Ga naar de inhoud

Skigebied Galtür: familie skigebied en vrouwenparadijs aan het einde van de wereld

Skigebied Galtür is met 43 kilometer skipisten, 6 kilometer skiroutes en 10 skiliften na Ischgl het grootste van de vier skigebieden van het Paznauntal in Tirol. En hoewel het skigebied van Galtuer ook over een freeridegebied en zwarte pistes beschikt, draait het in het knusse Galtuer vooral om skiën met kinderen, langlaufen en genieten van het mooie berglandschap. Kinderconcerten in de sneeuw, een kinderhotel, speelzones op de piste en een kinderland aan de voet van het skigebied maken duidelijk dat in Galtür wintersport met kinderen voorop staat.

Skigebied Galtür: familieskigebied in het Paznauntal

De Alpkogelbahn in skigebied Galtüer © SkigebiedenGids.nl
De Alpkogelbahn in skigebied Galtüer © SkigebiedenGids.nl

Wie het Paznauntal in Tirol binnenrijdt, passeert eerst Kappl en See. Dat zijn net als Galtuer vooral familieskigebieden. Vervolgens komt direct na de tunnel Ischgl, dat met z’n 239 kilometer skipisten, roemruchte uitgaansleven, popconcerten en luxe hotels vooral als lifestyle-bestemming bekend staat. Als je dan nog een goede tien minuten doorrijdt, komt je in Galtür uit. Samen vormen die vier dorpen de Silvretta Arena, waar je met 1 skipas terecht kunt. Daarnaast heeft elk skigebied z’n eigen skipassen.

Skiles voor kinderen in Galtür in Siggi’s Bambiniland

Elke skiles wordt aan het eind van de dag feestelijk afgelsloten in Siggi's Bambinland in Galtür © SkigebiedenGids.nl
Elke skiles wordt aan het eind van de dag feestelijk afgelsloten in Siggi’s Bambinland in Galtür © SkigebiedenGids.nl

De skipistes van Galür liggen nog een kilometertje voorbij het dorp. Hier, aan de voet van de pistes, liggen ook een aantal hotels, het kantoor van de skischool en het Kinderland: Siggi’s Bambiniland. Super handig als je hier een hotel geboekt hebt, want je kun je kind ’s ochtends direct bij de skiles afleveren. Het kinderland is gratis toegankelijk voor kinderen die les hebben op de skischool. Ook treden hier deze winter regelmatig artiesten voor kinderen op. Met enige fantasie zou je dit de kindervariant van de Top of The Mountain-concerten uit Ischgl kunnen noemen.

Hotels in Galtür: aan de piste of in het dorp

Vanuit het dorp rijdt een gratis skibus naar de hotels en de liften. Bij SnowtrexBooking.com, Summit Travel en Sunweb kun je een hotel in Galtür boeken. De reisorganisaties hebben deels dezelfde hotels in de aanbieding, dus vergelijk de prijzen.

Chalets, appartementen en vakantiehuizen in Galtür kun je reserveren bij Chalet.nl en Interhome. Zoek je een groot vakantiehuis voor een groep in Galtür? Kijk dan even naar Chalet Bergfried bij Chalet.nu. Dit chalet kun je voor maximaal 37 personen reserveren. Ideaal als je met je familie gaat skiën in Galtür.

Kinderhotel in Galtür

Ga je met kinderen op wintersport in Galtür? Kijk dan ook naar het 4 sterren kinderhotel Ballunspitze. Dit is een all inclusive verwenhotel waar ze werkelijk alles voor kinderen hebben, tot en met een eigen kinderwellness en kinderclubs aan toe. Dit kinderhotel biedt volgens de hotelsite kinderopvang aan voor kinderen vanaf zeven dagen oud, al kunnen wij ons niet voorstellen dat je een week na de bevalling al weer op wintersport gaat.

Rust en schone lucht in skigebied Galtür

Een hotel aan de piste in Galtür is wel zo comfortabel © SkigebiedenGids.nl
Een hotel aan de piste in Galtür is wel zo comfortabel © SkigebiedenGids.nl

Het bijna 800 inwoners tellende Galtür ligt aan het einde van het Paznauntal. In de winter is de Silvretta Hochalpenstrasse richting Partenen en Gaschurn in Vorarlberg gesloten. Dan ligt Galtür echt aan het einde van de wereld. Dat heeft een aantal voordelen. Zo is er geen doorgaand verkeer door het dorp. Een slagboom aan het einde van de parkeerplaats onderaan de skiliften maakt duidelijk dat je hier niet verder kunt, althans niet per auto. Alleen als je instapt op het 73 kilometer lange loipennetwerk of als je meedoet aan een eendaagse skisafari, waarover later meer, kun je nog verder de bergen in gaan.

Luftkurort met schone lucht

De steile bergen in het steeds smaller wordende Paznauntal bij Galtür, het ontbreken van doorgaand verkeer en de afwezigheid van vervuilende industrie in de wijde omgeving hebben er voor gezorgd dat de lucht in Galtür zeer schoon is. In april 1997 werd Galtür al uitgeroepen tot het eerste officiële Luftkurort van Tirol. En sinds het voorjaar van 2018 is Galtür ook voorzien van het ECARF-keurmerk van een Europese stichting voor Allergieonderzoek.

Lees ook: Dit zijn de coronamaateregelen in het Paznauntal

Skiën in skigebied Galtür: kindvriendelijk Silvapark

Galtür heeft gevarieerde pistes © SkigebiedenGids.nl
Galtür heeft gevarieerde pistes © SkigebiedenGids.nl

Ooit stond Galtür in de wijde omgeving bekend als de Weiberhimmel. Het verhaal deed de ronde dat op en rond de bergen van Galtür niets groeide, zodat vrouwen die met een Galtürer man trouwden, niet op het land hoefden te werken. Een vrouwenparadijs dus, vertelt skilerares Katerina. Tegenwoordig herinnert alleen de naam van een bar-restaurant op de piste in Galtür nog aan die bijnaam.

Deze Galtürerin in hart en nieren laat ons alle ins en outs zien van het Silvapark Galtür, zoals de naam van skigebied Galtür officieel luidt. Dat skigebied ligt op de flanken van de 2671 meter hoge Ballunspitze en de Saggrat. Het skigebied loopt van 1583 tot 2300 meter hoogte. Dat is net zo hoog als Obertauern dat als sneeuwzekerste skigebied van Oostenrijk bekend staat.

De Alpkogelbahn vertrekt direct boven het kinderland en brengt je naar het hart van het skigebied op 1974 meter hoogte. Min of meer parallel aan de lift loopt de avondpiste, een heerlijke rode piste waar je elke woensdagavond kunt nachtskiën.

Zones voor elk type wintersporter

De pistes in Silvapark Galtür liggen rond de Ballunspitze © SkigebiedenGids.nl
De pistes in Silvapark Galtür liggen rond de Ballunspitze © SkigebiedenGids.nl

Het skigebied is verdeeld in zes zones die herkenbaar zijn aan een eigen kleur vlaggen. Je hebt de Kabouterwereld en het Avontuurland voor kinderen, het Actionpark voor jongeren en sportieve volwassenen, het Heldenrijk voor freestylers en freeriders en het Pisteparadijs is alpineskiërs en snowboarders. Tenslotte heb je de High&Nordic zone voor langlaufers en toerskiërs.

Die zones liggen allemaal verspreid door het skigebied. Overal naast en op de pistes liggen bijvoorbeeld funslopes, een sprookjesbos, een dierenafdaling en funparks voor verschillende typen wintersporters. Zo is er ook voor kinderen een skiroute uitgezet. Dan kunnen ze toch al een beetje kennis maken met offpiste-skiën. Het Heldenrijk bestaat uit afzonderlijke freeride gebieden die doorgaans wat hoger op de hellingen van de Ballunspitze liggen. Helemaal achteraan, bij de Kopssee net naast de Breitspitzbahn, ligt het grootste freeride gebied van Galtür.

Compact skigebied

Omdat het skigebied lekker compact is, kun je elkaar niet echt kwijtraken. Als je kinderen beneden in het Bambiniland les hebben, kun je makkelijk even terug skiën om een kijkje te nemen bij de skilessen. Verder zijn de pistes uitstekend geprepareerd. Onderweg van het mooie berglandschap genieten kan bij een van de zes bergrestaurants. Vooral de Weiberhimmel staat bekend als een echte hotspot waar de après-ski al om drie uur begint.

Skiën in Galtür voor gevorderde skiërs

Ook gevorderde skïërs kunnen in Silvapark Galtür heerlijke afdalingen maken. Vooral de rode piste 8, met 2400 meter een van de langere afdalingen in Galtuer, is superleuk. Vooral omdat de piste in het laatste stuk een bocht maakt en je ineens uitkijkt op de smaragdgroene Kopssee. Het is wel echt een ‘Wow-moment’ als je dat stuwmeer voor het eerst ziet liggen.

Op diverse plekken langs piste 14 heb je een mooi uitzicht op de Kopssee © SkigebiedenGids.nl
Op diverse plekken langs piste 14 heb je een mooi uitzicht op de Kopssee © SkigebiedenGids.nl

Ook de Zirbentalabfahrt (rode piste 14) is een mooie afdaling. De piste is 2500 meter lang, gevarieerd en biedt onderweg mooie doorkijkjes over de Kopssee. Snowboarders zullen niet alle stukken van deze piste even fijn vinden, want er zitten wat vlakke stukken in.

