Ga naar de inhoud

Winterbanden in Frankrijk: nieuwe regels voor rijden in de winter

Wie naar Frankrijk op wintersport gaat, doet er verstandig aan om winterbanden te kopen of te huren. Winterbanden zijn verplicht op plaatsen waar dat door een bord wordt aangegeven, behalve als je sneeuwkettingen bij je hebt.

Nieuwe regels voor winterbanden in Frankrijk

Winterbanden in Frankrijk zijn tussen 1 november en 31 maart verplicht in de Franse berggebieden, tenzij je winterkettingen bij je hebt. © 
Canislupus / Pixabay
Winterbanden in Frankrijk zijn tussen 1 november en 31 maart verplicht in de Franse berggebieden, tenzij je winterkettingen bij je hebt. © Canislupus / Pixabay

De regels voor winterbanden in Frankrijk zijn sinds 1 november 2021 veranderd. Voorheen kende Frankrijk, anders dan bijvoorbeeld Oostenrijk, geen vaste periode waarin winterbanden in Frankrijk verplicht waren. De regel was eigenlijk heel simpel: winterbanden zijn verplicht als er een bord staat dat zegt dat je met winterbanden moet rijden.

Dat is sinds 1 november 2021 veranderd. Tegenwoordig geldt de regel dat tussen 1 november en 31 maart winterbanden in Frankrijk verplicht zijn in de berggebieden, behalve als je sneeuwkettingen bij je hebt. In dat laatste geval mag je ook op andere banden rijden. De regel geldt onder meer in de Jura, de Vogezen, de Alpen en de Pyreneeën. Automobilisten kregen een jaar de tijd om aan de nieuwe regels te wennen, want pas sinds 1 november 2022 kun je ook echt een boete krijgen als je niet aan de nieuwe regels voor winterbanden in Frankrijk voldoet.

Het begin van het gebied waar je tussen 1 november en 31 maart winterbanden of sneeuwkettingen bij je moet hebben, wordt gemarkeerd door een verticaal wit bord met een rode rand. Op het bord staan een bergtop met daaronder het woord ‘zone’, een koffertje met sneeuwkettingen en een winterband. Aan het eind van de zone staat een zelfde soort bord met een zwarte rand en een schuine zwarte streep door het bord.

Lees ook: Regels voor winterbanden in Duitsland, Italië en Zwitserland.

Welke banden zijn erkend als winterbanden in Frankrijk?

nieuwe regels voor winterbanden in Duitsland © Bovag
Nieuwe regels voor winterbanden in Duitsland © Bovag

Winterbanden moeten in Frankrijk een minimale profieldiepte hebben van 3,5 mm. Ze zijn herkenbaar aan het sneeuwvlokje-symbool: een berg met drie toppen en daarin een sneeuwvlok, ook wel bekend als ‘3 Peak Mountain Snow Flake’ plus de aanduiding M+S.

Ook banden met alleen de aanduiding ‘M+S’ (‘Masche und Schnee, modder en sneeuw’) worden voorlopig als winterband erkend. Maar dat gaat vanaf 1 november 2024 veranderen. Na die datum ben je met M+S banden zonder sneeuwvlok-symbool verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben als je de Franse bergen in gaat.

Wanneer zijn sneeuwkettingen in Frankrijk verplicht?

Sneeuwketttingen in Frankrijk zijn verplicht als je op zomerbanden rijdt en dit bord ziet terwijl de weg besneeuwd is. Maar als je op winterbanden rijdt, zijn sneeuwkettingen verplicht als er ook een onderbord 'chaînes à neige obligatoires' bij staat © Wikimedia Commons / Sécurité routière, Ministère de l'Ecologie, du Développement durable, et de l'Aménagement du Territoire
Sneeuwketttingen in Frankrijk zijn verplicht als je op zomerbanden rijdt en dit bord ziet terwijl de weg besneeuwd is. Maar als je op winterbanden rijdt, zijn sneeuwkettingen verplicht als er ook een onderbord ‘chaînes à neige obligatoires’ bij staat © Wikimedia Commons / Sécurité routière, Ministère de l’Ecologie, du Développement durable, et de l’Aménagement du Territoire

Behalve de nieuwe witte borden die aangeven dat je een berggebied in- of uit rijdt, kun je in Frankrijk ook nog steeds het bekende ronde blauwe bord met een witte band met sneeuwkettingen tegenkomen. In dat geval moet je met sneeuwkettingen om rijden als er sneeuw op de weg ligt. Maar dat geldt alleen voor automobilisten die niet op winterbanden rijden. Als je wél op winterbanden rijdt en je ziet dit bord, zijn sneeuwkettingen alleen verplicht als er een onderbord ‘chaînes à neige obligatoires’ staat, meldt de ANWB. Sneeuwsokken in plaats van sneeuwkettingen zijn ook toegestaan.

Lees ook alles over sneeuwkettingen bestellen.

Ga je toch zonder winterbanden rijden, dan riskeer je bij een ongeluk dat jij een groter deel van de schuld toegewezen krijgt, zelfs als er geen bord staat, aldus de Consumentenbond. Als je aangehouden wordt bij een controle en je hebt geen winterbanden waar dat wel moet, dan kun je een boete krijgen en je mag niet verder rijden, weet de ANWB.

Welke maat winterbanden?

Welke maat winterbanden je moet hebben, wordt bepaald door het type auto waarmee je naar de wintersport in Frankrijk gaat. Het eerste getal dat op een band staat is de breedte in milimeters. Het tweede getal (na de schuine streep) geeft de hoogte weer als percentage van de breedte. Dan volgt weer een letter (R=radiaal) en dan een cijfer. Dat cijfer geeft de inchmaat van de velg weer.

Daarna volgt een getal dat de belastingsindex weergeeft en dan volgt weer een letter. Die letter geeft aan hoe hard je met deze band mag rijden. (Q= maximaal 160 km/u, Y= maximaal 300 km/u). Bekijk de winterbandentest 2022-2023 van de ANWB om te zien wat de beste winterbanden zijn.

Winterbanden huren

Wie z’n auto in Nederland niet onder winterse omstandigheden gebruikt, maar wel op winterbanden wil rijden naar de wintersport, kan ook winterbanden huren. Uit een (oude) berekening van de Consumentenbond blijkt dat het huren van winterbanden voor een periode van tien dagen tussen de 130 en 225 euro kost, inclusief monteren en demonteren, exclusief velgen. De prijs is afhankelijk van je velgenmaat.

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *
Geoptimaliseerd door Optimole