Ga naar de inhoud

Zo kun je de juiste sneeuwkettingen bestellen

Wie op wintersport naar Oostenrijk of Frankrijk gaat, ontkomt er niet aan: sneeuwkettingen bestellen. En wat is eigenlijk voordeliger: sneeuwkettingen kopen of huren? Zo kies je de juiste sneeuwkettingen.

sneeuwkettingen bestellen

Met sneeuwkettingen is het eigenlijk net als met reisverzekeringen: je moet ze hebben, maar je hoopt er nooit gebruik van te hoeven maken. Sneeuwkettingen omleggen is niet een klusje waar veel automobilisten naar uit kijken. Maar desondanks is het verstandig om sneeuwkettingen mee te nemen op wintersport. Als je het bekende blauwe bord ‘Kettenpflicht’ of ‘Chaîne neige’ ziet staan, de weg is dik besneeuwd en je hebt geen sneeuwkettingen bij je, dan kun je serieus in de problemen komen. Ook met winterbanden is het noodzakelijk om sneeuwkettingen bij je te hebben.

Sneeuwkettingen kopen of huren?

De vraag is dan meteen: moet je sneeuwkettingen kopen of huren? Dat hangt er eigenlijk van af. Wie meer dan een keer per jaar naar de Alpen gaat, is waarschijnlijk goedkoper uit bij het kopen van sneeuwkettingen. Ook als je van plan bent een aantal jaren met je huidige auto door te rijden, kan sneeuwkettingen kopen voordeliger zijn dan huren. Je kunt al hele goede sneeuwkettingen kopen voor minder dan honderd euro. En we kwamen zelfs een actie tegen waarbij je sneeuwkettingen voor minder dan vijftig euro koopt. Maar als je winterbanden huurt voor een weekje wintersport, dan krijg je er bij sommige aanbieders gratis sneeuwkettingen bij. Die lever je na je skivakantie weer in, dus je hoeft dan niet je sneeuwkettingen thuis op te slaan.

Waar op letten bij sneeuwkettingen bestellen?

Sneeuwkettingen bestellen is op zich niet moeilijk, maar je moet wel een paar dingen in de gaten houden. Het belangrijkste waar je om moet letten te is je bandenmaat. Let er bij het bestellen van sneeuwkettingen ook op dat niet elke ketting geschikt is voor een SUV of een Fourwheeldrive. Let er bij sneeuwkettingen bestellen ook op of de kettingen geschikt zijn voor voor- en/of achterwiel aangedreven auto’s.

Speciale sneeuwkettingen bestellen

sneeuwkettingen verplicht
© ÖAMTC

Voor sommige auto’s moet je speciale sneeuwkettingen bestellen. Dat kun je nakijken in het boekje van je auto of navragen bij je dealer. Ook moet je er op letten of je veel of weinig ruimte in de wielkast hebt en of je lichtmetalen velgen hebt. Er zijn sneeuwkettingen, zoals van Maggi Trak, die alleen op het loopvlak van de band liggen. Daardoor worden je aluminium velgen niet beschadigd.

Makkelijk sneeuwkettingen monteren

RUD sneeuwkettingen bestellen
RUD presenteerde in 2017 in Salzburg de RUDinnov8 Hybrid, een innovatieve sneeuwketting ©RUD

Daarnaast kun je letten op het montagegemak van de sneeuwkettingen. De bekendste systemen zijn met een voorspanner, waarbij je een ring inhaakt achter de band. Die moet je soms na een klein stukje rijden nog even naspannen. Maar tegenwoordig zijn er ook zogeheten sneeuwsokken, van onder meer RUD. Dat is een combinatie van sneeuwketting en elastische band. Je legt de band op het wiel, rijdt de auto een stukje achteruit en legt de rest van de band om het wiel en klaar.
Ook de sneeuwkettingen van Polaire Grip zijn interessant om even naar te kijken. Dit is een loopvlakketting die je met een verstelbare adapter op elke wielbout-maat kunt monteren. Je hoeft de ketting dus niet aan de achterkant van de band te leggen.

Maar of je nu sneeuwkettingen koopt of huurt, het is altijd verstandig om thuis te oefenen met het omleggen van de kettingen. Dan weet je zeker dat je sneeuwkettingen passen en hoe je ze snel en veilig kunt monteren. Dat wil je niet in het donker, tijdens hevige sneeuwval op een smalle bergweg uitproberen. Bovendien is het in tunnels verboden om met sneeuwkettingen te rijden. Het is wel handig als je de sneeuwkettingen dus snel kunt omleggen en verwijderen.

Lees ook: Veilig op wintersportvakantie met de auto

Tags:
Geoptimaliseerd door Optimole