Ga naar de inhoud

Skigarantie: Goede sneeuw komt niet uit de lucht vallen

Als je op wintersport gaat, wil je zeker weten dat je kunt skiën. Skiliftmaatschappijen springen daar op in met nieuwe technieken en grootschalige inzet van ICT. Het resultaat? Betere pistes die tegen lagere kosten en met minder belasting voor het milieu geprepareerd kunnen worden. En steeds meer skigebieden kunnen een skigarantie geven.

skigarantie Kitzbühel
Kitzbühel kan wel skigarantie geven, maar geen zongarantie. ©Kitzski/Michael Werlberger.

Ondanks alle horrorverhalen over smeltende gletsjers is het met de sneeuwval in de skigebieden nog niet zo slecht gesteld. Weliswaar kenden de winters van 2015, 2016 en 2017 een zwakke seizoensstart. Maar als je puur naar de feiten kijkt, valt het met de grilligheid van Moeder Natuur wel mee, weet freerider en wintersportexpert Arjan de Graaf. “In de afgelopen tientallen jaren is er tussen de 5 en 7,5 meter sneeuw gevallen. Tussen de 150 en 200 dagen was er sprake van een gesloten sneeuwdek. Gemiddeld ligt de sneeuwhoogte tussen de anderhalve en twee meter. De maximale sneeuwval in het seizoen is niet veranderd.”

Ook uit de sneeuwstudies van Günther Aigner, die de sneeuwval in de afgelopen 108 jaar onderzocht, blijkt niet dat de sneeuwval minder wordt. Wel constateerde hij dat de sneeuwhoogtes de afgelopen jaren wel iets zijn teruggelopen. En volgens zijn berekeningen is Obertauern het meest sneeuwzekere skigebied van Oostenrijk.

Skigebied met skigarantie

Maar omdat de winterportende consument steeds vaker naar de actuele sneeuwhoogtes kijkt en zijn skivakantie steeds later boekt, kunnen skigebieden niet alleen meer vertrouwen op de grilligheden van Moeder Natuur. “Er komt steeds meer aandacht voor skigarantie”, stelt De Graaf. Dat is het belangrijkste criterium waarop mensen een skigebied selecteren. Pas daarna komen zaken als de kwaliteit van het skigebied (je moet er meer kunnen doen dan alleen maar van een berg skiën) en gezelligheid.

Skigarantie of sneeuwgarantie?

Skigarantie is overigens iets anders dan sneeuwgarantie. “Sneeuwgarantie is de kans dat het dorp wit is op het moment dat je afreist. Bij skigarantie draait het om de vraag of de liften open zijn”, legt De Graaf uit. Vooral last-minute boekers en ski-avonturiers zijn erg gefocused op de skiomstandigheden. “Ze zijn op zoek naar de beste condities. Ze hebben weinig tijd en willen waar voor hun geld.”

Ook reisorganisaties spelen daar op in. Touroperator Snowtrex bijvoorbeeld schermt voor een aantal wintersportbestemmingen met een sneeuwgarantie of skigarantie. Die termen worden door elkaar gebruikt. Vaak wordt dan bedoeld dat je je geld voor de liftpas terugkrijgt, als er minder dan een bepaald percentage van de liften geopend is. Of je kunt gratis omboeken naar een andere wintersportbestemming. Zo’n alternatieve skibestemming waar wel genoeg sneeuw ligt, moet dan net maar beschikbaar zijn en binnen jouw budget passen.

Skigarantie in een gletsjer skigebied

Je kunt je bovendien afvragen wat zo’n skigarantie waard is, want in de praktijk zijn er altijd wel een paar liften open, al was het maar dat ene sleepliftje van de skischool, waar jij echt niet in gezien wilt worden. Zeker in skigebieden waar een gletsjer in de buurt ligt, zoals in Hintertux in het Zillertal, het Stubaital, Sölden, het Pitztal of het Kaunertal, kan een reisorganisatie makkelijk een skigarantie afgeven, want de gletsjerliften zijn altijd open.

