Ga naar de inhoud

Sneeuwgarantie, wat is het?

Het lijkt wel een nieuwe trend in wintersport, vooral doordat in veel skigebieden momenteel nog niet al te veel sneeuw valt. Skigarantie of sneeuwgarantie. Reisorganisaties bieden het al langere tijd aan, maar wat betekent het nou echt en waar kan je wel of juist geen rekening mee houden als je je wintersport vakantie gaat boeken?

Wat is sneeuwgarantie?

sneeuwgarantie

In de breedste zin van het woord zou sneeuwgarantie voor je wintersport betekenen dat er altijd een dik pak poeder ligt. Dat is natuurlijk een belofte die niemand zomaar voor moeder natuur kan maken. Reisorganisaties willen de wintersporters wel graag helpen om het reisje naar de sneeuw zo prettig mogelijk te maken. Daarom bieden zij bij het boeken van een wintersport vakantie de optie ‘sneeuwgarantie’ aan. Voor sommige bestemmingen kun je je reis omboeken of annuleren wanneer er in jouw vakantieperiode geen sneeuw op de bestemming ligt. Handig! De kleine lettertjes en een korreltje zout zijn wel belangrijk, want 100% garantie op sneeuw is natuurlijk nooit te realiseren: de weergoden hebben het laatste woord.

Welke reisorganisaties bieden sneeuwgarantie?

Verschillende reisorganisaties bieden sneeuwgarantie of skigarantie. Dat zijn overigens twee verschillende dingen, dus lees altijd even de voorwaarden op de site van de betreffende reisorganisatie. De Jong Intra biedt sneeuwgarantie. Die sneeuwgarantie geldt alleen voor skigebieden waarvan het hoogste punt boven de 2100 meter ligt. Dat is bijvoorbeeld voor de Wildkogel-Arena en diverse skigebieden in het Zillertal het geval. Bovendien moet in het skigebied minder dan 40 procent van de skiliften open zijn.

Ook Snowtrex biedt voor een aantal bestemmingen sneeuwgarantie. Sunweb verleidt klanten met een skigarantie, maar alleen als je je skivakantie voor 18 oktober geboekt hebt. Ook TUI bood in het verleden sneeuwgarantie aan, maar daarover is nu niets meer te vinden op de website.

Waar moet je rekening mee houden?

Aangezien er geen 100% garantie bestaat dekken de verschillende reisorganisaties zich in met een aantal voorwaarden. Deze verschillen per organisatie. Dus overweeg je te boeken met sneeuwgarantie, kijk dit dan goed na bij de aanbieder! Zo zijn er de volgende zaken die per garantie kunnen verschillen:

  • De hoogte van het skigebied. Ligt een gebied bijvoorbeeld onder de 2000 meter dan komt het wel vaker voor dat er geen of weinig sneeuw ligt. Wat lager gelegen gebieden zijn daarom vaak uitgesloten van sneeuwgarantie.
  • De opvatting over de hoeveelheid sneeuw. Een net aan ski-baar laagje sneeuw is voor sneeuwgarantie vaak al genoeg, terwijl je als doorgewinterde skiër wel meer had verwacht…
  • Het aantal liften dat geopend is. Soms geldt de sneeuwgarantie alleen als alle skiliften in een skigebied gesloten zijn, maar in de praktijk is er altijd wel eentje open, al was het maar het oefenliftje van de skischool. Duik dus opnieuw in de kleine lettertjes van de voorwaarden van de sneeuwgarantie.
  • Omboektermijn. Bij sommige aanbieders kun je tot een paar dagen voor vertrek nog omboeken als er geen sneeuw ligt, bij andere dien je dit uiterlijk twee weken van tevoren te doen. Goed de voorwaarden én de weerkaarten in de gaten houden dus!
  • Periode van bezoek. Aan het begin van het seizoen en helemaal aan het eind is over het algemeen de kans op sneeuw steeds kleiner. Daarom kunnen bepaalde weken uitgesloten zijn van sneeuwgarantie. De populaire kerstvakantie is vaak ook uitgesloten van sneeuwgarantie acties.
  • Eventuele bijkomende kosten. Sommige aanbieders rekenen administratiekosten voor het omboeken van je reis vanwege sneeuwgarantie.

Kortom: best nog wel wat zaken om rekening mee te houden om van een echte sneeuwgarantie uit te kunnen gaan!

Wintersport met de grootste sneeuwkans

Slechte winters blijven een risico. Het voordeel is dat reisorganisaties aan een alternatief denken om te voorkomen dat je hartje winter helemaal naast de pot piest. Het beste is om te allen tijde voor een hoger gelegen gebied te kiezen, of bijvoorbeeld voor een gebied met een gletsjer waar je het hele jaar, of in elk geval de hele winter kunt skiën. Denk aan Hintertux, Stubai, Sölden, het Pitztal en het Kaunertal in Oostenrijk. Of aan Val Thorens en La Plagne in Frankrijk. Zo heb je de grootste kans op volop sneeuwplezier tijdens je wintersport vakantie.

Sneeuwgarantie in Noorwegen en Zweden

En wil je echt 100 procent sneeuwgarantie? Ga dan op wintersport in Noorwegen, of ga skiën in Zweden of Fins Lapland. Daar kun je er echt op rekenen dat de pistes en langlaufloipen de hele winter open zijn én voldoende sneeuw bieden. Lees ook: Wintersport in Lapland: wintersport maar dan anders. Het aardige van wintersport in Scandinavië is dat daar ook veel andere winteractiviteiten te doen zijn dan alleen skiën of langlaufen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *
Geoptimaliseerd door Optimole