Ga naar de inhoud

Elektrisch rijden naar je wintersportbestemming: dit moet je weten

Ga je met de elektrische auto op wintersport? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. Het is handig om van tevoren uit te zoeken waar je onderweg je auto op kunt laden. En waar op je vakantieadres een laadpaal in de buurt is. Zorg daarnaast ook voor een of meerdere laadpassen die bij alle laadpalen werken. Een aantal tips voor de optimale voorbereiding.

Check waar laadstations op de route liggen

Elektrisch rijden naar de wintersport hoeft geen probleem te zijn met de juiste laadpas. Steeds meer hotels bieden oplaadmogelijkheden in hun parkeergarages. © Michael Fousert / Unsplash
Elektrisch rijden naar de wintersport hoeft geen probleem te zijn met de juiste laadpas. Steeds meer hotels bieden oplaadmogelijkheden in hun parkeergarages. © Michael Fousert / Unsplash

Voor de meeste wintersportbestemmingen ben je al snel een dag onderweg. Dat betekent dat je onderweg een paar keer je accu op moet opladen. Bekijk van tevoren even waar dat kan. Er zijn verschillende apps die daarbij kunnen helpen. En anders biedt ook Google Maps hier inzicht in, door even te zoeken op ‘laadpaal’ of ‘laadstation’. Tesla’s en Polestars bereken automatisch voor jou de route en de meest efficiënte laadstops.

In de landen waar je op weg naar je wintersport doorheen komt (België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland), heb je bijna overal een goed aanbod van laadpalen langs de (snel)wegen. Vaak zijn dit snelladers, waarmee je in ongeveer 15 tot 30 minuten je accu voor het grootste oplaadt. Deze snelladers zijn van aanbieders die je ook in Nederland ziet, zoals Ionity, Fastned en Allego. In sommige delen kan het laadpalen aanbod iets beperkter zijn, zoals het oosten van Duitsland en het Waalse deel van België. Dat is wel iets om rekening mee te houden als je op wintersport in Tsjechië of Polen gaat, in de Harz gaat skiën of op doorreis naar de Franse Alpen bent.

De laadtarieven zijn in de meeste omringende landen vergelijkbaar met Nederland. Voor een snellader betaal je tussen de € 0,80 en € 1,00 per kilowattuur (kWh). In Zwitserland en Oostenrijk kunnen de kosten iets hoger uitvallen, omdat je daar vaak ook nog een tarief per minuut betaalt. Daarnaast betaal je meestal een starttarief. De hoogte daarvan hangt af van je laadpas.

Informeer naar een laadpaal bij de accommodatie

Op je wintersportbestemming kan het wat lastiger zijn om een laadpunt te vinden, zeker in een kleiner dorp. Sommige accommodaties bieden een (gratis) laadpunt aan voor hun gasten. Het is slim om dit bij het boeken even te vragen. Soms kun je die laadpaal zelfs reserveren, zodat je verzekerd bent van een plekje. In veel gevallen kun je bij zo’n hotel laadpaal gewoon met een laadpas afrekenen, maar we hebben ook wel eens bij een wintersporthotel gelogeerd waar de eigenaar zelf een vast bedrag per laadbeurt rekende. Dat hotel had trouwens ook een autowasstraat, zodat je weer met een schone auto aan de terugreis kon beginnen.

Als er geen laadpunt is bij je vakantieaccommodatie, bekijk dan wat er in de buurt zit. Je auto opladen aan het gewone stopcontact, kan ook een optie zijn. Die mogelijkheid moet de accommodatie wel bieden, dus ook dat kun je beter van tevoren even nagaan. En wellicht is niet elke hoteleigenaar er van gecharmeerd dat elektrisch rijdende gasten hun auto opladen via het stopcontact, zonder dat daar een vergoeding tegenover staat.

Een andere mogelijkheid is je auto op de dag van aankomst nog even vol laden bij een (snel)lader in de buurt. Waarschijnlijk kun je daarmee de rest van je vakantie vooruit, omdat je op de bestemming zelf je elektrische auto niet zo vaak meer gebruikt. 

Neem minimaal twee verschillende laadpassen mee

Het betalen van je laadsessie gaat het makkelijkst met een laadpas. Je hoeft de pas alleen te scannen om de laadsessie te starten en te beëindigen, en achteraf ontvang je automatisch een factuur.

In Nederland zijn er tientallen laadpassen verkrijgbaar. Met de meeste passen kun je in ieder geval bij alle Nederlandse laadpalen terecht en over de grens ook bij de snellaadstations langs de snelweg. In steden en dorpen kan het gebeuren dat je laadpas niet op alle laadpalen werkt. Vaak is betalen met een pinpas of creditcard dan ook mogelijk.

Zoek je een laadpas die je gratis kunt aanvragen en in heel Europa een goede dekking heeft? Dan is de laadpas van Laadkompas zeer geschikt. Je betaalt met deze pas bij alle publieke laadpalen een starttarief van € 0,39 (excl. btw). Het is ook mogelijk om een abonnement af te sluiten van € 3,95 (excl. btw) per maand. Het starttarief hoef je dan niet meer te betalen. Het abonnement is vooral voordelig als je vaker dan tien keer per maand oplaadt. In combinatie met de Laadkompas-app, heb je zowel binnen als buiten Nederland altijd een overzicht van de laadpalen in de buurt, inclusief bijbehorende tarieven. Ook zie je al je laadsessies uit het verleden.

Om er zeker van te zijn dat je op en onderweg naar je wintersportbestemming bij alle laadpalen kunt laden, is het verstandig om nog minimaal één andere laadpas aan te vragen. Mocht een van de passen dan niet herkend worden door de laadpaal, kun je de andere proberen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole