Ga naar de inhoud

Wintersport in Beitostølen Noorwegen: groot langlaufgebied in Zuid-Noorwegen

Op wintersport in Beitostølen in Noorwegen onderzochten we de vooroordelen over wintersport in Noorwegen: Het is ver weg, het is er koud, vroeg donker en het is duur. Wat klopt daar van? En wat kun je doen op wintersport in Beitostolen?

Winter in Beitostølen

Wintersport in Beitostolen rondom de Bitihorn © Beitostolen Bilderbank / Atle Hovi
Wintersport in Beitostolen rondom de Bitihorn © Beitostolen Bilderbank / Atle Hovi

Koning Winter heeft Zuid-Noorwegen nog stevig in zijn greep als ik half maart in een uur en drie kwartier van Schiphol naar Oslo vlieg. In Nederland is het lente, maar in Zuid-Noorwegen sneeuwt het bij aankomst als een dolle. De sneeuwploegen op het vliegveld Oslo Gardermoen zijn met groot materieel uitgerukt om het tarmac sneeuwvrij te maken. Van lente en uitbottende struiken zoals in Nederland is in de

Langlaufen bij het Jotunheimen Nationale Park

Langlaufen in Beitostolen nabij het Jotunheimen Nationaal Park © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl
Langlaufen in Beitostolen nabij het Jotunheimen Nationaal Park © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl

Mijn reisdoel ligt nog 200 kilometer verderop in Beitostølen in de regio Oppland. Hier ligt een van de grootste langlaufgebieden van Noorwegen met zo’n 350 kilometer min of meer aaneengesloten loipen. Het ruim 300 inwoners tellende Beitostølen ligt naast het Jotunheimen Nationale Park. Dit grootste nationale park van Noorwegen herbergt de hoogste bergtoppen van het land. Met de frequent rijdende langeafstandsbus ben ik vanaf het vliegveld in 3 uur en drie kwartier in Beitostølen.

Die busrit is bepaald geen straf. Het landschap is bespikkeld met karakteristieke Noorse huizen en boerderijen. Vaak is het huis in rood  en de schuur wit of precies andersom. En regelmatig zie ik grote, deels bevroren meren liggen.

Wintersport in Beitostølen sinds 1869

Wintersport in Beitostølen begon in 1869, toen een verdwaalde Brit bij een zogeheten ‘stølen’, een zomerboerderij, even verderop in het gehucht Beito, aanklopte voor onderdak. Als dank voor de overnachting liet hij een fles whisky achter. Zo ontdekten de lokale boeren dat er wat te verdienen viel aan toeristen.

Langlaufen in Beitostolen. © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl
Langlaufen in Beitostolen. © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl

Sinds die eerste toerist is er veel veranderd. Beitostølen is uitgegroeid tot een vier seizoenen vakantiebestemming, vertelt Atle Hovi, de ceo van het Beitostølen Resort. De Noorse reus is en voormalig lid van het Noorse nationale skiteam. Toeristen vinden in het levendige dorp hotels en appartementencomplexen, plus zo’n tweeduizend vakantiewoningen, winkels, restaurants, 9 skiliften, langlaufloipen en een camping. Alle voorzieningen liggen op loopafstand.

Wintersport aanbiedingen in Beitostølen

Veel vakantiehuizen in Beitostolen liggen tussen de bomen. © Beitostolen Bilderbank / Atle Hovi
Veel vakantiehuizen in Beitostolen liggen tussen de bomen. © Beitostolen Bilderbank / Atle Hovi

Wie wintersport in Beitostølen wil ervaren, moet zelf reisorganisator spelen. Er zijn namelijk maar weinig reisorganisaties die wintersportvakanties in in Beitostølen aanbieden. Bekijk aanbiedingen voor wintersport in Beitostølen bij TUI, Booking.com en Nordic. Kijk ook even naar aanbiedingen voor het Radisson Blue Resort Beitostolen. Dat ligt pal tegenover de skiliften in Beitostolen. Dit hotel heeft onder meer een zwembad en wellness en sommige kamers hebben een privé-sauna.

Vooroordelen over wintersport in Noorwegen

Hovi, een goedlachse Noorse reus, kent de vooroordelen over wintersport in Noorwegen. “Ja, in het hoge noorden, in Tromsø, boven de poolcirkel, is het vroeg donker. Maar hier gaan de skiliften in februari pas om half vijf dicht. En ik heb onze kamerprijzen vergeleken met het Oostenrijkse Zell am See, maar wij zijn echt niet duurder. En met de klimaatverandering zou het wel eens kunnen zijn dat mensen hier komen om echte kou te ervaren.”

Alleen alcohol is in Noorwegen schreeuwend duur. Voor een ‘vaasje’ bier betaal je omgerekend 8,80 euro in de après-skibar. Een goede huiswijn bij het hoteldiner kost al snel 11 euro per glas. Daarentegen is eurobenzine ongeveer een dubbeltje per liter goedkoper dan in Nederland.

Met de veronderstelde kou valt het, zo kan ik zelf vaststellen, reuze mee. “We hebben hier een droge kou. Die voel je minder”, zegt Hovi. “Vaak ligt de temperatuur maar een paar graden onder nul.”

Wintersporten in Beitostolen

Nu we die vooroordelen bijna volledig ontzenuwd hebben, rest de vraag: waarom zou je je vakantie in de Noorse sneeuw willen doorbrengen? Heel simpel: omdat een wintervakantie in Noorwegen echt iets anders is dan in de Alpen.

In de winter draait het in Beitostølen in de eerste plaats om langlaufen. Rondom Beitostolen liggen, verspreid over 2 skigebieden, een aantal skipistes, maar Beitostølen is toch vooral een langlaufgebied. Dankzij het uitgebreide loipennetwerk en de sneeuwzekerheid is Beitostølen regelmatig gastheer voor internationale nordic ski-wedstrijden. Net voor mijn aankomst heeft de Masters World Cup Nordic Skier plaatsgevonden, het officieuze wereldkampioenschap voor veteranen.

IJsvissen, hondensledetochten en andere winterse activiteiten in Beitostølen

Op wintersport in Beitostolen draait het niet alleen om skiën en langlaufen, maar is er ook alle tijd om alternatieve winteractiviteiten te ondernemen zoals ijsvissen en het maken van hondesledetochten. © Beitostolen Bilderbank / Atle Hovi
Op wintersport in Beitostolen draait het niet alleen om skiën en langlaufen, maar is er ook alle tijd om alternatieve winteractiviteiten te ondernemen zoals ijsvissen en het maken van hondesledetochten. © Beitostolen Bilderbank / Atle Hovi

Verder komen toeristen hier vanwege de vele winterse activiteiten. Die variëren van ijsvissen, hondensledetochten van enkele uren tot een week en sneeuwschoenwandelen, tot curlen, rijden met sneeuwscooters en winterse paardrijtochten. Ook kun je elanden als ‘mouse’ en ‘elg’ tegenkomen. “Je ziet hier op de wegen meer elg dan politie”, grapt de hotelbaas. Tenslotte roemt Hovi de spectaculaire vergezichten van Beitostølen. Ik moet de Noorse hotelbaas op zijn blauwe ogen geloven, want buiten zit het potdicht van de mist.

De skipistes van Beitostølen

Skigebied Beitostolen bestaat uit twee delen: het skigebied bij Beitostolen zelf en de skipistes bij Raudalen. © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl
Skigebied Beitostolen bestaat uit twee delen: het skigebied bij Beitostolen zelf en de skipistes bij Raudalen. © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl

Skiën is in Beitostølen bijzaak. Skigebied Beitostølen telt slechts 21 kilometer aan blauwe, rode en zwarte skipisten. Het Beitostølen Ski Center, zoals het skigebied Beitostølen officieel heet, is verdeeld over twee skigebieden. Het hoofdskigebied ligt bij Beitostolen zelf. De pistes zijn even kort als in het Duitse Sauerland. Prima pistes om te leren skiën, maar ervaren skiërs zijn hier snel klaar.

Het andere skigebied, Raudalen, ligt aan de andere kant van het meer. In Raudalen liggen wat minder pistes, maar die zijn wel wat uitdagender dan de pistes bij Beitostolen. Beide skigebieden zijn verbonden met gratis skibussen. Bekijk de pistenkaart van Beitostolen.

De volgende dag kan ik controleren of de vergezichten in Beitostølen net zo mooi zijn als Hovi heeft beweerd. Ik ga op stap met langlaufleraar Tony Setto. In het dal hangen nog flarden van de mist van de vorige dag, maar net boven het bergstation van de liften heerst wat ze in Oostenrijk ‘Kaiserwetter’ noemen: een strakblauwe lucht met een stralende zon. Tony is een uit Seattle afkomstige Amerikaan die rond 2014 met zijn vrouw op vakantie ging naar Beitostølen. Het stel was direct verkocht en is nooit meer weggegaan, vertelt hij. “We hebben hier ons paradijs gevonden.”

Met langlaufski’s in de ‘skiheiser’

Ga in Beitostolen gerust met je langlaufski's aan in de skilift, de 'skiheiser' om bij de langlaufloipes bij de Bitihorn te komen. © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl
Ga in Beitostolen gerust met je langlaufski’s aan in de skilift, de ‘skiheiser’ om bij de langlaufloipes bij de Bitihorn te komen. © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl

We halen onze langlaufski’s op bij de splinternieuwe ‘skitutleje’, de skiverhuur, en schuifelen met de smalle latjes onder naar de stoeltjeslift, die in het Noors een ‘skiheiser’ heet. In Oostenrijk heb ik nog nooit iemand met langlaufski’s in een stoeltjeslift gezien, maar hier is het geen probleem.

Boven zijn we al snel weg van de bewoonde wereld. Het is werkelijk doodstil. Je hoort geen mensen, vogels, auto’s, overkomende vliegtuigen of getokkel van skiliften, helemaal niets. Zelfs niet het fluiten van de wind op deze windstille ochtend. Slechts af en toe hoor je het geknisper van de sneeuw onder ski’s als er weer een langlaufer voorbij komt. En natuurlijk het opgewekte ‘hey, hey’ dat dan klinkt.

Spectaculaire uitzichten in Beitostolen

De uitzichten zijn inderdaad spectaculair. Richting het zuidwesten en het oosten liggen grote, dichtgevroren meren. Recht voor ons doemt de Bitihorn op, met 1607 meter de hoogste berg van het Jotunheimen Nationaal Park. “We zitten hier op dezelfde geografische breedte als Anchorage, Alaska. Maar dan zit ik toch liever hier”, grijnst Tony.

Na en uurtje gaan we op onze langlaufski’s via de skipiste, dwars door het snowpark, terug. Ook dat zou ik in Oostenrijk niet zo snel doen. Het biertje na afloop in het eveneens splinternieuwe restaurant annex après-skibar Lodge 900 kost omgerekend 8,80 euro, bepaald niet goedkoop. Maar dat is dan ook het enige vooroordeel over Noorwegen dat wel klopt.

Feiten en cijfers over wintersport in Beitostolen

De Lyskapellet oftewel de Lichtkapel in Beitostolen. © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl
De Lyskapellet oftewel de Lichtkapel in Beitostolen. © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl

Beitostølen ligt op 900 meter boven de zeespiegel, net iets hoger dan de hoogste top in het Duitse Sauerland. Het wintersportseizoen begint in de eerste week van november en loopt tot eind april. KLM vliegt meerdere keren per dag naar Oslo. Vanaf het vliegveld rijden langeafstandbussen van Nor-Way Busexpress naar Beitostølen. Je kunt ook een binnenlandse vlucht naar Fagernes maken. Dat ligt op 45 minuten rijden van Beitostølen.

Wie met de eigen auto in de winter naar Noorwegen wil rijden, is inderdaad langer onderweg dan naar Oostenrijk. Dat komt omdat je eerst naar Noord-Denemarken moet rijden om daar de veerboot te nemen. Maar wie het vliegtuig pakt, staat na 1 uur en drie kwartier in Oslo. Dat is net zo lang vliegen als van Schiphol naar Innsbruck.

Ga jij ook op wintersport in Beitostølen? Grote kans dat je na een bezoek aan winters Noorwegen ook zult zeggen: ’heddebra’, tot ziens.

Kijk voor meer informatie over wintersport in Beitostolen op Beitostolen.com. Lees meer over skigebieden in Noorwegen en andere wintersportbestemmingen in Scandinavië.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole