Ga naar de inhoud

Skigebied SkiArena Andermatt-Sedrun: charmant skigebied in Graubunden

Op de grens van de kantons Graubünden en Uri zijn de afgelopen jaren de skigebieden van Disentis-Sedrun en Andermatt met elkaar verbonden. Daardoor is nu onder de naam SkiArena Andermatt-Sedrun een sneeuwzeker skigebied van 120 kilometer skipisten ontstaan met uitstekende offpiste-mogelijkheden.

Disentis in SkiArena Andermatt-Sedrun © Disentis Sedrun Tourismus SA
Disentis in SkiArena Andermatt-Sedrun © Disentis Sedrun Tourismus SA

Disentis en Sedrun golden lange tijd als een Geheimtip uit Graubünden en zijn dat eigenlijk nog steeds. Het skigebied geldt als een eldorado voor freeriders, maar telt ook mooie, brede pistes waar beginners en gevorderden een geweldige skivakantie kunnen beleven. Het skigebied heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Door de aansluiting met de pistes van Andermatt is nu een vrijwel aaneengesloten skigebied van 120 kilometer ontstaan, een verdubbeling ten opzichte van de oude situatie.

Skigebied SkiArena Andermatt-Sedrun: drie dorpen met traditioneel karakter

Disentis, de hoofdstad van de Surselvaregio, is zo’n wintersportbestemming waarvan de bewoners zelf zeggen dat alles er twintig jaar later gebeurt. Disentis is een traditioneel wintersportdorp dat gedomineerd wordt door de prachtige Benedictijner abdij waarvan de oorsprong dateert uit de zevende eeuw. De voertaal in Disentis is Reto-Romaans. Dat is opvallend, want in de rest van Graubunden wordt die taal veel minder gesproken.

SkiArena Andermatt-Sedrun: 120 km skipisten

Disentis
© Disentis Sedrun Tourismus SA

Hoewel er vijftien kilometer tussen beide dorpen zit, worden Disentis en Sedrun vaak in een adem genoemd, omdat beide dorpen een toeristische regio vormen. Het eigen skigebied van Disentis-Sedrun telt 60 kilometer skipisten die tot wel 3000 meter hoogte gaan.

De SkiArena Andermatt-Sedrun zelf telt in totaal 120 kilometer skipisten. Voorheen bestond Andermatt-Sedrun uit drie kleinere skigebieden, maar die zijn nu allemaal met elkaar verbonden met skiliften. Je moet alleen nog met de trein om van Sedrun in Dieni te komen, waarna je kunt doorskiën naar Andermatt. Een treinticket kost 2 frank. Ook kun je met de trein van Disentis naar Andermatt en terug.

7 nieuwe liften

Het heeft drie jaar geduurd en er waren zeven nieuwe liften voor nodig om de drie skigebieden Gemsstock, Nätschen-Tütsch en Sedrun-Oberalppass te verenigen tot de nieuwe SkiArena Andermatt-Sedrun. De laatste ontbrekende schakel werd in december 2018 gesloten met de opening van de gondelSchneehühnerstock-Express. Daardoor is het grootste skigebied van midden-Zwitserland ontstaan.

SkiArena Andermatt-Sedrun is ook het eerste Zwitserse skigebied dat in twee kantons ligt, namelijk Graubünden en Uri. Dat daarmee ook twee culturen en twee taalregio’s met elkaar verbonden zijn, vergroot het bijzondere en charmante karakter van dit skigebied.

Aanbiedingen hotels, chalets en appartementen in Disentis

Disentis telt slechts een handjevol, voornamelijk twee- en driesterren hotels. Er zijn weinig Nederlandse touroperators die hotels in Disentis aanbieden. Bij diverse reisorganisaties zoals Booking, kun je hotel Cucagna boeken, dus vergelijk de prijzen. Veel meer aanbod is er aan vakantiehuizen in Disentis. Kijk voor vakantiehuizen en chalets in Disentis bij onder meer Belvilla, Chalet.nu en Interhome.

Skien in SkiArena Andermatt-Sedrun

Op wintersport in Disentis en Andermatt heb je echt het gevoel dat je aan het einde van de wereld zit. © Disentis Sedrun Tourismus SA
Op wintersport in Disentis en Andermatt heb je echt het gevoel dat je aan het einde van de wereld zit. © Disentis Sedrun Tourismus SA

SkiArena Andermatt-Sedurn telt 120 km, vooral brede pistes. Het skigebied is omgeven door drieduizenders zoals de Piz Medel van 3210 meter, de Cima di Camadra van 3172 meter, de Piz Gannaretsch van 3040 meter en de Scopi van 3190 meter.

Het skigebied loopt van 1444 meter tot 2961 meter, de top van de Gemsstock-gondel, bij Andermatt, aan de ene kant van het skigebied. Bij de Disentis, aan de andere kant van het skigebied, begin je op 1150 meter. Een grote gondel brengt je vanaf de rand van Disentis naar het Caischavedra-plateau op 1863 meter. Daarvandaan gaan diverse sleep- en stoeltjesliften naar de hoogste piste op de Péz Ault, op 2833 meter. Vanaf de het hoogste punt van de Lai Alv kun je via rode en blauwe pistes weer naar het Caischavedra-plateau skiën en via de zwarte dal afdaling terug naar het dalstation.

Ongeveer de helft van het skigebied SkiArena Andermatt-Sedrun bestaat uit rode pistes. Dat maakt dit een uitstekend skigebied voor ervaren skiërs. De meeste rode pistes vind je bij Andermatt en op de flanken van de Cuolm Val. En de meeste zwarte pistes liggen ook bij Andermatt. Van Nätschen naar Andermatt loopt ook een mooie rodelpiste. Bekijk de pistenkaart van de SkiArena Andermatt-Sedrun.

Praktische informatie skigebied SkiArena Andermatt-Sedrun

  • Hoogte 1150-2961
  • Pisten: 32 pisten (23% blauw, 47% rood, 30% zwarte pisten)
  • Aantal liften: 22
  • 6-daagse skipas volwassene: dynamische skipasprijzen
  • Winterwandelpaden: 40 km
  • Afstand vanaf Utrecht: 915 km.
  • Skischolen: 1
  • Funpark: 1 groot snowpark met diverse niveaus
  • Langlaufen: 45 km

Na het skien kun je in Disentis ontspannen in het fitnesscentrum en de overdekte klimhal en tennisbaan. Verder kun je er arresleetochten maken, sneeuwschoenwandelen, schaatsen op de openlucht ijsbaan, paragliden, rodelen op de vier verschillende rodelpistes (12 km in totaal) en snowtuben. Wellnessmogelijkheden en een zwembad vind je in het Erlebnisbad Bogn Sedrun. Heel bijzonder: Disentis is de thuisbasis van de skifabrikant Zai dat kwaliteitsski’s maakt.

Freeriden in Disentis

De tiefschneepistes van Disentis zijn een droom voor freeriders. Klassieke freeride-afdalingen zijn de 5 km lange middelzware Val Segnas en de 5,6 km middelzware Val Acletta die respectievelijk links en rechts van het dorp liggen. Beginnende freeriders kunnen zonder al te veel moeite van de Pez Ault naar het Val Strem skien.

Skipassen in skigebied SkiArena Andermatt-Sedrun

In de SkiArena Andermatt-Sedrun zijn diverse skipassen verkrijgbaar. Het skigebied hanteert dynamische skipasprijzen. Dat betekent: hoe eerder je een skipas koopt, hoe groter het voordeel. Bekijk de skipasprijzen.

Naar Disentis per trein, bus en vliegtuig

Disentis is bereikbaar met de auto, per vliegtuig en met een prachtige treinrit vanaf Chur en Reichenau door de Rheinschlucht. Met de auto rij je van vanaf München via de A13 via de San Bernardino richting Milaan dwars door Graubünden. Je kunt ook via Basel en Zürich rijden richting Reichenau. Neem afslag 18 en volg de Hauptstrasse H19 naar Disentis Sedrun.

Disentis heeft een treinstation, dus u kunt er ook met de trein naartoe. U reist met de dag- of nachttrein vanuit Nederland naar Zürich en daar stapt u over op de trein naar Chur. In Chur pakt u de trein naar Disentis. Bekijk prijzen van treintickets vanaf alle Nederlandse stations naar Disentis.

Vliegen naar Disentis en Andermatt kan vanaf de luchthavens van Zürich (160 km), Basel, Friedrichshafen en Milaan. Bekijk prijzen van vliegtickets naar Zürich. Vanuit Friedrichshafen en Zürich rijden bussen van de Graubunden Express rechtstreeks naar skigebied Disentis 3000.Vanaf vliegveld Milaan kun je beter een auto huren. Vergelijk prijzen van vliegtickets naar Disentis.