Ecotoerisme op wintersport in Frankrijk

Wintersport en ecotoerisme blijken in de Franse skigebieden hand in hand te kunnen gaan. Nergens is men zich zo bewust van de rijkdom van de natuur als in de bergen.

In diverse skigebieden zijn initiatieven ontplooid voor ecotoerisme en wintersport.

Ecotoerisme op wintersport in Les Menuires

Milieuvriendelijke skiliften in Les Menuires © Royer/OT Les Menuires

Milieuvriendelijke skiliften in Les Menuires © Royer/OT Les Menuires

De liften in Les Menuires en Saint-Martin de Belleville, plaatsen die onderdeel uitmaken van het immens grote skigebied Les Trois Vallées, zijn van het bedrijf Sevabel. Dit bedrijf is één van de weinige bedrijven die al aan de ISO 14001 norm voldoen. Ecologische liften, recyclebare skipassen, afvalscheiding en duurzame energie zijn slechts enkele voorbeelden van de inspanningen van dit bedrijf.

Wintersport en ecotoerisme in Val d’Isère

Val d’’Isère, dat samen met Tignes het skigebied L’Espace Killy vormt, ligt voor tweederde in het Nationaal Natuurpark Vanoise. In het kader van de actie ‘Save Your Logo’ is Val d’Isère in actie gekomen voor de bescherming van de arend, zoals u begrijpt, het logo van dit dorp. In augustus van dit jaar tekenden zij een verdrag met de vogelbescherming, waarin afspraken werden gemaakt ter bescherming van de gouden arend en andere vogels.

Ecotoerisme & wintersport in La Clusaz

In La Clusaz kunt u terug naar de natuur tijdens een verblijf in de gîte Le Vieux Madrier van Jacques en Martine Agnellet op het plateau des Confins. De gîte haalt z’n energie uit zonnepanelen en aardwarmte. Het is een haven van rust, simpel en gezellig. Een ideale uitvalsbasis voor heerlijke wandelingen door het winterlandschap.

Maar in La Clusaz gebeurt meer op het gebied van ecotoerisme. De Authentic Lodge is een driehonderd jaar oud chalet volledig gerenoveerd en uitgebreid met respect voor oude bouwmethodes uit de Savoie. Wél zijn nieuwe (recyclebare) materialen gebruikt om het milieu te ontzien. Een warmtepomp zorgt voor vloerverwarming en ook het water wordt op milieuvriendelijke wijze verwarmd. Regenwater wordt hergebruikt in de toiletten.

Ecotoerisme en wintersport in Le Grand-Bornand

Le Grand-Bornand, eveneens gelegen in het Aravis-gebergte, is hard op weg om in 2012 de ISO 14001 certificering te ontvangen. Om dat doel te bereiken is onder meer de brandstof die wordt gebruikt voor de sneeuwkanonnen biologisch afbreekbaar. De consument wordt bewuster gemaakt tijdens evenementen door onder meer statiegeldbekers, het uitdelen van mini-asbakjes of een algemene opruimdag aan het einde van het seizoen.

Eco-toerisme bij reisorganisaties

Ook reisorganisaties hebben duurzaam toerisme ontdekt en in hun business-modellen opgenomen. De all inclusive reisorganisatie Club Med bijvoorbeeld heeft voor veel van zijn zomer- en winter clubdorpen een Green Globe Certificaat. Dit eco-certificaat telt meer dan 300 criteria op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. Daarbij wordt onder meer gekeken naar afvalbeheer, energiebesparing, respect voor lokale gemeenschappen, bescherming van luchtkwaliteit en bescherming van biodiversiteit.

 

Waardeer dit artikel

Deel dit met je vrienden!