Ga naar de inhoud

Skiliften in het Sauerland open, maar alleen in Winterberg

Er zijn steeds minder skiliften in het Sauerland open: nog maar 5 om precies te zijn. Met Pasen is het dus nog steeds mogelijk om te skiën in het Sauerland.

Laatst gewijzigd: 2 april 2024

De wintersportomstandigheden in het Sauerland waren in de krokusvakantie niet al te best. Regen en temperaturen die te hoog zijn voor de tijd van het jaar zorgden er voor dat ook in de hoge skigebieden in het Sauerland steeds meer pistes gesloten werden. Maar met kunst en vliegwerk is de skiliftmaatschappij er in geslaagd in de Skiliftkarussel Winterberg met Pasen 5 van de 26 skiliften open te houden. In Postwiesen-Skidorf Neuastendorf bij Winterberg zijn de skiliften niet meer geopend. De skiliften in Willingen zijn eveneens gesloten

In de andere skigebieden in het Sauerland zijn geen skiliften open zoals in Skikarussell Altastenberg.

Skipisten en skiliften in het Sauerland, zoals hier op de Poppenberg in de Skiliftkarussell Winterberg, zijn weer open. © Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V
Skipisten en skiliften in het Sauerland, zoals hier op de Poppenberg in de Skiliftkarussell Winterberg, zijn weer open. © Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V

Op dinsdag 2 maart 2024 waren in het Sauerland 5 skiliften in bedrijf. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste skigebieden in het Sauerland waar de skiliften open zijn.

 • Skiliftkarussell Winterberg: 5 van de 26 skiliften open, bij een onbekende sneeuwhoogte.
 • In Postwiesen-Skidorf Neuastenberg waren 0 van de tien de skiliften open
 • In Willingen waren 0 van de 16 liften open bij 20 centimeter sneeuw.
 • In skigebied Altastenberg bij Winterberg waren 0 van de 7 skiliften geopend.
 • Familie skigebied Sahnehang waren alle 3 de skiliften gesloten.
 • In skigebied Bödefeld- Hunau zijn de skiliften gesloten
 • In skigebied Schloßberg draaien geen skiliften
 • Skigebiet Eschenberglifte: 0 van de 4 liften open.
 • Skigebiet Fahlenscheid liet 0 van de 3 liften draaien.
 • Schmallenberger Höhenlift: allebei de skiliften zijn gesloten
 • Skigebiet Hesselbacher Gletscher: 0 van de 2 liften.
 • In Rodelparadies Ruhrquelle is geen enkele skilift open.
Landal Sauerland banner

Weekendje wintersport in het Sauerland boeken in 2024 en 2025

Wil jij een wintersportvakantie in het Sauerland boeken in 2024? Dat kan bij TUI, Snowtrex, Uplandparcs (luxe appartementen aan de piste in Winterberg), en De Jong Intra.

Kijk voor hotels in Winterberg of een andere wintersportbestemming in het Sauerland ook even bij Booking.com voor onder meer last minute hotel aanbiedingen in Winterberg. Zo kun je boeken bij het populaire hotel Der Brabander in Winterberg dat ook appartementen verhuurt. En wist je dat Landal een schitterend vakantiepark in Winterberg heeft, direct naast de skiliften? Kun je ‘s ochtends mooi vanuit je appartement zien of de pistes in Winterberg open zijn. Reserveer ook alvast je skiles in het Sauerland. Je kunt boeken in het Nederlands. Valt het wintersportweer in het Sauerland toch tegen? Boek dan een last minute wintersportvakantie naar de Alpen.

Weekendje skiën in Willingen

Kijk voor vakantiehuizen in Willingen bij Interhome, HeerlijkeHuisjes en Belvilla Vakantiehuizen.

Ga jij een weekendje skiën in het Sauerland? Denk er aan dat je in Duitsland winterbanden verplicht zijn bij winterse omstandigheden. Ook is het raadzaam om sneeuwkettingen mee te nemen.

Het weerbericht voor het Sauerland

In het Sauerland doet april wat-ie wil. De Duitsers hebben deze week nog paasvakantie en dat is de laatste week dat je in het Sauerland kunt skiën. Maar dan moeten we de weergoden wel meewerken. In de eerste dagen van april loopt de temperatuur ‘s nachts op van 4 tot 6 graden naar 10 graden op zaterdag 6 april. Overdag stijgt het kwik van een graad of 6 naar 19 graden op zaterdag. Van tijd tot tijd valt er regen, maar de zon piept ook regelmatig tussen de wolken door.

Langlaufen in het Sauerland

Ook voor de langlaufliefhebbers is er geen langlaufplezier meer. Alleen in Skilanglaufzentrum Westfeld/Ohlenbach zijn nog 300 meter klassieke loipen en 300 meter skating loipen open.

Wanneer gaan de skiliften in het Sauerland open?