Skigarantie door betere besneeuwing

skigebied Kitzbühel
Witte, brede pistes. Ideale skiomstandigheden, die niet altijd vanzelf ontstaan. © Kitzski/Michael Werlberger.

Nu werken skiliftmaatschappijen er hard aan om wintersporters zo’n skigarantie te kunnen bieden. En ze slagen er steeds beter in om hun pistes met meer rendement te besneeuwen. De tijd dat een skigebied kon volstaan met een nachtje de sneeuwkanonnen flink laten spuiten, is echt voorbij. Sneeuw maken is echt wetenschap geworden.

Dat geldt bijvoorbeeld voor een topskigebied als Kitzbühel in de Kitzbüheler Alpen in Tirol. “Sneeuwzekerheid is ook voor liftmaatschappijen nodig om economisch rendabel te blijven en investeringen te kunnen doen”, zegt dr. Josef E. Burger, ceo van de Bergbahn AG Kitzbühel, de grootste liftmaatschappij van Oostenrijk.

Daarom is in Kitzbühel een heel systeem voor sneeuwmanagement opgetuigd. Alle pistes worden met gps doorgemeten en in kaart gebracht. Die data worden gelezen door de boordcomputers in de pistenbully’s. De pistenpreparateurs kunnen daardoor tot op twee centimeter nauwkeurig zien hoe dik het sneeuwdek onder hun machine is. Daardoor kan de sneeuw veel gelijkmatiger verdeeld worden, waardoor de kwaliteit van de piste toeneemt, legt Burger uit. Bovendien wordt de onderliggende vegetatie veel minder aangetast.

Betere pistes en lagere kosten door sneeuwmanagement

Maar het systeem biedt een derde, niet onbelangrijk voordeel. De 1068 sneeuwkanonnen en sneeuwlansen kunnen heel nauwkeurig ingesteld worden om exact de benodigde hoeveelheid sneeuw per piste te produceren. Als die hoeveelheid sneeuw bereikt is, gaat het sneeuwkanon automatisch uit. “Het gaat er bij ons niet meer om om zoveel mogelijk sneeuw te produceren, maar zo snel mogelijk de beschikbare hoeveelheid sneeuw te verdelen.” In een normale winter heeft Kitzbühel anderhalf miljoen kubieke meter water nodig om sneeuw te maken. “Bij een gelijktijdige kwaliteitsverbetering hebben we zeven procent water en dus ook kosten bespaard”, aldus Burger. Sneeuw maken kost de Kitzbühelers 2,50 tot 3 euro per kubieke meter sneeuw. “Het scheelt ons een half miljoen euro aan kosten.”

Skiën vanaf half oktober

En Kitzbühel heeft sinds de winter, beter gezegd de herfst van 2016, nog iets anders gedaan op het gebied van sneeuwmanagement. Door aan het eind van het vorige winterseizoen een flinke hoeveelheid sneeuw op een hoop te vegen en goed te isoleren, kon met die oude sneeuw al half oktober 2016 op de Resterkogel een eerste piste aangelegd worden.

Die stunt werd de afgelopen winters herhaald, waardoor je vanaf half oktober kunt skiën in Kitzbühel. Je kunt dus al in de herfstvakantie skiën in een skigebied dat niet eens een gletsjer heeft!

“Het is economisch rendabel en we bieden skiërs met een seizoenspas extra waar voor hun geld”, aldus Burger. “Het scheelt ons bovendien in het sneeuw maken verderop in de winter.”

Vanwege alle techniek die bij de sneeuwproductie komt kijken, spreekt Burger liever van ‘technische sneeuw’ dan van kunstsneeuw. Dat laatste denken nog steeds veel mensen dat er chemicaliën door het water wordt gemengd en dat is absoluut niet het geval.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole