Ga naar de inhoud

Obertauern wordt steeds leuker voor kinderen

Op het eerste gezicht lijkt de ski-in-ski-out-bestemming Obertauern vooral een skigebied voor gevorderde skiërs en freeriders. Maar Obertauern biedt steeds meer faciliteiten voor gezinnen met kinderen. Denk aan kinderhotels, een kinderskiprogramma en eigen Tauernrunde voor kinderen: de blauwe Bobby-Runde en de My-Tracks-ronde voor kids die af en toe wel een rode piste willen pakken.

Kinderen die een rode piste af kunnen, kunnen in principe ook de Tauernrunde skiën. De zeven hoogste toppen in Obertauern staan bekend als de Super Seven. © SkigebiedenGids.nl
Kinderen die een rode piste af kunnen, kunnen in principe ook de Tauernrunde skiën. De zeven hoogste toppen in Obertauern staan bekend als de Super Seven. © SkigebiedenGids.nl

Skiën met kinderen in Obertauern

Wat heb je als ouder nodig voor een geslaagde skivakantie? Precies, sneeuw en tevreden kids. En voor allebei wordt in Obertauern goed gezorgd. Dit wintersportdorp aan de rand van het Salzburgerland ligt op 1700 meter in een komvormig hoogdal. De sneeuw komt hier uit het noorden en het zuiden. En dat heeft er voor gezorgd dat Obertauern gemeten over de afgelopen honderd jaar het sneeuwzekerste skigebied van Oostenrijk is. Het skiseizoen is daardoor ook lekker lang. Je kunt in Obertauern skiën van medio november tot eind april of begin mei.

Ski-in ski-out in Obertauern

Wintersport begon hier in het begin van de twintigste eeuw met een paar hotels en pensions langs de Römerstrasse, zoals de weg over de Tauernpas heet. Op oude foto’s is te zien hoe kinderen in zogeheten plusfours oftewel ‘Kuifje-broeken’ (ook wel bekend als ‘drollenvangers’) op brede houten ski’s door de tiefschnee een ongeprepareerde helling af glijden.

Obertauern is een hooggelegen, komvormig dorp in het Salzburgerland. Het is ook een leuk skigebied voor kinderen. © SkigebiedenGids.nl
Obertauern is een hooggelegen, komvormig dorp in het Salzburgerland. Het is ook een leuk skigebied voor kinderen. © SkigebiedenGids.nl

Tegenwoordig is Obertauern een moderne wintersportbestemming, maar nog steeds liggen alle ongeveer 150 hotels, appartementen en pensions aan de piste, of hooguit op enkele tientallen meters lopen van een piste of lift. Dat komt doordat het dorp zich hoofdzakelijk als lintbebouwing ontwikkeld heeft. Obertauern is dan ook een echte ski-in-ski-out bestemming. Het skigebied telt honderd kilometer skipisten en 26 liften die allemaal rondom het dorp liggen. Daardoor kun je heel mooi rondom het dorp skiën, net waar de zon en de sneeuw op dat moment het fijnste zijn.

Vanuit je hotel aan de piste de lift in

Dat Obertauern een ski-in ski-out-bestemming is, biedt tal van voordelen als je met kinderen in Obertauern gaat skiën. Zo hoef je als ouder niet de hele tijd met de ski’s van je kinderen te slepen en ze kunnen ook na het skiën dichtbij je hotel lekker buiten in de sneeuw spelen. Doordat alle hotels in de buurt van een skilift liggen, heb je ’s ochtends niet het probleem dat iedereen met dezelfde gondel omhoog moet. Je bent in Obertauern immers al boven en wintersporters worden zo snel door het skigebied verspreid. Bekijk wintersportaanbiedingen in Obertauern bij Snowtrex, Summit Travel, Chalet.nl (voor grote chalets in Obertauern), Interhome en Sunweb.

Kindvriendelijke hotels in Obertauern

Verder zijn er in Obertauern diverse kindvriendelijke hotels die helemaal inspelen op gezinnen. De hotels van Lürzer Ferien in Obertauern, zoals 5* Hotel Kesselspitze bij de Achenrainstoeltjeslift, of 4* Hotel Perner hebben bijvoorbeeld familiekamers die door een deur van elkaar gescheiden zijn. En er zijn grote inpandige speelruimtes die voor kinderen van uiteenlopende leeftijden zijn ingericht. Daardoor kunnen kinderen na een dagje skiën of bij slecht weer lekker binnen spelen. Hotel Kesselspitze heeft zelfs een eigen kinderwellness en kinderopvang. Verder stellen diverse hotels gratis sleetjes en kinderwagens ter beschikking.

Via de website van het verkeersbureau van Obertauern worden diverse kinderarrangementen voor verschillende leeftijdsgroepen aangeboden. Die omvatten voordelige skiverhuur, kinderskipassen en skilessen, maar ook de transfer van het vliegveld van Salzburg naar Obertauern.

Overal kinderskischolen en een ‘kinderland’

Obertauern telt zes skischolen die verspreid door het dorp liggen. Elke skischoon heeft z'n eigen Kinderland, zoals deze bij Sport Gloria. Daarnaast is er sinds 2019 bij de Schaidberglift een grote, gemeenschappelijke oefenweide, genaamd Bobby's Kinderland en het Monsterpark. © SkigebiedenGids.nl.
Obertauern telt zes skischolen die verspreid door het dorp liggen. Elke skischoon heeft z’n eigen Kinderland, zoals deze bij Sport Gloria. Daarnaast is er sinds 2019 bij de Schaidberglift een grote, gemeenschappelijke oefenweide, genaamd Bobby’s Kinderland en het Monsterpark. © SkigebiedenGids.nl.

Mede dankzij de langgerekte bebouwing van Obertauern en de komvorm van het skigebied zijn er maar liefst zes skischolen plus een snowboardschool en een langlaufschool in Obertauern. Die liggen allemaal mooi verspreid, dus er is er altijd wel eentje bij jouw hotel in de buurt.

Nieuwe grote oefenweide in Obertauern: Bobby Land

Allemaal hebben ze ook een eigen kinderland, waar de allerkleinsten de eerste meters op de ski’s kunnen afleggen. Nieuw sinds de winter van 2019 – 2020 is de grote oefenweide bij de Schaidberglift, aan het einde van Obertauern als je richting Mauterndorf rijdt. Dit oefengebied, het Bobby Land, is vernoemd naar mascotte Bobby en wordt gebruikt door alle skischolen in Obertauern. Blikvanger is hier de 200 meter lange overkapte lopende band, die kinderen en beginnende volwassenen naar de bovenkant van de oefenpiste brengt. Zo’n overkapping is ideaal als het slecht weer is.

Aan de andere kant van het Bobby Land ligt Bobby’s Monsterpark. Hier staat een grote iglo waar kinderen spelletjes kunnen doen en even kunnen uitrusten. Verder zijn hier glijbanen waar je met banden kunt glijden en er worden ook feestjes en optredens met een clown gehouden.

Eveneens speciaal voor kinderen is het Bibo Bär Familienpark dat bij de Edelweisshütte begint. Hier liggen in een afgezet gebied drie kinderpistes annex funslopes.

Speciale Tauernrunde voor kinderen

Het Bibo Bär Kinderpark © TVB Obertauern
Het Bibo Bär Kinderpark © TVB Obertauern

Een van de leuke aspecten van een skivakantie in Obertauern is dat je hier helemaal rondom het dorp kunt skiën. Deze skitocht staat bekend als de Tauernrunde, die je met de klok mee of tegen de klok in kunt skiën. Beide routes zijn ongeveer 12 kilometer lang, al is de groene route net iets makkelijker dan de rode route.

Kinderen die van een rode piste af kunnen skiën, kunnen ook de Tauernrunde skiën. Maar voor kinderen die dat nog niet zo goed kunnen, is er een alternatief: de Bobby-Runde. Volg dan de blauwe bordjes met mascotte Bobby en je skiet een kindvriendelijke Tauernrunde over blauwe pistes.

Sprookjesbos met spookpiste

Het begin van de Geisterbahn, het spookhuis in het sprookjesbos naast piste 2B. © SkigebiedenGids.nl
Het begin van de Geisterbahn, het spookhuis in het sprookjesbos naast piste 2B. © SkigebiedenGids.nl

Ga zeker ook met je kinderen skiën op de lange, blauwe piste 2b. Je komt daar door de Schaidberg-stoeltjeslift naar boven te nemen, waarna een makkelijke blauwe afdaling terug naar het dorp op je wacht. Je kunt ook eerst nog even boven de Gamskarsleeplift pakken. Langs die lift loopt een hele rustige, bijna verlaten piste.

Sla op driekwart van de dalafdaling 2B even linksaf en ga verder via Bobby’s Geisterbahn. Dit is een korte funpiste door een sprookjesbos waarbij je onderweg allerlei heksengeluiden hoort. Ook ski je halverwege door een spookhuis.

Rodelen op de Gnadenalm

Arresleerijden op de Gnadenalm bij Obertauern. © TVB Obertauern.
Arresleerijden op de Gnadenalm bij Obertauern. © TVB Obertauern.

Ook leuk is om met je kinderen te gaan rodelen op de Gnadenalm. Dit gebied ligt op ongeveer 6 kilometer van Obertauern richting Untertauern. Een sneeuwscooter met aanhanger voor passagiers en sleetjes brengt je naar boven. Dit is echt een geheide hit voor kinderen. De rodelbaan zelf is anderhalve kilometer lang en niet al te moeilijk. Je kunt met een skibus of een taxi bij de Gnadenalm komen.

Op wintersport in Obertauern met tieners

Heb je kinderen in de puberleeftijd? Ook dan is Obertauern een geweldige bestemming. Misschien kunnen ze dan al met hun vrienden gaan skiën, lekker zonder ouders. Het skigebied is dusdanig overzichtelijk dat ze makkelijk hun weg terug kunnen vinden. ‘s Avonds mogen ze misschien al stappen op de ‘Après-ski Meile’, de après-ski bars aan de Ringstrasse, waar ook de avondpiste langs loopt. Ook kunnen ze in Obertauern leuke funsporten in de sneeuw uitproberen zoals snowkiten en snowbiken.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole