Shadow

Eerste skiliften in Oostenrijk weer open na coronacrisis

Vanaf 29 mei gaan de eerste twee gletsjers in Tirol weer open voor wintersportoeristen. De liften gaan dan weer draaien op de Kaunertaler gletscher en de Hintertuxer gletscher.

De nieuwe Falginjochbahn op de Kaunertaler Gletscher was in december 2019 in gebruik genomen. Van 29 mei tot 7 juni kun je weer skiën op de Kaunertaler gletsjer. ©  Kaunertaler Gletscher
De nieuwe Falginjochbahn op de Kaunertaler Gletscher was in december 2019 in gebruik genomen. Van 29 mei tot 7 juni kun je weer skiën op de Kaunertaler gletsjer. © Kaunertaler Gletscher

Hoeveel liften op de Hintertuxer Gletscher open zijn, is nog iet bekend. Op dit moment ligt er nog 3,40 meter sneeuw. Op de Kaunertaler Gletscher, waar de sneeuw nog 3 meter hoog ligt, gaan de Nörderjochlift, de Fernerlift, de Falginjochbahn en een snowpark open. De liften daar zijn geopend van 7.00 – 13.00 uur.

Van de vijf gletsjers in Tirol gaan alleen de gletsjers van Hintertux en het Kaunertal open. De liftmaatschappijen in de andere gletsjergebieden hebben geen plannen om de liften weer te laten draaien.

Gletsjer Kaprun ook open

Vanaf 29 mei kun je in Zell am See-Kaprun in het Salzburgerland op één dag skiën en zonnebaden aan het meer. Dan gaan namelijk ook de skiliften op de Kitzsteinhorn gletsjer in Kaprun en de strandjes en zwemplekken aan het meer bij Zell am See weer open.

Oostenrijks skiteam traint op de Kaunertaler Gletscher

De mannen van het Oostenrijkse nationale skiteam trainen al sinds begin mei op de Kaunertaler Gletscher. Zij moesten vooraf een coronatest ondergaan en slapen in appartementen met gescheiden ruimtes.

Op 7 juni gaan volgens planning de liften op de Kaunertaler Gletscher al weer dicht. Dat is de gebruikelijke seizoenssluiting. De gletscher van Hintertux is wel het hele jaar open.

Coronaproof skiën

Voor alle gletschergebieden geldt dat er beperkende maatregelen genomen worden. Die zijn overigens nog niet allemaal uitgewerkt. Wel staat vast dat het aantal wintersporters per gondel beperkt wordt en dat wintersporters afstand moeten houden. Bij het betreden van een restaurant is een mondkapje verplicht. Die regel geldt trouwens ook voor sauna’s waar je in Oostenrijk meestal bloot rondlopt.

In Oostenrijk geldt de regel dat je 1 meter afstand van elkaar moet houden. Bij sporten geldt een minimale afstand van 2 meter. Bij het betreden van een binnenruimte moet iedereen vanaf 7 jaar een mondkapje dragen.

Er zijn nog geen regels opgesteld voor het aantal personen voor stoeltjesliften en gondels. Skiliftmaatschappijen zijn nog druk bezig om dat te onderzoeken en uit te werken.

Met mondkapje op in de gondel

Voor skiliften en gondels gelden in Oostenrijk dezelfde maatregelen als in het lokale openbaar vervoer. Dat betekent dat personen die niet tot een huishouden behoren, minimaal een meter afstand moeten houden en een mondkapje op moeten. Maar als die regel bij het in- en uitstappen en bij grote passagiersaantallen niet te handhaven is, dan mag er van worden afgeweken.

Oostenrijkse restaurants al open

Sinds 15 mei 2020 zijn de restaurants in Oostenrijk weer open. Maar dat gebeurt wel onder voorwaarden. Zo moeten iedereen, net als in de supermarkten en het openbaar vervoer, verplicht een mondkapje dragen en moet de horeca om 23.00 de deuren sluiten.

Naar Oostenrijk reizen is op dit moment echter nog lastig. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor alle landen, ook voor Oostenrijk, nog code oranje afgegeven. Dat betekent dat je alleen voor noodzakelijke reizen naar Oostenrijk mag reizen. Het is nog niet bekend wanneer Nederland de reisadviezen verandert.

Deel dit met je vrienden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.