Ga naar de inhoud

Zo kies je een skihelm met vizier

Skihelmen met vizier zijn de laatste jaren niet meer weg te denken van de skipistes. Maar hoe kies je de beste skihelm met vizier. En hoe zit het met skihelmen met een vizier voor brildragers. In dit artikel krijg je antwoord op veelgestelde vragen over skihelmen met een vizier.

Bij een skihelm met vizier heb je 180 graden uitzicht rondom, zonder dat je zicht beperkt wordt door het frame van de skibril. © Skigebiedengids.nl
Bij een skihelm met vizier heb je 180 graden uitzicht rondom, zonder dat je zicht beperkt wordt door het frame van de skibril. © Skigebiedengids.nl

Wat zijn de voordelen van een skihelm met vizier?

Het is nog niet zo gek lang geleden dat wintersporters met een skihelm en losse skibril skieden. Maar de skihelm met vizier is duidelijk met een opmars bezig. De voordelen van een skibril met vizier zijn evident. Het belangrijkste voordeel van een skihelm met vizier is het brede zicht. Hoe groot een losse skibril ook is, je zit toch altijd tegen de randen of het neusstuk aan te kijken. Veel skiërs willen tijdens een afdaling toch nog iets van hun ski’s zien en dat is vanwege het neusstuk van een losse skibril soms lastig. Met een skihelm met vizier heb je daar geen last van. Het vizier geeft je tot wel 180 graden zicht. Dat kan je toch net iets meer zelfvertrouwen geven bij het afdalen.

Is een skihelm met vizier geschikt voor brildragers?

Een ander pluspunt is dat de skihelm met vizier ook uitermate geschikt is voor brildragers. Bij een losse skibril moet je een extra groot formaat skibril kopen om die over je gewone bril heen te zetten. Ook kan het gebeuren dat je eigen bril gaat beslaan. Met een skihelm met vizier heb je daar allemaal geen last van. Zowel je eigen bril als het vizier hebben voldoende ventilatie en zullen niet beslaan. Let er wel op dat het vizier ruim over je bril heen schuift. Anders wordt je bril in je gezicht gedrukt en dat is niet fijn. Marktleider is CP. De skihelm met vizier van CP is vooral voor brildragers geschikt, omdat het vizier veel ruimte langs de bril overlaat.

Waar kun je een skihelm met vizier kopen?

Alle fabrikanten van topmerken skihelmen zoals Alpina, Bollé, Atomic, Sinner, Salomon, Casco, Mango, Tenson, Osbe en Uvex, maken skihelmen met vizier. Enkele merken zoals het Zwitserse CP, Slokker en Kask zijn alleen nog maar verkrijgbaar als skihelm met vizier. Vergelijk skihelmen met vizier bij onder meer Bol.com en Topsnowshop. Na de krokusvakantie en zeker in april kun je profiteren van fikse kortingen, soms tot wel vijftig procent of meer. Koop dan dus je nieuwe skihelm met vizier voor je volgende wintersportvakantie.

Hoe is het draagcomfort van een skihelm met vizier

Een derde voordeel van skihelmen met vizier is dat ze heel comfortabel zijn om te dragen. Een losse skibril voel je altijd op je gezicht drukken, maar bij een vizier heb je daar geen last van. En als je wel eens met een losse skibril bovenop je helm skiet, bijvoorbeeld omdat je liever even met een zonnebril op skiet, zul je merken dat de helm topzwaar aan voelt. Alternatief is dan om de skibril ‘achterstevoren’ op te zetten, waardoor de bril in je nek hangt. Dat is ook niet ideaal, zeker niet als je een jas met capuchon hebt. Bij skihelmen met een vizier heb je daar allemaal geen last van. Ook hoef je het vizier nooit losser of strakker te zetten, zoals bij een skibril wel eens moet gebeuren. Je klapt het vizier ook heel makkelijk op, zelfs met handschoenen aan.

Welk vizier bij welk weertype?

Het laatste voordeel van een skihelm met vizier is ook belangrijk. Bij een skihelm met vizier kun je de vizieren vervangen. Daarbij kun je natuurlijk gaan voor het meest modieuze exemplaar. Maar beter is het om even te kijken naar het weertype. Er zijn namelijk vizieren die voornamelijk voor mooi zonnig weer geschikt zijn. Maar er zijn ook vizieren die geschikt zijn voor alle weertypes. Let dus even goed op welk vizier je uitkiest. Check voor je een skihelm met vizier koopt of er voor dat merk losse vizieren verkrijgbaar zijn. Bij goedkopere skihelmen is dat niet altijd het geval.

Zijn er ook nadelen aan een skihelm met vizier?

Nadelen zijn er eigenlijk niet. Alleen als je heel hard naar beneden gaat, kan het zijn dat je wat eerder last krijgt van tranende ogen.

Hoe pas je een skihelm met vizier?

Eerst moet je net als bij een losse helm je hoofdmaat opmeten. Meet met een meetlint je hoofd op op 2 centimeter boven je wenkbrauwen. Dat is de maat van de skihelm. Als je een skihelm met vizier wilt passen, zet de helm dan op met opgeklapt vizier. De helm zit goed als hij net boven je wenkbrauwen zit. Pas daarna schuif je het vizier naar beneden. Het vizier zit goed als het aansluit op je wangen, maar het hoeft niet strak aan te sluiten. Er mag best wat lucht tussen komen.

Welke soorten vizieren zijn er te koop?

Vizieren zijn er in diverse typen. Ze worden ingedeeld in categorieën. Categorie-1 vizieren zijn voor sneeuwval en bewolkt weer. Categorie-2 vizieren zijn voor zonnig en bewolkt weer. De vizieren uit de categorie 3 en 4 zijn voor zonnig tot zeer zonnig weer. Goedkopere vizieren zijn vaak voorzien van een oranje vizier met spiegelende coating. Die zijn vooral bedoeld voor bewolkt of slecht weer. Daarnaast heb je ook photochrome vizieren. Die kleuren mee met de weersomstandigheden. Tenslotte zijn er ook polariserende vizieren. Die zorgen voor een nog scherper zicht. Die laatste twee vizieren zijn wel wat duurder. Dat gezegd hebbende, hoeft een skibril met vizier niet duurder te zijn dan een skihelm met losse skibril.

Zijn er ook skihelmen met vizier voor kinderen?

Ja, er zijn ook skihelmen met vizieren voor kinderen. Voor volwassenen zijn er aparte modellen voor dames en heren, maar je kunt ook een unisex skihelmen met vizier kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole