Ga naar de inhoud

Eindeloos skiën op 300 kilometer pistes in Ski Arlberg

Met 303 kilometer pistes, 200 kilometer afdalingen in de diepe sneeuw en 88 hypermoderne liften is Ski Arlberg niet alleen de bakermat van het alpineskiën, maar nog steeds een van de beste skigebieden ter wereld.

Het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk

Ski Arlberg is het grootste aaneengesloten skigebied in Oostenrijk. © Arlberger Bergbahnen

Ski Arlberg is het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk. Het skigebied bestaat uit de dorpen Sankt Anton, Sankt Chrisoph, Lech, Zürs, Stuben, Schröcken en Warth. Op Sankt Anton na liggen alle dorpen in Vorarlberg. Qua grootte is het het vijfde skigebied ter wereld. Ski Arlberg scoort ook altijd de hoogste cijfers op internationale fora vanwege de technische innovaties. Op ski-resort.de ontving de Arlberg de onderscheiding 5-sterrenskigebied. Onder andere vanwege de continue investeringen in nieuwe liftinstallaties.

Hotels in Ski Arlberg

Zoek jij een leuk wintersport hotel in Ski Arlberg? Kijk dan even naar het Valluga hotel. Dit boetiekhotel in het centrum van Sankt Anton am Arlberg ligt op een paar meter lopen van de pistes. Aanbiedingen voor hotels in Ski Arlberg kun je vinden bij Summit Travel, Snow Trex, Booking.com, Skichalets (chalets met catering), Interhome vakantiehuizen en Sunweb. Skiles nodig? Boek dan alvast in het Nederlands skiles bij een van de skischolen in Ski Arlberg.

Reizen naar Ski Arlberg

Ski Arlberg ligt op minder dan 900 kilometer rijden vanaf Utrecht, maar je kunt ook met de trein gaan. Sankt Anton am Arlberg heeft een treinstation. Treintickets naar Sankt Anton am Arlberg kun je boeken bij NS International. Vliegen naar Ski Arlberg kan het beste via het vliegveld van Innsbruck dat op 100 kilometer afstand ligt. Bekijk prijzen van vliegtickets naar Innsbruck.

Nieuwe skiliften in Ski Arlberg

Ski Arlberg investeert continu in het verbeteren van het het liftennetwerk. Het laatste voorbeeld daarvan is de vorige winter gebouwde ultramoderne eenkabelige gondelbaan met 68 gondels vanaf de Arlenmähdern naar de Schindlergrat. Die vervangt de de 3-persoonsstoeltjeslift. Door de verplaatsing van het dalstation van de nieuwe kabelbaan (2.035 m) is de verbinding met de bestaande skipistes verbeterd en zijn er nieuwe afdalingsmogelijkheden gecreëerd: het voormalige bergstation is nu namelijk een tussenstation.

Het nieuwe bergstation (2.579 m) vormt de perfecte verbinding met de skipistes Schindlergrat, Mattun of Valfagehr en met de sleeplift Valluga. In iets minder dan acht minuten ben je van het dalstation helemaal boven. Op deze manier komt ook de ‘Weisse Rausch’ steeds dichterbij: de langste afdaling in de Arlberg, negen kilometer van Vallugagrat naar St. Anton.

De Flexenbahn maakt de cirkel in de Arlberg rond

Sinds de opening van de nieuwe Flexenbahn in de winter 2016/17 zijn alle plaatsen in de Arlberg op ski’s bereikbaar. Aan de Tiroolse kant in de Arlberg wordt de cirkel gesloten door de Trittkopfbahn en de Valfagehrbahn in Stuben. Het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk scoort sindsdien met 303 kilometer aan afdalingen en 88 liften en kabelbanen.

Van eerste skischool en eerste skigondel van Oostenrijk tot eerste gelijkvloerse gondel

In de Arlberg waren altijd al pioniers aan het werk. Aan het begin van de 20e eeuw ontwikkelde Hannes Schneider op deze hellingen de tegenwoordig klassieke Arlberg-skistijl, die veel geschikter is voor het alpine terrein dan de voorheen gebruikelijke telemark-stijl. Al in 1907 gaf de destijds 17-jarige Schneider gasten van het hotel Alte Post in St. Anton les in zijn nieuwe Stemmbogen-techniek en in 1920 richtte hij de eerste skischool van Oostenrijk op.

In 1937 bouwden ze in Ski Arlberg de eerste, voor de wintersport bedoelde gondel in het Alpengebied, de Galzigbahn die vanuit St. Anton op de Galzig omhoog voerde. Met de Vallugabahn kwam in de jaren vijftig de hoogste liftinstallatie in Oostenrijk en op de Kapall de eerste 2-persoonsstoeltjeslift van Oostenrijk waarvan de stoeltjes vast aan de kabel zaten.

De huidige Galzigbahn in Ski Arlberg. Overal zijn funslopes. © Arlberger Bergbahnen
De huidige Galzigbahn in Ski Arlberg. Overal zijn funslopes. © Arlberger Bergbahnen

Zo’n 70 jaar na de bouw van de eerste gondelbaan op de Galzig was er in 2006 met de nieuwe Galzigbahn weer een wereldprimeur op het gebied van kabelbaantechniek: onder de futuristisch gebogen glazen gevel van het dalstation in St. Anton laten ‘reuzenwielen’ met een diameter van bijna tien meter de gondels na binnenkomst in het dalstation zo ver dalen dat de passagiers gelijkvloers kunnen in- en uitstappen zonder (rol)trappen te gebruiken.

Beste app van Arlberg

Om een beetje overzicht te houden over al die pistes en liften, kun je het beste de gratis Ski Arlberg-app downloaden. De app is je praktische begeleider tijdens een dag skiën of boarden in Ski Arlberg. De app geeft ook het laatste nieuws en informatie uit het skigebied. Inclusief locatiebepaling op de skikaart, live-cams, snelheids- en hoogtemetingen, weer-, sneeuw- en lawineberichten en informatie over de bergrestaurants.

De Run of Fame in Ski Arlberg

Die app komt ook uitermate goed van pas als je de Run of Fame gaat skiën. De Run of Fame, het langste skicircuit van de Alpen, neemt je één keer mee helemaal rondom het hele skigebied van de Arlberg. De ronde is opgedragen aan alle pioniers en sterren uit de sport- en filmwereld die de Arlberg ooit op het witte doek hebben gebracht. Denk aan wereldbeker-kampioenen uit Arlberg zoals Egon Zimmermann, Toni Spiss en Karl Schranz tot Hubert Strolz, Patrick Ortlieb, de broers Matt en de tweevoudig freeride-wereldkampioene Nadine Wallner.

Maar de ronde is ook opgedragen aan filmsterren die hier ooit zijn geweest. Denk aan Peter Alexander, Colin Firth, René Zellweger en Felicity Jones.
Alle sterren van de Arlberg hebben een ereplaats gekregen in de Hall of Fame, de interactieve tentoonstelling in het bergstation van de Flexenbahn. die Zürs en Stuben/Rauz verbindt.

Om deze 85 kilometer lange route over meer dan 18.000 hoogtemeters af te leggen, heb je een hele dag skiën nodig. Vroeg uit de veren is wel noodzakelijk. Je kunt de ronde het beste beginnen in St. Anton op de Riffelscharte op de Rendl. Vervolgens over de Galzig en de Schindler Spitze, de Valfagehrjoch, Stuben, Zürs en Lech, de Madloch, de Zugerberg, Oberlech, de Petersboden en de Hochalpe naar Warth-Schröcken en weer terug. Je kunt echter bijna vanaf elk punt in het skigebied aan de ronde beginnen.

Skiën met kinderen in Ski Arlberg

Ook kinderen en beginners worden niet vergeten in Ski Arlberg. Overal zijn funslopes. © Arlberger Bergbahnen
Ook kinderen en beginners worden niet vergeten in Ski Arlberg. Overal zijn funslopes. © Arlberger Bergbahnen

Al die grote skikanonnen die Arlberg heeft voortgebracht zijn ooit als beginner gestart in een van de skischolen van Ski Arlberg. Nog steeds vergeet het grote Ski Arlberg ook de kleinste skiërs niet. Hoewel er veel veranderd is sinds Hannes Schneider in 1907 z’n eerste bochtjes met de toen nieuwe skitechniek maakte, gaat het er nog steeds om dat iedereen plezier beleeft aan het bewegen in de sneeuw.

Funparks voor freeskiërs en snowboarders

Dankzij de snowparks en funslopes, die elke dag perfect worden vormgegeven, is de Arlberg ook een populaire ontmoetingsplaats geworden voor de internationale freestyle-scene. Op de funslope op de Galzig banen stylisten van alle leeftijden zich een weg naar beneden door de steile bochten en over rails, kickers en kleine boxen.

In het bekende Stanton park bij het bergstation van de Rendlbahn raken freeskiërs en snowboarders in de flow op hun skis en boards. Terwijl de beginners hun eerste bochten maken, perfectioneren de professionals hun gewenste prestaties en techniek.

In het snow- en easypark Lech bij de Schlegelkopfbahn is er naast een funrun met eenvoudige rails en jumps ook een rail-line voor ervaren skiërs en boarders en een kicker-line met vier sprongen achter elkaar voor de gevorderde skiërs en boarders. De majestueuze bergen van de Ski Arlberg vormen een perfecte achtergrond voor de volgende Big Air.

Praktische informatie Ski Arlberg

  • 303 kilometer skipistes (130 km makkelijk/blauw, 122 km gemiddeld/rood, 51 km moeilijk/zwart)
  • 200 kilometer afdalingen in de diepe sneeuw
  • 88 kabelbanen en liften (1.300–2.800 meter hoogte)
  • 950 sneeuwkanonnen – 70 procent besneeuwde pistes

Alle informatie over Ski Arlberg is te vinden op de website van het skigebied.

Lees ook: Op minder dan een half uur van Ski Arlberg liggen deze fantastische, nieuwe, luxe chalets van het Benglerwald Berg.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole