Ga naar de inhoud

Zo leuk is het om met een Yooner de piste af te gaan

In het Franse skigebied Saint François Longchamp kun je op een Yooner de piste af. Wat is een Yooner en hoe leuk is het om met een Yooner de piste af te gaan?

Een Yooner bestaat uit een mini carveski met een stoeltje er op. Je stuurt met de stok tussen je benen. © Skigebiedengids.nl
Een Yooner bestaat uit een mini carveski met een stoeltje er op. Je stuurt met de stok tussen je benen. © Skigebiedengids.nl

Veel wintersporters zijn al blij als ze een beetje fatsoenlijk op 2 ski’s of een snowboard de piste af kunnen. Maar af en toe is het ook leuk om eens op een andere manier een piste af te gaan. Skigebieden hebben de laatste jaren allerlei apparaten uitgevonden om op een ludieke manier een piste af te gaan. Zo hadden we in het Oostenrijkse Obertauern als eens met een snowkite gespeeld en waren we op een snowbike naar beneden gegaan. Superleuk allemaal! Maar een Yooner, nee die kenden wij ook nog niet.

Yooner: mini carve ski met een stoeltje

Met een Yooner de piste af is niet iets voor kleine kinderen, maar meer voor tieners en volwassenen. © Skigebiedengids.nl
Met een Yooner de piste af is niet iets voor kleine kinderen, maar meer voor tieners en volwassenen. © Skigebiedengids.nl

En dus grepen we de gelegenheid met beide handen aan om in skigebied Saint François Longchamp in de Franse Maurienne-vallei een Yooner uit te proberen. Een Yooner bestaat uit een miniski met een enigszins geveerd zitje waaraan een stok gekoppeld is en dat is alles. Anders dan bij een snowbike heeft een Yooner geen stuurtje. Sturen gaat op een vergelijkbare manier als bij het rodelen. Je stuurt door tegen de stok te duwen, je gewicht wat te verplaatsen en met je voeten in de sneeuw te drukken. Een Yooner weegt bijna niks en je hebt er eigenlijk geen les voor nodig. Na twee minuten uitleg kun je van start.

Is het moeilijk om met een Yooner de piste af te gaan?

Op een piste met veel poedersneeuw of slush-sneeuw vliegt de sneeuw je om de oren. Op een harde piste is het vooral zaak om controle over de Yooner te houden. © Skigebiedengids.nl
Op een piste met veel poedersneeuw of slush-sneeuw vliegt de sneeuw je om de oren. Op een harde piste is het vooral zaak om controle over de Yooner te houden. © Skigebiedengids.nl

Nee, het is absoluut niet moeilijk om met een Yooner de piste af te gaan. Begin op een groene of blauwe piste. De eerste keer dat we met een Yooner naar beneden gingen, hadden we te maken met slush-sneeuw die in flinke bulten op de piste lag.

Doe wel alle ritssluitingen van je jas dicht, want de sneeuw vliegt om je oren. Een helm en een skibril zijn wel noodzakelijk. Zorg ook dat je stevige winterschoenen draagt, want anders kun je na afloop op zoek naar een hakkenbar voor een nieuw paar zolen. Dikke pret is gegarandeerd, evenals starende blikken van omstanders. Het is misschien niet echt iets om met kleine kinderen te doen, maar tieners vinden het zeker leuk, net als volwassenen.

De tweede afdaling op de Yooner maakten we op een vers geprepareerde, harde, wat ijzige piste. Dan gaat de Yooner echt een stuk sneller en is het zaak om de controle te behouden. Maar doordat je op de Yooner zit, ligt je zwaartepunt laag, dus je valt nooit hard. Een rode piste lijkt ons iets teveel uitdaging.

Kun je met een Yooner de skilift in?

Ja, je kunt met een Yooner de stoeltjeslift in. Aan de Yooner zit een band, die je voor de zekerheid om je been moet binden. Met de Yooner in de hand, stap je in de stoeltjeslift. Het skietje weegt bijna niks, dus je kunt ‘m in de lift gewoon in je hand houden, bijvoorbeeld op de beugel waar normaal je gesproken je ski’s neerzet. Met een snowbike zijn we ook in de sleeplift geweest, maar dat hebben we met een Yooner niet geprobeerd.

Waar kun je met een Yooner de piste af?

Wij hebben de Yooner uitgeprobeerd in Saint François Longchamp. In dit skigebied zijn nog veel meer alternatieve wintersporten te doen zoals fatbiken (met een mountainbike met superdikke banden de berg op), sneeuwschoenwandelen en langlaufen. Ook kun je hier rodelen op La Comète, een rodelbaan op rails, hondensledetochten maken en met de ‘snake gliss’ van de piste af. Een ‘snake gliss’ bestaat uit een soort aan elkaar gebonden sleetjes, waarmee je met een hele groep tegelijk kunt rodelen.

Voor informatie, prijzen en reserveringen kun je terecht bij het Office du Tourisme, dat aan de piste naaast het dalstation van de Lune Bleue-stoeltjelift ligt. Een Yooner huren kan ook bij enkele wintersportshops in St, François Longchamp. Ook bijzonder is dat je in Saint François Longchamp in een pistenbully kunt rijden en ‘s ochtends voor de opening van de pistes met de pistenpatrouille op pad kunt om de pistes te inspecteren.

In Saint François Longchamp konden we gewoon tijdens de openingstijden van de skiliften met de Yooner de piste af. Ook in een handvol andere Franse skigebieden, waaronder Chatel in de Portes du Soleil, en La Plagne, kun je een Yooner huren. Wellicht dat het daar alleen als après-ski activiteit te boeken is, dus na sluitingstijd van de liften.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole