Ga naar de inhoud

Skiliften in Winterberg beperkt open

Ondanks flinke sneeuwval eind november en begin december verloopt het skiseizoen in Winterberg matig. Dooiweer, regen en wind zorgen er voor dat er begin maart 2024 nog maar 9 van de 26 skiliften in Winterberg open zijn.

De start van het skiseizoen in Winterberg viel in de winter van 2022-2023 al erg vroeg. Op vrijdag 2 december 2022 konden de eerste pistes in de Skiliftkarussel Winterberg in het Sauerland al open. De skiliften in Winterberg bleven open tot in maart 2023. Ook de start van het skiseizoen 2023-2024 zag er veelbelovend uit. Totdat halverwege december de temperatuur steeg en kort voor kerst 2023 storm Pia voor hoge temperaturen, veel regen en wind zorgde.

Laatst gewijzigd: 26 februari 2024

Start van het skiseizoen in Winterberg

De start van het skiseizoen in Winterberg viel vroeg in de winter van 2021-2022

Net nu de winter echt begint, is in Winterberg alles klaar voor de start van het skiseizoen in Winterberg. In de winter van 2019-2020 is er een nieuwe skilift in Winterberg gebouwd. Deze zespersoons stoeltjeslift verbindt de Nordhang van de Kahlen Asten met de Bremberg. Daarmee is het gat tussen beide skigebieden gedicht. Over de B 480 loopt nu een auto- en voetgangerstunnel met daarbovenop de piste.

Die vormt een verbinding tussen de Kahler Asten en de pistes op de Bremberg. Je kunt nu van de Nordhang-parkeerplaats met een zespersoons stoeltjeslift direct naar de Bremberg. Via de piste en een sneeuwtunnel kun je weer terug skiën. Bekijk de pistenkaart van skigebied Winterberg.

Start van het skiseizoen in Winterberg

Maar dan moet er wel sneeuw liggen of het moet koud genoeg zijn om de sneeuwkanonnen te laten draaien. En dat was al begin december 2022 het geval. Ook in de winter daarvoor viel de start van het skiseizoen in Winterberg vroeg, al eind november. Alleen was de periode rond kerst net weer wat te warm. Pas na nieuwjaar werd het weer koud genoeg om 17 pistes op de Bremberg, de Poppenberg, de Sürenberg, de Kahler Asten en in skigebied Postwiesen (dat ook bekend staat als Skidorf Neuastenberg) van kunstsneeuw te voorzien.

Winterberg sneeuwzeker met kerst?

Hetzelfde scenario voltrok zich ook in 2023. Pas tegen oud en nieuw 2023-2024 was er weer sprake van minimale nachtvorst. Maar half januari lag er net als in Nederland een flink pak sneeuw en waren alle skiliften in Winterberg open. Zelfs in de lagere delen van het Sauerland kon je skiën. Maar zelfs in het hoger gelegen Winterberg is skiën met kerst dus geen zekerheid.

Is Winterberg sneeuwzeker in de krokusvakantie?

Ook de krokusvakantie 2024 verliep min of meer rampzalig voor wintersporters. Het was veel te warm en met name in de tweede week van de krokusvakantie viel er veel regen. De lagere skigebieden in het Sauerland moesten toen de liften al sluiten, maar ook in Skidorf Postwiesen Neuastenberg bij Winterberg gingen de liften op slot. In Winterberg zelf waren nog maar 8 van de 26 skiliften open en was de sneeuw kwaliteit slecht. Wintersporters vermaakten zich in de bungalowparken en in de kroegen. Ook in de krokusvakantie is Winterberg niet sneeuwzeker te noemen.

Hotel of appartement in Winterberg boeken

Snel een hotel boeken in Winterberg om bij de start van het skiseizoen lekker te gaan skiën? Kijk bij De Jong Intra of TUI of boek een vakantiehuis bij Belvilla of een chalet in een vakantiepark van Landal Winterberg. Op zoek naar appartementen, vakantiehuizen of groepsaccommodaties in Winterberg? Boek een vakantiehuis bij Heerlijkehuisjes. En ook skiles in Winterberg kun je alvast online en in het Nederlands reserveren.

Nieuwe skiliften en sneeuwkanonnen in Winterberg

In de skigebieden bij Winterberg is de afgelopen tijd flink geïnvesteerd. Bij de start van het skiseizoen in Winterberg 2023-2024 draait in de Skiliftkarussell Altastenberg een nieuwe 4-persoons stoeltjeslift. Die vervangt twee sleepliften. Tegelijkertijd is de belangrijkste piste van Skikarussell Altastenberg, de Kapellenhang, met 700 meter verlengd. De 4 miljoen euro kostende investering is de grootste investering ooit in het skigebied. In de voorgaande winters was al 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe sneeuwkanonnen en een pistebully om de pistes beter te kunnen prepareren.

Bij de start van het skiseizoen in Winterberg Niedersfeld, bij skigebied Eschenberglifte, wordt ook daar een nieuwe pistenbully in gebruik genomen. De nieuwe pistenbully’s kunnen op biodiesel en zelfs vloeibare plantenolie lopen. Als die laatste brandstof in voldoende mate beschikbaar is, scheelt dat 90 procent van de CO2-uitstoot.

Voorafgaand aan de start van het skiseizoen in Winterberg zijn in de skigebieden van Willingen en Skiliftkarussell Winterberg nieuwe sneeuwkanonnen en sneeuwlansen geplaatst. Daarmee zorgen de liftmaatschappijen er voor dat er bij de begin van het skiseizoen voldoende sneeuw ligt als Moeder Natuur daar niet zelf voor zorgt. Sneeuwkanonnen zijn tegenwoordig 2x zo efficiënt als 20 jaar geleden. Sneeuwlansen zijn zelfs 3x zo efficiënt als de sneeuwlansen van 15 jaar geleden.

Einde skiseizoen Winterberg in 2024

Dankzij de sneeuwkanonnen en de goede natuurlijke sneeuw kunnen de skipistes in Winterberg in principe open blijven tot maart 2024. Pasen is meestal de laatste datum waarop het skiseizoen in Winterberg is afgelopen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole