Je kunt op verschillende manieren met de trein naar Oostenrijk reizen: met de ICE overdag en met de OBB Nightjet ‘s nachts naar Innsbruck en Wenen. Ik neem de proef op de som en reis met de OBB Nightjet naar Oostenrijk. Dit zijn mijn ervaringen met een reis met de nachttrein naar Innsbruck.

De voordelen van de nachttrein naar Oostenrijk zijn evident. Je reist duurzaam, snel en ontspannen naar Oostenrijk. Je hebt geen gedoe met gladde wegen, ‘Baustellen’ en de bijbehorende files in Duitsland, je hoeft geen winterbanden aan te schaffen en je kunt slapend reizen naar je bestemming. Bovendien rijdt de OBB Nightjet elke avond naar Oostenrijk. ‘s Ochtends na aankomst kun je direct gaan skiën, dus je maakt efficiënt gebruik van je vakantiedagen. Ook prettig: je kunt zonder bijbetaling net zoveel koffers, tassen, ski’s en snowboards meenemen als je kunt dragen. Kom daar nog eens om bij een vliegtuigmaatschappij.

Met de nachttrein OBB Nightjet kun je elke dag vanuit Nederland naar Innsbruck en Wenen. Op de borden op het perron staat aangegeven waar je moet instappen om direct in de juiste coupé te komen. © Skigebiedengids.nl
Met de nachttrein OBB Nightjet kun je elke dag vanuit Nederland naar Innsbruck en Wenen. Op de borden op het perron staat aangegeven waar je moet instappen om direct in de juiste coupé te komen. © Skigebiedengids.nl

Gemak, gezelligheid en duurzaamheid worden in allerlei onderzoeken, onder meer van TUI dat sinds 2024 geen nachttrein meer laat rijden, het meest genoemd om met de trein naar Oostenrijk te gaan. En duurzaam is de nachttrein naar Oostenrijk zeker. Een gezin van vier personen dat met de auto op wintersport naar Innsbruck gaat stoot 488 kilo CO2 uit. Gaat datzelfde gezin met het vliegtuig op wintersport, dan wordt het milieu met 1408 kilo CO2 belast. Met de trein naar Oostenrijk levert een CO2-uitstoot van slechts 12 kilo op. “Uw CO2-besparing per persoon ten opzichte van de auto bedraagt 210,9 kg”, geeft de site van de OBB Nightjet me een compliment.

Met de ÖBB Nightjet naar Innsbruck

Dat is de theorie, maar hoe is het reizen met de OBB Nightjet in de praktijk? Ik ga op wintersport naar Lech en besluit met de nachttrein naar Oostenrijk te reizen. Die vertrekt om 19.34 uit Utrecht en komt om 9.14 in Innsbruck aan, belooft de website van NS International. Tussen beginpunt Amsterdam Centraal stopt de ÖBB Nightjet in Utrecht, ‘s-Hertogenbosch, Düsseldorf, Keulen, Würzburg, Neurenberg, Augsburg, München, Rosenheim, Kufstein, Wörgl, Jenbach en Innsbruck. in Neurenberg wordt de trein gesplitst. Het voorste deel gaat naar Innsbruck, het achterste deel gaat via onder meer Regensburg, Passau, Wels, Linz en Sankt Polten naar Wenen.

Maar dat is niet de enige route. De ÖBB Nightjet rijdt soms ook vanaf Amsterdam-Centraal via Amstersfoort, Deventer, Münster, Hamm en Kassel om dan via Würzburg verder te rijden. Check je route dus even voordat je tickets bij de ÖBB Nightjet gaat boeken. Dat kan heel simpel via NS International. Je tickets voor de Nightjet moet je trouwens wel printen, want die worden voor grenscontroles ingenomen. Je krijgt je ticket bij het verlaten van de trein wel weer terug.

Met de nachttrein vanaf Utrecht naar Innsbruck of Wenen

Reis comfortabel met de ÖBB nachttrein naar Oostenrijk. OBB introduceert geleidelijk nieuwe treinstellen met meer luxe en comfort. © ÖBB/Harald Eisenberger
Reis comfortabel met de ÖBB nachttrein naar Oostenrijk. OBB introduceert geleidelijk nieuwe treinstellen met meer luxe en comfort. © ÖBB/Harald Eisenberger

Stipt volgens het spoorboekje komt de trein op Utrecht Centraal voorrijden. Het is 6 december en de eerste skigebieden in Oostenrijk openen dit weekend de skiliften, dus het is nog rustig. Slechts enkele tientallen passagiers, onder wie een enkeling met skiuitrusting, stappen in. Op mijn ticket staat welke coupé en plaats ik heb. Ik heb voor de OBB Nightjet een slaapplaats geboekt, maar je kunt ook een zitplaats en en ligplaats boeken. Daar zitten wat verschillen tussen. Bij een zitplaats zit je met z’n zessen in een coupé en kan je stoel alleen een beetje onderuit. Bij een ligplaats heb je een coupé met 4 tot 6 mensen. Je omgebouwde ligplaats is voorzien van een deken, laken en kussen.

Slaapplaatsen, zitplaatsen of ligplaatsen in de nachttrein

Bij een slaapplaats heb je een coupé voor 1-3 personen, zit er een wastafeltje in de hoek van de coupé, krijg je een welkomstdrankje (een miniflesje sekt) en kun je zelf je ontbijt kiezen.

Ik hou wel van een beetje comfort dus ik heb de ÖBB Nightjet tweede klasse met slaapplaats geboekt. Dat kost me enkele reis Utrecht-Innsbruck 109,90 euro inclusief ontbijt. Een zitplaats is zelfs vlak voor kerst nog te boeken voor vijf tientjes.

De wagon kent een ruime instap, waar je ook prima met een grote koffer kunt instappen, en maakt een schone indruk. Mijn ticket wordt bij het instappen niet gecontroleerd, dus ik kan eigenlijk direct naar mijn plaats gaan. Ik heb een coupe voor 3 personen, waar een Duitse jongen en zijn vriendin zitten te kletsen. Ik verkeerde in de veronderstelling dat ik hooguit met 3 mannen in een coupe zou vertoeven, maar zij verontschuldigt zich en haast zich naar haar eigen coupé.

Met bagage in de OBB Nightjet

De coupé beschikt over drie stoelen die tot een onderbed opgeklapt kunnen worden met twee bedden daarboven. Mijn koffer kan ik kwijt onder een smalle tafel en bovenin zijn nog twee bagageruimtes. Ook onder het onderbed kun je koffers en tassen kwijt. In de hoek is een halfrond kastje waarin een wastafel en prullenbak verwekt zijn. Maar heel royaal is het niet en ik vraag me af of drie grote kerels met bagage en bijvoorbeeld snowboards of ski’s hier nog een beetje in zouden passen.

Op elke stoel staat een tasje met daarin een waterflesje, een pen, snoepjes, een washandje en wegwerpslofjes.

Service in de slaaptrein

Treinstewards zorgen voor passagiers in de slaaprijtuigen voor een heerlijk ontbijt. © ÖBB/Harald Eisenberger
Treinstewards zorgen voor passagiers in de slaaprijtuigen voor een heerlijk ontbijt. © ÖBB/Harald Eisenberger

De trein is nog maar amper vertrokken of de treinsteward annex conducteur meldt zich. Niet om mijn treinticket of reservering te controleren, maar om een miniflesje sekt aan te bieden. Kijk, dat is een service waar we wel van houden.

Even later komt hij terug om de ontbijtbestelling op te nemen. Er is ruime keuze uit broodjes, vleeswaren, kaas, jam, yoghurt, maar ook glutenvrije en vegan opties zijn beschikbaar, dus dat hoef je niet vooraf te reserveren. En passant neemt hij mijn geprinte ticket in en schrijft daar de door mij gewenste wektijd op. Dat ticket krijg ik bij het uitstappen weer terug, al heb ik geen idee waarom ik het dan nog nodig heb. Ik heb immers een enkele reis geboekt en koop in Innsbruck wel een kaartje voor het vervolg van mijn reis naar Sankt Anton. Ik wil graag een uur voor aankomst gewekt worden, 8 uur dus, maar mijn Duitse coupegenoot moet er al om 6 uur in Augsburg uit. Dat wordt dus ook een kort nachtje voor mij.

In ‘s-Hertogenbosch stappen nog meer treinstewards in. Zj runnen onder meer de pantry waar net als in een vliegtuig trolly’s met borden, drankjes, een oventje of magnetron en heel veel kastjes staan. De voertaal van het personeel is Duits, maar de ontbijtinformatie en de omroepberichten zijn in het Nederlands. Vanaf ‘s-Hertogenbosch heerst ‘Nachtruhe’ al is het pas net na achten, wat betekent dat er geen omroepberichten meer volgen. Je moet dus zelf opletten waar je er uit moet.

Treinen zonder wifi

Mijn Duitse ‘roommate’ en ik moeten nog wel een paar uurtjes reizen, en ik weet niet of het komt door de sekt, die hij ongetwijfeld ook al genuttigd heeft, of door het ontbreken van wifi, die is er namelijk niet, of door iets anders, maar er ontstaan spontane gesprekken. Nog voordat we Eindhoven Centraal passeren, waar de OBB Nightjet overigens niet stopt, heeft hij al uitgebreid verteld welke bezienswaardigheden in Amsterdam hij en zijn vriendin tijdens een weekje Amsterdam allemaal bekeken hebben.

Na ‘s-Hertogenbosch geeft de machinist gas en gaan we in vliegende vaart comfortabel naar Keulen. Douane in de trein hebben we niet gezien en ook de conducteur vraagt niet om een paspoort of ID-kaart. Tot zover de grenscontroles.

Als we ergens in ‘the middle of nowhere’ tussen ‘s-Hertogenbosch en Düsseldorf stoppen om de Nederlandse locomotief om te wisselen voor een Duitse, is dat een mooi moment om het sanitair te inspecteren. Het toilet is krap bemeten voor een lange Nederlander: je kunt er letterlijk je kont niet keren, maar alles oogt wel schoon.

Aan boord hoor ik Nederlands, Duits en Oost-Europese talen. Servicepersoneel komt op verzoek drankjes brengen die je met contant geld, bankpas of creditcard kunt afrekenen. Verder is het in de wagon vrij rustig. Er wordt her en der gepraat, veel in stilte getuurd naar beeldschermen, maar nergens wordt gefeest of luidruchtig geborreld.

In de driepersoons slaapcoupés worden de stoelen door de treinstewards omgebouwd tot bedden. © Skigebiedengids.nl
In de driepersoons slaapcoupés worden de stoelen door de treinstewards omgebouwd tot bedden. © Skigebiedengids.nl

Om 22.00 uur arriveren we in Keulen en beginnen de stewards de bedden open te klappen. Als we tegen 23 uur weer doorrijden, met inmiddels een derde passagier in de coupé, wordt het tijd om me in mijn bed te wurmen. Ik heb het middelste bed. Via het laddertje klauter ik achter de veiligheidsnet door. Dit net moet voorkomen dat ik uit mijn bed kan kukelen. Mijn rugzak met onmisbare dingen leg ik aan het voeteneind, maar dan nog kan ik in mijn volle lengte van 189 centimeter languit liggen. Dat is mooi, want ik ben een’ langslaper’.

Wel of niet slapen in de nachttrein

Van slapen komt echter niet veel terecht. Dat ligt niet aan de trein. Die schudt nauwelijks, mede doordat de rails strak op de dwarsliggers liggen. Treinen en spoorlijnen bouwen kun je wel aan Duitsers over laten. Ook de bedden zijn eigenlijk wel oké. Nee, ik ben gewoon een lichte slaper en de oordopjes dempen het geluid maar beperkt.

4 persoons ligrijtuig in de nieuwe Nightjet nachttreinen © ÖBB / Harald Eisenberger
4 persoons ligrijtuig in de nieuwe Nightjet nachttreinen © ÖBB / Harald Eisenberger

Bovendien komt de immer opgewekte treinsteward keurig om 5.50 de Duitse student wekken die, daarna zijn spullen bij elkaar moet rapen en de coupé verlaat. Meer dan wat dommelen en wegsoezen wordt het niet, maar dat ligt dus aan mij en niet aan de Nightjet.

Opnieuw komt treinsteward, nog even kwiek en monter, stipt op de afgesproken tijd mij en mijn bovenbuurman wekken. Hij brengt ook twee dienbladen met de bestelde pistoletjes, boter, broodbeleg, yoghurt en koffie.

Al ontbijtend vliegt de laatste etappe van de treinreis naar Oostenrijk voorbij en om 9.14, ‘spot on’ volgens het spoorboekje komt de Nightjet aan op Perron 1 van Innsbruck Hauptbahnhof.

Wat beviel aan de nachttrein:

  • Makkelijke manier om te reizen. Service van het uiterst vriendelijk en behulpzame treinpersoneel.
  • Minder geschikt voor lichte slapers. Ook als je veel bagage en snowboards bij je hebt, zijn de coupes erg krap. Minder geschikt voor mensen die licht slapen.
  • Prima te doen om met kinderen naar de wintersport te reizen, zeker als je een coupé voor je gezin boekt.

Wat kost een treinticket voor de ÖBB Nightjet?

Net als bij luchtvaartmaatschappijen hanteren ook spoorwegen flexibele en dynamische prijzen. Over het algemeen geldt: hoe vroeger je boekt, hoe meer keuze en hoe lager de prijzen. Zoals gezegd reisde ik begin december 2024 met de nachttrein naar Oostenrijk, buiten het hoogseizoen dus. Mijn ticket voor een slaapplaats in de nachttrein kostte 109,90 euro.

In de nieuwe OBB Nightjet nachttreinen kun je ook 1-persoons slaapcoupés boeken © ÖBB/Harald Eisenberger
In de nieuwe OBB Nightjet nachttreinen kun je ook 1-persoons slaapcoupés boeken © ÖBB/Harald Eisenberger

Een trip met de OBB Nightjet was in dit geval flink goedkoper dan vliegen naar Innsbruck, wat me met inchecken van ruimbagage, stoelkeuze en luchthavenbelasting een stuk meer zou kosten dan de prijs waar de luchtvaartmaatschappij in eerste instantie mee schermde. De trein duur? In dit geval was vliegen een stuk duurder, maar check zelf even jouw ticketprijs bij Transavia. Reizen op andere tijden en met meer mensen kan een andere uitkomst opleveren als je reizen met de trein naar Oostenrijk vergelijkt met vliegen.

Bovendien zou ik met het vliegtuig me al om 5 uur ‘s nachts op Schiphol moeten melden, dus van slapen was ook dan niet veel terecht gekomen. Tenslotte zou het vliegtuig maar een kwartiertje eerder in Innsbruck landen, maar met natransport meegerekend zou ik toch later op mijn eindbestemming in Lech zijn aangekomen. De trein wint dus in dit geval.

Terug ben ik vanaf Sankt Anton am Arlberg met de ICE terug naar huis gereisd. Dit ticket kostte me € 75,80. Voor 185,70 ben ik dus heen en weer naar Oostenrijk gereisd. Als je bedenkt dat je in Lech voor 3 cappuccino en 2 Apfelstrudel al 38 euro mag aftikken, is reizen met de trein dus spotgoedkoop. Ondanks verschillende overstappen verliep ook die treinreis overdag vanuit Oostenrijk ‘pünktlich’ op tijd, tot aan Keulen. Vanwege werkzaamheden aan het spoor liepen alle treinen rondom Keulen, maar ook verderop bij Emmerich vertraging op. Ook op het spoor kun je dus te maken krijgen met ‘Baustellen’.

Mis geen bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.