Shadow

Winterbanden in Frankrijk

winterbanden in Frankrijk

Wie naar Frankrijk op wintersport gaat, doet er verstandig aan om winterbanden te kopen of te huren. Winterbanden zijn verplicht op plaatsen waar dat door een bord wordt aangegeven.

Winterbanden in Frankrijk alleen bij bord

Anders dan bijvoorbeeld in Oostenrijk kent Frankrijk geen vaste periode waarin winterbanden verplicht zijn. De regel is eigenlijk heel simpel: winterbanden zijn verplicht als er een bord staat dat zegt dat je met winterbanden moet rijden. Winterbanden moeten in Frankrijk een minimale profieldiepte hebben van 3,5 mm. Sinds maart 2013 wordt er overigens wel over een winterbandenplicht gediscussieerd, omdat er in de winter meer ongelukken zijn, maar zo’n eventuele winterbandenplicht is nog niet ingevoerd.

Ga je toch zonder winterbanden rijden, dan riskeer je bij een ongeluk dat jij een groter deel van de schuld toegewezen krijgt, zelfs als er geen bord staat, aldus de Consumentenbond. Als je aangehouden wordt bij een controle en je hebt geen winterbanden waar dat wel moet, dan kun je een boete van 135 euro krijgen en je mag niet verder rijden, meldt de ANWB.

Welke maat winterbanden?

Welke maat winterbanden je moet hebben, wordt bepaald door het type auto waarmee je naar de wintersport in Frankrijk gaat. Het eerste getal dat op een band staat is de breedte in milimeters. Het tweede getal (na de schuine streep) geeft de hoogte weer als percentage van de breedte. Dan volgt weer een letter (R=radiaal) en dan een cijfer. Dat cijfer geeft de inchmaat van de velg weer. Daarna volgt een getal dat de belastingsindex weergeeft en dan volgt weer een letter. Die letter geeft aan hoe hard je met deze band mag rijden. (Q= maximaal 160 km/u, Y= maximaal 300 km/u). Uit de nieuwste winterbandentest 2013 van de ANWB blijkt overigens dat goedkope winterbanden in de meeste gevallen ook prima voldoen.

Winterbanden huren

Wie z’n auto in Nederland niet onder winterse omstandigheden gebruikt, maar wel op winterbanden wil rijden naar de wintersport, kan ook winterbanden huren. Uit een berekening van de Consumentenbond blijkt dat het huren van winterbanden voor een periode van tien dagen tussen de 130 en 225 euro kost, inclusief monteren en demonteren, exclusief velgen. De prijs is afhankelijk van je velgenmaat.

Foto: De ContiCrossContactWinter van Continental is een speciaal ontwikkelde 4×4 SUV-winterband. (foto: Continental)

Deel dit met je vrienden!