Shadow

Je autoverzekering en de wintersport

Nederlanders gaan nog steeds het liefst met de auto op wintersport. Dat je voor zo’n trip even uitzoekt wat de regels voor winterbanden in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland zijn, dat doen veel mensen wel. Ook aan sneeuwkettingen en de wintercheck voor de auto denken de meeste vakantiegangers. Maar het is ook een goed moment om je reisverzekering en je autoverzekering even na te kijken.

Check voor je op wintersport gaat ook je autoverzekering © Skigebiedengids.nl
Check voor je op wintersport gaat ook je autoverzekering © Skigebiedengids.nl

Ondanks het aanbod aan goedkope vliegtickets en buspendels naar de wintersport, kiest de meerderheid van de Nederlandse wintersporters voor de auto als vervoermiddel richting Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Alleen voor de eventuele tweede, korte wintersportvakantie met vrienden of vriendinnen wordt vaak voor het vliegtuig gekozen.

Veel mensen controleren voor vertrek of ze een reisverzekering met wintersportdekking hebben afgesloten. Toch zijn er een aantal goede redenen om ook even kritisch naar je autoverzekering te kijken,.

Een wintersportvakantie is een goed moment om na te gaan of de dekking van je autoverzekering nog wel up-to-date is. Immers, tijdens je wintersportvakantie loop niet alleen jij, maar ook je auto een groter risico. Een ongeluk door een glijpartij zit in een klein hoekje. Dus misschien is dit wel een goed moment om de dekking te verhogen van bijvoorbeeld WA naar een Beperkt Casco of een Allrisk autoverzekering.

Pechhulp en schade in het buitenland

Kijk ook even of er in je autoverzekering iets staat over pechhulp in het buitenland. Bij sommige autoverzekeringen, zoals bij de autoverzekering van Diks, kun je pechhulp apart bij verzekeren. Lees ook even in de ‘kleine lettertjes’ wat er staat over vervangend vervoer bij pech of schade in het buitenland. Je hoopt altijd dat je er geen gebruik van hoeft te maken, maar als je toch pech  of schade krijgt, is het wel geruststellend als je weet wat je rechten zijn.

Hoeveel kilometer per jaar rij jij?

Als je dan toch naar je polis kijkt, ga dan ook even na hoeveel kilometer je per jaar mag rijden. Bij goedkopere autoverzekeringen mag je bijvoorbeeld maar 10.000 of 12.000 kilometer per jaar rijden. Bij een wintersportvakantie komt er al snel 2000 kilometer extra op de teller, dus de kans bestaat dat je dan veel meer kilometers per jaar rijdt, dan je hebt afgesproken. Het kan zijn dat je verzekeraar bij een ongeluk dan moeilijk gaat doen.

En wat staat er bijvoorbeeld in de polis over een tweede chauffeur die de auto mag besturen? Altijd handig om te weten als je met een groep vrienden in jouw auto op wintersport gaat. En hoe zit het eigenlijk als je studerende kinderen met jouw auto en hun skivrienden naar de sneeuw willen?

Zijn inzittenden goed verzekerd?

En misschien is dit ook het moment om te overwegen om je autoverzekering uit te breiden met een inzittendenverzekering. Je kunt daarbij kiezen voor een schade inzittendenverzekering of een ongevallen inzittendenverzekering. Bij die laatste verzekering krijgen inzittenden een vast bedrag bij blijvende invaliditeit of overlijden na een ongeval. Een schade inzittendenverzekering vergoedt de werkelijk geleden schade van inzittenden na een ongeval. Het maakt bij beide verzekeringen niet uit wie het ongeluk veroorzaakt heeft.

Dakkoffer verzekerd

Ook is het zaak om even te kijken hoe accessoires van je auto verzekerd zijn, zoals de dakkoffer en je sneeuwkettingen. Vaak valt schade aan je dakkoffer of diefstal van spullen uit die dakkoffer onder de reisverzekering. Valt diefstal van je dakkoffer onder zowel de autoverzekering als onder de reisverzekering? Reken dan even uit bij wie je de hoogste schadevergoeding krijgt. Bedenk ook dat een claim op je autoverzekering ten koste kan gaan van je opgebouwde schadevrije jaren.

Groene kaart mee op wintersport

Zorg ook dat je je groene kaart bij je hebt. Tegenwoordig krijg je die vaak digitaal toegestuurd bij de documenten van je autoverzekering, maar maak voor de zekerheid even een printje. Daar staan namelijk ook belangrijke telefoonnummers op, zoals die van de alarmcentrale van je verzekeraar. Bovendien kan het zijn dat de politie of de tegenpartij er na een ongeval om vraagt. En ja, die gegevens kun je ook terugvinden in de app van je autoverzekeraar, maar je zult maar net geen bereik hebben in de bergen. Even printen dus, die groene kaart.

Deel dit met je vrienden!

Beoordeel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.