Nieuwe skiliften in Zwitserland

In Zwitserland is weer voor miljoenen geïnvesteerd om wintersporters nog sneller naar de pisten te brengen. In de winter van 2018 – 2019 worden tal van nieuwe skiliften in Zwitserland geopend. Opvallendste nieuwe skilift in Zwitserland is de 3S-gondel in Zermatt.

Van alle nieuwe skiliften in Zwitserland springt de nieuwe 3S gondel in Zermatt het meest in het oog © Matterhorn Zermatt Bergbahnen

Van alle nieuwe skiliften in Zwitserland springt de nieuwe 3S gondel in Zermatt het meest in het oog © Matterhorn Zermatt Bergbahnen

Waarschijnlijk de grootste blikvanger van alle nieuwe skiliften in Zwitserland is de nieuwe 3S-kabelbaan in Zermatt. Deze gaat op 29 september open en verbindt Trockener Steg met de Kleine Matterhorn. De Kleiner Matterhorn ligt pal op de grens van het skigebied Breuil-Cervinia. De 25 cabines zijn ontworpen door Pininfarina, het ontwerpbureau van Ferrari en Maserati. Vier van de 25 gondels zijn uitgerust met 280.000 Swarovski-kristallen, zodat de bakken oogverblindend schitteren in het zonlicht. Het bergstation van de nieuwe skilift is het hoogste bergstation in Europa.

De rit met de nieuwe gondel, die aan drie kabels hangt, duurt zo’n 9 minuten. Het bergstation bevindt zich op ruim 3800 meter hoogte. Daarmee is het het hoogste bergstation in Europa.

Van Andermatt naar Sedrun skiën

Er wordt al jaren over gesproken en deze winter is het zover. Met de ingebruikname van een nieuwe 10-persoonsgondellift is de volledige samenvoeging van SkiArena Andermatt-Sedrun een feit. De lift verbindt het skigebied van Andermatt in het kanton Uri met het gebied van Sedrun in het kanton Graubünden en zorgt hiermee voor 120 kilometer aaneengesloten pistes. Alle dalstations in de SkiArena Andermatt-Sedrun liggen aan het traject van de Matterhorn Gotthard Bahn. Wie geen energie meer heeft om terug te skiën, neemt de Après-Skitrein, die meerdere malen per dag tussen Andermatt en Disentis rijdt.

In december 2017 werden al drie nieuwe liften in gebruik genomen, waardoor de skigebieden van Andermatt en Sedrun met elkaar verbonden werden. Een 8-persoonsgondellift brengt wintersporters vanuit Andermatt, via het centrale punt Nätschen, naar bergstation Gütsch op 2344 meter hoogte. Die lift vervangt ook de oude stoeltjeslift naar Nätschen.

Verderop in het gebied zijn twee snelle 6-persoonsstoeltjesliften gebouwd. Die ontsluiten een nieuw terrein met pistes en freeride-routes. Wintersporters kunnen door deze liften vanuit Andermatt naar de Oberalppas, en daarmee het skigebied van Sedrun.

Nieuwe tienpersoons gondel in skigebied Gstaad

Met de ingebruikname van de 10-persoonsgondellift Saanerslochbahn naar de Saanerslochgrat sta je in Gstaad sneller op de pistes. Met de lift wordt de reistijd met een derde verminderd tot 11 minuten. Naast een verhoging van de capaciteit, van 1.300 tot 2.000 personen per uur, wordt ook het comfort verbeterd. De ingangen bevinden zich op de begane grond en er is meer ruimte in de drie stations. Ook opvallend is het glazen panoramadak, volgens Gstaad een unicum in de wereld. De Saanerslochbahn gaat half december 2018 officieel open. En in de winter van 2019-2020 wordt in Gstaad een nieuwe Eggli-lift geopend.

Nieuwe gondel in Les Diablerets

In de afgelopen jaren is er veel geld en energie gestoken om de skigebieden van Villars-Gryon met Les Diablerets te verbinden. En in de winter van 2018-2019 komt er nog een nieuwe lift bij. Een 10-persoonsgondellift brengt wintersporters vanuit Les Diablerets in minder dan 7 minuten naar het bergstation Les Mazots. Vanaf dit punt verspreiden wintersporters zich over het skigebied Villars-Gryon-Les Diablerets. De nieuwe lift vervangt een stoeltjeslift en een sleeplift. Wie na een dag op de pistes nog meer actie wil beleven, kan op woensdag, zaterdag en zondag ook ‘s avonds omhoog met de lift en over de nieuwe verlichte skipiste, of per slee over de aparte sleepiste, naar beneden.

Nieuwe skilift in Stoos

Met een maximale stijging van 110 procent is de nieuwe Stoosbahn in Stoos, die in 2017 werd geopend, de steilste kabelspoorbaan ter wereld. Je stapt in een ronde wastrommel, pardon, liftcabine die door een ingenieus systeem altijd waterpas hangt. De nieuwe lift vervangt een oude kabeltrein, maar gaat over een nieuw tracé van Schwyz naar Stoos. Dit autovrije dorp ligt in de buurt van het Vierwoudstedenmeer en heeft 35 kilometer skipisten.

Saas-Fee: nieuwe lift naar de Spielboden

Na meer dan veertig jaar dienst is in 2017 in skigebied Saas-Fee de Spielbodenlift vervangen door een tienpersoons gondel. De nieuwe Spielbodenbahn gaat sinds de winter van 2016 – 2017 in twee etappes vanuit het dalstation in Saas-Fee naar het bergstation op 2450 meter. In de gondels is gratis wifi.

Nieuwe skiliften in Les Quatres Vallées

In Les 4 Vallées, het grootste aaneengesloten skigebied van Zwitserland in het kanton Wallis, is jarenlang gedoe geweest of het gebied opgedeeld zou worden of toch als één skigebied zou blijven opereren. De kogel is nu door de kerk: het blijft een aaneengesloten skigebied. In Les Quatres Valléés opende in de winter van 2016 – 2017 twee nieuwe skiliften. Bij Verbier verving de snelle 6-persoonsstoeltjeslift La Chaux zijn langzamere voorganger, terwijl de verouderde gondellift bij de wereldbekerafdaling ‘Piste de l’Ours’ in het gebied bij Veysonnaz plaatsmaakte voor een moderne 10-persoonsgondel. Tegelijkertijd investeerde Nendaz in sneeuwvoorzieningen, die ervoor zorgen dat de pisteverbinding tussen Nendaz en Siviez, aan de voet van de Mont-Fort, gegarandeerd is van sneeuw.

In de winter van 2017-2018 is de kabelbaan van Les Attelas naar de Mont Gélé bij Verbier vervangen door een nieuwe gondellift. Per gondel is plek voor 45 wintersporters. Lees meer over de skigebieden in Wallis.

Nieuwe skilift in Davos-Klosters

Maar er zijn meer bijzondere nieuwe skiliften in Zwitserland. In het winterseizoen 2017-2018 ging in het skigebied Parsenn bij Davos een nieuwe zespersoons stoeltjeslift open. Die vervangt de oude tweepersoons Furka-stoeltjeslift. De nieuwe lift is 1587 meter lang, gaat 380 meter omhoog en brengt je in vijf minuten van de Gruobenalp naar de Parsennfurgga. De lift is uitgerust met stoelverwarming en een kap.

Het familieskigebied Madrissa bij Davos-Klosters nam in de winter van 2016 – 2017 een nieuwe stoeltjeslift in gebruik: de Schaffürggli. De Madrisa – Schaffürggli is bijzonder geschikt voor jonge kinderen en gehandicapten die met een mono-zitski afdalen. Als zij door het liftpoortje gaan, wordt de hoogte van het instapplatform automatisch aangepast. Ook komt er op de plek van het bergrestaurant Saaser Alp een nieuw zelfbedieningsrestaurant Madrissa-Alp.

En in Samnaun/Ischgl, het skigebied op de grens van Oostenrijk en Zwitserland, ging de stoeltjeslift naar de Palinkopf er uit om plaats te maken voor een nieuwe zeszitter met stoelverwarming.

Nieuwe liften in kleinere skigebieden

In Grächen werd de oude stoeltjeslift Plattja vervangen door een nieuwe vierpersoons stoeltjeslift. Omdat het nieuwe dalstation lager ligt dan het vorige, is de piste langer geworden. In het autovrije gehucht Lauchernalp in het Lötschental worden een sleeplift en een stoeltjeslift vervangen door een snelle zespersoons stoeltjeslift.

In Leysin, in de Alpes Vaudoises, maakten twee oude stoeltjesliften plaats voor een nieuwe vierpersoonslift. Daardoor zijn de sectoren Les Fers en Berneuse met elkaar verbonden en ontstaat tegelijkertijd een langere piste. Wie naar Berneuse wil, hoeft daardoor niet meer te prikken.

in Sörenberg vervangt een snelle 4-persoonsstoeltjeslift de oude stoeltjeslift en sleeplift van Eisee naar de Rothorn. Het is de eerste fase van het grotere ‘project Rothorn’, waarbij de twee skigebieden van Sörenberg aan elkaar gekoppeld worden.

Nieuwe skiliften in Crans Montana

In skigebied Crans Montana werden een gondel en een stoeltjeslift vervangen door twee nieuwe skiliften. Op de verbinding tussen Montana en Arnouva komt een nieuwe tienpersoons gondel. En op het stuk tussen Amouva en Cry d’Er komt een nieuwe zespersoons stoeltjeslift die voorzien is van kappen.

Nieuwe skiliften in Zwitserland van Porsche

In navolging van de skigebieden van Laax en Lenzerheide, waar een schitterend vakantiepark van Landal ligt,  zijn ook in Corvatsch (in Engadin St. Mortiz) en in Sedrun nieuwe Porsche-liften geïntroduceerd. Dat zijn snelle, verwarmde stoeltjesliften. Zo verbindt de nieuwe 6-persoonsstoeltjeslift Curtinella, in het skigebied Corvatsch, de deelgebieden Silvaplana-Corvatsch en Sils-Furtschellas. De Porsche-lift vervangt een sleeplift, maar het nieuwe dalstation ligt een stuk lager dan dat van zijn voorganger: bij Alp Surlej. Met een lengte van 2200 meter behoort de lift tot de langste van Graubünden.

Nieuwe skiliften in Zwitserland
3.7 (73.33%) 3 votes

Deel dit met je vrienden!

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.