Shadow

Met de nachttrein naar Oostenrijk: TUI Ski Express nieuwe skitrein naar Oostenrijk 2022-2023

TUI lanceert een nieuwe nachttrein naar Oostenrijk: de TUI Ski Express. Deze skitrein naar Oostenrijk rijdt vanaf 23 december 2022 elke vrijdag tot en met 24 maart 2023 naar Oostenrijk. Bij de TUI Ski Express kun je losse treintickets naar Oostenrijk kopen, maar ook complete pakketreizen dus treintickets, accommodatie en skipas.

Met de nachttrein naar Oostenrijk begin je gezellig, comfortabel en duurzaam aan je skivakantie. © TUI
Met de nachttrein naar Oostenrijk begin je gezellig, comfortabel en duurzaam aan je skivakantie. © TUI

De voordelen van de nachttrein naar Oostenrijk zijn evident. Je vertrekt op vrijdagavond en wordt zaterdagochtend uitgerust wakker in de bergen. Je kunt die dag direct skiën want de skipas is inbegrepen bij de wintersportreizen van TUI. Op zaterdagavond vertrek je weer vanaf je wintersportbestemming en op zondagochtend ben je weer terug in Nederland. Je wintersportvakantie duurt daardoor tien dagen.

De TUI Ski Express rijdt elke vrijdagavond heen en gaat elke zaterdagavond terug. Je kunt zowel losse treintickets boeken als complete pakketreizen inclusief treinreis, accommodatie en skipas.

Je kunt ook met de ÖBB-Nightjet naar Oostenrijk. Die rijdt weliswaar elke dag, maar voor de ÖBB-Nightjet kun je alleen losse treintickets en geen pakketreis boeken. Bekijk de prijzen van treintickets voor de ÖBB Nightjet. Overigens rijdt er sinds vorig jaar ook weer een nachttrein naar Zwitserland.

Eigen TUI nachttrein naar Oostenrijk

De trein wordt al jaren populairder als het gaat om vervoer naar de wintersport. Ook TUI keek al langer naar mogelijkheden om een nachttrein naar Oostenrijk te laten rijden, zegt Martijn van der Ploeg, bij TUI Nederland verantwoordelijk voor Overland & Cities voor Nederland en België. “We doen bij TUI al heel veel met treinen, zoals de Ski Thalys, maar dat zijn niet onze eigen treinen.”

Stedentrips met de trein

In de trein is voldoende plek voor je skimateriaal en bagage. Skimateriaal en bagage mogen zonder bijbetaling mee. © TUI
In de trein is voldoende plek voor je skimateriaal en bagage. Skimateriaal en bagage mogen zonder bijbetaling mee. © TUI

De coronapandemie gooide roet in het eten, maar nadat TUI in de zomer van 2022 kon aanhaken bij Green City Trips en stedentrips met de trein kon aanbieden, werd al snel besloten om ook een nachttrein naar Oostenrijk in het leven te roepen. “We durven het na corona weer te doen.”

Rechtstreeks trein naar Oostenrijk zonder overstap

Ondanks de korte voorbereidingstijd heeft TUI hoge verwachtingen van de TUI Ski Express. Een directe verbinding – zonder overstappen naar de winterbestemming – is voor veel reizigers zeer welkom, blijkt uit eigen onderzoek onder TUI-klanten. Zo’n 82 procent gaat met de eigen auto op skivakantie (inclusief buspassagiers). Tien procent pakt het vliegtuig naar de sneeuw.

Nu nog reist 8% met de trein naar de wintersportbestemming, maar 87% heeft interesse heeft in een rechtstreekse treinverbinding, weet Van der Ploeg. Die interesse beperkt zich niet tot één doelgroep, maar geldt zowel voor jongere als oudere reizigers en voor zowel stellen als gezinnen. Bovendien is driekwart van alle accommodaties van TUI in Oostenrijk met de trein bereikbaar. En die accommodaties staan in alle bij Nederlanders populaire skibestemmingen.

Gemakkelijk, gezellig en duurzaam met de skitrein naar Oostenrijk

Gemak, gezelligheid en duurzaamheid worden het meest genoemd om met de trein naar Oostenrijk te gaan. En duurzaam is de nachttrein naar Oostenrijk zeker. Een gezin van vier personen dat met de auto op wintersport naar Innsbruck gaat stoot 488 kilo CO2 uit. Gaat datzelfde gezin met het vliegtuig op wintersport, dan wordt het milieu met 1408 kilo CO2 belast. Met de trein naar Oostenrijk levert een CO2-uitstoot van slechts 12 kilo op.

Daarnaast kun je in de nachttrein al je bagage en skimateriaal meenemen. Ski’s en snowboards kunnen in de coupé onder de stoelen opgeborgen worden.

Nachttrein naar Oostenrijk: losse treintickets of ticket inclusief accommodatie en skipas

Je kunt losse tickets voor TUI Ski Express boeken, maar je kunt de nachttrein naar Oostenrijk ook boeken als pakketreis, dus inclusief treinticket, accommodatie en 6-daagse skipas. Overigens kunnen niet-skiërs aan het eind van het boekingsproces de skipas weer uitvinken.

De nieuwe nachttrein naar Oostenrijk, de TUI Ski Express, telt 16 wagons en kan maximaal 720 passagiers vervoeren en is 500 meter lang. “We hebben er bewust voor gekozen om geen barrijtuig mee te sturen, omdat we de rust in de trein willen bewaren”, vertelt Van der Ploeg. Passagiers kunnen wel een snack- en ontbijtpakket bijboeken, maar mogen ook hun eigen eten en drinken meenemen.

De route van de nachttrein naar Oostenrijk

De TUI Ski Express vertrekt vanaf Amsterdam en rijdt via Utrecht dan rechtstreeks door naar Oostenrijk. Dat er maar twee opstapstations in Nederland zijn, is een praktische keuze. Mocht er na Utrecht vertraging ontstaan op het Nederlandse spoor, dan heeft de machinist de keuze om hetzij via Arnhem, hetzij via Venlo naar Duitsland te rijden. Daardoor wordt de kans op vertraging verminderd.

Trein naar Tirol, Salzburgerland en Vorarlberg

In de comfort-klasse van de TUI Ski Express heb je 3 zit- en slaapplaatsen voor je eigen gezelschap. Bovendien zijn de bedden breder. © TUI
In de comfort-klasse van de TUI Ski Express heb je 3 zit- en slaapplaatsen voor je eigen gezelschap. Bovendien zijn de bedden breder. © TUI

De trein komt bij Kufstein Oostenrijk binnen en wordt in Wörgl gesplitst. Het ene deel van de trein stopt op diverse stations in Tirol en eindigt in Bisschofshofen. Het andere deel rijdt vanaf Wörgl door naar wintersportgebieden in het Salzburgerland en eindigt in Bludenz in de deelstaat Vorarlberg. Die deelstaat wordt met de TUI Ski Express nu dus ook voor het eerst per internationale trein bereikbaar. Alleen heeft TUI daar op het moment van schrijven geen hotelaccommodaties, dus die moet je zelf boeken. Dat kan bijvoorbeeld via Booking.com, maar kijk ook even naar Upland Parcs.

De trein komt zaterdagochtend vroeg al in Oostenrijk aan. Je bent bijvoorbeeld al om 8.05 uur in Jenbach, waar je een transfer hebt naar bijvoorbeeld Gerlos, Königsleiten en Mayrhofen. Je bent dus al vroeg op je bestemming. Dan is het een kwestie van je bagage ergens opslaan, omkleden en je kunt meteen gaan skiën. Alleen wie helemaal doorreist naar Bludenz in Vorarlberg is daar pas om 11.45 uur.

Zaterdagavond wordt de treinreis in omgekeerde volgorde gemaakt en kom je zondagochtend weer in Utrecht of op Amsterdam Centraal aan. Je skivakantie met de TUI Ski Express duurt daardoor tien dagen.

Transfers vanaf de stations in Oostenrijk

Niet elk skigebied in Oostenrijk heeft een eigen station. Voor wintersportdorpen zonder station kun je via TUI een transfer bijboeken, maar die kun je ook zelf regelen. Mogelijk dat TUI vanaf de grotere stations zoals Jenbach, waar veel wintersporters met bestemming Zillertal uitstappen, zelf touringcars inzet.

TUI Ski Express: Nachttrein naar Oostenrijk biedt keuze uit 5 klassen

Met de nachttrein naar Oostenrijk? In de Premium Economy klasse van de TUI Ski Express heb je vier zit- en slaapplaatsen. © TUI
Met de nachttrein naar Oostenrijk? In de Premium Economy klasse van de TUI Ski Express heb je vier zit- en slaapplaatsen. © TUI

Wie met de TUI’s nachttrein naar Oostenrijk wil reizen, heeft keuze uit vijf klassen. De goedkoopste klasse is de Economy-klasse. Een coupé in de Economy-klasse heeft vijf zitplaatsen. Je kunt ’s avonds zelf de bedden uitklappen. Je deelt de coupé met willekeurige andere passagiers. Ook de Premium Economy-klasse wordt gedeeld met anderen, maar hier zijn maar vier zit- en slaapplaatsen.

Wil je met je eigen gezelschap reizen? Boek dan de Premium Privé- klasse. Die biedt maximaal vijf zit- en slaapplaatsen. Je deelt alleen nog wel de wastafels en toiletten met de rest van de passagiers in het rijtuig.

Coupés met meer privacy

Voor nog meer privacy kun je de comfort privé-klasse boeken voor twee tot drie personen. Je hebt dan aparte stoelen en drie aparte, bredere bedden, plus een eigen wastafel in de coupé. Je hebt nog wel een gemeenschappelijk toilet elders in het rijtuig. Soloreizigers kunnen ook een comfort privé coupé voor 1 persoon boeken.

Nu hebben treintoiletten een zekere, niet al te positieve reputatie. Daarom stuurt TUI een schoonmaker mee die de hele nacht door de toiletten in de trein schoonmaakt. Treinstewards zijn gedurende de hele reis beschikbaar om te assisteren en vragen te beantwoorden.

 “We zien dat onze klanten voor zekerheid kiezen en daarom worden de Premium Economy en de Comfort Economy nu al heel veel geboekt.”

Wat kun je bijboeken bij de TUI Ski Express?

Zoals gezegd, treinticket, accommodatie en skipas zijn bij de boeking inbegrepen, behalve natuurlijk als je een los ticket voor deze nachttrein naar Oostenrijk boekt. Daarnaast kun je de volgende opties bijboeken:

  • Een linnenpakket voor de bedden, maar je kunt ook gratis je eigen slaapzak meenemen.
  • Snack- en ontbijtpakket
  • Aanvullend vervoer van de Oostenrijkse stations naar je hotel en vice versa.
  • Plaatsreservering voor Economy en Premium economy kun je 3 weken voor vertrek bijboeken tijdens de online incheck.

Ook het traject in Nederland om bij de stations Amsterdam Centraal en Utrecht te komen zijn voor eigen rekening. Bekijk alle details en informatie over de TUI Ski Express op de site van TUI. Die informatie is leidend.

“We zien dit als een investering in de toekomst en een leerjaar”, stelt Van der Ploeg. Binnen TUI wordt al vooruit gekeken om behalve een nachttrein naar Oostenrijk ook nachttreinen naar Italië en Frankrijk te laten rijden. Frankrijk heeft nog geen nachttreinen, dus dat kan zeker nog een uitdaging worden.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.