Ga naar de inhoud

Zwitserland viert 150 jaar wintersport

Het was in 2014 precies honderdvijftig jaar geleden dat de St. Moritzer hotelier Johannes Badrutt een weddenschap afsloot met zijn Britse zomergasten. Als zij het tijdens de winter in Engadin het niet naar hun zin zouden hebben, zou hij hun reiskosten betalen. De gasten lieten zich overhalen, bleven uiteindelijk tot Pasen en het wintertoerisme in Zwitserland was geboren. 

150 jaar wintertoerisme in Zwitserland

In diezelfde winter werd ook in Davos, tot dan toe een zomers hoogkuuroord, met wintertoerisme gestart. Op 8 februari 1865 kwamen de verzwakte patiënten Friedrich Unger en Hugo Richter uit Duitsland aan bij het raadhuis van het dorp. Ze hadden hun laatste hoop gevestigd op de hoogtelucht van Davos. Tot verbazing van de bewoners begonnen Unger en Richter meteen aan hun kuur, op een met planken bedekte hooislede. De kuur bleek al snel succesvol te zijn: beide heren voelden zich fit genoeg om weer aan het werk te gaan. Niet veel later waren ze zelfs op het meer van Davos aan het schaatsen. De patiënten waren inmiddels wintergasten geworden.

Zelf wintertoerisme in Zwitserland ontdekken? Bekijk aanbiedingen voor wintervakanties in Zwitserland bij onder meer Snowtrex (2, 3 en 4-sterrenhotels in Zwitserland), TUI, Summit Travel en De Jong Intra.

Skiën in Zwitserland

Het hotel van Badrutt bestaat nog steeds: het is nu gemoderniseerd tot een ecologisch hotel dat als eerste hotel meer energie produceert dan dat het verbruikt. En dat is niet de enige innovatie die Zwitserland gedurende die honderdvijftig jaar wintertoerisme heeft doorgevoerd. St. Moritz en Davos liepen daarbij voorop, al was de Pater Johann Josef Imseng in 1849 in Saas Fee de eerste die in Zwitserland op ski’s stond. Hij gleed ‘s winters van Saas-Fee naar Saas-Grund om daar zijn parochianen te bezoeken.

In de beginjaren van het wintertoerisme waren het vooral de Britten die naar Zwitserland kwamen, met name naar St. Moritz, en daar allerlei gekke ijsspelletjes bedachten, zoals ijshockey, curling en kunstschaatsen. Ook bobsleeën en skeleton werden in St. Moritz uitgevonden. Pas rond de eeuwwisseling kwam het skien op.

De eerste skiwedstrijd in de Alpen vond plaats in 1911 in Crans-Montana, maar het was vooral in het Berner Oberland en met name in Wengen en Mürren waar de alpine skisport zich snel ontwikkelde. Eind jaren ’20, begin jaren ’30 groeide de populariteit van het alpineskiën snel. Daarom werden de eerste skischolen werden opgericht in Sankt Moritz en Zermatt (1929). En in 1931 vond in Mürren het eerste wereldkampioenschap alpine skiën plaats. En na de opening van de spoorlijn Visp-Zermatt in 1928 begon ook wintertoerisme in Wallis aan een opmars.

Innovaties in wintertoerisme

In al die 150 jaar wintertoerisme was Zwitserland vaak het eerste land waar innovaties in wintersport werden doorgevoerd. In 1912 werd de eerste lift gebouwd die speciaal voor wintersporters bedoeld was: de ‘Standseilbahn’ in Mürren naar Allmendhübel. Davos had in 1934 de wereldprimeur van de eerste ankersleeplift. En de eerste ontkoppelbare stoeltjeslift werd in 1945 gebouwd in Flims. De eerste roterende kabelbaan stond in Titlis in Engelberg. En in Samnaun werd de eerste dubbeldeksgondel gebouwd. Zwitserland had in 2011 de primeur van de eerste sleeplift op zonne-energie (Safiental). Een jaar later was Zwitserland het eerste wintersportland met een dubbeldeks cabrio gondellift (Stanserhorn) en de eerste stoeltjeslift met 45°-draaiende zetels (Laax). Vandaar ook dat innovatie het thema is van de promotie van Zwitserland in de winter van 2014-2015.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *
Geoptimaliseerd door Optimole