Zijn de skiliften in Winterberg en het Sauerland open?

Skiliften WinterbergZijn de skiliften in Winterberg en het Sauerland open in januari 2019? Ja, maar nog niet allemaal en niet overal. Op dit moment zijn 28 skiliften in het Sauerland open die 303,3 kilometer skipisten ontsluiten. Begin januari zijn ook de eerste langlaufloipen open gegaan.

Eerste skiliften in Winterberg zijn open

In het weekend van 15 december 2018 zijn de eerste skiliften in het Sauerland open gegaan. En ook in de kerstvakantie waren in Winterberg de skiliften open waren. In Skiliftkarussell Winterberg, het grootste skigebied van Winterberg, waren donderdag 10 januari 18 liften open en lag er 50 centimeter sneeuw. In Willingen waren drie liften open en lag 30 centimeter sneeuw. En in skigebied Postwiesen- Neuastenberg, het tweede skigebied bij Winterberg, waren vier liften open en lag 30 centimeter sneeuw. Ook in de skigebieden Skikarussell Altastenberg bij Winterberg, Ruhrquelle en Schlossberg Medebach-Küstelberg waren enkele, maar niet alle liften open. In deze gebieden lag 20 tot 40 centimeter sneeuw.

De langlaufloipen in het Sauerland zijn in de kerstvakantie echter nog niet open geweest, maar ook daar is in januari verandering in gekomen. Op 10 januari was in Winterberg 17 kilometer aan loipen open. Op die loipen lag zo’n 30 centimeter sneeuw.

Skiliften Winterberg open half januari

De temperaturen liggen in het eerste weekend van januari 2019 enkele graden boven nul of dichtbij het vriespunt. Dat betekent dat de sneeuwkanonnen kunnen draaien. En vanaf 14 januari komen de temperaturen zowel overdag als ‘s nachts niet meer boven het vriespunt uit. Af en toe valt er wat neerslag. Dat kan in de bergen in de vorm van sneeuw zijn, maar er kan in de lagere delen ook wat regen vallen. Af en toe schijnt de zon. Het lijkt er dus op dat de winter in het Sauerland voet aan de grond krijgt en dat de skiliften in het Sauerland voor langere tijd kunnen draaien.

In de eerste wintermaanden van 2018 kon er prima geskied worden in het Sauerland. Dankzij de lage temperaturen en neerslag in de vorm van sneeuw lag er tijdens de krokusvakantie in Winterberg een flinke laag sneeuw. In de krokusvakantie 2018 lag in Skiliftkarussell Winterberg maar liefst 80 centimeter sneeuw en zijn alle skiliften open. De skiliftkarussell is het grootste skigebied van Winterberg. In Skikarussell Altastenberg bij Winterberg zijn 8 liften open. Daar ligt nog 50 centimeter sneeuw.

Andere skigebieden in het Sauerland ook open in de voorjaarsvakantie

Ook in veel andere skigebieden in het Sauerland waren de liften tijdens de voorjaarsvakantie open. In Snow Worls Züschen, Bödefeld-Hunau, Plpe, Willingen-Usseln, skigebied Schlossberg-Medebach-Küstelberg, Familienskigebiet Sahnehang, Schmallenberger Höhe, Wintersportzentrum Sellinghausen, de Hesselbacher Gletscher, Eschberglifte Niedersfeld en Panoramaskigebiet Wildewiese zijn allemaal geopend.

In totaal zijn er in het Sauerland 63 kilometer skipisten en 91 skiliften open. Ook voor langlaufers is er goed nieuws: er zijn 213 kilometer loipen open. Ook voor de tweede week van de krokusvakantie zijn de vooruitzichten prima. Volgens de langetermijnverwachting blijft het tot en met zondag 4 maart zowel ‘s nachts als overdag vriezen. De zon laat zich geregeld zien, maar er wordt geen nieuwe sneeuw verwacht. Rond 26 en 27 februari gaat het ‘s nachts streng vriezen met temperaturen van rond de min vijftien graden.

Witte kerst in het Sauerland

De winter van 2017 – 2018 komt in het Sauerland vroeg op gang. Daardoor was er in elk geval een witte kerst in het Sauerland, al was dat niet overal het geval.

Hotels in Wintersport Arena Sauerland

Op zoek naar een hotel voor een weekendje of week wintersport in het Sauerland? Kijk dan even bij TUINeckermann Reizen, D-ReizenChalet.nu, Expedia en De Jong Intra. Kijk voor hotels in Winterberg of een andere wintersportbestemming in het Sauerland ook even bij Hotels.com. Ook bij Booking.com vindt u last minute hotel aanbiedingen in Winterberg. En wist u dat Landal in 2010 een schitterend vakantiepark in Winterberg geopend heeft met uitzicht op de skipistes? Kijk voor vakantiehuizen in Willingen bij Chalet.nu, Interhome en Belvilla Vakantiehuizen. Bij Pharos Reizen kun je aanbiedingen boeken naar het befaamde Hotel Stern in Willingen dat vrijwel aan de piste ligt, Bekijk daar ook de kerstaanbiedingen voor Hotel Stern. Groepsaccommodaties, appartementen en vakantiehuizen in Winterberg boeken kan ook bij WelcomeInWinterberg en Vakantiepark-Winterberg, gewoon in het Nederlands. Vakantiepark-Winterberg heeft appartementen in charmante chalets vlakbij de pisten van de Skiliftkarussell.

Bij voldoende sneeuw blijven de skigebieden tot 15 maart open.

Check overigens wel voor je naar het Sauerland vertrekt, waar de skiliften open zijn. Niet in alle skigebieden zijn de liften open en soms zijn alleen de hoger gelegen skiliften in het Sauerland open. Op de site Winterberg.de kun je precies zien welke skiliften in Winterberg  open zijn. En op Wintersport-Arena.de kun je zien waar in de rest van het Sauerland de skiliften open zijn.

Skiliften Winterberg open met Pasen?

Winterberg is de sneeuwzekerste plaats in Nordrhein-Westfalen en het hart van de Wintersport-Arena Sauerland, de belangrijkste wintersportregio ten noorden van de Alpen. Hier ligt met een zekerheid van 99 procent, in de maanden januari en februari een sneeuwdek van 10 centimeter of meer. Meer dan 75 procent van de neerslag valt hier in de winter als sneeuw. Om deze hoge, natuurlijke sneeuwzekerheid te kunnen garanderen, investeren de exploitanten van de skiliften al jaren in de aanleg van sneeuwkanonnen. Momenteel tellen Winterberg en de omliggende dorpen, van de Kahler Asten tot aan Züschen, maar liefst zo’n 170 sneeuwkanonnen, die sneeuw garanderen op 41 skipistes en 5 rodelhellingen. Bij elkaar is dat meer dan 30 kilometer aan piste. Het winterseizoen duurt doorgaans van half december tot half maart.

Zijn de skiliften in Winterberg en het Sauerland open?
5 (100%) 2 votes

Deel dit met je vrienden!

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.