Ga naar de inhoud

Skiën in Lake Louise, het grootste skigebied van de Rocky Mountains in Canada

Skiën in Lake Louise, het oudste skigebied van Canada, is een ervaring die je jezelf eens in je leven moet gunnen. Het qua grootte derde skigebied van Canada ligt in een ongerept gebied, zoals je dat nergens in Europa tegen komt. En het skiseizoen in Lake Louise duurt zo’n zes maanden.

Skigebied Lake Louise: skiën in Banff National Park

De dalpistes van de Front Side in Lake Louise Skiresort © Nico van Dijk/SkigebiedenGids.nl
De dalpistes van de Front Side in Lake Louise Skiresort © Nico van Dijk/SkigebiedenGids.nl

Lake Louise is met 97 kilometer skipisten wel het grootste skigebied van de Rocky Mountains in Canada. Het Lake Louise Skiresort zoals het skigebied officieel heet, ligt in het Banff National Park op zo’n twee uur rijden vanaf het vliegveld van Calgary, Alberta. Toen de eerste spoorwegarbeiders en houthakkers dit gebied eind negentiende eeuw open legden, hadden ze al snel door dat dit een uniek gebied was. Daarom werd het vrijwel meteen uitgeroepen tot nationaal park. Dat betekent dat er behalve de spoorlijn, de Trans Canada Highway, het stadje Banff (dat op drie kwartier van Lake Louise ligt) en Lake Louise zelf, amper menselijke activiteiten zijn ontwikkeld.

Front Side in skigebied Lake Louise © Nico van Dijk/SkigebiedenGids.nl
Front Side in skigebied Lake Louise © Nico van Dijk/SkigebiedenGids.nl

Het gevolg is dat de natuur hier ongerept is gebleven. Er klotst werkelijk een oceaan van bossen tegen de bergen aan. Ook in Jasper Marmot Basin, het skigebied van Jasper dat aan aan de andere kant van de Rocky Mountains ligt, heb je zo’n ervaring. En net als in de Italiaanse Dolomieten kun je in Lake Louise skiën in een gebied dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Alleen worden in de Dolomieten al duizenden jaren gewoond, gebouwd en vee gehouden. Terwijl in Banff National Park hooguit wat ‘native Canadians’ hun tipi’s tijdelijk hebben opgeslagen. Zo’n uniek en panoramisch landschap als in skigebied Lake Louise is in Europa niet te vinden.

Wintersport in Lake Louise in cijfers

  • Hoogte skigebied: 1647 tot 2637 meter
  • Skigebied open: begin november tot begin mei
  • Aantal kilometer skipisten: 97 kilometer
  • Pistenverdeling: 17 groene pistes, 25 blauwe pistes, 54 single diamond/ gevorderden en 43 double diamond.
  • Langste afdaling: 8 kilometer
  • Snowpark: Terrain Park voor boarders van elk niveau.
  • Pistenrestaurants: 4

Eerste World Cup skiën in Lake Louise

Vanwege de vroege sneeuwzekerheid worden in skigebied Lake Louise elk jaar de eerste FIS-Worldcup wedstrijden van het seizoen gehouden. Het mondiale skicircus strijkt elk jaar eind november, begin december neer in Lake Louise. Maar skiën in Lake Louise kan al vanaf begin november tot begin mei. Het zijn bovendien de enige FIS-Worldcup-wedstrijden die in Canada gehouden worden.

Skivakantie Lake Louise boeken

Al zin gekregen om te gaan skiën in Lake Louise? Boek dan je wintersportvakantie bij OAD. Je kunt ook zelf voor reisbureau spelen en je hotel in Lake Louise boeken via Booking.com. Losse vliegtickets naar Calgary kun je zelf regelen via een ticketvergelijker als Tix.nl. Ben je single en wil je gaan skiën in Lake Louise? Kijk dan even naar de wintersportvakantie voor singles naar Lake Louise bij Estivant. Let op: om Canada binnen te komen, heb je een eTA nodig, een elektronische reismachtiging. De eTA kun je online aanvragen en is de Canadese variant van de Amerikaanse ESTA.

De skipistes van Lake Louise

Piste 65 van pistenrestaurant Temple Lodge naar de Larch Express en de Ptarmigan © Nico van Dijk/SkigebiedenGids.nl
Piste 65 van pistenrestaurant Temple Lodge naar de Larch Express en de Ptarmigan © Nico van Dijk/SkigebiedenGids.nl

Ook de skipistes van Lake Louise zijn mooi ingepast in de natuur. Ze liggen op vijf minuten rijden met de skibus van Lake Louise. Onze buschauffeuse brengt ons er elke dag met plezier naartoe. Net als de rest van de Canadezen die we tegenkwamen, is ze supervriendelijk. Ze weet je echt je indruk te geven dat haar doel in het leven is om jou zo plezierig en comfortabel mogelijk van en naar de skipistes te brengen.

En wat voor pistes! Net als elders in Canada telt Lake Louise maar een handvol skiliften: tien om precies te zijn. Maar die bieden je wel toegang tot 145 skipistes plus nog een heleboel offpiste-kilometers.
Die pistes liggen verspreid over vier met elkaar verbonden hellingen die deel uitmaken van de Slate Range. Dat de eerste skiliften van Canada hier al begin jaren dertig gebouwd werden, is niet voor niets. Moeder Natuur heeft hier namelijk voor prachtige skihellingen gezorgd. Het grootste deel van de pistes ligt op de zuidelijke hellingen.

Er zijn eigenlijk drie skibergen en even zoveel zones die voor elk type skiër wat te bieden hebben. Je kunt tijdens je wintersportvakantie in Lake Louise dus in een uiterst gevarieerd skigebied skiën. Alle liften en pistes zijn zo aangelegd dat skiërs van elk niveau altijd weer naar een lift kunnen terug skiën. En vanaf elke stoeltjeslift gaat er ook een makkelijke groene piste naar beneden. Ook als beginner kun je dus direct naar boven en het skigebied in.

Hoge boomgrens

Skiën in de 'double diamond' afdalingen in de Black Bowls in Lake Louise is echt iets voor gevorderden © Ski Louise
Skiën in de ‘double diamond’ afdalingen in de Black Bowls in Lake Louise is echt iets voor gevorderden © Ski Louise

Het hoogste punt van het skigebied ligt op 2637 meter. Maar doordat de boomgrens in Canada en de Verenigde Staten veel hoger ligt dan in Europa, heb je helemaal niet in de gaten hoe hoog je zit. Bovendien liggen veel pistes daardoor ondanks de hoogte nog steeds tussen de bomen.

De dalliften beginnen bij de Lodge of the Ten Peaks Lodge en de Whiskey Jack Lodge. Hier ligt ook de Kokanee Kabin, een après-ski bar annex hamburgertent. Dit deel van het skigebied staat bekend als de Front Side en ligt op de flanken van de 2637 meter hoge Mount Whitehorn. Op het lagere deel zijn de pistes vooral groen en blauw. Bovenin liggen de ‘single black diamond’-pistes. Die zijn nog het beste te vergelijken met de Europese rode pistes.

Ook op de Larch, die min of meer naast Mount Whitehorn ligt, zijn de meeste pistes groen en blauw. Bovenin ligt nog een double-diamond-piste, maar dan heb je het wel over het betere off-piste-werk. De start van deze afdaling is niet met een lift bereikbaar, dus je moet flink door de sneeuw ploeteren om er te komen.

Off piste skiën in Lake Louise: de Black Bowls

Off piste skiën in Lake Louise: de Black Bowls © Ski Louise
Off piste skiën in Lake Louise: de Black Bowls © Ski Louise

Aan de achterkant van Mount Whitehorn liggen de hellingen waar menig off-piste skiër een gelukzalig gevoel van zal krijgen: de Back Bowls. Afgezien van een paar lange groene en blauwe afdalingen is dit een groot feest van offpiste- en zwarte piste-afdalingen. In de Back Bowls is het een en al double black-diamond-afdalingen wat de klok slaat. De ‘bowls’ zijn eigenlijk parallel lopende gangen. Via de Paradise driezits-stoeltjeslift kun je je eindeloos naar boven laten brengen om in de poedersneeuw in een volgend gangetje te duiken. Bekijk de pistenkaarten van Lake Louise. In de Back Bowls liggen de zwarte afdalingen (single en double diamonds).
Even uitrusten of lekker lunchen kan bij de Temple Lodge, een van de weinige pistenrestaurants in het skigebied van Lake Louise. Het is in dit skigebied trouwens ook geen probleem om je eigen picknick in een restaurant op te eten.

Wat is er te doen in Lake Louise?

Lodge of the Ten Peaks in Lake Louise © Nico van Dijk/SkigebiedenGids.nl
Lodge of the Ten Peaks in Lake Louise © Nico van Dijk/SkigebiedenGids.nl

Het dorp Lake Louise bestaat uit een winkelcentrum en een handvol hotels en appartementen. Het hele dorp is laagbouw. Verwacht geen uitgebreide après-ski. Die is er simpelweg niet. Er zijn een paar restaurants, waaronder in het voormalige station, wat hotelbars en dat is het wel. Verder kun je in Lake Louise snowtuben, sneeuwschoenwandelen onder leiding van een gids, langlaufen en prachtige hondensledetochten maken. Dergelijke activiteiten kun je allemaal ter plekke boeken.

Hoe kom je in Lake Louise?

Vlieg rechtstreeks vanaf Amsterdam naar het internationale vliegveld van Calgary en huur een auto. De wegen in de Rocky Mountains willen nogal eens vol kuilen zitten, dus zorg voor een goede verzekering. De route is heel simpel: Vanaf het vliegveld in het oosten van de stad rij je via de 201 via het noorden naar de westkant van Calgary. Daarna volg je gewoon Highway 1, de Trans Canada Highway tot Lake Louise. Je kunt ook bij je reis een transfer van het vliegveld naar je hotel in Lake Louise boeken.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole