Ga naar de inhoud

Op wintersport in Trysil, het grootste skigebied van Noorwegen

Wintersport in Trysil, met 69 pistes en 31 skiliften het grootste skigebied van Noorwegen, is een interessante optie voor wintersporters die wel eens wat anders willen. Het sneeuwzekere skigebied Trysil is vanuit Nederland uitstekend bereikbaar met het vliegtuig en biedt tal van alternatieve winteractiviteiten voor een unieke winterervaring. Doordat de pistes in Trysil wat langer zijn, is dit Noorse skigebied een interessante, sneeuwzekere bestemming voor zowel gevorderde skiërs als gezinnen.

Trysil ligt in Midden-Noorwegen op een uurtje rijden van vliegveld Scandinavian Mountains Airport dat net over de grens in Zweden ligt. Het sneeuwzekere Trysil telt ongeveer 78 kilometer aan skipisten die verdeeld zijn over 69 pistes. Trysil is een echte ski-in ski-out bestemming, want vrijwel alle accommodaties liggen direct aan de piste of zijn per ski bereikbaar. Dat draagt absoluut bij aan het wintergevoel dat je hier al snel krijgt.

De pistenkaart van skigebied Trysil © Skistar
De pistenkaart van skigebied Trysil © Skistar

Het skigebied Trysil is sinds de jaren zeventig, toen hier alleen nog enkele verdwaalde boerderijen stonden, ontwikkeld door Skistar, een bedrijf dat ook de skigebieden in Hemsedal, Vemdalen en het Zweedse Are en Lindvallen bij Sälen exploiteert. In al die skigebieden in Noorwegen en Zweden draait het maar om één ding: wintersport, skiën, snowboarden en bijzondere winterervaringen die je alleen in Scandinavië kunt ontdekken.

Wintersport in Trysil is in elk geval al ontdekt door Nederlandse reisorganisaties. Het aanbod aan vakanties rondom wintersport in Noorwegen neemt sinds al een paar jaar toe. BBI-Travel bijvoorbeeld biedt vanaf Groningen Eelde Airport en Amsterdam rechtstreekse vluchten naar Trysil aan, via Scandinavian Mountains Airport, inclusief transfer, hotel, appartement of chalet, ruimbagage en vervoer van je skimateriaal (tot 15 kilo). BBI-Travel kan de CO2-uitstoot van je vlucht compenseren, dus je kunt met een schoon geweten op wintersport in Trysil gaan.

Tip: Je kunt bij BBI-Travel nu ook al Trysil aanbiedingen voor de winter van 2024 – 2025 boeken.

Wintersport in Trysil

  • Hoogte skigebied: tot 1132 meter
  • Aantal kilometers skipisten: 78 kilometer
  • Aantal pisten: 68
  • Pistenverdeling: 28 groene makkelijke pisten, 14 blauwe pisten, 15 rode pisten een 11 zwarte pisten.
  • Verlichte pistes: 8
  • Aantal skiliften (‘skiheiser’ in het Noors): 24 sleepliften en 7 stoeltjesliften. Mogelijk komt er nog een gondel bij.
  • Funparken: 2 funparken en een funride
  • Langlaufloipen: 100 kilometer waarvan 3 kilometer verlicht.

Wintersport in Trysil speelt zich af op de top en de flanken van de 1132 meter hoge Trysilfjellet. Het grootste deel van de pistes ligt tussen de bomen. Daardoor heb je echt het idee dat je in de natuur zit. De vele groene pistes maken wintersport in Trysil ideaal voor een skivakantie met kleine kinderen en beginners. Tegelijkertijd zijn de pistes in Trysil net wat langer en hoger gelegen dan die in de naburige skigebieden in Zweden en dat is weer prettig voor gevorderde skiërs. Overigens krijgen kinderen tot 6 jaar in Trysil een gratis skipas.

Tip: Bespaar geld en boek je skipas in Trysil vooraf online. Dat is goedkoper dan wanneer je je skipas in Trysil aan de kassa koopt. Bekijk prijzen van de skipassen in Trysil.

De skipistes in Trysil

Skigebied Trysil heeft behalve veel groene, ook veel rode skipistes. Die zijn uiteraard niet zo lang en moeilijk als in de Alpen. © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl
Skigebied Trysil heeft behalve veel groene, ook veel rode skipistes. Die zijn uiteraard niet zo lang en moeilijk als in de Alpen. © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl

Op het bovenste gedeelte van de Trysilfjellet liggen voornamelijk rode en wat groene pistes.De pistes komen op drie plaatsen in het dal uit. Aan de uiterst rechterkant van het skigebied, de Høyfjellssenteret, ligt een echt beginnersgebied met heel veel groene pistes. Hier liggen ook lage appartementengebouwen en chalets tussen de bomen. In het centrale gedeelte van skigebied Trysil, kom je beneden uit bij Høgegga. Hier liggen de meeste zwarte skipistes. De moeilijkste zwarte piste is ‘Run 75’, een afdaling met een hellingsgraad van 40%. Tussen de blauwe piste 84 en zwarte piste 82 is een off-piste-gebied aangelegd dat ook voor kinderen leuk is om te doen.

Tijdens je wintersport in Trysil kun je op sommige plekken in het skigebied veilig off piste skiën. © Skistar
Tijdens je wintersport in Trysil kun je op sommige plekken in het skigebied veilig off piste skiën. © Skistar

Tip: Klim voor een spectaculaire zonsondergang bij helder weer naar de Brannvakt-hut op de top van de Trysilfjellet, nabij het bergstation van stoeltjeslift F2, de top Express en de S1 Ski Hut Express. Je kunt dan de toppen bij Rondane in het westen en die van Sälen in Zweden in het oosten zien liggen.

Bij het linkergedeelte van het skigebied, bij het Turistsenteret, ligt een bonte verzameling van groene, blauwe en rode pistes. Tijdens ons bezoek aan skigebied Trysil, begin december 2023, waren alleen in dit gedeelte de skipistes open. Het hele skigebied Trysil gaat doorgaans een week voor kerst open. Hou er dan wel rekening mee dat de zon in die tijd van het jaar ‘s middags om drie uur onder gaat en daarna is het donker. Een deel van de pistes is echter verlicht, zodat je dan toch gewoon kunt skiën.

In het Turistsenteret zijn bars, winkels en een skiverhuur, oftewel de 'Skiutleie'. © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl
In het Turistsenteret zijn bars, winkels en een skiverhuur, oftewel de ‘Skiutleie’. © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl

Tip: elke woensdagavond wordt op piste 15 een fakkelafdaling voor de hele familie gehouden.

De twee funparken in Trysil zijn te vinden bij het Turistsenteret. Bij de groene kinderpistes is ook een funpark voor kinderen te vinden. Verder is er ook een blauw snowpark. Bij de stoeltjeslift Knetta (T8) is het grote snowpark met rode en zwarte elementen. Het SkiStar Snow Park Trysil is diverse keren uitgeroepen tot het beste snowpark van Noorwegen.

Tip: Op wintersport in Trysil met jonge kinderen? Kinderopvang voor de allerkleinsten is te vinden in de Valle-kinderopvang bij de T2 Fjellekspressen-lift in het Turistsenteret. Er is kinderopvang voor kinderen van 2 tot 9 jaar.

Meer mogelijkheden voor wintersport in Trysil

De Skistar Lodge Trysil is in de zomer van 2023 geopend. © Skistar
De Skistar Lodge Trysil is in de zomer van 2023 geopend. © Skistar

Zoals gezegd is Trysil nu al het grootste skigebied van Noorwegen en de groei is er nog niet uit. Nieuw dit jaar zijn de SkiStar Lodge Trysil, die in de zomer van 2023 geopend is. Verder heeft Skistar een aantal liften verbeterd en op de pistes 19 en 62 sneeuwkanonnen geplaatst. Ook horen we van onze gids Gro dat er weer een nieuwe skilift is aangelegd. Ook in de winter van 2024-2025 staat de bouw van een nieuwe skilift gepland, al is nog onduidelijk of dit een stoeltjeslift of de eerste gondel van skigebied Trysil wordt.

Begin december 2023 lag er al een flink pak sneeuw in Trysil, maar waren nog niet alle liften en pistes open. © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl
Begin december 2023 lag er al een flink pak sneeuw in Trysil, maar waren nog niet alle liften en pistes open. © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl

Hoewel we dus maar een beperkt gedeelte van skigebied Trysil hebben gezien, konden we toch vaststellen dat de meeste pistes lekker breed en uitstekend geprepareerd waren. Ook de skiliften zijn modern. De afdalingen hebben een prettige lengte, maar zijn vanzelfsprekend niet zo lang als in de Alpen. Alleen zal niet elke snowboarder blij worden van het grote aantal sleepliften in het skigebied.

Tachtig procent van de toeristen komt nu voor de wintersport naar Trysil. Maar ook het zomertoerisme begint zich steeds meer te ontwikkelen, weet onze gids. Het gaat daarbij voornamelijk om mountainbikers, maar je kunt ook raften en kayaken op de meren in de omgeving.

Veel chalets en vakantiehuizen in Trysil liggen verscholen tussen de bomen, maar vrijwel altijd in de buurt van een piste © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl
Veel chalets en vakantiehuizen in Trysil liggen verscholen tussen de bomen, maar vrijwel altijd in de buurt van een piste © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl

Tip: De Zweedse kroon is ten opzichte van de euro in een jaar tijd ongeveer 25 procent in waarde gedaald. Daarentegen is de Noorse kroon nog spijkerhard. Vergelijk de prijzen van wintersport in Trysil dus even met skivakanties in Zweden.

Andere wintersportactiviteiten in Trysil

Op wiintersport in Trysil heb je ook volop de gelegenheid om andere winteractiviteiten in Scandinavië te ontdekken die je niet zo snel in de Alpen zult vinden. Zo gaan we na het skiën sneeuwschoenwandelen met Karl-Jørgen Seljestad van Wolverine Adventures. Het is pas 5 uur in de middag, maar dat betekent begin december dat het aardedonker is. Het had net zo goed middernacht kunnen zijn. Het sneeuwt licht en het is bewolkt. Het noorderlicht gaan we niet zien, dat is wel duidelijk.

Sneeuwschoenwandelen in Trysil met Karl-Jørgen Seljestad van Wolverine Adventures voelt als een heuse expeditie. © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl
Sneeuwschoenwandelen in Trysil met Karl-Jørgen Seljestad van Wolverine Adventures voelt als een heuse expeditie. © Nico van Dijk / Skigebiedengids.nl

Karl-Jørgen is een echte outdoor-veteraan die van Afrika tot aan Alaska buiten geleefd heeft en outdoor-activiteiten heeft georganiseerd. De Noor ziet er uit zoals je dat van een wildernisliefhebber verwacht: onbestemde leeftijd, witte hangsnor en witte lange slierten haar die onder zijn muts vandaan komen en op zijn schouders van zijn anorak vallen.

Hij weet precies wat je moet doen als je een bruine beer tegenkomt, wat hem menigmaal in Noorwegen, ja ook in Trysil, is overkomen. Loop dan langzaam achteruit. Klim niet in een boom, want dat kunnen ze sneller dan jij. Maar hij weet ook hoe je een sneeuwhol onder de zwaar neerhangende takken van de bomen moet maken om een beetje comfortabel de nacht door te komen. Ook legt hij uit op welke boomtakken je kunt kauwen om een hongergevoel te verdrijven. Je voelt intuïtief aan: ‘met deze man kunnen we elke sneeuwstorm overleven’.

Sneeuwschoenwandelen door de poolnacht

We binden met hulp van Karl-Jørgen de sneeuwschoenen onder, zetten de bijgeleverde hoofdlampjes aan en gaan op pad. Karl-Jørgen heeft een harnas om waarmee hij een slee voortrekt. Vlak bij ons komt nog een late langlaufer voorbij, eveneens met een lampje op zijn voorhoofd. Onze gids stopt regelmatig om uitleg te geven over de dieren die hier op de taiga leven zoals wolven, wilde hazen, vogels en elanden. Al snel wordt duidelijk dat we die allemaal niet gaan zien: daarvoor zijn we met een te grote groep en maken we te veel lawaai. Het dichtste dat we bij een rendier komen is bij de rendiervellen die Karl-Jørgen in zijn slee heeft liggen.

Na enige tijd gaan we van het pad af en baggeren we door de verse, ongerepte sneeuw. Die is een halve tot een meter dik, maar weet Karl-Jørgen, er kan hier ook wel eens 6 meter sneeuw liggen. Het voelt alsof we door een poolgebied wandelen. Zorg dat je niet gaat zweten, want dan gaat je kleding bevriezen. Loop daarom niet te snel, in een rustig tempo, geeft hij als tip.

Even later moeten we met de hele groep in de rondte drentelen om de sneeuw aan te stampen. Uit de slee komen houtblokken en lucifers te voorschijn, waarmee Karl-Jørgen een vuurtje stookt. Al hadden we ook niet raar opgekeken als hij het vuur had aangemaakt door een paar stokjes tegen elkaar aan te wrijven. Hij gooit ook de rendiervellen op de sneeuw zodat we enigszins comfortabel kunnen zitten. “Zo, daar is Rudolph”, grapt hij.

Glühwein op de taiga

Vervolgens komen de thermosflessen met glühwein en bakjes met gevriesdroogde worstjes tevoorschijn. Zo met z’n allen rond het kampvuur in de duistere verlatenheid van de taiga is een bijna magische ervaring. In de stikdonkere nacht verwacht je toch een beetje in de verte wolvengehuil te horen, maar dat blijft uit.

Het Radisson Blue Resort in Trysil ligt vlak bij de piste en is op ski's bereikbaar. © Skistar
Het Radisson Blue Resort in Trysil ligt vlak bij de piste en is op ski’s bereikbaar. Als het donker is, gaat de pistenverlichting aan. © Skistar

Na ongeveer een uurtje breken we ons kleine bivak op en lopen we terug naar de warme taxibus die ons naar het luxe Radisson Blue hotel in Trysil terugbrengt waar de sauna en het uitgebreide diner op ons wachten. Iedereen vanaf ongeveer drie jaar kan met deze winterse avondwandeling meedoen. Karl-Jørgen heeft sneeuwschoenen vanaf maat 30. Wel kan het voor kleine kinderen erg koud zijn. Dat gezegd hebbende: zo’n wandeling door de ongerepte natuur kun je niet zo snel in de Alpen maken. Het voelt alsof je in de poolstreken zit. Maar dan wel met een luxe hotel binnen handbereik.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole