Ga naar de inhoud

Wintersport in Noorwegen: ‘It’s all about skiing’

Wintersport in Noorwegen moet bij de Nederlandse skiërs en snowboarders opboksen tegen een aantal vooroordelen. Noorwegen is ver, duur, koud en donker in de wintermaanden. Maar praat een kwartiertje met Trevor de Villiers, de ceo van marketingorganisatie Norway Home of Skiing, en je wilt maar één ding: onmiddellijk je volgende skivakantie in Noorwegen doorbrengen.

wintersport in Noorwegen

Trevor de Villiers komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika. Toen hij ooit voor reisorganisator Thomas Cook verantwoordelijk werd voor de inkoop voor van skireizen, raakte hij helemaal in de ban van wintersport in Noorwegen. “Ik heb zo ongeveer overal ter wereld geskied, maar Noorwegen is voor mij de mooiste plek ter wereld.”

Wat maakt wintersport in Noorwegen aantrekkelijk?

Vraag aan De Villiers wat wintersport in Noorwegen aantrekkelijk maakt voor Nederlandse wintersporters en hij weet niet meer van ophouden. “Noorwegen is allereerst veel dichterbij dan je denkt en we garanderen sneeuw. Iedereen spreekt uitstekend Engels. We zorgen dat iedereen ‘value for money’ krijgt.”

Noorwegen goedkoper dan je denkt

Trevor de Villiers

Maar Noorwegen is toch duur, zeker als het om alcohol gaat? “We zijn veel goedkoper dan je denkt en we hebben hoge kwaliteit accommodaties. Noorwegen is niet alleen maar een skibestemming, hoewel we het skiën wel hebben uitgevonden.” ‘Ski’ is een Noors woord en betekent ‘stuk hout’. “We hebben enorm veel activiteiten naast skiën. Je kunt er op husky-safari, op pad met een snowmobile, ijsvissen, op rendier-safari, raften en het noorderlicht bekijken. We hebben zoveel wat andere landen niet hebben. Alles bij elkaar biedt Noorwegen heel veel kwaliteit voor je geld.”

Maar ja, alcohol is inderdaad duurder dan in Amsterdam of Oostenrijk, moet ook de voorman van Norway Home of Skiing toegeven. “Bier in een bar in Oslo is het maar ietsjes duurder, de helft ongeveer”, grapt hij.

Vliegen naar de wintersport in Noorwegen

En hoe zit het dan met de afstand naar de skigebieden in Noorwegen? Ook dat blijkt mee te vallen. Diverse vliegmaatschappijen verzorgen elke dag vanuit Nederland diverse vluchten naar Oslo en Bergen. Dan is het nog maar anderhalf tot drie uur rijden naar de skigebieden van Geilo, Trysil en Hemsedal. Die liggen in het zuiden van Noorwegen. Vind je dat nog te ver, dan kun je op slechts twintig minuten van centraal Oslo terecht op de achttien afdalingen van skigebied Oslo Winterpark. “Je kunt ook naar Geilo met de trein”, weet De Villiers. “Dat is een van de mooiste treinritten ter wereld met uitzicht op de fjorden. Autohuur is ook heel goedkoop in Noorwegen.”

Sinds de winter van 2021-2022 worden vanuit Nederland ook vluchten naar het nieuwe vliegveld Scandinavian Mountains aangeboden. Dat ligt op de grens van Noorwegen en Zweden en je kunt zelfs met de hondenslee van het vliegveld naar een van de skigebieden. Je kunt vliegen vanaf Schiphol of vanaf Groningen Airport Eelde (gratis parkeren). Bekijk aanbiedingen bij TUI, De Jong Intra, BBI Travel en Voigt Travel.

Nog zo’n vooroordeel: het is in Noorwegen zo vroeg donker in de winter. Dat valt wel mee, weet De Villiers. “In het hoge Noorden is het inderdaad vroeg donker, maar in de skigebieden in het zuiden heb je bijna net zolang daglicht als in Amsterdam. En in Oslo kun je van tien tot tien skiën want alle pistes zijn daar ‘s avonds verlicht.” Nog zo’n mythe dan: het is er zo koud. “Nee, dat is niet anders dan in de Alpen.”

“De beste skiërs ter wereld komen uit Noorwegen”

Maar het beste bewijs dat je in Noorwegen uitstekend kunt skiën, komt van de Noren zelf. De Villiers: “De beste skiërs ter wereld komen uit Noorwegen. Noorwegen is all about skiing. Als je een keer in Noorwegen hebt geskied, ga je nooit meer ergens anders skiën.”

Wintersport in Noorwegen begint al vroeg. Dankzij snowfarming (waarbij sneeuw van de vorige winter goed geïsoleerd bewaard wordt) kun je in Geilo al sinds 30 september skiën. En als je mazzel hebt, kun je vanuit de Noorse skigebieden ook het Noorderlicht zien. Daarvoor hoef je dus niet naar het noordelijkste puntje van Scandinavië.

Wintersport in Noorwegen boeken kan onder meer bij TUI, De Jong Intra en BBI-Travel. Vliegtickets naar Noorwegen vergelijken kan onder meer bij Tix.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *
Tags:

2 reacties op “Wintersport in Noorwegen: ‘It’s all about skiing’”

 1. Belachelijk positief stukje. De voordelen die gesuggereerd worden, worden NAUWELIJKS onderbouwd.
  Naar de Alpen kun je AL je spullen meenemen. Een auto vol. Je rijdt er met eigen auto binnen 10 à 11 uur naartoe. Probeer dat maar eens naar Noorwegen…
  Verder: alcohol is er DUUR. Ook de accommodaties zijn niet bepaald goedkoop. Skigebieden zijn bijna allemaal KLEIN. Afgezien van een verlicht skigebied bij Oslo, zijn nagenoeg alle andere skigebieden dus NIET verlicht. De meest zuidelijke skigebiedjes hebben iets langer daglicht, maar de meer noordelijke skigebiedjes niet.
  In de Alpen is de keuze aan accommodaties én skigebieden werkelijk ENORM.
  Kortom, skiën in Noorwegen is vooral makkelijk voor de Noren zelf : voor hén dichtbij huis namelijk.
  Dus waarom zo’n belachelijk positief beeld schetsen ?!?!

 2. Beste Pieter,
  Het ging in het artikel niet om de voordelen van Noorwegen te benadrukken, maar juist om eens over de vooroordelen te praten. Wij hebben de vooroordelen die over wintersport in Noorwegen bestaan aan Trevor voorgelegd. Die heeft hij deels kunnen ontkrachten. In de winter van 2019 zijn we zelf naar Zuid-Noorwegen afgereisd en hebben we zelf kunnen constateren dat veel vooroordelen over skiën in Noorwegen niet waar zijn. In Zuid-Noorwegen zijn de liften vanaf januari langer open dan in sommige Oostenrijkse en Franse skigebieden. Het wordt hooguit een kwartiertje eerder donker dan in Amsterdam. Ja in Tromso, in het hoge noorden, is het in de winter wel vroeg donker, maar dan zit je al ruim 1600 kilometer noordelijker. En het is absoluut een feit dat Noorwegen een sneeuwzekere wintersportbestemming is. Wat betreft de prijzen van accommodaties: die liggen niet of nauwelijks hoger dan in Oostenrijk. Kleine skigebieden? Tsja, je treft er geen skigebieden aan met honderden kilometers aaneengesloten skipisten. Sommige wintersporters hebben genoeg aan 75 kilometer skipisten zoals in Trysil. Je hebt gelijk als je zegt dat je met de auto langer onderweg bent naar Noorwegen dan naar de Alpen, maar ook met het vliegtuig kun je je ski’s en snowboard meenemen. Alleen niet een week aan levensmiddelen. Alcohol is absoluut duurder, dat wordt ook in het artikel niet ontkend, maar dat weerhoudt de Noren er niet van om een flink feestje te bouwen, zo hebben we zelf gezien. De Nederlandse massa zal altijd naar Oostenrijk gaan. Maar Noorwegen is wel degelijk een interessante wintersportbestemming, zeker als je van langlaufen houdt. Zie het meer als een wintervakantie: je kunt in Noorwegen de winter op een andere manier ervaren. Je zit meer in de natuur en je kunt er tal van andere winteractiviteiten doen, zoals ijsvissen en hondensledetochten maken. En het winterseizoen duurt er veel langer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole