Ga naar de inhoud

Zo leuk is icefloaten in Tignes

Op een wintersportvakantie ga je natuurlijk skiën of snowboarden. Maar daarnaast zijn er nog heel veel andere wintersporten te doen. Deze keer gingen we icefloaten in Tignes oftewel met een survivalpak dobberen in een ijswak.

Icefloaten in Tignes Le Lac

Bij Tignes Le Lac ligt een groot meer dat in de winter dichtvriest. Op en rond dat meer worden dan allerlei winterse activiteiten georganiseerd zoals ijsduiken, icefloaten en hondensledentochten.

Voor het icefloaten in Tignes krijg je een survivalpak aan. © Skigebiedengids.nl
Voor het icefloaten in Tignes krijg je een survivalpak aan. © Skigebiedengids.nl

Icefloaten is eigenlijk heel simpel en ontspannend. Trek wel warme kleding aan, bijvoorbeeld je skipak, want na verloop van tijd kun je in het water afkoelen. Alleen handschoenen en schoenen mogen uit. Schoenen zijn niet nodig en we krijgen speciale dunne handschoentjes aan. Daarna helpt onze begeleider Alban Michon ons in onze knaloranje dry-suite waarin je kleren gewoon droog blijven. Deze officiële survivalsuites zijn voorzien zijn van een vast zwemvest. Dat zwemvest zit hoog op je rug en ondersteunt ook je achterhoofd, waardoor je in het water automatisch blijft drijven, met je hoofd boven water. De muts die aan het pak vastzit, gaat vrij strak om je gezicht.

Icefloaten in een Teletubbie-pak

Alban trekt de rits van het pak tot aan onze kin dicht, zodat er geen water in het pak kan komen. We voelen ons in eerste instantie een soort oranje teletubbies. Onze handen zitten in de enorme handschoenen van het pak waardoor je niks normaal kunt vasthouden. Ook de voeten zijn voor iedereen veel te groot, maar voor de rest zit het surivivalpak perfect. Alleen hebben de voetzolen geen profiel, dus we schuifelen voorzichtig over de sneeuw naar het ijswak toe. Wie wil kan een waterdichte bril op zetten, wat gelet op de sneeuw die inmiddels uit de lucht valt, geen overbodige luxe lijkt.

Icefloaten in Tignes, durf jij de uitdaging aan?

Dan komt er toch wel even een psychologisch belangrijk momentje. Ik kan nog niet helemaal beseffen dat ik daar straks vrijwillig tussen de ijsschotsen in het wak ga liggen dobberen. Alban legt uit hoe je op de rand moet gaan zitten en jezelf met een draai vanaf de kant in het water moet laten zakken. Geen bommetje dus! We gaan voorzichtig zitten en merken dat onze benen in het pak direct willen drijven. Je moet ze echt naar beneden duwen in het water. Maar zo zittend ontdekken we ook dat het water dankzij het survivalpak en de kleren die we er onder aan hebben totaal niet koud aanvoelt.

Zo leuk is icefloaten in Tignes

Icefloaten in Tignes Le Lac. © Skigebiedengids.nl
Icefloaten in Tignes Le Lac. © Skigebiedengids.nl

Dan komt het ‘moment suprème’. Ik laat me zakken en hopla, ik drijf gewoon direct op mijn rug. Goed ingepakt drijf ik alsof ik op een waterbed lig. Dit ligt echt heerlijk en voelt totaal niet koud aan, ondanks dat de sneeuwvlokken inmiddels uit de lucht dwarrelen. Ik doe zelfs mijn goggles af. Iedereen geniet met volle teugen en dobbert lekker tussen de ijsblokjes rond. Voor toevallige voorbijgangers moet dit er echt bizar uit zien, zeker als Alban nog voor iedereen een beker thee inschenkt.

Het is nog wel even een gewurm om weer uit het water te komen. Eerst moet je je jezelf naar de rand van het wak ‘roeien’, dan je benen naar beneden duwen en jezelf met twee armen en met afzetten van je benen op het ijs drukken. Met de reuzenhanden die aan het pak zitten, is het lastig om een beker hete thee te drinken, maar uiteindelijk lukt dat toch. Het blijft superleuk om daarna weer in het water terug te zakken en nog lekker rond te dobberen.

Het icefloaten, inclusief het survivalpak aan- en uittrekken en uitleg, duurt ongeveer een uur. Iedereen vanaf 10 jaar of 1,55 meter kan meedoen. Heel bijzonder is om ’s avonds te icefloaten, zeker bij een heldere sterrenhemel.

Kijk voor meer informatie over icefloaten in Tignes bij Evolution2. Daar lees je ook alles over de prijzen van het icefloaten.

Dit schreven we eerder over alternatieve wintersporten:

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole