Shadow

Wintersportgebieden in Frankrijk klaar voor winter 2013-2014

De Franse wintersportgebieden hebben de afgelopen vijf jaar 300 miljoen euro per jaar gestoken in de verbetering van skiliften, pistes, accommodaties en voorzieningen. Op die manier moeten de Franse skigebieden aantrekkelijk te houden, want de concurrentie is moordend.

Minder wintersporters

Méribel vakantiehuizen

Het aantal Nederlandse wintersporters daalt gestaag. Gingen volgens cijfers van TNS-Nipo in 2005 nog meer dan 1 miljoen Nederlanders op wintersport, in het seizoen 2012-2013 lag dat aantal rond de 889.000, aldus TNS-Nipo onderzoekster Bianca Hopman. “We zien de laagste wintersportparticipatie in de afgelopen tien jaar.” Andere soorten vakantie die in dezelfde periode vallen, zitten juist in de lift.

Frankrijk had vorig jaar na Oostenrijk, dat al jaren stijf bovenaan staat waar het gaat om Nederlandse wintersporters, een marktaandeel van 16 procent. Daarmee is het land van Marianne weer op de weg terug na een daling in 2007 en 2011. In dat laatste jaar moesten de Franse skigebieden hun tweede plek bij Nederlanders wintersporters afstaan aan de Duitse skigebieden. “Duitsland heeft in 2011 veel marktaandeel weggekaapt”, aldus Hopman. “Dat was een heel goed sneeuwseizoen, waardoor mensen niet ver hoefden te reizen om te kunnen skiën.”

Wintersport in Frankrijk populair bij jong publiek

Hopman heeft ook een profiel opgesteld van de Nederlanders die op wintersport naar Frankrijk gaan. De gemiddelde leeftijd ligt op 33 jaar, terwijl landgenoten die in Oostenrijk op wintersport gaan gemiddeld 38 jaar zijn. Maar de Nederlanders die in Frankrijk op wintersport gaan, komen wel uit de hoogste sociale klasse.

De Nederlander die op wintersport in Frankrijk gaat, boekt in 65 procent van de gevallen een appartement. Relatief veel wintersporters (20%) kiezen er voor om met de bus op wintersport te gaan. Dat komt doordat er heel veel jonge mensen (tot 24 jaar) op wintersport in Frankrijk gaan, aldus Hopman. De auto blijft echter het populairste vervoermiddel.

Frankrijk: wintersport en meer

“Men bezoekt Frankrijk vooral voor de wintersport zelf en minder voor wat je er omheen kunt doen. Men gaat vaker toerskiën en meer voor wellness dan in Oostenrijk. Tegelijkertijd nemen de Nederlanders die naar Frankrijk gaan minder vaak skiles.”

Wintersport in Frankrijk: sneeuwzekerheid en grote skigebieden

Nederlanders kiezen voor een wintersport in Frankrijk in de eerste plaats vanwege de hoge sneeuwzekerheid en de grootte van de skigebieden. “En ze willen zo dicht mogelijk aan de piste zitten”, weet Hopman. De tevredenheid over de wintersport in Frankrijk is het afgelopen jaar toegenomen: 87% van de Nederlandse wintersport is tevreden tegen 70 procent voorheen.

Snel zoeken en boeken

Uit het onderzoek van Hopman blijkt ook dat de wintersport gemiddeld vier maanden voor vertrek geboekt wordt, tegen drie maanden voor andere vakanties. Wel is de tijd tussen zoeken en boeken steeds korter geworden. Die is nu 21 dagen.

Vooruitzichten wintersport 2013-2014

Over de vooruitzichten voor het wintersportseizoen 2013-2014 durft Hopman zich niet uit te laten. Gemiddeld zegt 92 procent van de mensen die vorig jaar op wintersport geweest is, beslist of zeer waarschijnlijk weer te gaan. Van de mensen die in Frankrijk op wintersport geweest zijn, wil 96 procent weer gaan.” Tegelijkertijd meldt ochtendblad Sp!ts vandaag op basis van ANVR-cijfers dat het aantal wintersportboekingen dit jaar gemiddeld 6,5 procent achter ligt.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Deel dit met je vrienden!