Shadow

Zo kun je files in Frankrijk naar de wintersport vermijden

Files naar Frankrijk: op weg naar je wintersport in Frankrijk wil je ze zoveel mogelijk vermijden. Waar staan de files in Frankrijk, wanneer is het druk en hoe kun je files omzeilen?

Ontspannen na de files op wintersport © Ski France International/P. Lebau.
Ontspannen op wintersport in Frankrijk na de files © Ski France International/P. Lebau.

Jaarlijks gaan zo’n circa 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Zo’n achttien procent daarvan gaat naar Frankrijk. Dus wie deze winter op wintersport naar Frankrijk gaat, moet op een aantal plaatsen rekenen met files. Vanwege onder meer wegwerkzaamheden zijn er files te verwachten op een aantal plaatsen in België, Luxemburg en Frankrijk zelf. Daarnaast zijn er een aantal data waarop het sowieso extra druk is op wegen naar de skigebieden in Frankrijk.

U kunt de drukte en de knelpunten heel eenvoudig omzeilen: ga vliegen naar de wintersport of neem de trein. Dat scheelt u brandstof, winterbanden, tol en gedoe met sneeuwkettingen. Bent u toch aangewezen op de auto of de pendelbus dan volgen hier de data en knelpunten waar u veel files in Frankrijk kunt verwachten.

Files in Frankrijk: drukke dagen rond kerst

De ANWB verwacht files in en naar Frankrijk op een aantal drukke weekenden rondom kerst en oud en nieuw. Dat zijn sneeuwliefhebbers die met de kerstvakantie op wintersport gaan. De files kunnen nog wat erger worden als ook in de Belgische Ardennen de skigebieden open zijn. Waarschijnlijk gaan dan nog meer mensen op weg.

In Frankrijk zijn files richting wintersportgebieden te verwachten op zaterdag. De files bereiken tussen 9.00 en 12.00 uur een piek. De files staan vooral op de wegen vanuit Parijs en richting Alpen. Ook op alle zaterdagen in februari en maart worden files verwacht. Omgekeerd worden vanuit de wintersportgebieden richting Nederland lange files verwacht op de zaterdagen. Die files worden veroorzaakt door terugkerende wintersporters. Ga als het even kan rijden op zondag om files te vermijden.

Files in België: de knelpunten

Wie met de auto of de buspendel naar Frankrijk gaat, moet sowieso rekening houden met een aantal knelpunten, ongeacht de dag van vertrek. De E19 Breda-Antwerpen, de E34 Eindhoven-Antwerpen, de E313 Antwerpen-Luik en de E411 Brussel-Luxemburg zijn doorgaans druk. Echte knelpunten zijn de E25 Luik Bastogne Arlon (bij Luik en bij aansluiting E411), de E411 Brussel Namen Luxemburg (bij Brussel) en natuurlijk de ringwegen Brussel en Antwerpen. Bij Luik moet verkeer richting het zuiden de borden ‘Luxemburg’ en ‘E25’ volgen en richting het noorden de borden ‘Maastricht’. De ANWB adviseert als alternatief de E411/A4: bij afrit 18 (Assesse) over de N4 via Marche en Famenne en Bastogne. Dat is een route met snelheidsbeperkingen.

Om de files in Luxemburg te vermijden adviseert de ANWB bij Arlon over de N81, N52/A30 richting Thionville/Metz te volgen.

Files in Frankrijk: de knelpunten

In Frankrijk verwacht de ANWB knelpunten op de A6 Parijs – Lyon, bij Châlon sur Saône; op de A40 Mâcon – Chamonix (bij Bourg-en-Bresse, bij de Chamoisetunnel, bij Chamonix); de A43 Lyon – Chambéry (bij Bourgoin-Jallieu, bij Chambéry); op de RN85 Grenoble – Gap (bij Grenoble en bij Gap); op de RN90 Albertville – Bourg St. Maurice (bij Moûtiers) en op de D1091 Grenoble – Briançon, tussen Le Bourg d’Oisans en La Grave.

Alternatieve routes voor files in Frankrijk

Voor de route A1 – A6 kunt u vanuit België A1 Lille – Parijs, bij Arras de borden A26 Reims, Lyon volgen. Voor de A6 Parijs – Beaune kunt u de A5 tussen Melun en Langres volgen om files te mijden.

Files op de A6 Dijon – Lyon kunt u omzeilen door de A39 Dijon naar Bourg-en-Bresse te nemen. Na Bourg-en-Bresse rijdt u verder over de A40 en A42 richting Lyon. Die route via de A39/A40/A42 is 7 kilometer langer, maar wordt door sommigen als rustiger en mooier ervaren. Nadeel is wel dat de A39 een tweebaans weg is. Dat maakt het lastiger om vrachtwagens in te halen. De A6 is driebaans. Daar staat dan wel weer tegenover dat je bij de A39 korter op de ringwegen rond Lyon zit. En mochten er op de A6 tussen Sance en Lyon nog verkeersproblemen zijn, dan kunt u altijd nog vanaf Sance via de A10 naar de A40 rijden, maar dan rijdt u wel om.

U kunt ook de omleidingsroutes van Bison Futé nemen, de zogeheten “Itinéraires Bis”, over lokale wegen. Routes worden aangegeven door middel van groene borden met daarop naast de plaatsnaam het woord “Bis” in een geel vakje. U volgt dan wat meer de landelijke routes en ziet onderweg mooie stukjes Frankrijk in plaats van alleen maar files.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Deel dit met je vrienden!