Het streven is altijd om de eerste skiliften in het Sauerland begin december te openen en dat was ook in 2022 en 2023 weer gelukt. Sterker nog, het Sauerland beleefde in december 2022 de koudste decembermaand in 12 jaar. Daardoor konden de sneeuwkanonnen aan het werk en kon vrijdag 2 december 2022 de eerste skipistes in het Sauerland geopend worden.

Ook in de winter van 2023-2024 konden de skigebieden in het Sauerland al eind november open. Skigebied Hohe Bracht had 29 november de primeur om als eerste skigebied in het Sauerland een skilift te openen.

Witte kerst in het Sauerland?

De kans op een witte kerst in in het Sauerland bleek de afgelopen jaren zeer klein. In Winterberg en Willingen was sprake van een witte kerst in 2021, maar dat kwam niet zozeer door de sneeuwval als door de bewolking. Het was mistig en tussen kerst en oud en nieuw was het ronduit warm. Langlaufen was niet mogelijk en op de pistes lag voornamelijk kunstsneeuw. Er werd wel geskied en in het Sauerland waren in totaal met kerst 39 skiliften open.

In de krokusvakantie 2022 was het in het Sauerland vooral zonnig, maar daarna gingen net als in Nederland de temperaturen omhoog.

In de winter van 2022-2023 beleefde het Sauerland de beste winterstart in 12 jaar en lag er begin december al voldoende sneeuw om de skiliften te openen. Maar rond kerst werd het erg warm en aan het eind van de nieuwjaarsweek waren er nog maar 6 skiliften in Winterberg open.

Dezelfde situatie deed zich voor rond kerst 2023. Een prima start van het skiseizoen in het Sauerland werd gevolgd door ‘Weihnachtstauwetter’ oftewel dooi met kerst. Dat kwam doordat West-Europa werd geteisterd door stormen die veel regen en hoge temperaturen met zich mee brachten.

Skiliften open met Pasen

Doorgaans willen de skigebieden in het Sauerland tot Pasen open blijven, want de Duitsers hebben dan een hele week paasvakantie.

Wintersport in het Sauerland in Willingen. In de krokusvakantie waren de skiliften in Willingen open, al lag er niet zoveel sneeuw als op deze archieffoto. © Stephan Peters/ Wintersportarena
Wintersport in het Sauerland in Willingen. In de krokusvakantie waren de skiliften in Willingen open, al lag er niet zoveel sneeuw als op deze archieffoto. © Stephan Peters/ Wintersportarena

Wintersport in het Sauerland in de krokusvakantie

Wintersport in het Sauerland in de krokusvakantie blijft altijd een beetje een gok. Van skiën in de regen tot een vers pak sneeuw, het is allemaal mogelijk. Het wintersportseizoen 2019 – 2020 in het Sauerland was moeizaam verlopen. Met kerst waren verreweg de meeste liften en pistes in Winterberg en de rest van het Sauerland nog niet open. Daarna konden de pistes wel weer open, maar met grote regelmaat moesten ze ook weer dicht vanwege hoge temperaturen en regen. In de eerste week van de krokusvakantie waren de wintersportomstandigheden om te huilen. Maar in de tweede week van de voorjaarsvakantie was een record aantal skiliften en skipisten open. De regen van eind februari zorgde echter weer voor veel groene pistes. Zoals gebruikelijk sloten de laatste skiliften in het Sauerland half maart, maar veel skipistes waren al eerder dicht wegens gebrek aan sneeuw en hoge temperaturen.

Ook in de krokusvakantie van 2023 waren de skiomstandigheden matig vanwege hoge temperaturen. Dankzij een goede basislaag kon er op de hoge pistes in het Sauerland nog wel geskied worden. Vrijwel alle langlaufloipen waren dicht. Maar net na de krokusvakantie 2023 viel er weer verse sneeuw en kreeg je in het Sauerland weer het wintersportgevoel.

De belangrijkste skigebieden in het Sauerland

Winterberg is de sneeuwzekerste plaats in Nordrhein-Westfalen en het hart van de Wintersport-Arena Sauerland, de belangrijkste wintersportregio ten noorden van de Alpen. Hier ligt met een zekerheid van 99 procent, in de maanden januari en februari een sneeuwdek van 10 centimeter of meer. Meer dan 75 procent van de neerslag valt hier in de winter als sneeuw. Om deze hoge, natuurlijke sneeuwzekerheid te kunnen garanderen, investeren de exploitanten van de skiliften al jaren in de aanleg van sneeuwkanonnen. Momenteel tellen Winterberg en de omliggende dorpen, van de Kahler Asten tot aan Züschen, maar liefst zo’n 170 sneeuwkanonnen, die sneeuw garanderen op 41 skipistes en 5 rodelhellingen. Bij elkaar is dat meer dan 30 kilometer aan piste.

Het winterseizoen duurt doorgaans van half december tot half maart. Alleen bij een vroege Pasen kan er in het Sauerland met Pasen geskied worden. In Winterberg probeert men meestal nog een aantal skiliften met Pasen open te houden. Dat was met Pasen 2022 en 2023 ook nog het geval, al ging het maar om 4 skiliften en lag de temperatuur rond de tien graden.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole