Campagne waarschuwt skiërs voor off-piste skien

De Nederlandse Ski Vereniging en het Snow Safety Center zijn een campagne gestart om skiërs te wijzen op de gevaren van lawines en off-piste skiën.

Ga alleen off-piste skiën met een officiële off-piste gids © Skigebiedengids.nl

Ga alleen off-piste skiën met een officiële off-piste gids © Skigebiedengids.nl

Er zijn deze winter bergen sneeuw gevallen. Goed nieuws voor wie op wintersport gaat. Maar helaas leidt al die sneeuw ook tot een verhoogde kans op lawines. Ook Prins Friso werd door een lawine in Lech meegesleurd. Daar komt bij dat steeds meer skiërs en snowboarders buiten de geprepareerde pistes gaan. Dat is niet zonder risico. Gemiddeld komen ieder jaar in de Alpen honderd mensen om het leven. Gisteren nog kwam een Zweed om bij een lawine op de piste in Ischgl in de Silvretta Arena.

Lawines herkennen

Om wintersporters meer inzicht te geven in de mogelijke risico’s en tips te geven over noodzakelijk materiaal, lanceert het Snow Safety Center de actie ‘Verantwoord off-piste’. Deze actie wordt ondersteund door Voorkomblessures.nl (Consument en Veiligheid) en de Nederlandse Ski Vereniging. Verspreid door het land worden gratis cursussen gehouden waarin de gevaren van skiën buiten de piste worden toegelicht. Welke lawines zijn gevaarlijk? Hoe ontstaan ze? Hoe kun je de risico’s om in een lawine te komen minimaliseren? Welk materiaal is er nodig en hoe gebruik je dat?

De cursussen staan onder leiding van volledig gediplomeerde Nederlandstalige berggidsen en zij worden daarbij geassisteerd door Nederlandse instructeurs. Het Snow Safety Center is een non-profit-organisatie die opereert onder auspiciën van de Nederlandse Ski Vereniging.

Lawine-apps

Ga je toch off-piste skiën? Zet dan een aantal apps op je smartphone die wellicht je leven kunnen redden. Met de gratis White Risk lawine-preventie app van het Zwitserse Institut für Schnee- und Lawinenforschung kun je ook als leek op elk moment aan de hand van tools en informatie het lawinegevaar inschatten. Een ‘must have’ voor freeriders en off-piste-skiërs. Ook de gratis Mammut Safety App heeft onder meer een ingebouwde risico-check en biedt links naar allerhande lawine-informatie.

Kom je toch in de problemen, dan kun je met de SOS-functie de hulpdiensten waarschuwen. Ga je naar Tirol en wil je echt professionele lawine-informatie? Download dan de Lawine Client. Deze app is eigenlijk bedoeld voor lawine-bestrijders, maar is voor iedereen gratis te downloaden in de App-Store.

Lees meer tips voor off-piste skiën.

Campagne waarschuwt skiërs voor off-piste skien
5 (100%) 1 vote

Deel dit met je vrienden!