Shadow

Skigebied Val Gardena: skigebied met culinaire hoogtepunten

Skigebied Val Gardena in het hart van de Italiaanse Dolomieten geeft wintersport een extra dimensie. Tijdens je wintersport in Val Gardena kun je namelijk in de sporen treden van het legendarische Alpine Skiwereldkampioenschap van 1970, een culinaire skitour. Skiën langs toprestaurants op de piste.

Overal in Val Gardena kun je lekker eten en drinken: in 'ürrige hütten' op de piste of in de kwaliteitsrestaurants in Ortisei, Santa Christina of Selva © Skigebiedengids.nl
Overal in Val Gardena kun je lekker eten en drinken: in ‘ürrige hütten’ op de piste of in de kwaliteitsrestaurants in Ortisei, Santa Christina of Selva © Skigebiedengids.nl

Het skigebied van Val Gardena in Zuid-Tirol loopt van 1226 tot 2700 meter hoogte en telt 175 kilometer aan skipisten die ontsloten worden door 83 liften. Het gebied bestaat uit de dorpen Selva di Val Gardena (dat onder haar Duitse naam bekend staat als Wolkenstein), S. Cristina (St. Christina) en Ortisei (St. Ulrich). Het gebied Val Gardena in de regio Alto Adige is een van de twaalf skigebieden die samen de Dolomiti Superski vormen en in totaal 1200 kilometer aan skipisten biedt. Met de Dolomiti Superskipas kunt u meer dan 450 liften gebruiken.

Val Gardena: skigebied met verfijnde keuken

Val Gardena is niet alleen bekend om outdoor activiteiten maar zeker ook om de verfijnde keuken. Gasten kunnen nu een fascinerende skitoer maken rondom het mooie Val Gardena in combinatie met eetgelegenheden van letterlijk op hoog niveau.

Deze 30 kilometer lange culinaire individuele skitour begint op de hoogste top bij Ortisei, de Seceda Alp. De eerste stop is de ‘Sofie Hütte’, de hoogstgelegen wijnkelder in deze regio. De eigenaar nodigt haar gasten graag uit voor hapjes met gegrilde garnalen, echte Tiroler spek en sprankelende Arunda rosé. De volgende stop is bij ‘baita Daniel Hütte’, bekend om het gevarieerde aanbod van goed eten en goede wijn uit de regio. Gasten die trek hebben in grootmoeders cake met warme alcoholische specialiteiten zoals de ‘Bombardino’, maken een stop bij ‘rifugio Troier Hütte’.

Val Gardena en de FIS Worldcup

De skitour gaat verder naar Seceda/Col Raiser, bekend om de langste reuzenslalom van de wereld, de Südtirol Gardenissima. Via de Gardena Ronda Express, de ondergrondse trein tussen de twee skigebieden Seceda en Ciampinoi, bereik je de legendarische Saslong piste waar ieder jaar in december de FIS Worldcup voor mannen wordt gehouden. Op de piste naar Selva bij ‘Baita Saslonch Hütte’, met een recent gerenoveerd groot terras met een adembenemend uitzicht over de vallei, geniet je van heerlijke grill- en pastagerechten.

Verse vis en themadiners in skigebied Val Gardena

In het volgende skigebied, Dantercepies, waar in 1970 de afdaling voor vrouwen werd gehouden, heet de eigenaar van ‘Villa Frainela’ haar gasten welkom met taarten en cakes, ambachtelijk ijs en warme chocolade. Terug via Ciampinoi en via piste nummer 5 bereik je het Piz Sella skigebied waar ‘rifugio Emilio Comici’ befaamd is om de verse visgerechten met als specialiteit ravioli met gegrilde kreeft. Ook organiseert ‘rifugio Emilio Comici’ spectaculaire themadiners. Het Almhotel Col Raiser, op de terugweg naar Ortisei waar de skitour begon, is ideaal voor natuurliefhebbers en enthousiaste skiërs. Het hotel is gelegen op 2000 meter hoogte en is alleen bereikbaar op de ski’s of met de kabelbaan. Het restaurant serveert typische streekgerechten en huisgemaakte cakes.

Geen zin om te skiën naar een van de pistenhutten? Ook in de dalen van Val Gardena vindt je de beste restaurants om te genieten van smakelijke, traditionele en verfijnde gerechten. De culinaire skitour in Val Gardena kan geskied kan worden tot het slot van het skiseizoen.

Wijnkelder op 2410 meter hoogte

In Santa Christina is op 2.410 meter de hoogste wijnkelder van Val Gardena en omstreken te vinden. Sofie Hütte is te bereiken via de kabelbaan Col Raiser. Het uitzicht vanuit het restaurant, met terras, is adembenemend. Het eten is typisch Zuid-Tirools: pasta’s, vleesgerechten en natuurlijk de Wiener Schnitzel.

Een andere verplichte stop voor wijnliefhebbers is de wijnbar Cercia. In het Ladin, de lokale taal van Val Gardena, betekent Cercia ‘proeven’. Deze exclusieve wijn- en cocktailbar biedt een grote selectie van Zuid-Tiroler wijnen, cocktails en hand gebrouwen bieren. Bij de alcoholische dranken worden ook lokale specialiteiten als kaas en salami gereserveerd. De wijnbar ligt op de wandelroute naar Resciesa, een van de aanbevolen wandelroutes door Val Gardena zelf. Onderweg kom je langs natuurparken en heb je, op bijna 2300 meter hoogte, een geweldig uitzicht over de Dolomieten.

Deliccatessen uit Val Gardena

Op de zonnige weides van de Seceda, tussen Ortisei en Santa Christina, bouwde Daniel Demez in 1971 de eerste ‘Daniël Hut’. Inmiddels heeft zijn zoon het (familie) bedrijf overgenomen. Het restaurant biedt lokale delicatessen, iedere dag versbereid. De verscheidenheid aan Zuid-Tiroolse dranken als cognac, fruitschnaps en wijnen is de specialiteit. Verschillende Italiaanse beroemdheden gaan ook graag naar Baita Daniël.

Aanbiedingen hotels Val Gardena

Op zoek naar een hotel aanbieding in Val Gardena? Kijk dan even bij De Jong IntraTUI, Snowtrex en Sunweb. Tip: geniet extra van de culinaire hoogtepunten van Val Gardena door een kok in je eigen chalet lekker voor jou te laten koken! Boek een chalet met catering in Val Gardena! Kijk ook even naar het 5* Hotel Granbaita Dolomites in Selva. Hier kun je genieten van een fenomenale keuken, een fantastische wijnkelder en een geweldige spa.

Meer nieuws over skigebieden in Italie.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Deel dit met je vrienden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.