Franse skigebieden zetten in op lenteskiën

Wintersport in FrankrijkHet aantal Nederlanders dat op wintersport naar Frankrijk gaat, zit weer in de lift. Een nieuwe campagne gericht op lenteskiën, moet dat aantal nog verder laten groeien.

Afgelopen winter zijn er meer Nederlanders naar Frankrijk op wintersport gegaan, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van NBTC-NIPO. Dat meldde Fabienne Javault, directeur van Atout France, het Frans verkeersbureau in Nederland, dinsdag 1 september tijdens de afrap voor het wintersportseizoen 2015 – 2016. In de winter van 2014 – 2015 reisden 165.000 Nederlandse wintersporers naar de Franse skigebieden, een stijging van 19.000. Hiermee groeit het marktaandeel tot zeventien procent en behoudt Frankrijk de tweede positie in de markt, voor Duitsland en Zwitserland. Oostenrijk staat met een marktaandeel van rond de vijftig procent al decennia ongenaakbaar aan de top. Javault is tevreden over het resultaat. “Dit is voor ons na de crisis goed terug. Het bezoek komt terug.” Bovendien zijn de Nederlanders doorgaans graag geziene gasten, aangezien tachtig procent zeven tot tien dagen blijft. “Dat is lang”, aldus Javault.

Gezinnen en jongeren op wintersport in Frankrijk

Frankrijk is als wintersportbestemming onder Nederlanders populair onder gezinnen en jongeren. De gemiddelde leeftijd is 35 jaar. Nederlandse wintersporters huizen in Frankrijk graag in appartementen: 68% verkiest deze accommodatievorm boven alternatieven. Skiën blijft veruit de populairste activiteit, maar er wordt ook flink gesnowboard (69% respectievelijk 25%).

Wintersport in Frankrijk beoordeeld met een 8,4

Winters Frankrijk valt goed in de smaak: Nederlanders beoordelen het land met een 8,4 en 80% blijft 7 tot 10 nachten, wat significant meer is dan het gemiddelde voor wintersportvakanties. Jean-Marc Silva, directeur van France Montagnes, de organisatie die toerisme naar de Franse bergen promoot, weet hier wel een verklaring voor: “De Franse skigebieden zijn populair dankzij hun grootte, sneeuwgarantie en de accommodaties direct aan de piste. Daarnaast hebben vele wintersportplaatsen speciale voorzieningen voor gezinnen met kinderen, en weten jongeren Frankrijk te vinden voor de goede feesten.”

Wintersport in Frankrijk moet totaalbeleving zijn

Als het aan Atout France en France Montagnes ligt, gaan nog meer Nederlanders de geneugten van wintersport in Frankrijk ontdekken. Vakantie moet steeds vaker een belevenis en totale ervaring zijn, weet Karin Jurgens die zich bij Atout France onder meer met social media bezig houdt. Het gaat al lang niet meer alleen om het skiën of snowboarden, maar ook om activiteiten als de pisten gesloten zijn. “Frankrijk springt daar op in met activiteiten zoals heli-skiën, sledehondentochten etcetera”, aldus Jurgens. In veel Franse skigebieden kun je tegenwoordig ook in bijzondere accommodaties zoals een iglo slapen en dineren in een Michelin-sterrenrestaurant.

Een tweede speerpunt zijn en blijven gezinnen. Veel Franse skigebieden hebben het Familiy Plus-label waarmee ze aangeven dat ze tal van extra faciliteiten voor kinderen te bieden hebben. Denk aan speciale pisten alleen voor kinderen, kindvriendelijke skiliften en extra kinderfaciliteiten in hotels. Om voor dat label in aanmerking te komen moet een skigebied aan meer dan honderd criteria voldoen.

Lenteskiën in Frankrijk

Het derde speerpunt is lenteskiën in Frankrijk. Met een speciale campagne “Skiing into spring” met onder meer een speciale website hopen de Franse wintersportgebieden ook buiten de schoolvakanties tot laat in het seizoen Nederlandse wintersporters te trekken. Ook zin om te gaan lenteskiën in Frankrijk? Kijk voor aanbiedingen lenteskiën onder meer bij Wintertrex, De Jong Intra, TUI en Summit Travel.

Vanaf 3 oktober weer skiën in Frankrijk

Wie niet op de lente wil wachten kan al op 3 oktober skiën in Tignes. Dan gaan de liften op de gletscher open.
Aankomend seizoen kan men zijn eerste sporen zetten in de sneeuw van Tignes, dat op 3 oktober open gaat. In Les 2 Alpes gaat de gletsjer open van 24 oktober tot 1 november. Dan is het in Zuid-Nederland herfstvakantie. Vanaf eind november gaat de rest van de Franse skigebieden open.

Deel dit met je vrienden!