Shadow

Skiliften in het Sauerland en Winterberg tot eind januari niet open door corona

De skiliften en pistes in Winterberg en het Sauerland zijn in ieder geval tot en met 31 januari 2021 gesloten. Dat is gevolg van de aangescherpte lockdown in Duitsland. Nederlanders worden dringend opgeroepen niet naar het Sauerland af te reizen.

Laatst gewijzigd: 7 januari 2021.

Skiliften en pistes in Winterberg dicht vanwege coronamaatregelen

Skipisten en skiliften in het Sauerland, zoals hier op de Poppenberg in de Skiliftkarussell Winterberg, gaan voorlopig niet open. © Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V
Skipisten en skiliften in het Sauerland, zoals hier op de Poppenberg in de Skiliftkarussell Winterberg, gaan voorlopig niet open. © Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V

Na een niet al te best wintersportseizoen 2019-2020 lijkt ook het skiseizoen 2020-2021 al in het water te vallen, voordat de skipisten en liften überhaupt geopend zijn. Begin december maakte de deelstaat Nordrhein-Westfalen bekend dat de skigebieden in het Sauerland voorlopig niet open mogen om het aantal coronabesmettingen de kop in te drukken.

Lockdown verlengd tot en met 31 januari

Dat werd besloten op last van de bondsregering en de deelstaatregeringen van Noordrijn-Westfalen en Hessen vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in Duitsland. Begin januari werd besloten de lockdown te verlengen tot en met 31 januari 2021. Skiliften worden gezien als ‘vrijetijdsinrichtingen’ en moeten ook dicht blijven. Er wordt in Duitsland nog gediscussieerd over het beperken van reisbewegingen binnen het land zelf. Als een voorstel van de bondsregering wordt aangenomen, mogen Duitsers in gebieden met veel besmettingen niet verder reizen dan 15 kilometer van huis.

Wintersport in het Sauerland in de krokusvakantie?

Op 25 januari wordt besloten of de maatregelen ook in februari van kracht blijven. Dat kan gevolg hebben voor mensen die in de krokusvakantie op wintersport in het Sauerland willen. De Nederlandse krokusvakantie begint als eerste voor de regio zuid op 13 februari. De regio’s midden en noord volgen op 20 februari. Het kabinet-Rutte heeft Nederlanders opgeroepen om tot half maart niet naar het buitenland te reizen.

Langlaufen in het Sauerland

Langlaufen in het Sauerland is door de Duitse overheid nog wel toegestaan. Daarom worden de loipen in het Sauerland nog wel gespoord. Maar welke loipen er open zijn, wordt niet meer gecommuniceerd om aanzuigende werking van toeristen te voorkomen. Ook webcams zijn uitgeschakeld. De skipisten zijn gesloten, evenals parkeerplaatsen, toiletten en de horeca. De politie stuurde tijdens het nieuwjaarsweekend wandelaars en rodelaars van de pistes af, omdat het te druk was. Straten in wintersportgebieden in het Sauerland werden afgesloten.

‘Ga niet skiën in het Sauerland’

Om een herhaling van dat scenario te voorkomen hebben overheden en verkeersbureaus in het Sauerland toeristen opgeroepen om niet naar de skigebieden in het Sauerland te komen. ‘Kom niet bij ons skiën’ luidt de boodschap van het verkeersbureau in het Sauerland. Ook langlaufers uit Nederland zien de Duitsers liever niet komen.

Nederlanders die naar Duitsland willen reizen moeten zich vooraf registreren en sowieso eerst tien dagen in quarantaine. Toeristische overnachtingen zijn niet toegestaan. Daarnaast moet je een in Duitsland afgenomen negatieve coronatest laten zien. Die kun je pas laten afnemen op de vijfde dag van je quarantaine. Bij terugkeer in Nederland moet je wederom tien dagen in quarantaine.

Prima wintersportweer in het Sauerland

Met kerst of oud en nieuws skiën in het Sauerland zat er dus niet in. Dat is super jammer aangezien er tussen kerst en oud en nieuw sneeuw op de pistes lag. En dan bedoelen we geen sneeuw uit sneeuwkanonnen, maar echte sneeuw. Weliswaar was er te weinig sneeuw om lekker te kunnen skiën, maar dat kwam doordat de sneeuwkanonnen niet gedraaid hadden. Als die sneeuwkanonnen voor een goede onderlaag hadden gezorgd, had er prima geskied kunnen worden.

Het weer in het Sauerland: sneeuw, sneeuw en nog meer sneeuw

Bovendien was het wintersportweer sinds de tweede week van de kerstvakantie uitstekend: regelmatig sneeuw, af en toe zon en temperaturen die overdag en ‘s nachts onder het vriespunt liggen. Voor de periode tot en met zaterdag 9 januari wordt elke dag sneeuw voorspeld bij temperaturen die uiteenlopen van -3 tot -6. Ook de langetermijnvoorspellingen tot en met 20 januari voorspellen aanhoudende vorst met regelmatig verse sneeuw.

Webcams in het Sauerland

Nu bleef het wintersportplezier beperkt tot sleeën. Dat leidde op sommige plekken tot drukte op de pistes. In het eerste weekend na de jaarwisseling moest de politie wintersporters en wandelaars van de pistes in Winterberg sturen, omdat het te druk is. Vermoedelijk om niet nog meer winterliefhebbers op een idee te brengen heeft het verkeersbureau van het Sauerland op oudejaarsdag de pagina met webcams van het Sauerland van haar site verwijderd. Maar hier kun je de live-beelden nog wel bekijken. Ook wordt op de site opgeroepen om niet naar het Sauerland te komen.

Langlaufen in het Sauerland wel toegestaan

Langlaufen was tijdens de lockdown wel toegestaan. Op oudejaarsdag waren in het Sauerland ruim 61 kilometer aan gespoorde loipen open. Inmiddels staat de teller echter op 0 kilometer.

Zoals het er nu naar uit ziet, wordt op 5 januari opnieuw topoverleg tussen de regering in Berlijn en die van de deelstaten gehouden om te bekijken of de lockdown-maatregelen nog langer nodig zijn.

Rodelen en wandelen in het Sauerland?

De eigenaren van de skiliften en aanverwante bedrijven zijn teleurgesteld over het besluit van de overheden. Zij wijzen er op dat wintersport in de buitenlucht plaatsvindt en dus relatief veilig is. In de horeca zijn maatregelen genomen en après-ski is niet toegestaan. In hun ogen is het een veel groter besmettingsgevaar dat mensen ongecontroleerd op de pistes gaan rodelen en wandelen nu de liften dicht zijn. Ook wijzen ze er op dat de skiliften en aanverwante bedrijven strengere hygiënemaatregelen nemen dan wettelijk is voorgeschreven.

Natuursneeuw op de pistes

De sluiting van de skiliften is extra zuur, omdat de weersomstandigheden in het Sauerland sinds begin december uitstekend zijn om de pistes alvast kunstmatig te besneeuwen, iets wat de afgelopen jaren niet het geval was. Op de hoger gelegen skipistes ligt zelfs een dunne laag natuursneeuw.

Voor Duitsland geldt momenteel het reisadvies om alleen noodzakelijke reizen te maken (code oranje). Vakanties zijn geen noodzakelijke reizen. In Duitsland moet je 10 dagen in quarantaine. Na een verblijf in Duitsland moet je bij terugkeer in Nederland opnieuw tien dagen in quarantaine.

Het wintersportseizoen 2019 – 2020 in het Sauerland was al moeizaam verlopen. Met kerst waren verreweg de meeste liften en pistes in Winterberg en de rest van het Sauerland nog niet open. Daarna konden de pistes wel weer open, maar met grote regelmaat moesten ze ook weer dicht vanwege hoge temperaturen en regen. In de eerste week van de krokusvakantie waren de wintersportomstandigheden om te huilen. Maar in de tweede week van de voorjaarsvakantie was een record aantal skiliften en skipisten open. De regen van eind februari zorgde echter weer voor veel groene pistes. Zoals gebruikelijk sloten de laatste skiliften in het Sauerland half maart, maar veel skipistes waren al eerder dicht wegens gebrek aan sneeuw en hoge temperaturen.

  • In Skiliftkarussell Winterberg, het grootste skigebied van Winterberg, zijn 0 van de 26 liften open.
  • Rond Willingen, het tweede grote skigebied in het Sauerland, waren geen liften open.
  • Skigebied Postwiesen- Neuastenberg, het tweede skigebied bij Winterberg, heeft geen liften open.
  • Skikarussell Altastenberg bij Winterberg had eveneens geen skilift draaien, want er lag geen sneeuw meer.

Weekendje wintersport in het Sauerland boeken

Bij de meeste reisorganisaties kun je pas een wintersportvakantie in het Sauerland boeken vanaf 11 januari. Wil jij een weekendje wintersport in het Sauerland boeken als de liften weer open zijn? Dat kan bij TUI, Wintertrex, Chalet.nu en De Jong Intra. Kijk voor hotels in Winterberg of een andere wintersportbestemming in het Sauerland ook even bij Booking.com voor onder meer last minute hotel aanbiedingen in Winterberg. En wist je dat Landal een schitterend vakantiepark in Winterberg heeft, direct naast de skiliften? Kun je ‘s ochtends mooi vanuit je appartement zien of de pistes in Winterberg open zijn.

Weekendje skiën in Willingen

Kijk voor vakantiehuizen in Willingen bij Chalet.nu, Interhome en Belvilla Vakantiehuizen. Bij Pharos Reizen kun je aanbiedingen boeken naar het befaamde Hotel Stern in Willingen dat vrijwel aan de piste ligt, Bekijk daar ook de kerstaanbiedingen voor Hotel Stern. Groepsaccommodaties, appartementen en vakantiehuizen in Winterberg boeken kan ook bij WelcomeInWinterberg, gewoon in het Nederlands.

Aarzelende start van het skiseizoen in Winterberg

Ook de winter van 2018-2019 kende een aarzelende start van het skiseizoen in Winterberg, maar daarna ging het vanaf medio december snel beter. In de kerstvakantie 2018 – 2019 waren in Winterberg de pistes open. In januari 2019 werd het kouder en is er meer sneeuw gevallen.

Ook in februari waren de pistes open, al was het wel erg warm. Maar half maart was het met wintersport in het Sauerland wel zo’n beetje afgelopen. Eind maart waren alleen in Skiliftkarussell Winterberg, het grootste skigebied van Winterberg, 9 skiliften open en lag er 30 centimeter sneeuw op de pistes. In de andere skigebieden in het Sauerland zoals Willingen en in skigebied Postwiesen- Neuastenberg, het tweede skigebied bij Winterberg, waren de skiliften gesloten. Ook in de skigebieden Skikarussell Altastenberg bij Winterberg, Ruhrquelle en Schlossberg Medebach-Küstelberg waren de skiliften niet meer open. Bekijk actuele beelden van webcams in de skigebieden in het Sauerland.

Eind maart gingen steeds meer skiliften in het Sauerland niet meer open. Tot en met vrijdag 29 maart lagen de temperaturen ‘s nachts net onder of net boven het vriespunt. Maar na het weekend van 31 en 31 maart was het gedaan. Voor de eerste helft van april komen de temperaturen ‘s nachts niet meer onder het vriespunt. En overdag kan de temperatuur tot 14 graden stijgen. Alleen donderdag 4 april wordt overdag nog sneeuw verwacht. Maar zelfs daarna gaan de skiliften in het Sauerland niet meer open. Op de meeste plaatsen zijn de stoeltjes van de kabels van de stoeltjesliften gehaald.

Langlaufloipen open in het Sauerland

De langlaufloipen in het Sauerland waren in de kerstvakantie 2019-2020 nog niet open geweest, maar ook daar is in januari verandering in gekomen. Op 5 februari was in het Sauerland ruim 487 kilometer aan loipen open. Op die loipen lag zo’n 30 tot 80 centimeter sneeuw. Maar daarna ging het bij stijgende temperaturen bergafwaarts met de sneeuwhoeveelheid. Maandag 25 maart geen langlauflopen in het Sauerland open.

Skiën in het Sauerland in de krokusvakantie

Tijdens de eerste week van de krokusvakantie was het net als in Nederland erg warm. En ook in de tweede week van de krokusvakantie liggen de temperaturen ‘s nachts rond plus zes en overdag rond de zestien graden. In de week van carnaval werd het iets kouder en dinsdag 5 maart viel er zelfs weer verse sneeuw in Winterberg. De rest van de week blijft de temperatuur net boven het vriespunt schommelen en kan er af en toe wat neerslag vallen. Vrijdag 8 maart wordt weer nieuwe sneeuw verwacht, hoewel de neerslag in de lagere delen van het Sauerland ook als regen kan vallen. Voor de week van 11 tot 16 maart 2019 zijn de vooruitzichten nog onzeker. In de lagere delen van het Sauerland kan regen vallen. Maar in de bergen boven de 500 – 600 meter, zoals bij Winterberg en Willingen zou dat ook sneeuw kunnen zijn.

Andere skigebieden in het Sauerland ook open in de voorjaarsvakantie

Ook in veel andere skigebieden in het Sauerland waren de liften tijdens de voorjaarsvakantie 2019 open. In Snow Worls Züschen, Bödefeld-Hunau, Plpe, Willingen-Usseln, skigebied Schlossberg-Medebach-Küstelberg, Familienskigebiet Sahnehang, Schmallenberger Höhe, Wintersportzentrum Sellinghausen, de Hesselbacher Gletscher, Eschberglifte Niedersfeld en Panoramaskigebiet Wildewiese zijn allemaal geopend.

Witte kerst in het Sauerland

De winter van 2017 – 2018 kwam in het Sauerland vroeg op gang. Daardoor was er in elk geval een witte kerst in het Sauerland, al was dat niet overal het geval. Check overigens wel voor je naar het Sauerland vertrekt, waar de skiliften open zijn. Niet in alle skigebieden zijn de liften open en soms zijn alleen de hoger gelegen skiliften in het Sauerland open. Op de site Winterberg.de kun je precies zien welke skiliften in Winterberg open zijn. En op Wintersport-Arena.de kun je zien waar in de rest van het Sauerland de skiliften open zijn.

Pistes Winterberg open met Pasen?

Winterberg is de sneeuwzekerste plaats in Nordrhein-Westfalen en het hart van de Wintersport-Arena Sauerland, de belangrijkste wintersportregio ten noorden van de Alpen. Hier ligt met een zekerheid van 99 procent, in de maanden januari en februari een sneeuwdek van 10 centimeter of meer. Meer dan 75 procent van de neerslag valt hier in de winter als sneeuw. Om deze hoge, natuurlijke sneeuwzekerheid te kunnen garanderen, investeren de exploitanten van de skiliften al jaren in de aanleg van sneeuwkanonnen. Momenteel tellen Winterberg en de omliggende dorpen, van de Kahler Asten tot aan Züschen, maar liefst zo’n 170 sneeuwkanonnen, die sneeuw garanderen op 41 skipistes en 5 rodelhellingen. Bij elkaar is dat meer dan 30 kilometer aan piste.

Het winterseizoen duurt doorgaans van half december tot half maart. Alleen bij een vroege Pasen kan er in het Sauerland met Pasen geskied worden. In 2020 valt Pasen halverwege april. Het lijkt dus twijfelachtig of de liften in Winterberg en het Sauerland met Pasen open zijn.

Bekijk hieronder het weer in Winterberg

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.