart viel er zelfs weer verse sneeuw in Winterberg. De rest van de week blijft de temperatuur net boven het vriespunt schommelen en kan er af en toe wat neerslag vallen. Vrijdag 8 maart wordt weer nieuwe sneeuw verwacht, hoewel de neerslag in de lagere delen van het Sauerland ook als regen kan vallen. Voor de week van 11 tot 16 maart 2019 zijn de vooruitzichten nog onzeker. In de lagere delen van het Sauerland kan regen vallen. Maar in de bergen boven de 500 – 600 meter, zoals bij Winterberg en Willingen zou dat ook sneeuw kunnen zijn.

Andere skigebieden in het Sauerland ook open in de voorjaarsvakantie

Ook in veel andere skigebieden in het Sauerland waren de liften tijdens de voorjaarsvakantie open. In Snow Worls Züschen, Bödefeld-Hunau, Plpe, Willingen-Usseln, skigebied Schlossberg-Medebach-Küstelberg, Familienskigebiet Sahnehang, Schmallenberger Höhe, Wintersportzentrum Sellinghausen, de Hesselbacher Gletscher, Eschberglifte Niedersfeld en Panoramaskigebiet Wildewiese zijn allemaal geopend.

Witte kerst in het Sauerland

De winter van 2017 – 2018 kwam in het Sauerland vroeg op gang. Daardoor was er in elk geval een witte kerst in het Sauerland, al was dat niet overal het geval. Check overigens wel voor je naar het Sauerland vertrekt, waar de skiliften open zijn. Niet in alle skigebieden zijn de liften open en soms zijn alleen de hoger gelegen skiliften in het Sauerland open. Op de site Winterberg.de kun je precies zien welke skiliften in Winterberg open zijn. En op Wintersport-Arena.de kun je zien waar in de rest van het Sauerland de skiliften open zijn.

Pistes Winterberg open met Pasen?

Winterberg is de sneeuwzekerste plaats in Nordrhein-Westfalen en het hart van de Wintersport-Arena Sauerland, de belangrijkste wintersportregio ten noorden van de Alpen. Hier ligt met een zekerheid van 99 procent, in de maanden januari en februari een sneeuwdek van 10 centimeter of meer. Meer dan 75 procent van de neerslag valt hier in de winter als sneeuw. Om deze hoge, natuurlijke sneeuwzekerheid te kunnen garanderen, investeren de exploitanten van de skiliften al jaren in de aanleg van sneeuwkanonnen. Momenteel tellen Winterberg en de omliggende dorpen, van de Kahler Asten tot aan Züschen, maar liefst zo’n 170 sneeuwkanonnen, die sneeuw garanderen op 41 skipistes en 5 rodelhellingen. Bij elkaar is dat meer dan 30 kilometer aan piste.

Het winterseizoen duurt doorgaans van half december tot half maart. Alleen bij een vroege Pasen kan er in het Sauerland met Pasen geskied worden. In 2020 valt Pasen halverwege april. Het lijkt dus twijfelachtig of de liften in Winterberg en het Sauerland met Pasen open zijn.

Bekijk hieronder het weer in Winterberg

Deel dit met je vrienden!

Beoordeel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.