Shadow

Met carnaval op wintersport in Beieren

Naar de bergen trekken hoeft niet enkel over skiën, snowboarden of de après-ski te gaan. Als je graag wintersport en cultuur combineert, is het carnavalsseizoen het ideale moment om de bergen in te trekken. Carnaval wordt immers niet enkel in het zuiden van ons land gevierd, ook in vele skigebieden is het een belangrijk feest.

© Pixabay
© Pixabay

Traditioneel valt carnaval samen met de krokusperiode. Hier lees je alles over de voorjaarsvakanties in Nederland en de wintersportlanden. Dit jaar loopt de carnavalsperiode van zondag 23 tot en met dinsdag 25 februari 2020. Deze periode valt samen met de krokusvakantie in het midden en zuiden van Nederland. Het noorden heeft de krokusvakantie dit jaar een weekje eerder. Carnaval is het uitgelezen moment om tradities te ontdekken en tussendoor lekker te skiën of te snowboarden! En welke skiregio heeft meer traditie dan het Duitse Beieren?

‘Fasching’ in Beieren

Beieren is een prachtige regio in het zuiden van Duitsland met een rijke cultuur, uitgebreide tradities en heerlijke alpenlandschappen. In deze Duitste deelstaat combineer je moeiteloos skiën en cultuur. In één van de vele skiregio’s die de Duitse vrijstaat rijk is, vind je genoeg chalets en berghutten waar je een fijne tijd met je familie of vrienden spenderen kunt. Fasching, zo heet carnaval in Beieren, is een belangrijk deel van de traditie in Beieren. Elke Beierse regio viert carnaval overigens op een andere manier. Zo worden in München kostuumballen georganiseerd, ligt de focus in Schwaben op houten maskers en zijn er in Franken kleurrijke optochten. Vooral in de Zugspitze-regio, op de grens met Oostenrijk, is de carnavalsperiode één van de hoogtepunten van het jaar. De straten en feestzalen veranderen in een kleurrijke mensenzee.

Zes dagen feest in de Zugspitze

De regio is vooral bekend om het skigebied Garmisch Partenkirchen, maar de stadjes Wallgau, Krün en Mittenwald zijn in de carnavalstijd zeker een bezoek waard. Carnaval symboliseert traditioneel gezien het ontwaken van de natuur. In Beieren begint deze periode al met Driekoningen. Maar de echte feestelijkheden zijn er net voor Aswoensdag. In de Zugspitze loopt het feest zes dagen, en begint dit jaar op donderdag 20 februari. De “Onzinnige Donderdag” is dan ook meteen hét hoogtepunt van de festiviteiten. Al 500 jaar lang marcheren de “Schellenrürher”, of de “Klokluiders”, dan door de dorpen heen. Deze optocht wordt gevormd door een voorloper, die het voorjaar symboliseert, 12 mannen die elke maand van het jaar voorstellen en traditionele figuren zoals een berendrijver. Dit is het startsignaal voor de “Maschkera”, de gemaskerden, om de straten in te trekken en zes dagen feest te vieren. Vaak worden de kostuums en maskers van generatie op generatie doorgegeven. Dit festijn in Beieren beleven is dus een unieke ervaring en geeft je wintersportvakantie een extra touch!

Deel dit met je vrienden!

Beoordeel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.