Ga naar de inhoud

Wintersport geraakt door crisis en vergrijzing

Voor het eerst sinds de crisis van de jaren tachtig is de vakantieparticipatie vorig jaar gedaald en wel met 2 procent. “Mensen gaan minder lang, minder vaak, minder ver en geven minder uit”, constateert directeur Ad Schalekamp van TNS-Nipo dat de cijfers vandaag publiceerde.

Wintersporter moet bezuinigen

Ook de wintersport heeft daaronder te lijden. In 2013 gingen 860.000 Nederlanders op wintersport tegen nog 1,2 miljoen vijf jaar geleden. Het aantal Nederlanders dat op wintersport gaat, daalt al jaren. “Wintersport is toch een extra vakantie en daarop wordt als eerste bezuinigd”, aldus Schalekamp bij de start van de wintercampagne van Atout France, het Frans verkeersbureau in Nederland. Het aantal wintersportvakanties daalt bovendien sneller dan de afname van het totale aantal vakanties. “Het aantal geboekte hoofdvakanties blijft gelijk, maar er is bezuinigd op de korte vakanties.” Desondanks gaan van elke honderd Nederlanders er nog steeds acht twee keer per jaar op wintersport.

Wintersporter vergrijst

Maar de crisis is niet de enige factor waardoor het aantal wintersporters daalt. Vergrijzing speelt ook een rol. Nederland vergrijst en senioren gaan nu eenmaal minder snel op wintersport, aldus Schalekamp. Wintersporters zijn over het algemeen jonger, rijker en hebben kinderen. Opvallend detail: Brabanders zijn onder de wintersporters ondervertegenwoordigd. Uit de cijfers van TNS-Nipo blijkt ook dat wintersport typisch iets is wat je samen doet. Slechts 15 procent gaat alleen of met de partner tegen 38 procent van alle vakanties. Van de vermeende trend van de multigeneratievakantie is in elk geval onder wintersporters niets te merken. “De afgelopen tien jaar ging slechts 7 procent van de grootouders mee op wintersport en dat aantal is stabiel.”

Wereldwijd minder wintersporters naar Frankrijk

Wereldwijd moest Frankrijk ook een stapje terug doen. De Verenigde Staten hebben afgelopen winter de koppositie van Frankrijk overgenomen als het land waar wereldwijd de meeste wintersportvakanties gemaakt worden, aldus Jean-Marc Silva, directeur van de France Montagnes, de koepelorganisatie van Franse skigebieden op basis van maandag bekendgemaakte cijfers.

Marktaandeel Frankrijk onder Nederlandse wintersporter stabiel

Toch gaat het met de wintersport in Frankrijk wat betreft de Nederlandse markt, die voor de Franse skigebieden heel belangrijk is, helemaal niet slecht. In een krimpende markt is het marktaandeel van Frankrijk onder Nederlandse wintersporters met 16 procent gelijk gebleven. Oostenrijk is onder Nederlanders nog steeds koploper met een marktaandeel van 55 procent. Ook Duitsland bleef gelijk en Zwitserland wist zelfs een iets groter marktaandeel te veroveren. Dat komt onder meer doordat Zwitserlandgangers doorgaans in de hoogste welstandsklasse vallen en zij hebben minder last van de crisis.

Hogere bestedingen in Frankrijk

En terwijl het totale bedrag aan bestedingen vorige winter met vier procent daalde naar 625 miljoen euro, wist Frankrijk de uitgaven door Nederlandse wintersporters aardig op peil te houden: 104 miljoen euro tegen 107 miljoen in de winter daarvoor. In Oostenrijk werd 363 miljoen euro uitgegeven tegen 415 miljoen euro in de voorgaande winter. Dat de daling in de Alpenrepubliek veel groter is dan in het land van Marianne komt wellicht doordat de verblijfsduur van Nederlandse vakantiegangers in Oostenrijk gedaald is. En Schalekamp sluit niet uit dat de doelgroep van Oostenrijk wellicht harder door de crisis geraakt is dan de Nederlandse Frankrijkgangers. Die behoren over het algemeen tot een hogere welstandsklasse.

Uitgavenpatroon wintersporters in Frankrijk

In het Continu Vakantieonderzoek van TNS-Nipo is ook gekeken naar het uitgavenpatroon van de verschillende wintersporters. De Frankrijkgangers geven gemiddeld 76 euro aan vervoerskosten uit (tegen 75 euro voor mensen die naar Oostenrijk gaan). Nederlandse wintersporters in Frankrijk geven gemiddeld 412 euro per persoon uit, terwijl de bestedingen in Oostenrijk op gemiddeld 346 euro uitkomen. Dat komt doordat de bulk van Nederlanders in Franse skigebieden zeven tot tien nachten verblijft. Het verblijf in Oostenrijk is iets korter. Verder boeken de meeste Nederlanders voor een wintersportvakantie in Frankrijk een appartement (57 procent) tegen 34 procent in Oostenrijk. Slechts elf procent van de Nederlanders boekt een Frans hotelletje voor de wintersport.

Vaker met de bus en het vliegtuig naar de wintersport in Frankrijk

Ook gaat die Nederlander vaker met de pendelbus (20 procent) dan zijn landgenoot die in Oostenrijk gaat skiën (7%). Zeven procent pakt het vliegtuig voor de wintersport naar Frankrijk tegenover vijf procent van de Oostenrijkgangers. En dat verschil wordt weer veroorzaakt door het aanbod van budgetvliegers vanuit Nederland naar de Franse skigebieden. Nog eens twee procent gaat met de Skithalys. De rest pakt de auto.

Geoptimaliseerd door Optimole