Onderaan kom je uit bij het dalstation van de Breitspitzbahn. Naast die Breitspitzbahn liggen zwarte pistes, rode pistes en een freeride-zone. Wie het skigebied van Galtür wat te klein vindt, kan met de Silvretta-Arena-skipas ook terecht in Ischgl. Bekijk alle skipasprijzen.

Skisafari en langlaufen in Galtür

Langlaufen in Galtür. Het loipennetwerk telt 73 kilometer loipen en is aangesloten op een groot loipennetwerk. © TVP Paznaun-Ischgl
Langlaufen in Galtür. Het loipennetwerk telt 73 kilometer loipen en is aangesloten op een groot loipennetwerk. © TVP Paznaun-Ischgl

Behalve skiparadijs voor kinderen is Galtür ook bekend om z’n skisafari’s die je hier sinds een aantal jaren kunt maken. Deze eendaagse skisafari’s, die je uitsluitend onder begeleiding kunt maken, brengt je via de Zeinisjoch naar Montafon in Vorarlberg, dan naar de Bielerhöhe en via de rustige Vermunt weer terug naar het startpunt. Onderweg word je af en toe verder gebracht met een skilift of een taxibusje, maar je wordt ook een keer voortgesleept door een pistenbully. Om aan deze skisafari mee te doen heb je wel een reservering en een extra ticket naast je skipas nodig.

En het 73 kilometer lange loipennetwerk van Galtür oefent ook een grote aantrekkingskracht uit op langlaufers. Wie na een dag langlaufen nog energie over heeft, kan tot 22.00 uur terecht op de 3 kilometer lange nachtloipe. Bekijk de loipeninformatie.

Begin april wordt in Galtür het driedaagse langlaufevenement Nordic Volumes gehouden met onder meer de bekende Galtür Nordic Night Race.

Skigebied Galtür in cijfers:

  • Hoogte skigebied: 1584 – 2300 meter
  • Aantal kilometer skipisten: 43 kilometer
  • Pistenverdeling: Blauwe pisten 5 km, rode pisten 26 km, zwarte pisten 12 km en 6 km skiroutes
  • Skiroutes: 6 kilometer (soms ook voor kinderen)
  • Skiliften: 10
  • Skischolen: 3. Er zijn Nederlandssprekende skileraren.
  • Langlaufloipen: 73 kilometer (waarvan 3 km verlichte avondloipe)
  • Winterwandelpaden: 70 kilometer

Wat kun je nog meer doen in Galtür?

Behalve skiën, snowboarden en langlaufen kun je in Galtür nog veel meer doen. Je kunt er paragliden, schaatsen, ijshockeyen en arresleetochten maken. Het Sport- en Erlebniszentrum van Galtür biedt onderdak aan onder meer een tennisbaan en zwembad met een apart gedeelte voor peuters en een deel met waterglijbanen.

Hoe kom je in Galtuer?

Met de auto naar Galtür ben je vanaf knooppunt Oudenrijn bij Utrecht 902 kilometer onderweg. Via de filegevoelige A7 in Zuid-Duitsland ga je bij Reutte de grens naar Oostenrijk over. Via de Lermoosertunnel en de Fernpas rij je naar Imst. Daar ga je verder over de A12. Voor dit gedeelte heb je een autobahnvignet nodig. Hou ook je snelheidsmeter in de gaten, want dit tracé tot Landeck staat vol met flitspalen. Bij Landeck neem je de afslag naar het Paznauntal.

Met het vliegtuig, de trein of de bus naar Galtür

Vliegen naar Galtür is de snelste manier om aan je wintersport vakantie in Galtuer te beginnen. Het vliegveld van Innsbruck ligt op 110 kilometer van Galtür. Diverse vliegmaatschappijen vliegen in de winter meerdere keren per dag vanaf vrijwel alle Nederlandse vliegvelden naar Innsbruck. Vergelijk dus de ticketprijzen. De vliegvelden van München (240 kilometer) en Zürich (245 kilometer) liggen eigenlijk te ver weg. Vanaf Innsbruck brengt een taxibusje je in ongeveer vijf kwartier naar Galtür.

Je kunt ook met de trein naar Galtür gaan. Galtür heeft geen station, maar de internationale treinen stoppen in Innsbruck. Je kunt met de dagtrein, maar ook met de nachttrein naar Innsbruck. Trein vervolgens door naar station Landeck-Zams, op 40 kilometer van Galtür. Vanaf het station vertrekt elk uur een regionale bus naar Galtür. Boek je treintickets.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Bekijk de video van Galtür.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.